Aktuálně: 2 573 inzerátů265 616 diskuzních příspěvků19 227 uživatelů

Všeobecný pokec

Sardullah
Sardullah 07.01.2026, 13:37:57 xxx.xxx.189.104

No tak ono upřímně…kolik oblečení už se fakticky vyrábí u nás? A když už se u nás vyrobí, tak to není úplně levná záležitost pro každýho.

A teda k tomu, co se tady rozjelo…abych nepodporovala nějaké velké vykořisťování, abych nepodporovala mizerně placenou práci, dětskou práci, tak buď bych musela opravdu znát poměry u výrobce, takže ne to co tvrdí firma, ale mluvit s těmi dělníky…a nebo na to musí být nějakej “odznáček” od nějaké organizace, která tyhle věci bude kontrolovat a bude věrohodná. Prostě aby měl člověk opravdu jistotu, že teda tím nákupem opravdu někoho smysluplně podpoří.

A nakonec bych to shrnula asi tak, že většině lidí je to šumák, nakupují kvanta levného oblečení, protože je levné, tak zase kvanta toho oblečení vyhází a nakoupí další.

No a pak jsou teda tady ti “movitější”, co kupují značkové, ale ve finále i tohle se šije v číně a šijí to čínští pracovníci a pak to zase cestuje v kontainerech po móři a už vůbec tady nebudu zmiňovat ty emise, co taková kontainerová loď za tu jednu cestu vyprodukuje…

Myslím, že nemá smysl to v téhle defakto uzavřené komunitě řešit…a tlouct se v prsa, kdo to má líp ošéfovaný, my to tady fakt nespasíme….

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 14:05:14 xxx.xxx.198.226

A mně se líbí, když se o to někdo zajímá 🙂 O mně se ví, že nerada pustím grešli, tak chodím vorvaná v poděděných šatech, tak mě to zajímat nemusí, ale třeba kdybych někdy stiskla zlatku, tak by mě to taky začalo zajímat a rozhodně bych ráda podporovala české výrobce, takže i jen tahle informace je pro mě přínosná (teda… zlatku nikdy nestisknu, ale zvědavá být můžu, že 🙂).

Ph (neregistrovaný) 07.01.2026, 14:35:17 xxx:xxx.107:29f9

Panu opravdu muze byt jen prodejce. Nikde nepise, ze vlastni tovarnu. Ale to neznamena, ze tam tu tovarnu/dilnu nezridila nejaka jina charita v ramci pomoci Nepalu, ze tam jini nevybudovali prac. mista a ona “jen” pomaha prodavat jejich vyrobky

BaLu
BaLu 07.01.2026, 22:18:23 xxx.xxx.230.124

Děvčata, mně je úplně jedno, kde je látka utkaná a kde oblečení ušité. Nemám čas ani chuť po tom pátrat, připadá mi to zbytečné. Hlavní pro mě je, aby mi oblečení sedlo a abych se v něm cítila dobře. Nejsem člověk, který by se staral o módu, nosím to, co se mi líbí a v čem se cítím dobře. Nosím ráda netuctové originální, věci a šperky. 

Nenakupuji na Temu ani na Aliexpressu, vlastně ani na Allegru a podobných e-shopech a internetových tržištích. 

Sarah01
Sarah01 08.01.2026, 08:45:15 xxx.xxx.11.197
BaLu:

Děvčata, mně je úplně jedno, kde je látka utkaná a kde oblečení ušité. Nemám čas ani chuť po tom pátrat, připadá mi to zbytečné. Hlavní pro mě je, aby mi oblečení sedlo a abych se v něm cítila dobře. Nejsem člověk, který by se staral o módu, nosím to, co se mi líbí a v čem se cítím dobře. Nosím ráda netuctové originální, věci a šperky. 

Nenakupuji na Temu ani na Aliexpressu, vlastně ani na Allegru a podobných e-shopech a internetových tržištích. 

To já víceméně taky, protože při svojí výšce 153 cm jsem ráda, když mně něco padne. Nemám zkrátka konfekční velikost, ale nechci zase chodit oblečená jak šmudla od trpaslíků.

assil
assil 08.01.2026, 10:27:52 xxx.xxx.121.3

No ono hlavně to srovnání s našima množírnama je úplně mimo mísu. Náš množič to dělá jen z vlastního rozhodnutí, může s tím seknout a jít dělat něco jinýho. Ti lidi v Nepálu, Indii a podobných zemích tenhle luxus nemají, pro ně je to buď takováhle práce a nebo žádná práce, žádná práce v evropském stylu s nemocenskou a dovolenou tam fakt nikde není, holt jsou o sto let pozadu a zlepší se to tam jedině tím, že budou mít šanci si nějaké peníze vydělat a zaplatit dětem lepší vzdělání.

