Aktuálně: 2 538 inzerátů234 856 diskuzních příspěvků18 628 uživatelů

Všeobecný pokec

Aluška
Aluška 09.03.2025, 15:34:03 xxx.xxx.168.20

Holky chovatelky, třeba dokážete poradit. Obrátila se na mě známá a já bohužel poradit nemůžu. Pes z jejího odchovu zemřel v 7mi měsících na lymfom. Lékařskou zprávu ani žádné výsledky od majitelky nemá. Je to chov s PP, má jeden vrh za 2 roky.  Pejsek začal zvracet, měl průjem, žluté bělmo, byl apatický. Na vet napřed zkoušeli otravu, pak zánět slinivky, pak celkový silný zánět, po kapačkách psík ožil, jedl. Za 2-3 dny opět, tak zase s ním jeli na vet.  Nevím jaké testy dělali, jak se pozná lymfom, ale psík zemřel 14 dnů od první nevolnosti, v den kdy dostal první chemošku.  Rodiče jsou zdraví, prarodiče ve věku 11-14 let taky, pra pra už neví, neexistuje registr kdo kdy a na co umřel.  Chovatelku to samozřejmě vzalo, to nechce nikdo. No a teď měsíc po úmrtí psíka se na ní obrátila majitelka, že  by si přestavovala nějakou kompenzaci. Známá s tímhle nemá žádné zkušenosti, ještě se jí to nestalo, ale myslí si, že to není skrytá ani zatajená vada a neví co má dělat. V den odběru byl psík normální a tohle se nedá předpokládat, tudíž nijak zatajit…..

kometa
kometa 09.03.2025, 15:41:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 09.03.2025, 15:34:03

Myslím, že nárok na kompenzaci žádný nemá. 

Nevím, kdyby se to stalo mně, tak peníze by byly to poslední, co by mě zajímalo. Oplakávala bych štěně a ne prachy.

Sarah01
Sarah01 09.03.2025, 15:58:45 xxx.xxx.162.253
Aluška:

Holky chovatelky, třeba dokážete poradit. Obrátila se na mě známá a já bohužel poradit nemůžu. Pes z jejího odchovu zemřel v 7mi měsících na lymfom. Lékařskou zprávu ani žádné výsledky od majitelky nemá. Je to chov s PP, má jeden vrh za 2 roky.  Pejsek začal zvracet, měl průjem, žluté bělmo, byl apatický. Na vet napřed zkoušeli otravu, pak zánět slinivky, pak celkový silný zánět, po kapačkách psík ožil, jedl. Za 2-3 dny opět, tak zase s ním jeli na vet.  Nevím jaké testy dělali, jak se pozná lymfom, ale psík zemřel 14 dnů od první nevolnosti, v den kdy dostal první chemošku.  Rodiče jsou zdraví, prarodiče ve věku 11-14 let taky, pra pra už neví, neexistuje registr kdo kdy a na co umřel.  Chovatelku to samozřejmě vzalo, to nechce nikdo. No a teď měsíc po úmrtí psíka se na ní obrátila majitelka, že  by si přestavovala nějakou kompenzaci. Známá s tímhle nemá žádné zkušenosti, ještě se jí to nestalo, ale myslí si, že to není skrytá ani zatajená vada a neví co má dělat. V den odběru byl psík normální a tohle se nedá předpokládat, tudíž nijak zatajit…..

Je to rakovina, ta není dědičná, chovatelka na tom nenese žádnou vinu. Kromě toho majitelka ani nedodala lékařskou zprávu a výsledky, což nechápu, z jakého důvodu. Takže ty příznaky a zdravotní potíže zná chovatelka jen tak per huba od majitelky? Jako já jsem člověk docela vstřícnej a dovedu si představit určitou podporu, ale ne takhle a ne finanční. Na mě to majitelé jednoho odchovu taky zkoušeli, ale bohužel nedodrželi instrukce v kupní smlouvě.

Aluška
Aluška 09.03.2025, 16:13:24 xxx.xxx.168.20
Sarah01:

Je to rakovina, ta není dědičná, chovatelka na tom nenese žádnou vinu. Kromě toho majitelka ani nedodala lékařskou zprávu a výsledky, což nechápu, z jakého důvodu. Takže ty příznaky a zdravotní potíže zná chovatelka jen tak per huba od majitelky? Jako já jsem člověk docela vstřícnej a dovedu si představit určitou podporu, ale ne takhle a ne finanční. Na mě to majitelé jednoho odchovu taky zkoušeli, ale bohužel nedodrželi instrukce v kupní smlouvě.

