Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.01.2026, 11:56:26
Doron- ještě za komundíry nechoval hospodářská zvířata téměř nikdo. To se změnilo - stejně jako s koňma - dneska má každej, kdo má do zadnice otvor - koně, ovce, kozy a myslí si, že to prostě jen tak vypustí na zelený a má vystaráno. Věřte mi. Ono stačí se tady podívat - jéé my bychom rádi ovečky, máme 1500 metrů-půjde to? E? Lidi mají pocit, že stačí zvířata vypustit na zelený a vono se to vo sebe postará. No ještě před deseti lety to takhle asi šlo. Dneska už prostě ne. a proto , pokud chci chovat a je jedno zda hobby chov a nebo na obživu, tak tomu halt musím něco dát. No a když na to nemám? No tak to holt nedělám. To je jak s čoklima - mám na to? tak psa můžu mít, nemám pomalu ani na krmení a kupuju čoklovi šrot? Tak těžko budu mít na veterinu a pak jdu žebrat na Donio. A tohle, že se prezentujou v médiích, není nic jinýho než fňukání. Nad mlékem, který jsem si rozlil sám. Broumovsko, Náchodsko patří k těm, kde i tupohlavý Janek ví, že vlci halt tam tím problémem jsou. Takže mám li v hlavě víc, než pětník, tak je logický, že chci-li chovat v tomto prostoru, MUSÍM si ty ovce zabezpečit.
Budeme střílet vlky jen proto, že jsou lidi hovada?
Ano je jasné, že k nějakému omezení populace bude muset dojít, to je jasný i mně, coby tupohlavýmu Jankovi. Ale tohle jsou s prominutím chovatelé hovada, který naopak učí ty šelmy si chodit zadáčo do bufáče a ohrožují tím ty ZODPOVĚDNÉ, kteří pro ochranu svých stád dělají naopak maximum. Tihle lidi měli naopak dostat pokutu, protože těm vlkům prostírají plný stůl. Prasata.
A to jsem se zařekla, že nebudu sprostá. Ale musím, protože si představuju ty jatka, který tam probíhaly a nemuselo na to vůbec dojít. Je mi líto těch ovcí, jehňat. a potažmo časem i vlků. Páč doplatí opět na lidskou debilitu.
Jdu si uvařit meduňkovej čaj, ať se uklidním, když jsem se tak rozvášnila 😀 To není na Vás Doron, vůbec. Je to na lidskou blbost a pohodlnost a nezodpovědnost a liknavost. Fuj a ble.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.01.2026, 12:10:36
Ano, zvierata sa strielaju preto, ze su ludia hovada. V 99 % pripadov.
Nezabezpecis si zvierata? Oj, priroda sa ti o nich postara, bez obav. Nezabezpecis si ich aj napriek skusenosti, ze sa ti o nich priroda postarala, nuz, smola, ako, nie kazdy ma trojciferne IQ, ale je to tvoj problem a tvoja skoda. A tvoja hlupost a arogancia, bez zlutovania!
A to je cele, v mediach je to ale samozrejme cele otocene, lebo emocie, takze blboni este dostanu priestor prezentovat svoju skodu a fnukat.
A to ani nehovorim o tom, ze podobne masakry u nas pachaju svorky psov z osad, alebo psy kadejakych VIP chatarov uplne bezne, bohuzial.
Na salasi by si baca s pastiermi naliali hriateho, pustili psy a striehli hoc aj s bakulami, kebyze im nieco obchadza dookola salasa.
Lenze nikto normalny nevyzenie ovce sa bahnit kamsi do snehu.
Ano, masove plemena, importy z UK, ci Skotska to robit mozu vonku.
K tomu iba drobna fakticka- akosi nezijeme v UK, ze…
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.01.2026, 12:34:19
Jo přesně tak. Jsem se fakt vztekla.
Já na tom nevidím nic složitého. Pokud chci chovat a je jedno zda pro sebe ,tam si holt náklady nesu sám a pak není tak složitý zajistit svoje malý stádečko a nebo nejen pro sebe, ale na výdělek, tak holt to je kšeft , budu mít těch zvířat víc, než pár a musím do toho logicky, jako do každýho kšeftu něco investovat. A pokud nejsem blb, zjistím si, že mohu dostat dotace a něco pro to udělám. Vždy, když něco chci, musím proto něco udělat a ne čekat , že mi pečený holuby polítaj do huby. Něco jinýho to bylo před těmi deseti lety, kdy se nevědělo a kdy navíc nebyly kompenzace a dotace. Dnes, pokud to chci mít na kšeft, tak halt tomu kšeftu taky něco musím logicky dát. Jednoduchá rovnice.
