Aktuálně: 1 940 inzerátů278 039 diskuzních příspěvků19 829 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Zrzavci
Zrzavci 04.01.2026, 14:13:17 xxx:xxx.9246:5201
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.01.2026, 00:36:29

Mě taky. Ešivá vona se paní Menšíková nejmenuje Vladimíra. Nejdříve jí vlci roztrhají pastevce přím   před očima. A pak má 20 kangalů… zajímavé.

Lupus4
Lupus4 04.01.2026, 14:35:48 xxx:xxx.c511:80bc
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.01.2026, 14:13:17

jj, 16ti letou fenu …

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 15:00:26 xxx.xxx.162.253

Žádný pomluvy tady nevidím a v tom odkazu nic o zabité feně taky ne. 16 let je krásnej věk na velký plemeno, těžko se ale sama v tomto věku mohla vlkům ubránit. Ale nevím o tom nic, jak se to stalo.

Sardullah
Sardullah 04.01.2026, 15:02:06 xxx.xxx.221.235

Tak je teda fakt…a nevím, jestli to byla konkrétně tahle paní…tahle farma..s kangalama, ale už před nějakou delší dobou byla i nějaká reportáž v televizi…myslím že v nějakým pořadu typu Receptář, ale už si to přesně nepamatuju…teda nevím jaký byl počet těch kangalů, ale měli jich docela dost….tak si teda myslím, že by to byla velká náhoda, kdyby to byl někdo jinej.

Doron
Doron 04.01.2026, 16:59:51 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.01.2026, 14:13:17

Mám tam poblíž  kamarády, tož bych se tam vnutila.. Já pastevecký psy miluju a počítám s jedním na úplný důchod.

Lupus4
Lupus4 04.01.2026, 18:25:54 xxx:xxx.c511:80bc

Tak paní MM bude určitě šikovná farmářka, jen škoda , že jí neříká NIC zákon o kupírování uší. Zkuste se jí na to zeptat, na argumentaci, že tradice a kvůli “boji s vlky”, se zeptejte, kolikrát už teda opravdu bojovali…na krev

Doron
Doron 04.01.2026, 18:41:59 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 15:00:26

Že prý ji nechala doma, před domem , na zahradě ? a šla se čtyřmi štěňaty alabaje za ovcemi. No, byla už stařičká.. Stalo se to už před sedmi lety prý.

Ta paní vypadá moc sympaticky i celý jejich projekt, děkuju za odkaz 🙂!

Doron
Doron 04.01.2026, 18:47:47 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 04.01.2026, 18:25:54

No.., ta její stará fenka asi bojovala..

Tam, kde o něco jde, to význam má, velkej.

Doron
Doron 04.01.2026, 19:03:19 xxx.xxx.167.147
Zrzavci:

Mě taky. Ešivá vona se paní Menšíková nejmenuje Vladimíra. Nejdříve jí vlci roztrhají pastevce přím   před očima. A pak má 20 kangalů… zajímavé.

Teď už jí vlci nikoho neroztrhají , si myslím. 🤣

honzapm
honzapm 04.01.2026, 20:31:23 xxx:xxx.8e43:7f38

My osobně věříme, že starou 16letou fenu v nějaké ohrádce (předzahrádka)
si vlci klidně dají.
Ona je už slabá na to, aby z ohrady vyskočila, aby utekla.
A oni jsou prostě rozjetí. Osamělý pes je častou kořistí. Je to pro ně rudý prapor.

Ona ta “rozjetost” dělá hodně.
Sledujeme dlouhodobě sítě ČSOP Libosváry.
To jsou romány z pasteveckého světa, kolem lesy, divočáci a vlci.
Mají i vlastní merch, kalendáře a kdesi cosi.
Při sledování si člověk udělá představu, jak asi vlci smýšlí a fungují.

Někdy se vlk do ohrady dostane i “omylem” - právě tou “rozjetostí”.
Přeskočí bariéru, která by ho jindy (a jiné) odradila.
Najednou je uvnitř a neví, jak ven.
To samé dělají divoká prasata - i přes elektriku a psy se dostanou dovnitř
a při snaze dostat se ven nadělají paseku.

