Aktuálně: 2 485 inzerátů • 293 116 diskuzních příspěvků • 21 486 uživatelů

Zvýšená hladina kyseliny listové u kocoura

⋮
Fikovnice
Fikovnice 03.07.2023, 20:18:27 xxx.xxx.61.255
hmn:

nebo že v rámci té změny nějakou delší dobu nežere?

I to je možné…

Každopádně se zde vlastně podařilo vystopovat, že je to zvracení na něco navázané…👍

Já osobně bych si nemyslela (bez jasného průkazu), že jde o giardiózu. A bez jasného průkazu bych kočičáka neléčila dalšími antiprotozoárními látkami (vlastně teď nevím, zda je ve vlákně uveden plánovaný lék/léky?).

⋮
biaca
biaca 03.07.2023, 20:24:02 xxx.xxx.47.71

No psychika v tom určitě trochu je - je to paničky mamánek - potřebuje mě mít stále na očích. Ale aby nebyl sám koupila jsem mu Klimiho, aby nebyl tak sám. 

Ale on je nakrmený předtím než odejdu v případě, že je jiný režim , pro jistotu čerstvým masem - takže by měl vydržet. 

⋮
hmn
hmn 03.07.2023, 20:34:57 xxx.xxx.43.113

“Já osobně bych si nemyslela (bez jasného průkazu), že jde o giardiózu”

no bať, zejména když chybí zcela typický příznak a to průjem

“pro jistotu čerstvým masem”

tady mi naskočí možnost překyselení žaludku

⋮
biaca
biaca 03.07.2023, 20:49:54 xxx.xxx.0.1

Zatím nezvracel tak počkám, zvracel v minulé pondělí - pak se rozhodnu.

Podle mého to překyselení žaludku není - nezabírají antinauretika. viz. helicit. 

ps. spousta lidí barfuje, a kuřecí maso se srdíčky mu snad neškodí. (Taurin má přeci v konzervách). 

⋮
Bodlinka
Bodlinka 03.07.2023, 20:53:31 xxx.xxx.20.230

helicid? to bych kočce nedávala. navíc on má jednu zásadní vlastnost a to je velmi pomalý nástup účinku, jednorázové podání je žádné podání

⋮
hmn
hmn 03.07.2023, 20:54:33 xxx.xxx.43.113

"Podle mého to překyselení žaludku není - nezabírají antinauretika. viz. helicit."

antinauretika? helicid snižuje tvorbu žaludečních kyselin a musí se brát delší dobu, aby to fungovalo

“ps. spousta lidí barfuje, a kuřecí maso se srdíčky mu snad neškodí.”

nejde o škodlivost masa ale možnou “disfunkčnost” konkrétního organizmu

⋮
biaca
biaca 03.07.2023, 21:00:30 xxx.xxx.0.1

Měla jsem ho na mě 14 dní ½ kapsle bez účinku. Famosan to samé. Prostě jednou za týden to jde ven, stále stejná konzistence - nikdy v tom není krmivo, klidně se pak nažere jakoby nic. 

⋮
Doron
Doron 03.07.2023, 21:07:01 xxx.xxx.15.212

Neexistuje zdravý člověk, jen špatně vyšetřený, jak pravil Sigmund Freud 😊.

U zvířat to bude taky tak..

⋮
hmn
hmn 03.07.2023, 21:09:49 xxx.xxx.43.113

helicid na mě taky nefungoval

controloc jsem brala 10 týdnů a pak byl chvilku pokoj, a tak pořád dokola, roky, doufám, že to nezakřiknu, delší dobu už jsem bez…..jen pro ilustraci jak ta chemie funguje

biaca, ber to jako takový “brainstorming”, ne tvrzení co kocourovi je

⋮
biaca
biaca 03.07.2023, 21:15:49 xxx.xxx.0.1

Také beru - ale všude se píše, že není normální, když kocour jednou týdně zvrací (nechci nic zanedbat nebo ho zbytečně trápit - je to první kocour, a když zvrací je mi ho strašně líto)

Vcelku mě zaujala metoda ELISA - v čem přesně spočívá a co to je? 

⋮
Fikovnice
Fikovnice 03.07.2023, 21:20:57 xxx.xxx.61.255
biaca:

No psychika v tom určitě trochu je - je to paničky mamánek - potřebuje mě mít stále na očích. Ale aby nebyl sám koupila jsem mu Klimiho, aby nebyl tak sám. 

Ale on je nakrmený předtím než odejdu v případě, že je jiný režim , pro jistotu čerstvým masem - takže by měl vydržet. 

Biaco a jak vlastně snáší toho kočičího kámoše?

A ten režim…? Jak to tedy má přesně s jídlem? Kočky jsou:

a) strašně konzervativní

b) v jídle šíleně vybíravé

c) extrémně citlivé na jakékoli změny

⋮
Fikovnice
Fikovnice 03.07.2023, 21:29:01 xxx.xxx.61.255
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 03.07.2023, 21:15:49

Imunologická diagnostická metoda:

- lze detekovat antigeny (třeba těch giardií)

- lze detekovat protilátky (třeba proti giardiím)

Nevím, jak u zvířat, ale u lidí lze třeba detekovat přítomnost IgM proti giardiím v plazmě. 