Tady u nás už se taky objevili vlci, paní co chová ovce už má Krašáka a Poseróny. Nic se ještě nikde nestalo, ale už se logicky připraví. Nic složitýho.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.01.2026, 12:46:48
Mluvím o komundírovi. Jako dítě jsem se po vesnici celkem pohybovala.
Ano jezdila jsem na statek, kde jo, měli stádo oveček. Ale víte co? Zvláštní - už i tehdy k nim měli psa a co hlavně 🙂 - vždy, vždy šly ty ovce na noc do stodoly.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.01.2026, 12:58:26
Já se pohybovala ve Středních Čechách.
Jo, komundíra je komunista, nemám ráda říkat za komančů, páč to bych urážela ty indiány, v tom má pravdu moje kolegyně, která mě na tuhle myšlenku přivedla.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.01.2026, 12:46:48
Dříve byli na vesnici kozy a ovce skoro u každé chalupy
Ovce ne, ale kozy, krávy, prasata, krůty… si pamatuji. Tak 20, 30 let zpátky. A nějak to všechno postupně vymizelo. I bez vlků. Staří poumírali a mladí nemají zájem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.01.2026, 13:01:42
Já co jsem jezdila, tak spíš hodně králíci byli. Koza pak jen v jedné vesnici, kde bydlela ségra a pokud takový lidé, kterým tak koza patřila, už ji mít nebudou, tak jen dobře pro každé zvíře, které tam není.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 02.01.2026, 14:11:53
Jo, přesně, ještě na nějaký to prase jsem zapomněla. Ale jinak, že by za komundíry se chovalo nějak běžně něco jinčího, to teda fakt ne. V té části Čech, kde jsem se jako dítě pohybovala rozhodně ne. Výjimkou právě byl ten statek, který jsem tu zmínila, ty měli krom výše uvedeného malé stádo ovcí a bylo o ně sakra dobře postaráno. Chodili jsme po žních paběrkovat . Klásky, kukuřici….
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.01.2026, 12:10:36
Já to pamatuju paní Zrzavcová,už jsem stará, stařičká.😊
Chovalo a pěstovalo se víc a nebylo to hoby, zase, byla to ekonomická nutnost. U řezníka často visely jen prázdný háky, v zelinářství si mohl v zimě člověk koupit kysaný zelí ze sudu, brambory, mrkev, cibuli a Šumavské bylinné víno🙂.
Když někdo přejel na silnici zajíce, zastavili dvě auta, kdo ho sebere .🤣
Ovcí bylo určitě o hodně víc, ale nevím jestli u malochovatelů, kozy lidi měli aby bylo mlíko pro prase. Králíci, krůty, kachny, husy, jedla se i holoubata, s tím by se dneska nikdo necrcal. A nutrie, ty jste mohla sníst a ještě si z nich udělat papachu.😐
Kdyby to stádo bylo moje, asi bych chovu po prvním útoku zanechala, kdybych neměla peníze a energii na lepší zabezpečení, ale povšimla jsem si, že lidi většinou končí až kdyź se to stane podruhý.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.01.2026, 14:56:05
Doron, i býky na výkrm, 2 najednou - a tržba při prodeji - to už rodinný rozpočet hodně vylepšilo, 2 prasata, co by to bylo za život bez dvou zabijaček. A přesně pro prasata mlíko od kozy. Dřina to byla. Lidi byli zvyklí daleko víc dělat a určitě ne proto, aby se nenudili. M( Já jsem z města, znám to z návštěv na vsi - častěji než jen na zabijačkách 🙂).
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.01.2026, 19:46:43
Ale jo, nebylo co zábavného dělat, nebylo kam jezdit, takže lidi na vesnici měli zvěř a lidi ve městě chaty. Dneska se radši každý sebere a jede na výlet nebo do Egypta.
Nic se nemá přehánět. Kolik smeček, kolik vlků naše hustě osídlená krajina unese ? Někdo psal, že Švédsko 300 ? Není 5 co větší jen rozlohou. Do lesů na severu Švédska se jich vejde…..a věřím tomu, že jak strčí chlup do civilizace…Ne aby se promenádovali po cestách a po vesnicích. Na tom zmiňovaném (divném) hospodářství mě překvapuje, že si došli až do vsi. V lesích mají spárkaté dost.
Pamatujete, jak to zpíval Mládek? Medvědi nevědí, o turisti …..Oni na to vlci taky příjdou. Proč jsou plašší? Protože byli celé generace lidmi pronásledováni.
Slepice, husy ani tak ne, až později spíše pižmovky, prasata, králici. Nutrie měl jeden chlápek vedle ve vsi a vedle ve vsi měli jedny lidi krávu. Rozhodně ani zdaleka to nebylo, že co barák tak hospodářské zvíře. 70. a 80..léta.