Mají novou. K Áresovi. Vždy jeden starší učí mladého. Ideal. Jde celkově o ten jejich management. Který evidentně prostě funguje.
Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci
Zvyklí na pohyb turistů… Nevím jestli jste je potkal někde v horách, v Rumunsku třeba, moc příjemný to není..😅, psa Vám zabijou určitě. Takoví nejmírnější mi přijdou pyrenejci a “naši”čuvači, s těma jsem jako dítě hodně kamarádila v Jizerkách, měli je tam u krav.
Pastevec přeskočí a přeleze dost a hlavně ledasčím projde bez ztráty kytičky.
Jinak gratuluju ke stavbě skepičárny, musela to být velká práce.👏
Já ale drůbež jako exotické ptactvo chovat nechci, chci aby aby kačky a sképky měly volný pohyb a žily si dobře a přirozeně, i když mám jen takový obyčejný.
Tož jsem vyklučila nepřehlednou zadní část zahrady aby to lišky neměly tak lehký, psi hlídaj, lišky zaženou a možná i zabijou, kachňokurník jsem přesunula blízko k domu, mám soumračný spínač na dvířkách a děj se vůle Boží.🙂
Slepičárna je jen “noclehárna. Jinak mám pro ně prakticky neomezený výběh. V ohrádce bych nic chovat nechtěl. Není nad pohled na kvočnu s kuřaty v louce a kačky na potoce.
To je moc hezký, závidím.
Ted, až bude sněžit, bych takové zázemí mít chtěla.🥰
Včera byly s těma ovečkami v televizi ve zprávách, paní se rozplakala a ano bylo tam ukázané plno mrtvých jehňátek a co by se dalo zachránit paní zachraňuje, ale a zase to ALE hned jsem koukala na ten jejích plot a fakt jak tady už někdo napsal opravdu nedostačující, opravdu riskovaly a ty ovečky naservírovaly vlkům pod nos.
Já se v tom moc nevyznám jen si pamatují jak za mého mládi byly salaše kde se na noc ovce zavíraly, ovčáci s nimi chodily po kotárech, měli i psy a vlk taky existoval. Jasně taky se určitě stávalo, že vlci napadly, ale ne v takové míře jak teď, ale šlo to a šlapalo to.
Ano, na salasoch ludia vedia, co a ako.
A ovce sa na jesen museli vratit gazdom
A kedze sa na pasu vyhanali na Juraja, boli uz obahnene, doma v mastalke.
No doufejme, že se chovatelé poučili a že teda zamakaj na zabezpečení oveček… mám takovej strach, aby se tam vlci nevracelu, když je mají naservírováno bez námahy …
Nejsem chovatel ovcí, tak se samozřejmě o tuhle problematiku moc nezajímám… ale bylo by asi fajn, kdyby se teda našel někdo, kdo by těm lidem třeba pomohl vyřídit nějaký dotace na to oplocení…
Mám obavu že v době dovozu levného masa.. Má to cenu vůbec něco vysvětlovat o rentabilitě,konkurenceschopnosti a podobných záležitostech? Zabezpečit je jednoduché říct, ale mnohem dražší to uskutečnit. Ptal se někdo těch chovatelů? Dotace je hezká rada, ale když dotace nebudou a vlci ano? Co dál? Končit či dotovat samostatně? Krize za dveřmi a nedejbůh přípravy na válečnou ekonomiku? To myslíte, že zbydou peníze na dotace? 😐
kdyby se teda našel někdo, kdo by těm lidem třeba pomohl vyřídit nějaký dotace na to oplocení…
kdyby to bylo poprvé…, na to měli víc jak deset let, teď si asi lidi bez kouče či mentora neporadí s ničím…teď čekají na co ?
když liška či kuna "vybere" kurník či holubárnu, každej řekne - ty voe musíš je na noc zabezpečit…postupně se s tím naučili chovatelé drůbeže a holubů žít a evidentně to jde 👍
amatérským ovčákům to zřejmě stále nedochází … je jasný , že pes k 20 ovcím je přepych, ale tihle jich měli ?150?…škoda slov
PS. lituju ty zbytečně zabité ovce, ty majitele NE
pes k 20ti ovcím je přepych…
Já chápu, že pes je práce navíc… nemůžu vzít štěně, hodit ho k ovcím a mít vystaráno bez další práce s tím psem..
