Aktuálně: 2 215 inzerátů272 894 diskuzních příspěvků19 435 uživatelů

Psi v médiích

drvodelkafialova
drvodelkafialova 14.02.2026, 16:52:42 xxx:xxx.3e85:5868
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 14.02.2026, 16:11:33

tak, ale třeba tohle by vnuka  bavilo. Má chudák vadu řeči, ale matematika ho baví a tohle by se mu nejspíš líbilo. 

kometa
kometa správce
14.02.2026, 17:36:42 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 14.02.2026, 13:24:14

proč se neučí násobilka nazpaměť?

Jestli se nepletu, tenkrát se jednalo o dítko z nějaké té alternativní školy - waldorfská nebo Montessori.

Na běžných ZŠ se násobilka asi učí pořád nazpaměť. Stejně jako vyjmenovaná slova.

impact
impact 14.02.2026, 18:26:27 xxx:xxx.feea:1249
drvodelkafialova:

tak, ale třeba tohle by vnuka  bavilo. Má chudák vadu řeči, ale matematika ho baví a tohle by se mu nejspíš líbilo. 

Mě to přijde hrozně zajímavý. Přičítají plus pět matku, plus starého otce (dědu), odečítají souseda. Viděla jste ty videa? Pak si promítají to počítadlo v hlavě a z hlavy počítají příklady. 

Kam za doba od naší násobilky zpaměti pokročila. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 14.02.2026, 19:03:16 xxx.xxx.171.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 14.02.2026, 18:26:27

Jen jsem to prolítla, ale i to málo co jsem viděla mi přišlo super. Ty děti vypadaly zaujatě, pěkné, moc.

Sardullah
Sardullah 14.02.2026, 21:22:05 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.02.2026, 17:36:42

No tak u tý násobilky mi přijde tak nějak jedno, jestli to mám vypálený v paměti a nebo jestli se k tomu nějak dopočítám.

Ale vyjmenovaný slova prostě nazpaměť umět musim, jak jinak zjistím jaký je tam i/y, když zaváhám při psaní… ale je asi jedno jestli umím .. hmyz, myš, hlemýžď a nebo jestli mydlím myš na mýtině… ale to musím umět, stejně jako vzory u podstatných a přídavných jmen… o slovesech ani nemluvím…

Nebo jsem konzerva a děcka se to už ve škole učí jinak a nemusí to nosit v hlavě…

Jo a jinak holky zjišťuju, že s mým IQ je asi dobrý, že jsem chodila do školy za komančů, já bych ty “nový metódy” asi nedala. Tak nějak mi přijde, že moje mozkovna na to není stavěná… a že se pracuje ve skupinách a dělají se projekty? No tohle je pro dítě.jako jsem byla já , noční můra.

Montessori… to bych nedala.. měla jsem tu čest poznat v běžném životě učitelky z takové školy… na to já prostě nemám nervy… srovnala bych ten pocit z nich s relaxační hudbou… ta na mě taky působí přesně opačně… je to jako mučení “ žhavení lebky zvané budík” a prej pusťte si to před spaním…no jak je něco alternativního, tak to není nic pro mě.

Když to tady tak píšu, tak jsem vlastně děsně netrpělivej vztekloun… jen s těma zvířatama a s vlastníma dětma mám trpělivost…

BaLu
BaLu 14.02.2026, 21:35:04 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 14.02.2026, 21:22:05

Mám to podobně. Projekty, práce ve skupinách, ne! Jsem individualistka. 

A alternativy taky ne. Za nás to naštěstí nebylo a své děti bych tam nedala. Kamarádka měla dceru v Montessori školce. A na poslední rok před první třídou ji dala radši do státní školky. A do školy šla do normální základky. 

Nedávno jsem zjistila, jak funguje tzv. Lesní škola. Nemá akreditaci ministerstva školství, takže rodiče musí děti přihlásit do nějaké normální školy, kde akceptují individuální vzdělávání a děti tam chodí jen na přezkoušení. Oficiálně tyto děti vzdělávají rodiče doma. Ve skutečnosti chodí do lesní školky, kde jsou “vzdělávány” pedagogy, kteří pedagogy nejsou, nemají a nemusí mít pedagogické vzdělání, vlastně nemusí mít žádné vzdělání, může to být kdokoliv. Připadá mi to na hlavu. 

Anonymní (neregistrovaný) 15.02.2026, 01:23:47 xxx.xxx.56.13

Lidi, založte si na tohle vlákno. X stránek diskuze o gramatice a podobnych věcech. Téma nažvu diskuze jste úspěšně zabily. Jako fakt?

kometa
kometa správce
15.02.2026, 08:12:12 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 14.02.2026, 21:35:04

nemají a nemusí mít pedagogické vzdělání,

Za mě na tom až tak nezáleží. Já ho taky nemám. Ano, absolvovala jsem povinné DPS (dneska je to NPI), ale NIJAK mě to neobohatilo. Učím, protože mě to baví - předávat znalosti a zkušenosti a pracovat s mladými lidmi. 

