Aktuálně: 2 339 inzerátů269 499 diskuzních příspěvků19 336 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Sardullah
Sardullah 29.12.2025, 20:32:31 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.12.2025, 17:56:39

Tak to je masakr…😢

Mě jako naprostého laika překvapilo, že tam byla několikadenní jehňata, jsem si fakticky naivně myslela, že ovce rodí v nějakém zázemí …prostě že jsou ty ovce s jehňaty někde zavřené…

Oveček je mi hodně líto…ale co mě dál překvapilo, že to nebyl první útok, vlci v té oblasti jsou (teda pokud to byli opravdu vlci a ne nějací psi)…a že co jsem pochopila, tak plot asi nebyl žádná hitparáda v ochraně proti vlkovi…no jestli to tak je a jestli chovatelé opravdu spoléhali jen na to, že žádný vlk prostě nepřijde, tak je to o to smutnější…

Sarah01
Sarah01 29.12.2025, 20:40:20 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Tak to je masakr…😢

Mě jako naprostého laika překvapilo, že tam byla několikadenní jehňata, jsem si fakticky naivně myslela, že ovce rodí v nějakém zázemí …prostě že jsou ty ovce s jehňaty někde zavřené…

Oveček je mi hodně líto…ale co mě dál překvapilo, že to nebyl první útok, vlci v té oblasti jsou (teda pokud to byli opravdu vlci a ne nějací psi)…a že co jsem pochopila, tak plot asi nebyl žádná hitparáda v ochraně proti vlkovi…no jestli to tak je a jestli chovatelé opravdu spoléhali jen na to, že žádný vlk prostě nepřijde, tak je to o to smutnější…

Ani v článku není nic o psovi, který by stádo hlídal.

Sardullah
Sardullah 29.12.2025, 21:08:02 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 29.12.2025, 20:40:20

Jako já chápu, že ne každej může nebo chce mít u ovcí psa, chápu, že není jednoduchý úplně jednoduchý vychovat si pastevce…ale asi jsem se naivně domnívala, že na oplocení jsou nějaké dotace…navíc bych předpokládala, že když jsem chovatel ovcí a chovám v oblasti, kde ti vlci jsou, tak se nějak zajímám o to, jak je efektivně ochránit a třeba bych zkusila ty oslíky…

U těch ovcí je hrozný, že to povětšinou není jedna ovce, kterou by ti vlci “ulovili”, aby se nažrali a šli by po svém, ale že toho dost potrhaj, zabijou…

Pamatuju si…ale už je to drahně let, jak někde měli zase problém s krkavci, že prostě vyklovali jehňatům oči…to bylo taky hrozný…

Zrzavci
Zrzavci 29.12.2025, 23:45:14 xxx:xxx.df58:37b9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.12.2025, 20:32:31

a že co jsem pochopila, tak plot asi nebyl žádná hitparáda v ochraně proti vlkovi…no jestli to tak je a jestli chovatelé opravdu spoléhali jen na to, že žádný vlk prostě nepřijde, tak je to o to smutnější…

Když jsem článek otvírala, říkala jsem si, že by mě zajímalo, jaká ochrana a jaké oplocení tam bylo-je. V případech jako je tento, je majitel těch nebohých zvířat sám účasten na takovém masakru, protože jim nezajistil bezpečí. V lokalitě, kde vím, že se vlci již pohybují a že s nimi už problémy jsou, je naprosto nezodpovědné zvířata nezajistit. A přesně z takovýchto majitelů jsou nadšení ti, kteří se snaží svoje zvířata co nejvíc chránit, protože tito lidé vlkům ukáží, kde je snadná obživa. A vlk není idiot, aby toho nevyužil. A pak jsou v ohrožení i ostatní stáda.  Chudáci ty ovce a jehňátka. A pak si lidi stěžují.

Doron
Doron 30.12.2025, 00:08:07 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 29.12.2025, 20:40:20

Opravdového pastevce, takového, který by ochránil stádo před vlkem nemůžete nechat za elektrickým plotem v zástavbě.