Třeba v Indii se jen díky tomu odbytu na západ dostávají k práci i ženy a přestávají z nich být jen chodící inkubátory závislé na mužích.

Ono v podstatě naše evropské pracovní podmínky nejsou skoro nikde na světě a teda popravdě každý kdo má v kapse mobil, skuchátka a podobný věci s bateriema, podporuje dětskou i nebezpečnou práci v hrozných podmínkách v lithiových dolech v Africe, takže odmítat práci Nepálců, že dělají potisky za pár korun je fakt jen alibismus.

Btw, jsem se schválně dívala, průměrná mzda v Nepálu je našich 8 tisíc Kč, takže většina bere tak 5 tisíc, takže za 2 Nepálce na potisky dá desítku, z našeho pohledu náklady skoro 0 a Nepálci mají celjem slušnou a z jejich pohledu slušně placenou práci.

Sarah01
Sarah01 08.01.2026, 10:44:07 xxx.xxx.11.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.01.2026, 10:27:52

Tak nějak. U naší společnosti, když ještě měla pobočky v celým světě, byl obrovský rozdíl jen v nárocích na dovolenou…pamatuju, že Němci měli o 5 dní víc než my, t. j. 30 dnů, i když mají daleko víc svátků, zatímco Číňani jen 5 dní. Obrovský rozdíl v závodním stravování, pokud vůbec bylo, v Číně se třeba v pracovních provozech vůbec netopí. A pro zajímavost, Němci můžou mít třeba cigaretu v puse přímo u pásu, u nás nemyslitelný.

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:29:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.01.2026, 10:27:52

Bože, já neporovnávala množku s lidma, co to šijou, ať jsou kdekoli. Já porovnávala vykořisťování psů v množce s vykořisťováním zaměstanců ve fabrikách v Asii. 

😀 

Jestli jste nepochopila tohle, tak se fakt nemá cenu bavit, protože je mezi námi jazyková bariéra. 

A jo, ti psi stejně jako ta šička si to nevybrali a nemůžou jen tak odejít. 

Množič stejně jako majitel té fabriky s tím může seknout a dělat něco jiného. Nebo dál dělat, co dělá, ale pořádně, správně a eticky. 

Jo, souhlas. A co jako? To vůbec nerozporuje, co jsem psala. 

Já ani nerozporuju ty nášivky a nátisky, já rozporuju to šití. Ona asi dělá to, co říkáte, má pár Nepálců na tuhle práci a fertig. Takže vlastně se mnou ve všem souhlasíte. 

Jako já beru, že ten tisk a výšivky lidem platí a možná jim na tamní poměry platí dobře a snad i mají další zázemí relativně v pořádku. Ale nevěřím, že ty podmínky jsou v pořádku úplně. Ani nevěřím, že to šijí její lidi. A jestli jo, tak je musí vykořisťovat, protože za tu částku se oblečení v kvalitních podmínkách ušít nedá. A jestli nešijí, tak přeprodává, co ušili jiní chudáci v osmnáctihodinových směnách bez ochranných pomůcek. 

A jasně, každý se na tom vykořisťování zaměstnanců v zemích třetího světa nějak podílí. Rozdíl je v tom, že tomu nikdo jiný neříká charita a podpora dobré věci. 

Jak říkám, pokud chcete, kupte si tam, co srdce žádá. Já nejsem proti. Ale nedělejte to jako podporu lidí, co to oblečení vyráběli. Protože všichni krom těch pár Nepálců byli vykořisťovaní jistě a ti Nepálci jsou vykořisťovaní jenom možná. 

Když si to oblečení koupíte, noste je, starejte se o ně a až doslouží, vytřiďte je do správného odpadu. Minimalizujete tak negativa, která má každá výroba. 

A znovu opakuju, pokud někdo chce podpořit etický přístup k zaměstnancům, musí kupovat oblečení, jehož etické pozadí je garantováno. A pokud jsou evropské podmínky nesrovnatelné se zbytkem světa, tak logicky musí nakupovat evropské výrobky. 

Pokud koupím oblečení ušité bangladéšskou třináctiletou holkou, nepřijde mi to etické. A to, že tohle je v Bangladéši normální, není omluva. A jestli to oblečení jde přes Bangladéš do Číny a odtud do Nepálu, kde na to dva pánové natisknou razítko, tak i kdyby ti Nepálci byli placení ve zlatě (a to nejsou), tak to není charita, není to dobrá věc, je to pořád vykořisťování lidí v Bangladéši a Číně. 