Někdo tu zmiňoval, že ovce ochrání osel? Jak přesně?
Nedokážeme si to v noci představit.
Ta noc je hodně zásadní.
Sami jsme měli berana, který ve dne našeho psa (44 kg) ke stádu nevpustil.
A v noci nechal lišku, aby si tam dělala co chce.

Lupus4
Lupus4 04.01.2026, 21:01:20 xxx:xxx.c511:80bc
Doron:

No.., ta její stará fenka asi bojovala..

Tam, kde o něco jde, to význam má, velkej.

Mno  “velkej” asi ne, vlci neútočí na hlavu, ale na břicho, nohy …pak krk

nejsou blbí aby okusovali uši (z kterých je jen max spousta krve), ale nijak nesnižují bojeschopnost napadeného…

Lupus4
Lupus4 04.01.2026, 23:00:11 xxx:xxx.c511:80bc
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 04.01.2026, 21:07:39

jo to jsem viděl, ale má tam i jiný a těm psům prší do hlavy…

Obrázek Obrázek Obrázek
Doron
Doron 05.01.2026, 04:27:31 xxx.xxx.167.147

No tak je má odněkud, kde se ještě řežou uši u samý hlavy. Taky jsem takovýho psa měla. Moc hezky to nevypadá, nijak pro to nejsem ale zase mě to nijak zvlášť nepohoršuje. 

Dlouhý uši můžou bejt u stáda nepraktický, pes se při útoku nechová jako srna, žejo, aby se nechal kousnout do břicha nebo krku, pak musíte brát do úvahy, že psi se tam porovnávaj i mezi sebou a ovečky taky nejsou úplný ovce🙂 a pak hrozí různý mechanický poškození, křoví ( šípky, trnky), přišlápnutí atd.. A právě, hodně to krvácí, je to brána infekce, blbě se to obvazuje, ti psi věčně ležej v ovčích bobkách..

Myslím, že paní si prostě vzala psy s dobrou vlohou, co už takhle ušiska měli, dělá se to brzy po narození.  A i jestli jsou to její štěňata, řekla bych si, že asi ví, co dělá.

Sardullah
Sardullah 05.01.2026, 07:19:39 xxx.xxx.221.235

No to jsem chtěla napsat… tohle kupírování… resp. odříznutí ušního boltce se provádí( teda alespoň se to tak dělalo) u několikadenních štěňat tzn. ještě u chovatele… jestli jsou psi čistě teoreticky nějaká pracovní krev z východu, tak prostě štěně už takhle koupili.

Řekla bych, že u pasteveckých psů.. hlavně teda saošů bylo kupírování ocasů a uší běžné a i když dneska nechceme řezat do psů, kůlivá vzhledu a je to fujky fujky, tak si myslím, že to mělo praktické opodstatnění….že ten důvod, proč psu uřízli uši nebyl proto, aby pes vypadal drsňácky, ale proto, že s boltci byli problémy. 

Už když to vezmu čistě prakticky… pastevecký pes mà krk chráněný většinou i nějakou volnější kůží, aby případné zakousnutí se od vlka nebylo hned fatální… v domovině mají pastevečtí psi bytelný obojky s velkými ostny… takže ten krk je víceméně chráněnej a teď když tam bude viset plandající ucho, tak to prostě může být komplikace… když to řeknu blbě, tak už je psa za co chytit…minimálně mu omezit pohyb hlavou.

Čímž nechci propagovat kupírování, jen chci říct, že to opravdu nemusela provést současná majitelka psů a pokud koupila už kupírovaný štěně a vzhledem k využití psů, tak spíš koukala na pracovní linii z jaké pes pochází a nějaký kupírování v tom nehrálo roli.

