- Příspěvek #147784
- Nahlásit
Taky mám dotaz. Poradil by mi někdo jakým způsobem lze udělat doma z kozího mléka brynzu?
Našel by se někdo kdo doma vyrábí nebo zkoušel vyrávět sýry? Zajímalo by mě jaké používáte formičky? Děkuji, Mašková
Když jsem začínala, tak jsem používala kelimky na saláty, je to víc jak 20 let. Nebyl internet,literatury málo. Dnes je několik specializovaných eshopů,dostatek literatury,skupiny na FB atd.
Taky mám dotaz. Poradil by mi někdo jakým způsobem lze udělat doma z kozího mléka brynzu?
Anonymní:Taky mám dotaz. Poradil by mi někdo jakým způsobem lze udělat doma z kozího mléka brynzu?
V podstatě uděláte sýr, který necháte dobře okapat a pak ho pomelete na masovém strojku. osolíte dle chuti a vymícháte do požadované konzistence.
My to děláme tak, že uděláme čerstvý sýr, ale neosolime ho a necháváme ho tak cca 3 dny v teple. Pak teprve ho na dvakrát meleme na masovém strojku a po prvním semleti osolíme, myslím že dáváme 3% soli (hmotnost soli k syru). Po tom osolení pak sýr přestane zrát, resp. zraje pomaleji. Dobře uskladnena nám zůstávala třeba přes celou zimu.
Také chci zkusit domácí výrobů kozích sýrů, jaké používáte sýřidlo? Děkuji,Maška.
Vsechny odpovědi najdete tady. Vřele doporučuji knihy Kláry Hadašové - Domácí mlékař. Z kozího mléka jde vyrobit jakýkoliv sýr. A tady si můžete vše co k vyrobě potřebujete https://www.tomscheese.cz/
chybička se vloudila 🙂 odpovědi tady http://www.domacimlekar.com/
Výborná kniha, plná receptů..před lety jsem ji dostala k svátku 😉
Díky za tipy, zkusím to.
Klára Hadašová a její web, vlastně její rodinný web, to je pro mne fenomén. Už řadu let. Čerpala jsem z jejího webu mnoho cenných rad, k přirozenému způsobu života po všech stránkách. Vřele doporučuji. Nyní už přispívá i její dospělá dcera. https://conovehonakopci.cz/