Jako množka. Co na tom, že jsem koupila štěně v množce a starám se o ně, jak nejlépe dovedu, když množka má pořád v pařátech chycenou matku štěněte?

Jediný rozdíl je v tom, že množky opravdu mohou teoreticky vychcípat, kdežto jsou předměty denní potřeby, které už nikde jinde než v Asii nevyrábí. Ovšem zrovna oblečení sem nepatří. To se u nás v ČR a v EU vyrábí dost a krom toho připomínám existenci švadlen a krejčích - a světe div se, dá se s nimi pracovat i online na větší vzdálenosti. 

A ještě jedou, naposledy, opakuju, že nejsem proti nákupu oblečení na tom webu, ale neříkejte tomu charita a podpora dobré věci. Je to normální nákup. Nic víc. 

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:31:20 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 10:44:07

Ano. Máte pravdu. 

Ale to vůbec nerozporuje nic z toho, co jsem psala. 

Sarah01
Sarah01 08.01.2026, 14:46:27 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 08.01.2026, 14:29:58

Já se té paní Gautam přímo zeptám, jak to je a pak to sem hodím.

A  jak to vy zjišťujete, odkud a přes co to ten materiál na oblečení všechno jde? Fakt mě to upřímně zajímá. Protože já mám pocit, že v některých případech je to fakt nezjistitelný. Třeba to HMko, oni to fakt snad ani nevědí. 🤔

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:54:14 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 14:46:27

V HM nekupuju. 

Dřív to bylo jednoduché, Pietro Filipi měl všechno vypsané. Zkrachovali, no.

Nosím oblečení z dřívějšich dob, něco mám od švadleny, něco ze sekáčů a swapů. Něco málo si sama ušiju. Pár věcí jsem dostala, dítěti kupuju použité z bazoše nebo od známých. 

A když jednou za deset let nakupuju v obyčejném obchodě, naposled svatební šaty, tak to neřeším. 

Spodní prádlo a punčochové zboží česká výroba. Plavky mi ušila paní, co jsem ji našla přes Facebook. To jsem se tam ještě proklikala, je to sedm let a pořád jako nové. 

Látky se dají sehnat vyrobené v ČR normálně, akorát člověk musí chápat, že třeba bavlna se tu nepěstuje, tudíž část toho zpracování musí proběhnout jinde. Tam není jiná možnost.

Prosím, napište. Velice by mě vyjádření té paní zajímalo. Sama jí chci napsat, ale ještě jsem se k tomu nedostala. 

Sarah01
Sarah01 08.01.2026, 15:00:51 xxx.xxx.162.253
Varaxi:

V HM nekupuju. 

Dřív to bylo jednoduché, Pietro Filipi měl všechno vypsané. Zkrachovali, no.

Nosím oblečení z dřívějšich dob, něco mám od švadleny, něco ze sekáčů a swapů. Něco málo si sama ušiju. Pár věcí jsem dostala, dítěti kupuju použité z bazoše nebo od známých. 

A když jednou za deset let nakupuju v obyčejném obchodě, naposled svatební šaty, tak to neřeším. 

Spodní prádlo a punčochové zboží česká výroba. Plavky mi ušila paní, co jsem ji našla přes Facebook. To jsem se tam ještě proklikala, je to sedm let a pořád jako nové. 

Látky se dají sehnat vyrobené v ČR normálně, akorát člověk musí chápat, že třeba bavlna se tu nepěstuje, tudíž část toho zpracování musí proběhnout jinde. Tam není jiná možnost.

Prosím, napište. Velice by mě vyjádření té paní zajímalo. Sama jí chci napsat, ale ještě jsem se k tomu nedostala. 

Díky. Nevím, jestli to stihnu hned, protože toho mám do konce týdne až moc. Možná zítra v mezičase, v sobotu mám výstavu v Brně, takže je to teď poněkud hektické.

Já jsem dřív taky hodně šila, fakt skoro všechno, kromě triček a džínů, hlavně dětem…všechny bundy, košile, kraťasy, letní kalhoty, tepláky a mikiny. Bohužel dnes to už moje záda nedávají. 

assil
assil 08.01.2026, 16:36:29 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 08.01.2026, 14:29:58

Jo, ta jazyková bariera tu bude. Protože pro mě je to podpora dobré věci, protože vím, že pro ty lidi tam je lepší blbá práce než žádná práce. Nám to trvalo sto let se vyhrabat z těhle blbých pracovních podmínek a jim to holt nějakou dobu bude trvat taky, ale jistě se jim to nepovede, když jim sebereme tu možnost se zlepšovat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.