Sarah01
Sarah01 05.01.2026, 09:28:56 xxx.xxx.217.40

Tak na tom FB má na profilu i videa štěňat přímo u jehňat, takže by to šlo vypozorovat, jestli uši ještě mají nebo ne. Já teď nemám čas to hledat, kouknu se později. Nesoudím, jen by mě zajímalo, jak to bývá třeba se záněty uší a plísněmi v nich, je to lepší nebo naopak horší u kupírovaných psů? 🤔 Golden má celkem delší spadený uši a přesto se musí dost často čistit.

Zrzavci
Zrzavci 05.01.2026, 12:33:15 xxx.xxx.226.6
Anonymní:

https://www.facebook.com/p/MM-Bio-farma-%C5%A0onov-100068051945080/?locale=cs_CZ

místo  pomluv to chce číst

Pokud je to na mne, tak psala jsem Ešivá, ne, že je - neboť, kolem vlků koluje takových nepravdivých příběhů, které mají za úkol přiživit nenávist k nim, důkaz je?…. a v tom seznamu, co sem dávala Doron z ofiko stránek:

Takže: 395 útoků

z toho 68 se nemůže vlk vyloučit ani potvrdit. 

775 zabitých ovcí, 

112 zraněných 

24 zabitých koz a 1 zraněná, to je docela dobrý 

129 kusů skotu, 3 zraněné, to mě překvapilo 

2 koně zabití 

Celkem 1050 kusů hospodářských zvířat, protože se ještě něco muselo utratit.

O zabitých psech, či psu ani slovo. 

- na FB nejsem, tudíž  kouknout nemohu.

Doron
Doron 05.01.2026, 22:35:50 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.01.2026, 12:33:15

To je statistika za rok 2024 ( 25 ještě není hotová).

Tu fenku měli vlci zabít už v roce 2018, to možná ta paní měla teprve ty první štěňata kangalů, jak jsem pochopila.

A pes není hospodářský zvíře, tak by se stejně do tý statistiky nepočítal.

O tom, že vlci zabili psa ( nějakýho loveckýho) jsem slyšela jen jednou, netuším, jak často se to děje.

Zrzavci
Zrzavci 06.01.2026, 07:26:40 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.01.2026, 22:35:50

No taky netuším. Farma je na Broumovsku , když to tak vezmu, první výskyt vlka tam byl tuším v roce 2014. rok 2018 byl rokem, kdy se tam spustila lavina démonizace téhle šelmy, pamatuju si to čóro móro kolem toho (hlavně takový dva týpky, ti stáli opravdu za to, jeden si dokonce objednával likvidaci vlka inzerátem), ochranáři navíc tehdy i zmiňovali to, že se tam pohybují toulaví psi - fotopasti zachytily - takže ne vše by měli mít na svědomí  zrovna vlci - teď odbočím, ono leckdy nemusí jít ani o psy toulavé, vím -a není to JPP, je to z mého v té době blízkého okolí - o stádu jelenů ve výzkumáku, kam týpci  posílali lovit cvičený ovčouny, zabralo až to, že se tam tehdy pořídili kavkazani.  Tuším dva, a ti, ač to byla ještě nedospělá zvířata, následně problém definitivně vyřešili, protože ty ovčouny zabili. I tady se ukazuje účinnost pasteveckých psů - podotýkám, že to stádo nebylo někde v  nedostupné krajině, ale naopak celkem v blízkosti Prahy, osobně jsem tam byla, psy znala. takže i to zabezpečení takovýchto psů lze.Nicméně se vrátím k tomu Broumovsku - myslím si, že kdyby skutečně došlo k tomu, že by vlci roztrhali pasteveckého psa, prolítlo by to tehdy naprsto všemi médii. Minimálně ti dva týpci by se toho chytli, jak ho..košile a řvali by jak prokopnutí.  Proto ty moje pochybnosti. Lidi, kteří se chtějí vlků zbavit , použijí cokoliv.

Edit - a jestli se dobře pamatuju, tak v těch letech ještě moc psi jako ochránci stád ve hře nebyli? Nikdo k tomu moc nebyl, protože práce navíc. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.