- Příspěvek #142876
- Nahlásit
V Evropě bylo psí maso do počátku 20. století konzumováno celkem běžně, např. ještě v roce 1910 bylo prodáváno v pařížských řeznictvích.
Ne, já to neberu jako ctnost, ale jako o dost hlubší vztah ke zvířatům. Páč proč koně nežeru a krávu jo, že jo. Jsou stejně krásný, jako je ten kůň.
Já kolem nich chodím, vidím je vyrůstat a pak to sežeru? A vymlouvám se na to, že už jako bezzubé dítě v kočárku jsem byla masožrout a zatímco jsem odložená v kočárku čekala až máteř nakoupí, vybrakovala jsem nákup od řezníka a pustila se jí do kabanosu? Byla bych radši, kdybych s masožroutstvím dokázala seknout.
Když u nás na statku provázím návštěvy a ukazuju jim mladé býčky, tak se mě snad pokaždý zeptají, jestli je taky jím a jestli mi to nepřijde divný, když je znám od narození. Tak jim odpovídám, že právě proto mi to divný nepřijde. Protože vím, že mají krásnej život venku na pastvinách, baští samý dobrý věci a když už se vezou na ty jatka, tak jen 3 kilometry a jdou na řadu okamžitě po složení z auta. Kéž bych tuhle jistotu měla u všeho mnou konzumovaného masa. Já masová moc nejsem, konina jako taková mi nechutná, koňskou klobásu si klidně dám.
Jak už tu bylo zmíněno několikrát, jde o to, jak ta zvířata žijí a jak jsou porážena, co je s nima po jejich smrti, už je tak nějak “jedno”.
V Evropě bylo psí maso do počátku 20. století konzumováno celkem běžně, např. ještě v roce 1910 bylo prodáváno v pařížských řeznictvích.
Jak už tu bylo zmíněno několikrát, jde o to, jak ta zvířata žijí a jak jsou porážena,
to jo, to určitě a i proto jsem ráda, že to můžu dělat tak, jak to dělám.
ale tohle:
co je s nima po jejich smrti, už je tak nějak “jedno”.
tahle koncovka mě nikdy nenapadla.
tahle koncovka mě nikdy nenapadla.
To je myšleno tak, že tomu zvířeti už je jedno, jestli ho hodí do kafilerky, pohřbí nebo ho někdo sežere. Jemu jde o ten život a ten konec.
Ano, ano, já vím, chápu to. Děkuju - myslím děkuju, za tenhle pohled.
Strašná představa,koním vděčí lidstvo za tolik…Ve Francii žerou i hříbata…Vím že mnozí si řeknete zvíře jako zvíře,ale nejaký blok by člověk v sobě měl mít.Psy taky nejíme…
Xerxova:psi se konzumovali… Povídání z kotelen i od ohňů lesních i jiných dělníků a trempů, nebylo jistě vždy jen "latinou"
Většinou to ale žrala spodina…
Jsem masožravec,ale koninu jsem nikdy neochutnala..asi proto,ze jsem se k ní nikdy nedostala.Jinak bych ze zvedavosti zkusila.Mame doma vzdy 2 telata,ktera ve 2 leletech doma porazíme.Pro ta zvířata je tto naprosto bez stresu a lepší maso jsem nikdy nejedla.Dokonce i řezník si od nas bral balíček. Ale vadí mi,když si lidi maso kupují,ale jak je vidí živé,tak to nedávají.Naposled jedna paní chtěla slepice na polévku a mylně si myslela,že ji je donesu už jako oškubané.Kdyz viděla,ze jsou živé,tak doslova utekla do auta…
Buggyra:jím maso a jím i koně 🙂
A asi bych snědla kdejaké maso, kdyby bylo vyhovujícně upravené - já mám maso docela ráda.
Mám to stejně. Neošklivím si žádné maso a priori.
JanaJanaJanaJana:Být vegetarián ale není ctnost.
Není problém zabít, ale důležité je, jak smrt proběhne… a také nechat důstojně žít.
Velkochovy jsou věc hrůzná, především klecové chovy slepic a chovy prasata. Viděla jsem, stačilo, i kdybych se měla k masu vrátit, tohle není cesta pro mně.
To samé jatka, ta zvířata prokazatelně vědí, že zemřou - a v tomhle stresu jsou x hodin/dnů, než přijdou na řadu, je mi z toho úplně úzko, když na to pomyslím.
O transportech nemluvě.
Myslím, že máte dobrý přístup, ono to lokální čerpání potravin je stejně jedna z nejekonomičtějších a nejekologičtějších cest.
Ano, a proto kupuji domácí kuře a domácího králíka. Občas hovězí na tatarák z biochovu. Akorát to sem tam vepřové a rybu nemám úplně ošéfované (teda kromě vánoc).