Mě vlastně štve argument, že pes je drahej, jak na pořízení, tak provozní náklady …
Já živim pastevce, aby střežil mojí rodinu jako oko v hlavě a někdo, kdo teda chová ovce takovýho psa neuživí… ?
No já mám teda opačnej problém… nemám prostředky na to, abych svojí pastevecký čubě pořídila pár oveček.
Dotaciu na oplotenie???
Preco??
Drbnutym ludom??
Ako, nechcem byt zla, ale…nasrac, ako sa u nas hovori.
Tak prý máme ve vesnici za lesem vlka samotáře. Tedy v lese, ale ve vesnici byl několikrát viděn. Nevím. Ovce tam nikdo nechová, že by hledal Karkulku? Ještě mám jeden nápad : v chalupě u lesa tam mají československou vlčáčici. Jestli ona nejde sem tam na procházku. Jinak - proč by plachý vlk coural po vsi. Malé, lze ji snadno lesem obejít.
Horsana:Ano, na salasoch ludia vedia, co a ako.
A ovce sa na jesen museli vratit gazdom
A kedze sa na pasu vyhanali na Juraja, boli uz obahnene, doma v mastalke.
👍👍 , nedávno jsem viděla fotky z Afriky. Jak mají zabezpečená zvířata. Kůly do špičata nahusto, mezi tím propletené klacky a uprostřed vesnice. Bez dotací. Tam si nemůžou dovolit, aby jim predátoři zvířata probrali, jiné by si v krámě nekoupili.
Hobby chovatelé žádné dotace nedostávají na dotace musíte mít živnost, a ovce je hospodářské zvíře takže se chová pro “užitek” pokud tedy náklady na zabezpečení stáda budou vyšší než hozpodářský užitek z chovu myslíte si všichni že bude někdo ovce chovat ? no nebude, takže si stát musí vybrat jestli tu chce mít chovatele ovcí které udržují krajinu , nebo hordy hladových vlků kteří ve finále zabijí a sežerou na co přijdou, a trávu nežerou. jestliže ve Švédsku které je 5x větší než ČR mají cílový počet vlků 300Ks který udržují odstřelem a my jich tu už máme 400Ks a nic neregulujeme tak je prostě něco špatně a taky to špatně skončí to je celý.🐑ML.
Lupus4:kdyby se teda našel někdo, kdo by těm lidem třeba pomohl vyřídit nějaký dotace na to oplocení…
kdyby to bylo poprvé…, na to měli víc jak deset let, teď si asi lidi bez kouče či mentora neporadí s ničím…teď čekají na co ?
když liška či kuna "vybere" kurník či holubárnu, každej řekne - ty voe musíš je na noc zabezpečit…postupně se s tím naučili chovatelé drůbeže a holubů žít a evidentně to jde 👍
amatérským ovčákům to zřejmě stále nedochází … je jasný , že pes k 20 ovcím je přepych, ale tihle jich měli ?150?…škoda slov
PS. lituju ty zbytečně zabité ovce, ty majitele NE
Já v té reportáži psa viděla. Kavkazan? Něco v té barvě. Nicméně je možné, že ho měla paní doma. Jinak mě taky šokovalo, že se jim to stalo před pěti lety a nic s tím neudělali a zrovna to Broumovsko, kde je to celkem známá věc, že tam vlci jsou. U nás v Orlických horách už jsou taky a co jsem koukala při svých procházkách , někdo tam má celkem slušný zabezpečení a je to celkem častý jev a občas má někdo sranda plot a taky spoléhá, že jemu se to nestane.
