Nemohu přispět, anžto nemám auto pod 110 kW 😀 A za druhé nemám malé auto. Mám zkušenosti pouze se starými vykopávkami - Ford Ka, to bylo malé žihadlo, ale pro většího člověka naprd, navíc třídvéřák, i když narvat se dal kde čím, až podběhy drhly o kola. Pak mám ráda felicie, ale to by přítelkyně asi nerozdejchala - ovšem splňuje to všechny parametry, opravy za hubičku, díly na každém druhém vrakáči (hodně to hnije, no jsou to vesměs už veterány…), jezdí to meziměsto za šest litrů v benzinu a za hodně míň v plynu. Hybrid tam najdete jen pokud počítáte jako hybridní pohon na benzin+olej nebo naftu+vodu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 25.02.2025, 15:03:38
Zrovna ty feldy, fabie a spol. taky ráda nemám a nerozdejchala bych to. Tchán nám ji půjčil, doma jsme jí nějakou dobu měli a jen to mou averzi prohloubilo. Oproti svým vrstevníkům vypadají zastaralé, jak vnejšek, tak vnitřek a o té rzi ani nemluvím. To je pro mě prostě auto z kategorie jezdí to, ale rozhodně mě netěší, že v tom jedu já.
Tak jestli si auta opravujete sám, tak chápu tu vaší averzi k francouzům. Když jsem měla Renault, tak mi to říkal opravář, že je nemá rád, protože kvůli žárovce pomalu musí vyndat motor 😄.
Cenu dílů vám my ženy neřekneme. Jinak hybrid Toyotu má brácha a je to fajn městské auto. Má tedy něco většího. Nicméně ve městě mě v něm těšilo jezdit. Má teda i automatickou převodovku, což když si člověk na to zvykne je ve městě velmi pohodlné.
Náš kamarád automechanik vždycky říká, žabožrouti se ožrali z francouzského vína a vymysleli renaut….měli jsme 3 . a teď citrouše…😂, manžel si dokáže hodně věcí opravit taky sám…a ve finálehlavně že to jezdí (cokoliv) , dá se to opravit i doma (ne jen autorizovaný servis) a nezrujnuje nás to.
PS: specifika výměny žárovky pochopili i policati, že si to asi na parkovišti nevyměním a jedu na výměnu(hlavně že je musím vozit, ale můžu se na ně jen dívat)
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 25.02.2025, 14:58:47
Tak to moje BMW není o moc lepší. Jenže bavorští inženýři si aspoň řeknou, že to dobře nevymysleli a udělají aspoň úsměvné řešení právě i na výměnu žárovky vepředu. Od motoru se to udělat nedá, ale v podběhu udělali otvor kudy se to dá “pohodlně” vyměnit. Jen se musí sundat nejlépe kolo. 😃 Viz první foto. Druhá a třetí fotka ukazuje nádobku pro ostřikovače včetně obou čerpadel (čelní sklo a světlomety). Čtvrtá fotka jsou plasty které jsou potřeba vyndat aby se člověk dostal ke krytu motoru a sundal ho (kabinový filtr, boční kryty svorkovnice s řídicí jednotkou a na pravý straně nevím co je a spodní deska která to drží a musí se vycvaknout kabeláž z lišt). Baterie je v kufru samozřejmě. Takto bych mohl pokračovat. 😂
Ceny tich dílů si už dozjistím podle potřeby když by byl hezký inzerát. Podle VINka se dají v pohodě dohledat OEM čísla, to už je to nejmenší. Napadla mě i možnost, že bych jí dal to moje a já si koupil nějakou starou vykopávku (myslím tím veterána, jsem na ně ujetej) a pak z toho udělal testace jenže to moje jí dát fakt nemůžu. Nejen, že to má taková svoje specifika (blinkry, ovládání,…), ale taky je to zadokolka a pro přítelkyni která seděla za volantem od autoškoly poprvé až se mnou což bylo už 7 let od autoškoly tak 35km/h na 90km/h jí přišlo hrozně moc když mě vezla z chlastačky. Zadolkolku jí fakt nesvěřím a od doby co strhla volant ve 40 když najížděla na kruháč za mokra tak se už bojím a to snesu hodně. 😃 Už kolikrát aniž bych chtěl tak v Plzni odbočovat přes koleje tramvaje stojí za to. Asi 3 týdný zpátky kdy mrzlo a do toho zapršelo tak přes koleje jsem ty křižovatky projížděl bokem a to jsem se ani nesnažil. Proto manuál (aby se naučila), malý výkon a cenově aby nebyla škoda to zničit (to už podle inzerátu) a nejmenší spotřeba aby to tolik nestálo. 😃
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 25.02.2025, 15:03:38
Třidveřové auta jsou vítány a přítelkyně je malinká takže by se vešla. 😃 Ty Felicie… to, že by to “vzhledově” neprošlo je jedna věc, ale hlavně dneska už sehnat Felicii v normálním stavu už moc nejde. Když je v pěkném stavu tak je drahá, protože to má svojí popularitu a poptávka je a pak je druhá skupina kde fungovala jako řemeslník což je super, ale už je prorezlá, neudržovaná, ale stejně chtějí klidně 20 tisíc a to už radši koupím normální tříválcovou Fábku za 15 tisíc. Pak je vlastně ještě třetí skupina Felicie a to jsou amatérské tuningové vylepšení mladších kluků kteří se chtějí vyblbnout což je hezké a nechci to kritizovat, ale takovou Feldu kupovat pro ní nechci. Sobě bych si jí i koupil ze srandy. 😃 Plyn v autech nesnáším a omezuje to parkování obzvlášť ve městech kde jsou více patrové parkoviště se zákazem. Jsou potřebné revize nádržích, sebere to místo v kufru pokud vím a pro motory to žádná velká výhra taky není podle mě.
My jsme miníkáři, tak já doporučím Mini ;) A když fušujete do bavoráků, tak to máte aspoň jednu rodinu. První generaci New Mini pořídíte za pár korun, přítelkyni se bude líbit a jezdí se s tím taky celkem fajn. Výběr výbav a motorizací taky ok.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 26.02.2025, 08:49:42
Jojo, Mini jsem jí ukazoval. Líbilo se (kromě vnitřku kde ty budíky jsou opravdu úsměvné), ale ty díly. Nejen horší dostupnost, ale i ta cena. Projížděl jsem už bazoš a něco by se jako dalo sehnat, ale na některých byla vidět už rez a auta kolikrát postavený na trávníku před domem. Takže je horší výběr, ale když by bylo nějaké fakt pěkné tak bych nad ním možná taky uvažoval.
Jo, to určitě, ale prý umí docela rychle běhat. 😄 Jasně, já chápu, že to mají už vymakaný, co si můžou dovolit a co už ne.
Běhat umí rychle, to jo a před jedním prchali do aut. Chtěl se podívat zblízka. Měli sebou nějakýho odborníka a ten když začal řvát tak mazali do aut kamera nekamera 😀