Já bych si v budoucnu vzala ráda jakéhokoli voříška z útulku, pokud by to nebyl zrovna kříženec něčeho náročného. Třeba něco labradoroidního, jezevčíkoidního, i nějakého měkčího teriéra, no a samozřejmě klidně ovčáka/kolii, prostě něco normálního, budu potřebovat, aby se to zvládlo naučit snášet zvířata, čekání u obchodu, jízdu busem a autem, cicmání od lidí, takový nějaký normální provoz, a nějak nenarážím v inzerci na moc psů, co by to nemohli zvládnout 🙂 No a protože jsem drsňák a na starého psa bych se programově tolik nevázala, klidně i nějaký ten domov staříkům, s tím naštěstí nemám problém 🙂 Tam by mi stopku vystavily leda finance, no. U pořizování takového psa by byl prostě stanoven limit, dokdy se bude péče hradit a odkdy se bude řešit buď menežmentově a nebo se budeme loučit. A když mi útulek řekne, že se svým příjmem nemám na jejich psa nárok, neřeknu ani popel 😄
Ke psům z Rumunska mám dvě poznámky:1/ i v Rumunsku jsou útulky, ze kterých odchází psi očkovaní. 2/ v Rumunsku žije dost psů na ulici, jsou socializovaní, nejsou nebezpeční, jsou krmeni a jsou tam spokojení. Takové nemá cenu odchytávat a dovážet do Čech “do zajetí” - jsou to psi volnosti. A takový dodatek - titulek vzbuzuje dojem, že se přitoulala z Rumunska 😃
Ke psům z Rumunska mám dvě poznámky:1/ i v Rumunsku jsou útulky, ze kterých odchází psi očkovaní. 2/ v Rumunsku žije dost psů na ulici, jsou socializovaní, nejsou nebezpeční, jsou krmeni a jsou tam spokojení. Takové nemá cenu odchytávat a dovážet do Čech “do zajetí” - jsou to psi volnosti. A takový dodatek - titulek vzbuzuje dojem, že se přitoulala z Rumunska 😃
Já vůbec nehájím majitele psů, je to průšvih. Ale je vidět, že pastevcii působí max hrůzostrašně, nicméně pokud vidí že se jich lidé bojí a ustupují,nikoho neroztrhají.
No už jsem viděla pár zaběhnutejch pastevců…občas to na mě ve skupinách na FB vyskočí…někdo psa vyfotí, dá foto, jestli hafan někomu schází. A teda povětšinou, když je tam ještě nějakej koment, tak že přivolat nešel, odchytit nešel…resp. cizího člověka ignoroval nějaké volání a držel si spíše odstup.
Ono pokud je pastevec “normální” a není na svém teritoriu a nemá sebou svěřenou chráněnou osobu, ať už člověka nebo zvíře, tak nemá důvod na kohokoliv útočit, pokud někdo nebude útočit na něj.
Ono samozřejmě dvojice psů už se může chovat jinak…ale na druhou stranu dva saoši a obešlo se to bez zranění, bez fyzického útoku, jakože štěkání, no fajn….myslím, že v médiích proběhlo více zpráv o jiných plemenech, která utekla ze zahrady a někoho opravdu fyzicky napadla. Tak si pořád říkám, že pastevec ve své podstatě může být radikál, ale ani tak jsem teda já nezaznamenala útok takového psa, který někomu utekl ze zahrady. Myslím, že problém s pastevci může nastat ve chvíli, kdy je jim “dovoleno” si samovolně rozšířit teritorium…třeba ho mají někde na statku, pes má ale šanci se dostat ven a pravidelně, tak si to teritorium pěkně rozšiřuje, rozšiřuje a potom samozřejmě může takové území bránit ve větší vzdálenosti od určeného působiště. Je to teda moje teorie, ale představit si to dovedu.
Musím říct, že jak jsem na FB ve skupině pyrenejci, tak mě fakt překvapuje, kolik psů ze zahrad zdrhá…resp. že majitelé nejsou schopni pozemek zajistit tak, aby se tak nedělo a to opakovaně…pomalu mi to přijde jakože njn pyrenejec..zdrhá…to je normální…což nechápu. Neříkám, že je to každej druhej pes, ale na můj vkus docela hodně.
U nás jsem párkrát odchytávala Sao sousedům přes dva domy. Než měli dodělaný pořádný plot,tak jim pes několikrát utekl.Poprvé jsem ho nalákala na piškoty a hodila na krk oko z vodítka.Volala jsem majitelům a než přijeli,asi půl hodiny,čekala s ním u domu a krmila ho piškoty.
Branku měli zamčenou,tak jsem ho za ní strčit nemohla.Pak utekl ještě 3x.Když mě viděl,tak už přišel sám a koukal kde mám piškoty.Jednou ho odchytil u domu syn,respektive malá vnučka,jelikož byl za dveřmi když otevřela ven.Tak ho krmila rohlíkem se šunkou,který měla v ruce na snídani.
Jako se nechci zastávat pastevců…ale fakt mi přijde, že si nevzpomínám, že by u nás proběhla médii zpráva o napadení a viníkem byl pastevec a to ať už někde venku a nebo doma v rodině, že by třeba napadli vlastní dítě…
Tak neříkám, že mi někde něco neuteklo nebo možná je někde nějakej lokální potížista nezodpovědného majitele, ale určitě budou procentuálně mít na psích útocích minimální podíl…
No a teda neslyšela jsem ani, že by u nás někoho fyzicky napadli pastevci hlídající stádo.
Ta Jílková je úplně šílená. Nenechá lidi domluvit, skáče do řeči a hlavně vůbec nemá nastudované aspoň základní pojmy. Je jak dryjáčnice. Škoda, že nenechá mluvit paní Tichou.
Ta Jílková je úplně šílená. Nenechá lidi domluvit, skáče do řeči a hlavně vůbec nemá nastudované aspoň základní pojmy. Je jak dryjáčnice. Škoda, že nenechá mluvit paní Tichou.
Ani se na to nebudu dívat, Jílková je tím známá a tento pořad měli už dávno zrušit. Dostává tam prostor ten, kdo umí nejvíc řvát.