Aktuálně: 2 521 inzerátů266 567 diskuzních příspěvků19 242 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 14.01.2026, 07:23:21 xxx.xxx.167.183

“jen se to musí klientovi dostatečně vysvětlit, což u Sagy evidentně nikdo neudělal”

Tak tohle naprosto sedí! V oblasti sedel jsem úplně ztracená, protože když jsem chodila k cizím koním, tak jsem to logicky neřešila, vždy mi bylo řečeno, ke kterému koni patří které sedlo a na dotaz proč, byla odpověď buď “nestarej se” nebo “protože mu sedí”. Konec vysvětlování. Na prvního koně mi přijel kdysi místní prodejce s dodávkou plnou sedel, zkoušel, zkoušel, pak u jednoho řekl, že to byl šlo, a to bylo celý. Další kůň mi přijel se “svým”sedlem, pak když se mi to přestalo líbit, tak jsem sháněla, a sehnala to, co mám doposud doma, bylo z koně podobného tělesného typu, s prodávající jsme vyzkoušely i v terénu a shodly se na tom, že to by šlo, a to bylo zase celý. Tže vlastně až u cobky jsem to řešila nejvíc, právě s ohledem na specifičnost plemene a na to co mi doporučili ostatní cobaři. Vzhledem k tomu, že kobyla neustále mění tvar, nedovedu si ve svých podmínkách (kdy jsem na to sama) a se svou chabou znalostní kostrových sedel představit, že tohle nějak pravidelně řeším (s kým, jak?)…Tže pro mě jsou ta ORX sedla taková malá výhra a jako bonus vím, že cobaři je používají, tedy nejsem ani první, ani poslední…

Buggyra
Buggyra 14.01.2026, 07:23:56 xxx.xxx.198.226

P.S. v našem případě rozporku tvoří stará ulomená laminátová tyčka z ohrady. Chtěla jsem něco, co bude lehké, nepraští to koně do nohou (máme ostatní rozporky železné), nebude to zezačátku dělat moc kravál, když to potáhne po zemi a v případě nouze se to zlomí 🙂 Navíc jsou na té tyčce šikovné zarážky v podobě těch různých háčků na ohradník, kde se dají dobře zajistit provázky proti posunutí. Na ten lehoučký tah, kterým zaučujeme hříbata, bohatě stačí, sáňky s 80kilovým člověkem za tím jely bez problému i v hlubším sněhu 🙂

Arbora
Arbora 14.01.2026, 09:11:23 xxx.xxx.249.109

Informace od sedláře z mého okolí a od chovetelek cobů byla, ať to nekupuju, že mě sice bude dobře, ale tý kobyle ne, že drezurka je určená zejm. na rovné povrchy a přiježďovací práce (což u mě nehrozí, jsem pouze v terénu), že mě sice pěkně vcucne, ale kůň bude mít v zádech tlak na jedno místo/méně rozloží mou váhu, a dle fyzio, co sem pravidelně jezdí, má kobyla měkká povolená záda, tže jí moje kosti skutečně můžou tlačit.

Ehm, osobná skúsenosť vo vytrvalosti do 100 km absolútne v pohode, nearab do 120 km, AUS národný tím jazdí v drezúrnych batesoch(čo je wintec v koži), osobne poznám lokálnych vytrvalcov, ktorí v drezurke jazdia 160 km. 

Nerozporujem konkrétneho jedinca, ktorému nemusí sadnúť, ale rozhodne to neplatí plošne. 

kometa
kometa správce
14.01.2026, 10:17:01 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 14.01.2026, 09:11:23

Nerozporujem konkrétneho jedinca, ktorému nemusí sadnúť, ale rozhodne to neplatí plošne.

Asi tak. bavíme se o PADNOUCÍM sedle s ohledem na koně. Já jak člověk bych si vybrala drezurní.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.