Jarus87 mám velmi podobnou zkušenost. Jednou se k nám domů přijeli podívat “na koníčky” známí s malým synkem. Přijeli dřív než jsem čekala a já zrovna měla králíka pověšenýho za nohy a byla uprostřed stahování. Synek když to viděl, tak blinkal (věk 10 let, žádný mimino), na koníčky už tak nějak nedošlo, protože ten napůl stažený králík je konsternoval tak, že to nedali a odjížděli se slovy, že přijedou jindy, že stejně ještě musí do Billy pro mletý do burgrů! To si jenom řeknete WTF? P.S. ta telata vám závidím, my už je nemáme kam dát, protože koně😄
Anonymní:Strašná představa,koním vděčí lidstvo za tolik…Ve Francii žerou i hříbata…Vím že mnozí si řeknete zvíře jako zvíře,ale nejaký blok by člověk v sobě měl mít.Psy taky nejíme…
A těm kravám ne? Mléko, máslo, sýry.. Ne, nemám blok u ničeho. Jak napsala efe - důležité je, jak zvíře žilo a jak rychlá byla smrt.
Saga:Jarus87 mám velmi podobnou zkušenost. Jednou se k nám domů přijeli podívat “na koníčky” známí s malým synkem. Přijeli dřív než jsem čekala a já zrovna měla králíka pověšenýho za nohy a byla uprostřed stahování. Synek když to viděl, tak blinkal (věk 10 let, žádný mimino), na koníčky už tak nějak nedošlo, protože ten napůl stažený králík je konsternoval tak, že to nedali a odjížděli se slovy, že přijedou jindy, že stejně ještě musí do Billy pro mletý do burgrů! To si jenom řeknete WTF? P.S. ta telata vám závidím, my už je nemáme kam dát, protože koně😄
Jasně, to maso do burgrů vyklíčilo přece na policích.😉Už balíčkované.
Úplně s Vámi souhlasím, když mají zvířata dobrej život a dobrou rychlou smrt, je to za mě ok.
Nojo, u masa pro sebe to člověk nějak zajistí, ale co maso nebo i granule pro moje psy že jo.. V tom jsem pěknej pokrytec zase já 😔.
Jináč jsem byla vegetariánka asi deset, ale nedělalo mi to dobře, tak jsem od toho zase upustila..
Můj syn je vegetarián už mnoho let, směřuje už skoro k veganství a vypadá pořád dobře a plný sil, výborně vaří, jeho vege jídla jsou opravdu skvostná. Jeho žena a děti ale maso jedí normálně.
Já kupuji ten drtek masa, co spotřebuji, z hypersuper a holt se smiřuji s tím, že maso bylo získáno tak, jak to umožňuje legislativa a vymahatelnost CZ / EU. V legislativě jsme opravdu na světové špičce ve welfare, vymahatelnost dost pokulhává (dalo by se říci, že skáče o jedné noze), ale nehodlám se stát vegetariánem (nebo hůř), abych “s tím něco dělala”, mj. protože vegetariánstvím s vymahatelností nic neudělám.
Navíc už několikrát jsem narazila na to, že je vždycky jednodušší něco zakázat, než zajistit, aby to bylo prováděno vhodným způsobem. No a ve chvíli, kdy bude většina populace “vege”, nějaký ten zákaz projde jako nůž máslem 🙂
A pak se zaměří bdělé oko veřejnosti na zvířata v zájmovém chovu, protože ta jsou také zhusta chována a utrácena nehumánně, a myslím, že mechanismus řešení bude podobný 🙂
A pak snad konečně zakážou i lidi 😀
Byla jsem vegetarián, pár let i vegan. Přestěhovali jsme se, začali budovat, nejdřív šlo do kopru veganství, pak jsem začala jíst maso.
Nejsme extra masožrouti, kupujeme od místních, ale zas psovi nechám jednou za měsíc dovézt maso a to si teda růžově nemaluju.
Jo todle je další aspekt, kterej v souvislosti s masem řeším. Psí žrádlo ☹️ a jak říkáte, tam to je úplně špatný.
Mimochodem, četli jste něco od Temple Gradin, té, která reformovala jatka ?
Já už dávno a nepamatuju si titul knihy, ale byl to moc zajímavej přístup, kterej minimalizoval utrpení a stres zvířat.
Zrzavci:Jo todle je další aspekt, kterej v souvislosti s masem řeším. Psí žrádlo ☹️ a jak říkáte, tam to je úplně špatný.
Přemýšlela jsem, že bych jim teď nakoupila skopové z nějakého domácího chovu..
Dobrá debata, musím se tomu víc věnovat.