…a já ještě pořád nevykoumala, kdy jsem nějaké dějepisné znalosti v životě fakt potřebovala…
no nic, ještě tomu dám čas 😎
Já to svoje mininum uplatním tak max, když koukáme s dětma v telce na A-Z kvíz a samozřejmě soutěžíme taky…to se přiznám, že sem tam můj mozek otevře šuplík s nápise dějepis a nějakou tu znalost vyloví…nicméně třeba v zeměpise jsem naprosto marná…
Ale teda myslím si, že k základnímu všeobecnému vzdělání patří nějaký pojem a dojem o dějinách lidstva a vlastního národa a to si myslím, že po absolvování základní školy, pokud člověk není úplný ignorant, tak ten pojem a dojem získá…kdo víc a kdo míň, tak to hodně záleží na učiteli, jak to dětem umí podat.
Mě třeba baví srovnávání : co se dělo u nás ve stejné době jako jinde ve světě. Zajímavá je třeba Listina práv a svobod v USA. A v souvislosti s ní otrokářství a jeho zrušení. Prusko-rakouská válka a Občanská válka v USA. Atd. Průmyslová revoluce u nás a třeba v Anglii. Volební právo žen u nás a třeba ve Švýcarsku…..atd. Povinná školní docházka a negramotnost. A pak třeba dojdete k tomu, že jsme si (leckdy) v dějinách lidstva nevedlo jako národ až tak špatně a opustí nás klasické české sebemrskačství a “malomocenství”. Howgh.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 16.02.2026, 14:16:48
Zase nevidím důvod, aby dodělali vejšku všichni vysokoškoláci. Mně vyhovuje, že jsem součástí té “elity”, která si to vybojovala (a že mně se holky v prvním ročníku smály, že ještě škola nezačala a já už ležím v knihách). 60 % nedokončivších mi přijde naprosto v souladu s tím, co jsem zažila, pokud se za nedokončivší berou ti, co nastoupili alespoň do prvního semestru, tak u nás nastoupilo do ročníku 150 lidí, z toho do druhého ročníku postoupilo 50. Škola do prvních ročníků záměrně bere víc lidí, protože vědí, že se to protřídí.
Kdyby se na základce neučil pravěk a starověk, tak co by se tam sakra potom učilo? Kdyby se neučily ani ty základy, tak to pak nemusíme mít základní školu 😀
Já do toho počítám třeba i to, že nebudu volit komunisty 😀
Přesně! A na to mi moje základoškolské znalosti kupodivu naprosto stačí, i bez memorování dat (já jsem si jediné nezapamatovala díky škole, ve škole jsem písemky očurávala tahákama, na dějáku to šlo, takže z jednoduchých diktátů “datum - člověk/událost” jsem mívala jednotky)
Aha, tak teď koukám a není o nic větší, než u nás na přírodovědě - taky nějakých 30 %… Tak nevím, čím to, že toho tolik u nás odpadlo v prvním ročníku. Na veterině třeba odpadají studenti průběžně…? Je fakt, že ti, co tam zbyli po prvním ročníku u nás, ti drtivá většina už zvládli nějaký stupeň vzdělání dokončit.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 17.02.2026, 10:26:21
Ruce a hnáty jim zpřerážet a zavřít až zčernaj…
Nepodmíněné tresty od pěti do sedmi let a zákaz chovu zvířat na pět let navrhuje jako tresty státní zástupce pro členy rodinného klanu z Plzeňska
Zákaz chovu na 5 let?…Po tomhle?…Tak to snad na věky věků ámen…
Předání většinou probíhalo na ulici, kde měli zájemci jen chvilku na to si psa prohlédnout. Zaplatili tisíce a doma pak zjistili, že se zvíře sotva drží na nohou nebo je vážně nemocné.
Kurňa fix, kéž by si lidi, než si pořídí štěně alespoň přečetli, jak se štěně kupuje a koukli na nějaký dokument, jak prodávají překupníci a množitelé štěňata…a přebírat štěně na ulici, tak to už je v dnešní době fakt do nebe volající.
Ach jo, kdyby lidi trochu o nákupu štěněte přemýšleli, tak taková štěňata by vůbec neexistovala, protože když nebude poptávka, tak to nikdo množit nebude a překupníci se zaměří na něco jinýho…
Jenže tady si to můžeme vypisovat furt dokola, na podobný fóra a diskuze dorazí lidi, kteří už to štěně aktuálně koupili a teď řeší, že je někdo podvedl…no tak hlavně, že nekoupili to “zdegenerované a nemocemi prolezlé štěně s PP”…😢…bych všem, co tohle vypustí z tlamy přes tu držku jednu flákla, protože tím přesně podpoří takovéhle zrůdy.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.02.2026, 14:48:57
No moje zkušenost je, že oni ti lidi většinou vědí jak se štěňata kupují, ale to je moc zdlouhavý a drahý a oni chtějí štěně hned a levně a tohle přece není špatný, protože ten pán do telefonu říkal, že je to vymazlený štěňátko a zrovna má cestu kolem.
No moje zkušenost je, že oni ti lidi většinou vědí jak se štěňata kupují, ale to je moc zdlouhavý a drahý a oni chtějí štěně hned a levně a tohle přece není špatný, protože ten pán do telefonu říkal, že je to vymazlený štěňátko a zrovna má cestu kolem.
Taky si myslím, že až tak blbí nejsou, vědí to moc dobře, ale prostě peníze, že jo. Viděla jsem tak cca před dvěma lety srdceryvné video nějaké influencerky, která koupila štěně labradora na ulici, umřelo a ona tam brečela, že nevěděla, jak se kupuje pes. To jí budu tak věřit.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 18.02.2026, 11:08:00
Mám zkušenost od známé. Vysokoškolačka. A když mi líčila, jak pořídili současnou čubinu, tak mě vomejvali. Štěně nečipovaný, čip dostali bokem, ve skoro třech měsících mělo snad jedno očkování, dospělí neočkovaný vůbec. Tak jí říkám, že to je nějaká množka. Prej ne, prej oni jsou jen alternativní a ona se k nám tak měla. Čubině je rok a čtvrt, má težkou epilepsii. Bere léky a stejně má záchvaty. Posledně při společné procházce byla uštěkaný ustrašený uzlík. Už dlouho jsme spolu ven nešly.