Nehledě na to, že psů musí být víc.

Doron
Doron 30.12.2025, 00:37:05 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.12.2025, 21:08:02

Mě by docela zajímalo jak by to bylo s pasteveckými psy z právního hlediska. 

Jak by se posuzovalo, kdyby nějaké vlky psi zabili. Což by třeba kavkazáci udělat mohli. Protože za psa přeci zodpovídá majitel a vlci jsou chránění a tudíž se zabíjet nesmí. 

Podobná situace jako kdyby pes ublížil zloději na vašem pozemku.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.12.2025, 07:23:41 xxx:xxx.2261:9c58
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.12.2025, 00:37:05

já moc nevěřím že by vlka dokázali zabít. Možná mladého. Co jsem viděla videa, tak psi na vlka zaútočili, ale vzápětí se vyřítil pastevec a teprve ten ho zastřelil . Proti smečce nemají šanci, ne v těch počtech a kondici v které je v Čechách chováme.

Sarah01
Sarah01 30.12.2025, 07:47:44 xxx.xxx.162.253
Doron:

Opravdového pastevce, takového, který by ochránil stádo před vlkem nemůžete nechat za elektrickým plotem v zástavbě.

Nehledě na to, že psů musí být víc.

Jo, však to já chápu, že psů musí být víc. Ale tam se ten majitel přiznává, že oplocení neměli v dobrým stavu. Myslím, že o elektrickém tam ani psáno nebylo. 🤔 

Sardullah
Sardullah 30.12.2025, 07:57:00 xxx.xxx.221.235
»

Já si nemyslím, že by psi vlka zabili… myslím, že pes jako takový plní hlavně preventivní funkci…vlk není idiot, myslím, že obecně si jakákoliv šelma vybírá snadnější kořist… mláďata, stará, nemocná nebo nějak handicapovaná zvířata. A hlavně si myslím, že pastevecký pes, když už dojde na lámání chleba, nemá šanci.

Myslím, že pokud k nějakému fyzickému kontaktu mezi psy a vlky dojde, tak asi na nějaké rozlehlejší pastvině, kde se vlci dovnitř dostanou bez vědomí psa a pak jsou přistiženi defakto při činu už v té ohradě. Jinak si moc dobře neumím představit, že by se vlk snažil zdolat plot, za kterým mu vyhrožují pastevci…. nebo teda ta pravděpodobnost bude menší.

Opravdu by mě zajímaly nějaké statistiky vlčích útoků, kde teda dojde reálně na usmrcení ovcí nebo jiných zvířat tam, kde se používají pastevci a tam kde stádo psi nestřeží.

Tak jasně.. pastevec by měl být za nějakým plotem… je nám asi všem jasný, že nějakej top bude kavkazan… ale přeci se dá použít i pastevec měkčí… třeba pyrenejec.. tam i kdyby ten pes utekl, tak dle mého nepředstavuje velké nebezpečí… neumím si představit, že by se vrhal na lidi… spíš by si šel po svém a nikoho si nevšímal. A teda pssteveckej pes, kterej by utekl někam daleko od stáda asi nemá ty vlohy.

Ale tak pořád to chápeme…vychovat pastevce je prostě nějaká práce a toho psa máme funkčního třeba až za tři roky. Prostě to ne každý to chce. 

Písnička
Písnička 30.12.2025, 07:59:52 xxx:xxx.4ed8:4c5e

Ono tam oplocení není žádné.
Tedy pokud nepočítáme klasický ohradník.
Ohradník je to jediné, co tam mají.
Vlci už jim sebrali několik ovcí, ale vždy “pár” kusů,
tak to brali jako “nutnou daň”.
Paní evidentně spoléhala na to, že když ovcím nastele u baráku,
tak to vlky zastaví.
Není nutné plotit hektary pastvin, ale zázemí na noc by mít dávno měli.
Což jim úředníci vytýkali, oni na to nedbali.
Ale hlavně, že je to ještě tentýž den v médiích. Tam zavolat umí.

