Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 02.02.2026, 07:35:38
Ano špatně jsem se vyjádřila nepíši o močení, ale o značkování a tam je ta i jedna kapka a pak to jede👍.
Zahrada tak to jsem myslela restaurační zahrádka, na chalupě mi kulíšci taky venku na zahradě značkují i když jsou naučení, že se chodí 2X denně za plot do lesů.
Taky jsem myslela, že můj pes nikdy nic, ale když označkoval čekárnu na veterině (mohla jsem se hanbou propadnout), už si tak jistá nejsem. Prostě stačí, aby tam značkoval někdo před ním, a je to. Toho dne tam bylo nachcáno evidentně opakovaně.
Hele,ono nejde o to,jestli to nějaký pes dělá nebo nedělá obvykle,ale o to,že když přijdou někam,kde je xx značek od jiných psů, instinktivně to můžou přečůrat. Pamatuju labinu,co fakt nikdy nikde,přijeli jsme do haly s umělým trávníkem a ona šup značku. Hanbou bych se propadla.No,druhý den začala hárat. Samozřejmě nebyla první,kdo tam tu značku udělal, a ve svém hormonálním rozpoložení jí instinkt postě zavelel.
Jinak do Ikea a podobných krámů bych fakt psa nebrala,nevidím důvod, to není návštěva na deset minut. Malý štěnda beru do Obi,šoupnu je do vozíku a vidláci se socializujou. Dvě bloncky byly kdysi v Decathlonu vyzkoušet vesty,to tam ještě nemusely mít košíky
Ad to značkování… berňucha doma nikdy nic neoznačkoval. Na podzim se syn přestěhoval do většího pokoje, přestavěl se trochu nábytek… co teda zůstalo a je to tam celej berňákův život je takovej ten dřevěnej hospodskej věšák… on nechodí do toho pokoje často, ale nebyla to zapovězená komnata a přesto tam za náma přišel a hned na první signální zvedl nohu… jako myslím, že moje reakce nyla dost rychlá, ale pár kapek ukáplo.
Tím chci prostě říct, že byť je pes vzorňák, tak taková nehoda je dřív než na nový boty.
Jako když k nám do krámu někdo přijde s pejskem a zeptá se, jestli může, přestože na dveřích máme jasnou značku, že ne, tak ale lidi prosím, ať vezmou pejska do náručí… u větších psů se klidně nabídnu, že ho u vchodu pohlídám… jako všude jsou koberce a při představě, že pes tu nohu zvedne a třeba se mu povede tři koberce počůrat, tak co s tím… už vidím nadšeného páníčka, jak je hned a ochotně platí…
Před mnoha lety jsme byli s fenou v hospodě v Samotíně (asi U partyzána se jmenovala, ale to je jedno, podávali tam Samotínský vánek), z Vysočiny budou asi znát. Tehdy tam obsluhoval stařičký pán - možná sám partyzán a tvůrce Samotínského vánku. Fena pod stolem, my jsme se v klidu naobědvali, ochutnali vánek. “Problém” nastal při placení, protože fena si na něj štěkla. “Pes? Tady je pes? Kde se tady vzal? Ale okamžitě ven” hulasil na celý lokál a přitom na nás spiklenecky mrkal. Asi měl své zkušenosti, buď s hosty nebo s hygienou.
Kdyby mi někdo z Vysočiny napsal, jak to v Samotíně je teď.
Ronja s motejlem (neregistrovaný)02.02.2026, 10:13:51xxx.xxx.119.6
Tak třeba v tom Hornbachu značky vidět jsou, rohy regálů v tý zvířecí sekci, pytle s granulema, u krabic se sušenýma pamlskama, totéž sloupky ve venkovní části, ty šestipacky s kytkama na zemi - to už si člověk zvykne, že na spodní věci nesahá.
Tak třeba v tom Hornbachu značky vidět jsou, rohy regálů v tý zvířecí sekci, pytle s granulema, u krabic se sušenýma pamlskama, totéž sloupky ve venkovní části, ty šestipacky s kytkama na zemi - to už si člověk zvykne, že na spodní věci nesahá.
A “civil” neznalý si to poch…. koupí. Brrrr. Měli by tam mít ceduli : Na spodní zboží nesahejte, je znečištěné od psích miláčků !
Velké psy dovnitř netahám. Ale fakt je, že čivavu tak nějak ani za psa nepočítáme a když byla mladší chodila s námi všude. Jednou jsme šli do hospody, potom co jsme celý den vyorávali brambory. Čivina zamlada vždyvky chodila v brázdě za traktorem a chytala vyorané myši. No a jak jsme tak seděli v hospodě a ona byla těch myší ukrutně přežraná, asi kilo jich tam vyblila pěkně na place. Co bych bych byla bývala dala za decentní loužičku.😉
Mám vychovaný psy, jsem ráda, že s nimi můžu zajít do Hornbachu - byla jsem tam i se třema ohařema najednou, ale v životě by mě nenapadlo tam nechat psa něco očůrat, pořád oči na psech i z důvodu bezpečnosti jejich, okolí. Psi tam mají vždy jasný úkol, proto tam taky jsou, aby se soustředili na mou maličkost, aby šli spořádaně se mnou, plnili co jim řeknu a až si vyberou, aby si to odnesli spořádaně taky ke kase. Platim já, bohužel 😀 . Jsou tam už profláklý, Rumíček je v nošení zboží profík, Tali má ještě jisté mezery. Zboží pochopitelně načítám já. Máme to jako socializační cvičení, pes je pořád pod dohledem.