A stanovíš nejen, zda jsou vůbec přítomny, ale výhodou ELISA je i kvantitativní stanovení.

Edit: Každopádně, jestli můžu radit (ostatně psala jsem to i v SZ), nezaměřovala bych se na giardiózu. Průjmy jsou skutečně velmi velmi typické, a ty je nepopisuješ.

⋮
Fikovnice
Fikovnice 03.07.2023, 21:31:44 xxx.xxx.61.255
biaca:

Také beru - ale všude se píše, že není normální, když kocour jednou týdně zvrací (nechci nic zanedbat nebo ho zbytečně trápit - je to první kocour, a když zvrací je mi ho strašně líto)

Vcelku mě zaujala metoda ELISA - v čem přesně spočívá a co to je? 

Ještě jedna poznámka: Já tedy naopak beru kočky jako takový poblijónky (to je výraz Ir.my 🙂). 

Takže já fakt občasné zvracení mých koček neřeším, pokud na nich nevidím jiné strádání. 

A Ty jsi vystopovala, že tam nějaká návaznost a časová souvislost je (ty odpolední směny). 

Ještě edit: Helicid (= omeprazol) je v humánní medicíně brán už jako téměř obsolentní. Když už, tak z téže skupiny spíše pantoprazol. Zde zmiňovaný Famosan (= famotidin) je zas z jiné lék. skupiny, ale ve výsledku působí tyto léky obdobně.

⋮
biaca
biaca 04.07.2023, 05:05:32 xxx.xxx.0.1

Tak s Iginem jsem se rozhodla takto, kocoury odčervím Panacurem (stejně jsem je naposled odčervovala v listopadu - a jelikož krmím barfem tak nějaké parazity mohou mít a jelikož má působit i proti Giardii). Byt vydesinfikuji, postel přejedu novým parním vysavačem, vyperu pelíšky, a kocourům omyji zadky, a udělám jednodenní výměnu litterboxu po dobu pěti dní.

Problémem je, ale vysoká hladina kyseliny listové - protože, ta doopravdy může vyvolávat zvracení a tu potřebuji snížit. Jen nevím jak. 

Nechápu jak ji může mít zvýšenou, sice mám jeden květináč s trávou, ale Igin ji moc nežere skoro vůbec (ten jen vyhazuje hlínu.). Jinak krmím masem, konzervami, a Joserou.

⋮
Bodlinka
Bodlinka 04.07.2023, 06:00:47 xxx.xxx.20.230

vůbec se na to neupínejte, to je prostě hloupost. můžete se poblít, když pojedete ve velkým vitamínový tabletkykyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín, přebytek se prostě vyčůráa je i v krmivech živočišného původu, především v játrech.

⋮
kometa
kometa správce
04.07.2023, 07:17:52 xxx.xxx.147.163
biaca:

Tak s Iginem jsem se rozhodla takto, kocoury odčervím Panacurem (stejně jsem je naposled odčervovala v listopadu - a jelikož krmím barfem tak nějaké parazity mohou mít a jelikož má působit i proti Giardii). Byt vydesinfikuji, postel přejedu novým parním vysavačem, vyperu pelíšky, a kocourům omyji zadky, a udělám jednodenní výměnu litterboxu po dobu pěti dní.

Problémem je, ale vysoká hladina kyseliny listové - protože, ta doopravdy může vyvolávat zvracení a tu potřebuji snížit. Jen nevím jak. 

Nechápu jak ji může mít zvýšenou, sice mám jeden květináč s trávou, ale Igin ji moc nežere skoro vůbec (ten jen vyhazuje hlínu.). Jinak krmím masem, konzervami, a Joserou.

Odkdy je Panacur proti giardiím? Kór, když je nemáte potvrzené. A jaké parazity by z čerstvého masa mohl chytit? Všechna poražená zvířata procházejí veterinární kontrolou. Proto si už léta dávám v klidu tatarák.

A upřímně, po té úklidové akci by mi bylo na místě vašeho kocoura ještě hůř. A nejsem příznivcem zbytečného odčervování. Navíc - když krve OK, tak byly v pořádku i eosinofily, nebo ne?

⋮
biaca
biaca 04.07.2023, 07:22:35 xxx.xxx.0.1
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 04.07.2023, 07:17:52

Píší to na příbalovém letáku. Tak uvidíme. 

⋮
kometa
kometa správce
04.07.2023, 07:31:22 xxx.xxx.147.163
biaca:

Píší to na příbalovém letáku. Tak uvidíme. 

Kde? Asi jsem četla jiný než vy - proti gastrointestinálním oblým a plochým červům, kteří jsou i jednotlivě vyjmenovaní.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.