Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.01.2026, 11:56:26
Doron- ještě za komundíry nechoval hospodářská zvířata téměř nikdo. To se změnilo - stejně jako s koňma - dneska má každej, kdo má do zadnice otvor - koně, ovce, kozy a myslí si, že to prostě jen tak vypustí na zelený a má vystaráno. Věřte mi. Ono stačí se tady podívat - jéé my bychom rádi ovečky, máme 1500 metrů-půjde to? E? Lidi mají pocit, že stačí zvířata vypustit na zelený a vono se to vo sebe postará. No ještě před deseti lety to takhle asi šlo. Dneska už prostě ne. a proto , pokud chci chovat a je jedno zda hobby chov a nebo na obživu, tak tomu halt musím něco dát. No a když na to nemám? No tak to holt nedělám. To je jak s čoklima - mám na to? tak psa můžu mít, nemám pomalu ani na krmení a kupuju čoklovi šrot? Tak těžko budu mít na veterinu a pak jdu žebrat na Donio. A tohle, že se prezentujou v médiích, není nic jinýho než fňukání. Nad mlékem, který jsem si rozlil sám. Broumovsko, Náchodsko patří k těm, kde i tupohlavý Janek ví, že vlci halt tam tím problémem jsou. Takže mám li v hlavě víc, než pětník, tak je logický, že chci-li chovat v tomto prostoru, MUSÍM si ty ovce zabezpečit.
Budeme střílet vlky jen proto, že jsou lidi hovada?
Ano je jasné, že k nějakému omezení populace bude muset dojít, to je jasný i mně, coby tupohlavýmu Jankovi. Ale tohle jsou s prominutím chovatelé hovada, který naopak učí ty šelmy si chodit zadáčo do bufáče a ohrožují tím ty ZODPOVĚDNÉ, kteří pro ochranu svých stád dělají naopak maximum. Tihle lidi měli naopak dostat pokutu, protože těm vlkům prostírají plný stůl. Prasata.
A to jsem se zařekla, že nebudu sprostá. Ale musím, protože si představuju ty jatka, který tam probíhaly a nemuselo na to vůbec dojít. Je mi líto těch ovcí, jehňat. a potažmo časem i vlků. Páč doplatí opět na lidskou debilitu.
Jdu si uvařit meduňkovej čaj, ať se uklidním, když jsem se tak rozvášnila 😀 To není na Vás Doron, vůbec. Je to na lidskou blbost a pohodlnost a nezodpovědnost a liknavost. Fuj a ble.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.01.2026, 12:10:36
Ano, zvierata sa strielaju preto, ze su ludia hovada. V 99 % pripadov.
Nezabezpecis si zvierata? Oj, priroda sa ti o nich postara, bez obav. Nezabezpecis si ich aj napriek skusenosti, ze sa ti o nich priroda postarala, nuz, smola, ako, nie kazdy ma trojciferne IQ, ale je to tvoj problem a tvoja skoda. A tvoja hlupost a arogancia, bez zlutovania!
A to je cele, v mediach je to ale samozrejme cele otocene, lebo emocie, takze blboni este dostanu priestor prezentovat svoju skodu a fnukat.
A to ani nehovorim o tom, ze podobne masakry u nas pachaju svorky psov z osad, alebo psy kadejakych VIP chatarov uplne bezne, bohuzial.
Na salasi by si baca s pastiermi naliali hriateho, pustili psy a striehli hoc aj s bakulami, kebyze im nieco obchadza dookola salasa.
Lenze nikto normalny nevyzenie ovce sa bahnit kamsi do snehu.
Ano, masove plemena, importy z UK, ci Skotska to robit mozu vonku.
K tomu iba drobna fakticka- akosi nezijeme v UK, ze…
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.01.2026, 12:34:19
Jo přesně tak. Jsem se fakt vztekla.
Já na tom nevidím nic složitého. Pokud chci chovat a je jedno zda pro sebe ,tam si holt náklady nesu sám a pak není tak složitý zajistit svoje malý stádečko a nebo nejen pro sebe, ale na výdělek, tak holt to je kšeft , budu mít těch zvířat víc, než pár a musím do toho logicky, jako do každýho kšeftu něco investovat. A pokud nejsem blb, zjistím si, že mohu dostat dotace a něco pro to udělám. Vždy, když něco chci, musím proto něco udělat a ne čekat , že mi pečený holuby polítaj do huby. Něco jinýho to bylo před těmi deseti lety, kdy se nevědělo a kdy navíc nebyly kompenzace a dotace. Dnes, pokud to chci mít na kšeft, tak halt tomu kšeftu taky něco musím logicky dát. Jednoduchá rovnice.
Tady u nás už se taky objevili vlci, paní co chová ovce už má Krašáka a Poseróny. Nic se ještě nikde nestalo, ale už se logicky připraví. Nic složitýho.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.01.2026, 12:46:48
Mluvím o komundírovi. Jako dítě jsem se po vesnici celkem pohybovala.
Ano jezdila jsem na statek, kde jo, měli stádo oveček. Ale víte co? Zvláštní - už i tehdy k nim měli psa a co hlavně 🙂 - vždy, vždy šly ty ovce na noc do stodoly.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.01.2026, 12:58:26
Já se pohybovala ve Středních Čechách.
Jo, komundíra je komunista, nemám ráda říkat za komančů, páč to bych urážela ty indiány, v tom má pravdu moje kolegyně, která mě na tuhle myšlenku přivedla.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.01.2026, 12:46:48
Dříve byli na vesnici kozy a ovce skoro u každé chalupy
Ovce ne, ale kozy, krávy, prasata, krůty… si pamatuji. Tak 20, 30 let zpátky. A nějak to všechno postupně vymizelo. I bez vlků. Staří poumírali a mladí nemají zájem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.01.2026, 13:01:42
Já co jsem jezdila, tak spíš hodně králíci byli. Koza pak jen v jedné vesnici, kde bydlela ségra a pokud takový lidé, kterým tak koza patřila, už ji mít nebudou, tak jen dobře pro každé zvíře, které tam není.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 02.01.2026, 14:11:53
Jo, přesně, ještě na nějaký to prase jsem zapomněla. Ale jinak, že by za komundíry se chovalo nějak běžně něco jinčího, to teda fakt ne. V té části Čech, kde jsem se jako dítě pohybovala rozhodně ne. Výjimkou právě byl ten statek, který jsem tu zmínila, ty měli krom výše uvedeného malé stádo ovcí a bylo o ně sakra dobře postaráno. Chodili jsme po žních paběrkovat . Klásky, kukuřici….
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.01.2026, 12:10:36
Já to pamatuju paní Zrzavcová,už jsem stará, stařičká.😊
Chovalo a pěstovalo se víc a nebylo to hoby, zase, byla to ekonomická nutnost. U řezníka často visely jen prázdný háky, v zelinářství si mohl v zimě člověk koupit kysaný zelí ze sudu, brambory, mrkev, cibuli a Šumavské bylinné víno🙂.
Když někdo přejel na silnici zajíce, zastavili dvě auta, kdo ho sebere .🤣
Ovcí bylo určitě o hodně víc, ale nevím jestli u malochovatelů, kozy lidi měli aby bylo mlíko pro prase. Králíci, krůty, kachny, husy, jedla se i holoubata, s tím by se dneska nikdo necrcal. A nutrie, ty jste mohla sníst a ještě si z nich udělat papachu.😐
Kdyby to stádo bylo moje, asi bych chovu po prvním útoku zanechala, kdybych neměla peníze a energii na lepší zabezpečení, ale povšimla jsem si, že lidi většinou končí až kdyź se to stane podruhý.