Rád bych se zde k celé situaci také vyjádřil. O zablokování diskuzí na ifauně jsem se dozvěděl od Zbyňka, ihned jsem šel k nám na web a zjistil, že už u nás řada uživatelů ifauny nově diskutuje, rozhlíží se a píše požadavky, co by u nás uvítali za nové funkce. Na nic jsem nečekal a hned jsem na úpravách začal pracovat. Na ifaunu jsem nikdy nic nepsal, nikoho jsem nikdy nikam nelákal (už to ani nešlo, přišel jsem až po zablokování), ale situaci jsem tam samozřejmě sledoval. Takže jsem viděl tu beznaděj uživatelů, kteří se snažili rychle dohodnout, co budou po smazání diskuze dělat a jak se k tomu administrátorka postavila. Zároveň jsem viděl ty deaktivace účtů, které postupně ubíraly na kontextu diskuze. Dále si velice dobře pamatuji vyjádření přímo od zástupců ifauny, že diskuze není třeba, protože se tam vlastně jen plká o ničem a jejím smazáním o nic nepřijdou. Budou se zaměřovat na ochranu kupujících v inzerci atd. atd. První co mě v té době napadlo bylo, že to je pěkná kravina. Ale samozřejmě jsem si říkal, že je partička ze Švédska asi hodně napřed a moje myšlení hodně pozadu.
Protože jejich nový web (ta švédská verze), to byla po technické stránce dokonale odvedená práce. Jak co se týče vzhledu, tak technických řešení. Bohužel byl dost drasticky naroubován do zajeté ifauny. Kdyby v té době zachovali všechny rubriky a samozřejmě diskuze, tak měli na příštích 15 let vystaráno a úspěch zaručen. Naštěstí pro nás odpovědné osoby rozhodly špatně.
A toto jejich špatné rozhodnutí nám na web přineslo řadu nových uživatelů a dodalo našemu webu zase nový náboj. I pro mě to byl nový impuls provést úpravy, které jsem před tím už několik let odkládal a které tento web už opravdu nutně potřeboval. Jsem za to rád a chtěl bych poděkovat všem, kteří k nám přišli. A zároveň bych chtěl poděkovat za reakce, které píšete i dnes. Před časem se nám tu někteří posmívali, jak naše uživatele posloucháme a skáčeme, jak oni pískají, nemáme koncepci webu, atd. atd. Dobře si na to pamatuju. Je pravda, že to asi nebyl nikdo z ifauny, ale od jiné konkurence. Ale měl pravdu v tom, že to děláme. Děláme to dodnes, i když je to někomu k smíchu. A je to právě ta vaše zpětná vazba, která nám už v nejrůznějších situacích potvrdila, že to děláme dobře. Opravdu nás to těší a je to pro nás ta největší odměna za práci, kterou na tomto webu odvádíme.
K dnešní verzi ifauny se zatím vyjádřím pouze jednou větou... Čeká je na webu ještě hodně práce, pak uvidíme :). Co ale zase nevzali správci ifauny za správný konec je zase jejich jednání s chovatelskou komunitou. Myslím si, že není zase tak složité prokouknout, že pod hlavičkou ifauny jsou příspěvky psány hodně kontrolovaně a jakoby nad věcí, ale pak je tu řada nových anonymů, kteří ukazují opět stejné jednání, jako před dvěma lety u nich na ifauně. Jako, že tady budeme z lidí dělat blbce? Rád bych navrhnul jednu věc, pojďme se trochu tolerovat. Když sem budete psát, nepište jako anonymní, ale normálně se podepište jako Šárka - ifauna.cz, to stejné uděláme my u vás. Myslím si, že pro čtenáře to bude férovější jednání.
No a poslední věc je archiv. Vypadá to, že kompletní archiv ifauny tedy nemá už ani sama ifauna. To je dost smutná věc. Kouknul jsem letmo do naší zálohy a vypadá to, že máme 574 218 fotek ze staré diskuze ifauny. I z toho si myslím, že je dost dobře vidět, jak komu na těchto informacích o chovu záleží... Bohužel snahy o odkoupení archivu ve mně zanechaly jedinou vzpomínku, a to byly hrozby právními kroky, když ho použijeme... Další smutná věc.