Nám se taky z pastviny začala ztrácet jehňata.
A ne hned, až po šesti letech bezproblémového chovu.
Najednou v noci jehně pryč a ráno řvoucí ovce matka.
Pak ještě jednou, z čehož jsme pochopili, že nejde o náhodou
a další noc už byly všechny ovce za plaňkovým plotem 2 m vysokým
dole s mříží proti podhrabu. Pak se jehňata ztrácet přestala.
Ano, byla to práce navíc dostat vychytralé a nebezpečí netušící ovce
v jednom člověku do ohrady, ale prostě jsme si jako vždy museli poradit.
Tady ve Slavkovském lese už vlci jsou, jen se o tom nepíše.
Nemají problém skočit přes plot i do předzahrádky.
Takže blízkost nějakých stodol, stájí, stavení pro ně není žádnou psychologickou
bariérou a malí jednotliví psi jsou pro ně spíš magnetem než nebezpečím.

Dobrý je výrok té chovatelky - v půl jedné jsem ovce ještě kontrolovala.
No, jenže vlci nemají hodinky a jejich útoky jsou nejčastěji mezi 03-05.00.
Takže to, že venku byla v 00.30 je taková kosmetická výmluva.

Horsana
Horsana 30.12.2025, 11:55:22 xxx.xxx.17.202

Malá líštička hravo vyskočí na balík, čo má výšku 1,5 metra, takze nejaký elektrický ohradník vlk zdolá ako nič.

Tá líška ale napríklad elektrinu pozná a nepodlieza.

Na pár klikov človek nájde info, ze ohradnik- jeden rad vo vlcom uzemi nestaci, ze to proste preskocia, ze viac radov a aj vzdialenost…no ale nie.

Chjo…

V tomto pripade by im viac pomohol osol, nez pes.

Horsana
Horsana 30.12.2025, 11:58:59 xxx.xxx.17.202
»

To sa robi tak, ze sa zabity vlk zakope a potom je to z pravneho hladiska ok.

Doron
Doron 30.12.2025, 12:38:48 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 30.12.2025, 07:57:00

On je to takový dotační trend, vychovávat pastevecké psy, vydávat certifikáty.., kšeft, ale taky by mě bavilo to dělat 🙂.

Oni se vychovávali sami, tím že vyrůstali u stáda a učili se od ostatních psů. Taky tam musí být ty šelmy aby se vlohy rozvinuly, resp. se zjistilo, jestli tam jsou. 

Ale řekla bych, že tam kde psi jsou, je určitě útoků méně, už jen proto, že tam musí být lepší zabezpečení aby se nedostali za plot, lidi jsou tam častěji a věnují se tomu na plný úvazek, ne jako malochovatelé, kteří mají pár ( desítek) zvířat pro svoji potřebu.

Horsana
Horsana 30.12.2025, 20:47:42 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.12.2025, 12:38:48

V Malych Pieninach v Polsku su psy navolno so stadami, nejake ich plemeno, ktoreho nazov som na hanbu zabudla, vyzera to takmer ako cuvac.

Ale to su psy vludnej natury, pretoze sa pasie aj okolo frekventovanych turistickych tras. 

Vludna natura znamena, ze turista z UK, v domneni, ze ide o retrievera pristupil k oddychujucemu samcovi (fena a stenata oddychovali v chladku viac zasiti) s metrovym konarom v ruke a snazil sa ho nim motivovat ku hre a prezil bez ujmy.

Pes sa vztycil a vrcal, turista sa stale chcel hrat, pes vrcal stale temnejsie, vtedy som zasiahla, turista ma presviedcal, ze to je lab a to plemeno ze miluje ludi a aport….nie uplne mi veril, ale nakoniec konar odhodil. Chapali sme sa s tym psom navzajom, ze sice nesmieme ublizit chlapovi, ale ze by sme strasne chceli…

Potom dosli dalsi a zacali mindzovat, ze psy su spinave a ze maju na krkoch taky ten bazmek, aby nemohli nahanat zver.

Ech….