Buď to v člověku je nebo není.

kometa
kometa správce
15.02.2026, 08:14:32 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Lidi, založte si na tohle vlákno. X stránek diskuze o gramatice a podobnych věcech. Téma nažvu diskuze jste úspěšně zabily. Jako fakt?

Milý anonyme, zrovna pro vás by mohlo být vlákno přínosné. S gramatikou jste trochu na štíru.😉

šavlozubka
šavlozubka 15.02.2026, 08:39:02 xxx.xxx.167.186
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 14.02.2026, 21:35:04

Upřímně, po tom jakou zkušenost jsme měli se studovanou pedagožkou, kdy z dítěte, které se do školky těšilo zvládla vyrobit uzlíček nervů, co mi doma plakal “maminko, nezlob se na mě, že si nechci ve školce hrát” a půl roku trvalo, než bylo možné ho dát do jiné školky aspoň na dopoledne, si myslím,  že pro práci s předškolními pidižvíky je zásadní hlavně empatie a cit pro práci s různorodými dětmi. Po téhle zkušenosti se nedivím, že někteří rodiče na státní školství úplně zanevřou. Ze tří dětí mám dvě se speciálními potřebami a najít školku, která by uměla integrovat děti, co nespadají do škatulek je fakt problém. A to i mezi soukromými.   

BaLu
BaLu 15.02.2026, 09:23:39 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 15.02.2026, 08:39:02

Píši o škole, ne o školce. 

Jasně, že úroveň studovaných pedagogů je různá, stejně jako míra empatie a schopností vůbec učit. Mě to jen strašně udivilo, když jsem na tu lesní školu narazila. Otázku vzdělání svých dětí řešit nemusím, ta je dávno vyřešena, a pokud budu mít vnoučata, tak bude jen věcí jejich rodičů, jak ji budou řešit oni. 

Doron
Doron 15.02.2026, 09:26:24 xxx.xxx.167.147
Orionka:

Stačí dát do řádku Čínská matematika. I Japonská.

Oni tak dokážou rychle násobit mnohociferná čísla. Ten pohyb je důležitý. Když si velké násobilce něco dopočítávám přírám oči a pravou rukou si to píšu do vzduchu a pak to v hlavě vidím jako na papíře🙂. Pak odečítám nebo přičítám tisíce, stovky, desítky a jednotky, který si “držím” na levé ruce. Ale ty pohyby jsou takové  symbolické, spíš si je už jen představuju. Možná to dělají podobně? Musím na to kouknout.

Dopočítávání dobrý pro pochopení principu násobení a dělení, ale já to vnoučka učím klasicky.

impact
impact 15.02.2026, 11:26:51 xxx:xxx.feea:1249
Anonymní:

To byla teda drzost, chtít po správci, aby moderoval diskuzi. Nicméně má deset bodů za vyfakování diskutujícího. 😂 Jsem si myslela, že se to děje jen v radách ke granulím a on to teď bude asi nový trend fóra. 😳 😂

Sarah01
Sarah01 15.02.2026, 11:33:07 xxx.xxx.162.253
kometa:

Milý anonyme, zrovna pro vás by mohlo být vlákno přínosné. S gramatikou jste trochu na štíru.😉

Jestli můžete, tak ty příspěvky prosím přesuňte do češtinovýho vlákna, počínaje mým příspěvkem o skloňování slova PSI. Díky.

kometa
kometa správce
15.02.2026, 13:14:12 xxx.xxx.147.163
Sarah01:

Jestli můžete, tak ty příspěvky prosím přesuňte do češtinovýho vlákna, počínaje mým příspěvkem o skloňování slova PSI. Díky.

Já nemůžu. Musíte se obrátit na Zbyňka.

Ale myslím, že to nebude nutné. Holt se nám vlákno odchýlilo od tématu. To se stává často.

Orionka (neregistrovaný) 15.02.2026, 20:38:49 xxx.xxx.226.32
Sarah01:

Zas je fakt, že nám do toho připletla i matematika. 🤔 

Však jen co další pes někoho pokouše,  nebo naopak někdo uváže psa u útulku, ono se téma rychle vrátí do správných kolejí.

Buggyra
Buggyra 16.02.2026, 08:04:03 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 14.02.2026, 08:46:29

Mně by přišlo užitečnější, kdyby se to dítě místo letopočtů učilo, že zdravotní pojištění se musí platit, a že když je v evidenci úřadu práce, nesmí se nechat zaměstnat na dohodu o provedení práce… Když někdy někde nebude vědět letopočet, tak ho najde na netu, když napíše špatně i/y, tak na něj bude koukat příjemce písemnosti krz prsty, ale když nezaplatí po škole o prázdninách zdrávko, o dekádu později může být značně překvapeno.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.