Chodíme i do restaurací- vždy po předchozím dotazu - a to i v místech, kam nejdeme poprvé, protože jednak se od té doby může něco změnit, druhak tam může být psů povícero a už se to nehodí.
Vážím si toho, že někam se psy můžu a podle toho se chovám. Tedy o mých psech se neví, nesnáší, psy volně v prostoru, to jsem fakt nepříjemná, pes má být na místě, neobtěžovat, nemotat se /stejně jako děti 😀 /
Zcela chápu IKEU, že to zatrhli, tam bych psa nikdy nebrala - pro to, že je tam nábytek, pes pouští chlupy, taky bych si nechtěla koupit nábytek, kde budou rovnou psí chlupy 🙂 a plus sem když jdu nakupovat, je jasný, že budu vybírat, a na psa nebudu mít tak napřenou pozornost. Stejně tak nikdy nevezmu psa do potravin. V restauraci přijdu, psi si polehají a tím to končí, v obchodě chodím se psy sem a tam, pes se mnou mezi regálama a jídlem? No to ne-e.
Tak já psy sebou do obchodu neberu. Počkají doma. Asi dvakrát za život čekali v autě, ale nabylo horko, ani mráz. A zpět jsem byla do pár minut.
A teď, už jsem to asi jednou psala. Se mi stala ostuda. Bylo to ve zverimexu, vchod z venku. Potřebovala jsem pro jezevčici kalhotky, když hárá. Ája předtím vyvenčená. Doma je čistotná a dokáže si i štěknout u dveří když musí.
A tak jsem jí u pultu zkoušela ty kalhotky, nevím co jí vadilo, ale hned udělala bobek. Byla jsem rudá…. Uklidila jsem to. Moc se omluvila. Koupila kalhotky. Dala jsem paní stovku navíc. A odcházela s ostudou.
No jo jenže doma, po nasazení kalhotek, se to opakovalo. A tak jsem usoudila že ji vadí a nepoužíváme je.
Taky jsem myslela, že můj pes nikdy nic, ale když označkoval čekárnu na veterině (mohla jsem se hanbou propadnout), už si tak jistá nejsem. Prostě stačí, aby tam značkoval někdo před ním, a je to. Toho dne tam bylo nachcáno evidentně opakovaně.
To je pravda, mně to pes na veterině udělal taky, přímo v ordinaci na pytel granulí, ale ten už byl označkovanej od jinýho psa.
Hala v Brně na výstavě (2009) byla tak nechutně znečištěná, že mě to udivovalo. (A poznámka: ohař mezi diváky u kruhu si chtěl označovat mě🙂)
To bývá u některých plemen i teď, bohužel. Ale na posledních dvou výstavách, t. j. listopad 2025 a leden 2026 jsem konstatovala, že to aspoň u našeho kruhu bylo daleko lepší, resp. načůráno nebylo nikde. Možná to bylo i tím, že jsme byli blízko vchodu a východu.
Mno - ja kdybych nekam do obchodu vzala celou smecku naraz, tak o nas asi prijedou natocit reportaz 😀
Jako beru psi do obchodu a hospod - Bauhaus, Decathlon, zverex atd. Mladochy v ramci socializace. Stejne jako je ucim jezdit metrem/busem/vlakem, tak je ucim jak se chovat v parku mezi cyklisty a kocarky, jak se chovat v hospode (lehni pod stul a chrapej), jak se choavt v obchode. Beru bud jen mladocha (stene) nebo k nemu uz vychovaneho dospelce, ktery jde prikladem. Ale vzdy po domluve a nikdy bych si nedovolila vzit je do obchodu s potravinama, nebo prave do Ikea k nabytku. Ne ze bych se bala oznackovani, ale proste Ikea u nas preplnena a pro psa i me spis stres nez neco pozitivniho.
Add znackovani. Jedinej kdo by u nas byl schopnej zvednout nohu je egoista Terrenc. Goldeni maj vsech pet pohromade a vedi, co je slusne vychovani. A i kdyz by pred nima nekdo neco ochcal, oni budou koukat na me, jestli jako muzou nebo ne. Plus teda navic (i u toho Terrence) sakra dobre vidim ze se chysta delat co nema a snad nejsem trotl a nenecham ho dilo ani zapocit, natoz dokoncit. Ale ano, znamena to, ze nejdu nakupovat alebrz socializovat a tudiz cumim neustale na psa, ne na zbozi.
Já mám fenu, předtím taky. Problém značkování mě, přiznám se, vůbec nenapadl. O víkendu jsem shodou okolností měla na návštěvě příbuzné s bišonkem a protože u nás leží sníh, je pěkně vidět, kolik značek na naší zahradě stihnul, a to byl venku za celé odpoledne dvakrát na pár minut. Neuvěřitelné. Přijde mi to trochu nechutné, prostě budu mít navždycky feny, značkovače nechci 😇