Tvl, když na to nemám, abych zajistil, vše co zvíře potřebuje, tak ho nechovám.
Taky jsem mohl nechat slepice hřadovat na ořešáku, místo abych narval xy peněz jen do materiálu na “kurník”. Za ty prachy bych zabezpečil nákup vajec pro rodinu na několik generací.
Severští vlci loví jinak.
A navíc se cílový počet vlků určuje množstvím lovné zvěře, ne území. 300 kusů na takový stát, no, chápu to tak, že tam nemají přemnoženo jako u nás.
Jsem pro regulaci stavu vlků. Aby se nepřemnožili. Ale stále ještě to nehrozí ani omylem.
Ladd:Tvl, když na to nemám, abych zajistil, vše co zvíře potřebuje, tak ho nechovám.
Taky jsem mohl nechat slepice hřadovat na ořešáku, místo abych narval xy peněz jen do materiálu na “kurník”. Za ty prachy bych zabezpečil nákup vajec pro rodinu na několik generací.
Nojo, ale Vy to máte jako koníček, ekonomicky to nedává smysl. Já teda taky.😅
A někdo chová ovce pro užitek. Když mu to přestane dávat ekonomicky smysl( moc práce, moc peněz na zabezpečeni plus citová úhona) chovat je přestane, což se taky děje. Lidi takový prostě jsou, pricip reality. Za posledních deset let klesl chov ovcí a koz o desítky procent.
A mě to moc mrzí, protože mám ráda nějakou potravinovou samostatnost , mám ráda jejich produkty, i to maso..🙂 a taky udržují charakter krajiny.
A nejradši bych kupovala jen tohle maso, od zvířat, která prožila relativně pěknej život a nikdo je nevláčí po celý Evropě než je zabije. Když si uvědomím, kolik utrpení musí jatečná zvířata prožít aby si moji psi pošmákli, nemám ze sebe nejlepší pocit, takže jsem to vyřešila tak, že na to nemyslím, protože na to co bych kupovat chtěla nemám. Sobecké? Ano.
Za mě je velká škoda, že je užitkový malochov na ústupu, i vlci se na tom bezesporu podílí, o tom není pochyb.
A tisíkrát si můžeme říkat, že by to tak nemuselo být, kdyby byli lidi jiný než jsou. Pracovitější, chytřejší, víc zběhlí v dotační administrativě, bohatší a milovníci pasteveckých psů případně obranných oslů..
Funguje , jen je rozdíl v tom,kdo to financuje. A o to tady hlavně běží.
A někdo chová ovce pro užitek.
Doron, já to vnímám takhle - tím spíš, když chová pro užitek ne? Když dokáže člověk zabezpečit svá zvířata z kterých nic moc velký užitek - vajíčka pro rodinu apod. - nemá, tím spíš by měl chovatel zajistit zvířata, z kterých ten užitek právě má?? O to víc? A nevymlouvat se na cokoliv, jen proto, že doteď se to dělat nemuselo? Prostě vždy by to mělo být o tom - mám zvířata, musím je zajistit - vč. toho bezpečí. Já už teď mám v kurníku a voliéře prachy, že bych si těch slepic mohla pořídit…. no jééje. A to to ještě není hotový. My jsme si zvykli, že vše je tady naše a že příroda jako nic. No a teď se zase musíme naučit o svá zvířata starat a ne, že si tam prdnu ohradníček pofidérni, navíc ještě jen jeden a budu si myslet, že co? Když to lidé dokázali dříve, ochránit svát stáda, hejna…. tak tím spíš by to měli umět dnes s mnohem lepšíma technologiema. A přijít se podivat na zvířata v půlnoci a myslet si, že tím to mám vyřešený…. tak to je fakt úsměvný. O těchto chovatelích, kterým se to stalo opakovaně si opravdu nemyslím nic hezkýho. Je nový rok, tak radši nepíšu co, páč bych byla sprostá 😀