Ano, zatím jenom co jí asi popsala do mesengru, výsledky vyšetření zatím nedoložila, myslím že v tomhle by byl asi důležitej i pitevní protokol, ne? I veti a se můžou mýlit….to že psík umřel jí napsala až po tom měsíci s tím, že by si představovala nějakou kompenzaci.

janaa
janaa 09.03.2025, 16:40:58 xxx:xxx.639b:6174

U lymfomu bývají zvýšené všechny uzliny v těle, bývá zvýšený vápník v krvi. Může být průjem, zvracení,ale taky cokoli jiného nespecifického. Potvrzuje se na základě odebraných vzorků z uzlin. Ale aby odešel do dvou týdnů, to už by musel být úplně na konci. Lymfom je agresivní,ale pokud vím (zjišťovala jsem si poměrně nedávno,protože bylo podezření u Kevina), tak to není zas tak rychlé, nasadí se chemoška a většina zvířat se dostane na kratší nebo delší dobu do remise (mluvíme o měsících). Pak se to vrátí a už to jde rychle. Pokud tam nebyly zvětšené uzliny, ale průjem, žluté bělmo (co krevní testy?), tak mi to přijde na něco jiného. Každopádně chovatel za tohle opravdu nemůže, je to jako u lidí, děti na rakoviny umírají, a taky v rodině nikdy nemusela rakovina být.

Každopádně pokud nedělali histologii, nebude mít lymfom potvrzený, pokud nedělali pitvu, nezjistí o co šlo. Procházela jsem si v posledních třech týdnech něčím podobným, když to u odchovu vypadalo, že  má velmi raritní nádor ve vrátníku s tím,že je neoperabilní. Naštěstí se majitelé dostali na vet, kde ve spolupráci s lidskými chirurgickými kapacitami útvar odstranili, te´d přišla histolka, jednalo se o zjizvení tkáně po poranění, blbka žere i nepoživatelný věci. Nicméně kdekoli jinde by jí neoperovali a utratili, a já bych navždycky přemýšlela,co to bylo,proč se to udělalo u čtyřletého zvířete, a hlavně se bála o její sestru,kterou mám doma a chystám se krýt (už jsem zvažovala,že s ní pojedu na preventivní CT)

Aluška
Aluška 09.03.2025, 18:17:18 xxx.xxx.168.20
Ph:

https://www.google.com/amp/s/www.cikr.cz/vite-ze-muzete-reklamovat-vady-u-zakoupeneho-zvirete/amp/

Pocity jsou jedna vec - tohle je nazor pravniku k reklamaci zvirete.

A k te rychlosti - jeden pripad se nedavno probiral na fb. Proto jsem se ptala na plemeno. K lymfomu se pridala infekce, co zasahla mozek. Pak to jde rychle.

Tohle ale není vada, to byl třeba zalomek v ocase nebo nesestouplá kulka. Není to hovik.

Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 06:40:12 xxx.xxx.198.226

Vada v právnickém jazyce a vada v chovatelském jazyce nejsou jedno a totéž.

Pokud zvíře prodávané jako zdravé do půl roku od zakoupení sejde na nějakou chorobu,  považuje se to za právní vadu zvířete. 

Samozřejmě průběh řešení potom s ohledem na ne/existenci spotřebitelského vztahu kupujícího k prodávajícímu.

Ph (neregistrovaný) 10.03.2025, 10:09:04 xxx.xxx.92.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 09.03.2025, 18:17:18

Pravni vada to je. A dokazu si predstavit, ze kompenzace je na miste. Ale i naopak - ze ne, neni na nic narok.  Právní a morálni postoj se muzou lisit.  Na tohle nedostanete spravnou odpoved na netu.  Uz jen to, ze se chovatel dozvi po mesici, ze stene uz neni - neukazuje na uplne vrely vztah. Je jedno proc. Být chovatelkou a nevypadat to na vzajemnou shodu - sla bych se poradit k pravnikovi a predala bych pripadnou korespondenci jemu.  

Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 10:34:47 xxx.xxx.198.226

Trochu počítám. Sedmiměsíční štěně uhynulo, po měsíci to majitel hlásí chovateli (pokud jsem správně pochopila). Chovatel předpokládám štěně prodal někdy mezi 2. a 3. měsícem života. 