Dosuchtal sa pastier, hresil, chriakal a plul, turisti sa radsej  prestali vadit a zmizli. 

No a vtedy nam povedal, ze ostre psy su na retaziach pri salasi a ze raz wilky prisli, ale ze to bola masakra, pre  wilky. Teda asi su pustane v noci. A ze niektore ten bazmek proti dureniu zveri maju, niektore nie.

No a na SK strane v Relovskom sedle som o par rokov zastala autom na malom odpocivadle, prsalo, dost som bola nestastna, lebo z tury nic, dookola neskutocne roztahany bordel z odpadkovych vriec a ako som tam pod strieskou fajcila, z kriakov sa ku mne zacalo blizit modre odpadkove vrece.

Reku, ejha, tak uz to prislo, halucinacie!

Za vrecom sa potom vynoril velky biely ovciarsky pes, skoro som si sadla na rit od prekvapenia.

No a o tri kilometre dalej som videla, ako tam takych psov so stadom bolo viac, mali aj borderky, ale celkom evidentne vsetci volali a piskali na vrecoveho fantoma 😂

Ale to je region, kde sa vzdy paslo, nie ze sa ludia z panelaku stali “chovatelmi” 20 ks oviec a myslia si, ze ked maju ohradnik, ze maju vystarane. 

Vlci nie su na vine, ze maju ludia natento v hlavach…

Lupus4
Lupus4 30.12.2025, 21:33:23 xxx:xxx.5622:7a59
Horsana:

Podhalansky ovciak je to plemeno, myslim.

jj, takovej polskej čuvač…😉

Ladd
Ladd 30.12.2025, 22:55:07 xxx.xxx.17.191
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 30.12.2025, 21:33:23

A ještě těm lemplům půjdou ochránci pomoct stavět oplocení. Ani nebudu psát kolik mě stály nové krovy, podbití a krytina na slepičárnu 9x5 m + tý práce (+ještě mě tam čeká trochu zedničiny a vymalovat). Řekl jsem si, “tvl žes tam nejprve nedal slepice a nenechal zaúřadovat lišku nebo kunu, třeba by ti taky někdo přišel zadarmo pomoct”.   

K těm psům:   
Nechápu, že sem furt někdo tahá kavkazany. V Evropě přece máme pastevecká plemena zvyklá na pohyb turistů. 
Jak vysoký plot dokáže takový pastevec přeskočit? 
S tím postihem za zadávení vlka mi to přijde dost přitažený za vlasy. + Hlavně, pastevci za plotem vlky od útoku odradí. + Pokud vezmeme obě zvířata v plné síle, tak vlk nemá podle mě proti pastevci šanci. 
Jinak dnes v 12:30 bylo na Prima ZOOM Vlk: tulák bez hranic , určitě ješte budou opakovat. A za týden bude druhý díl , ten budou dávat i v pátek v 6:20.

Anonymní (neregistrovaný) 30.12.2025, 23:44:39 xxx.xxx.51.107

ČSOP Libosváry. 1 pes nebo 2 ve stádě elektrika nic extra. A funguje to x let bez ztráty kytičky. Ať se poučí tam třeba.

Anonymní (neregistrovaný) 30.12.2025, 23:47:58 xxx.xxx.51.107
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.12.2025, 23:44:39

A to mívaj vlky u ohrad dost často. Pes stráží. Vycítí to přes celý prostor a letí hlídat. Vlk dobrovolně do střetu nepůjde. To by musel chcípat hlady a než se “servat” s pastevcem je lehčí sejmout srnu. Základem je vzít psa z prostředí kde je venku se zvířaty a z chovu kde je naprostý respekt k ohradníkum. Pak se nestane že pujde na turisty skrz ohradu

Doron
Doron 30.12.2025, 23:59:16 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.12.2025, 23:47:58

Teď nedávno psali, že zvažovali koupit odrostlé štěně z oblasti, kde vlci opravdu byli (už nevím jaká cizina)   a nevzali si ho proto, že šlo za vlky přes ohradník.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.