Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.01.2026, 20:03:45
Není 5 co větší jen rozlohou. Do lesů na severu Švédska se jich vejde…..
ofic. švédská statistika : Při posledním inventarizaci v zimní sezóně 2024/25 bylo ve Skandinávii registrováno celkem 40 rodinných skupin a 30 párů označujících teritorium. Ze 40 rodinných skupin bylo 34 registrováno pouze ve Švédsku a dvě z nich byly přeshraniční.
Na podzim 2022 bylo ve Švédsku nalezeno přibližně 2 800 medvědů.
Hustota populace srnců se v zemi liší, ale v jižním a středním Švédsku může být až 40 zvířat na 100 hektarů (= 1 km2) na úrodné půdě. V jiných částech jsou hustoty obecně výrazně nižší, v závislosti na produkční kapacitě půdy, způsobu obdělávání půdy a tlaku predátorů ze strany lišek a rysů.
S jelení a dančí zvěří jsou na tom Švédové hodně špatně (oproti nám) stavy jsou :
Odhad velikosti populace jelenů před lovem v roce 2016 uvádí 26 000 kusů a odpovídající hodnota u daňků je 126 000 kusů.
Kolik je divoce žijících sobů a losů jsem už nehledal…
takže potravní podmínky tam vlci mají daleko tvrdší…
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 02.01.2026, 22:46:56
Souhlasím, že stavy spárkaté jsou u nás neúnosné ( však se taky říká, že mrtvý kopytník, dobrý kopytník ). Nesouhlasím s tím, že to vlci vyřeší. Zatím místo spárkaté ubývají ovce.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.01.2026, 23:03:14
Mno, útoky na nechráněné ovce by je neuživili…zkuste si spočítat dny mezi “ovčími událostmi” a jak to vychází na 1 vlka a pak byste nemohla takhle “plácat”…
Slepice, husy ani tak ne, až později spíše pižmovky, prasata, králici. Nutrie měl jeden chlápek vedle ve vsi a vedle ve vsi měli jedny lidi krávu. Rozhodně ani zdaleka to nebylo, že co barák tak hospodářské zvíře. 70. a 80..léta.
Přesně tak, husy u nás v rodině měla jen babička, zatímco prase všechny domácnosti, na konci zimy to byla jedna zabijačka za druhou.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 02.01.2026, 23:03:14
Koukla jsem se na stránky Agentury na ochranu přírody a krajiny ČR, je tam statistika za rok 24, 25 ještě není zpracovanej.
Takže:
395 útoků z toho 68 se nemůže vlk vyloučit ani potvrdit.
775 zabitých ovcí, 112 zraněných
24 zabitých koz a 1 zraněná, to je docela dobrý
129 kusů skotu, 3 zraněné, to mě překvapilo
2 koně zabití
Celkem 1050 kusů hospodářských zvířat, protože se ještě něco muselo utratit.
Ono by to vypadalo, že takhle by to byla desetina nebo třeba osmina? jejich jídelníčku, jenže oni z toho sežerou zlomek.
Takže opravdu nějak trochu pomůžou s regulací spárkaté, udržují ji v pohybu,tak prý dělá menší škody, ale zase ne tak významně, vzhledem k tomu, že se ročně loví tak 400 000 kusů a pořád to nestačí.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.01.2026, 11:41:47
V pohybu spárkatou udržuje i pes. A to je křiku. To je týrání - té spárkaté. Vlk - to je něco jiného. Ten ji udržuje v pohybu bez týrání. Nejsem proti vlkům v lesích, horách. Ale měla by mu zůstat plachost a respekt z člověka. A to mu nezůstane, když se bude pohybovat vesnicemi a nahlížet do dvorků.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 02.01.2026, 23:18:06
Ale to nic nemění na tom, že by se měli lidí bát. Že by se měli lidem vyhnout a ne je sledovat, jak píše někdo vedle. Slušný vlk se nepotáhne za lidmi v dohledu. Vlka v přírodě máte zahlédnout, když budete mít velké štěstí a ne ho “potkat na návsi”.
To je nejednoduché téma a vydalo by na román. Vlci - ti dnešní - to nemají jednoduché. Znovuobjevují, co jim kdysi “patřilo”. Zvýšeně migrují a teprve se snaží usadit. Kořišti mají dostatek - chybí jim ale partner. Může být stovky km daleko. Babička nám vyprávěla, jak se jako děti bály chodit lesem do školy. Lidé prostě respektovali určité hranice a nechávali zvířatům jejich teritorium. V teritoriu byla zdravá rovnováha mezi kořistí a predátory. Ta rovnováha trvala stovky, tisíce let. A najednou predátor zmizel. A lidé nerespektují nic. Vlezou všude.
Lidé v těch dobách také dělali vše pro to, aby ta zvířata zůstávala ve svém teritoriu. Striktně zavírali své chovy na noc, udržovali vesnici přehlednou. Systém plotů a stodol vytvářel neprostupný věnec kolem vesnice, chránil nejen před větrem a nečasem, ale i před “škodnou”. Náves i humna byla vysekaná, trávy si každý vážil. Dnes rozpadlé stodoly, neobývaná stavení, džungle, neexistence plotů, kulaté balíky jsou přímo ve vsi (ideální úkryt lišek).
Jsme na začátku nového soužití a bude trvat mnoho let, než se ustálí nová “rovnováha”.
SZIF (dříve Krajská zemědělská agentura) alespoň tady v K. Varech zaměstnává příjemné úředníky. Nám osobně vše potřebné vysvětlili a i dotace nám sami nabídli (nežádali jsme o ně). Vypočítali nám také, že při výměře našich hektarů bychom mohli opustit standardní zaměstnání a zemědělství by nás uživilo. Nemusí se tedy hledat “někdo, kdo by paní pomohl s dotacemi”. Úředníků je na to dostatek a nejsou to nepřátelé. Tedy pokud k nim člověk přistupuje správně. Chovatelce úředníci vytýkali oplocení, to ignorovala. Možná byl zásadní problém v tom, že jí nikdo nevysvětlil, že vlk se staveb nebojí.
Pro majitele 150 ovcí není problém několik ovcí prodat nebo vyměnit s truhlářem za plotovky a další materiál na stavbu ohrady. Koupit tři role lesnického pletiva á 50 m, částečně ho zapustit pod zem proti podhrabu a na nadzemní část dát tři pásy ohradníku - to zvládne každý. Mají tam několik stájí/stodol - je velký problém využít budovy jako jednu stranu plotu? Je problém budovy spojit krátkým plotem a využít tak stavby jako několik stran? Nevěříme, že se jim ovce aspoň na noc nevešly do stájí - k býkům i jinam. Zabít 34 ovcí - to není hotové za deset minut. To to nikdo neslyšel? Celá ta událost je nepolitováníhodná.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 03.01.2026, 21:07:25
No však na to stačily dvě věty toho úvodního novinářskýho brajglu. A ta osoba bude mírně řečeno neinteligentní, když i sama sebe napráší. Bylo zřetelný, že je to jejich vina. Především jejich vina, protože zvířata neměli řádně zabezpečený. A za to žádný predátor nemůže. Bych na jejím místě chodila kanálama, místo toho, abych se prezentovala v médiích, páč by mi bylo stydno, že jsem, co jsem.
Komentáře ( diskuze) k tomu článku jsou zajímavý. Píše tam nějaká paní Menčíková , jak jí vlci zabili toho pasteveckýho psa, že má teď dvacet pastevců, asi kangalů, u stáda. Já se tam snad pojedu podívat, to mě strašně zajímá.