Sedm měsíců mínus dva měsíce je pět měsíců, plus měsíc do oznámení je šest měsíců. Šest měsíců je lhůta pro uplatnění nároku na škodu aniž by bylo potřeba prokázat existenci vady v době prodeje.

Hm.

Sarah01
Sarah01 10.03.2025, 10:42:08 xxx.xxx.162.253

Už to podle mě nestihne, pokud už to nepodal. Že bylo štěně vadné v době prodeje, prokazuje ten, kdo podá návrh, takže by musel mít výsledek z pitvy a muselo by to být jasné, i když právníci někdy umí zázraky. Já nevím, ale podle mě by do toho šel snad jen blázen.

janaa
janaa 10.03.2025, 10:51:04 xxx:xxx.4366:a382

Z mého pohledu chovatele,kdyby majitel celou dobu komunikoval, rakovina byla potvrzená a jednalo se o takhle mladé zvíře, nabídla bych mu další štěně se slevou. Kdyby předtím probíhala nějaká nákladná léčba,přispěla bych. Ale jde spíš o můj pocit,ne o pocit povinnosti (teď neřeším právní hledisko). Ale pokud by nekomunikoval a měsíc po smrti psa mi jen sdělil,že štěně uhynulo, navíc bez nějakých relevantních podkladů, tak nic.

Ph (neregistrovaný) 10.03.2025, 10:51:57 xxx.xxx.92.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.03.2025, 10:42:08

uz to podal  - viz. zprava chovatelce. Nikde se nepise, jaka ma byt forma. 

Ph (neregistrovaný) 10.03.2025, 10:57:55 xxx.xxx.92.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 10.03.2025, 10:51:04

rakovina byla potvrzená

tak dostalo to stene chemoterapii - tak snad to nerozdavaji v cekarne nahodne.

Me se k tomu nechtelo uplne vyjadrovat - nezname postoj obou stran a lidi jsou ruzni. Prvni, co by me mrzelo, ze majitel chovatele nekontaktoval a neresil  - jak jste psala, uz to casto dokaze zabranit nejhorsimu. a ne, neni to o tom, ze chovatel je buh 😀 ale projde mu rukama vice psu a ma tak vetsi prehled o vet peci. 

A pokud by komunikoval normalne, jako majitele s chovateli komunikuji - tak bych kompenzaci asi sama nabidla. bylo by mi majitele lito, ze prisel tak brzy o stene. za rakovinu nemuze ani majitel. 

janaa
janaa 10.03.2025, 11:16:34 xxx:xxx.4366:a382
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.03.2025, 10:57:55

Hele,já v posledních letech zažila takovejch vet excesů,že bez potvrzení nevěřím ničemu. A pak je to taky o tom,co napíše majitel, a co je pravda nebo skutečnost… jinak samozřejmě souhlasím

Sarah01
Sarah01 10.03.2025, 11:35:23 xxx.xxx.162.253
Ph:

uz to podal  - viz. zprava chovatelce. Nikde se nepise, jaka ma byt forma. 

To ano, ale pokud se nedomluví, tedy tady je to spíš o tom, že ten majitel uhynulého štěněte nedostane, co chce, tak mu nezbude, než kompenzaci vymáhat soudně? 

Sarah01
Sarah01 10.03.2025, 11:43:32 xxx.xxx.162.253
janaa:

Z mého pohledu chovatele,kdyby majitel celou dobu komunikoval, rakovina byla potvrzená a jednalo se o takhle mladé zvíře, nabídla bych mu další štěně se slevou. Kdyby předtím probíhala nějaká nákladná léčba,přispěla bych. Ale jde spíš o můj pocit,ne o pocit povinnosti (teď neřeším právní hledisko). Ale pokud by nekomunikoval a měsíc po smrti psa mi jen sdělil,že štěně uhynulo, navíc bez nějakých relevantních podkladů, tak nic.

Tak nějak bych to řešila i já.

Řeším teď případ štěněte z Áček, v květnu budou mít 3 roky. Fenka má velice pěkná umístění na výstavách, rentgeny a genetika kromě ICT, kde je přenašeč, čistá. Ale v posledním cca roce ji nechali přibrat na 40 kilo a nejde to dolů. Majitelku napadlo, že by to mohla být porucha štítné žlázy, plánuje jít na vyšetření. Zároveň už má ale i vyřízený krycí list, během měsíce by fena měla začít hárat. Tak teď jen doufám, že se na to vyšetření nevykašle a stihne to. Pořád si ale myslím, že fena je překrmovaná a má málo pohybu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.