Tam by se Gina i vešla😂…ale neumím si představit, že by to pro ní bylo komfortní…takže určitě do kina budu sama a pesani si mezitím schrupnou v klidu doma…
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 12.02.2026, 15:20:41
Ano ano,zábavní průmysl pro mazlíčky je na vzestupu, lidí s dětmi ubývá, mazlíčkářů přibývá, lidi budou zajímat takové zážitky se zvířaty, dočkáme se jistě co nevidět (pokud už nejsou) třeba dog friendly bazénů a lázní, “psích” koutků, psí kavárny a restaurace již frčí. Psí zábavní parky a pouťové atrakce a cirkusy jsou jen otázka času. Psí zábava by měla být ale trochu interaktivnější, než jen posezení v kině. Tak uvidíme, kam se to vyvine - každopádně to jsou jisté prachy.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.02.2026, 10:20:37
Takovýhle hrubky jsou na sockách u mladší generace úplně běžný, holt když ve školách se víc řeší welfare dětí než výuka, tak tohle je důsledek. Ale je toho tolik, že už si zvykám i u novinářů.
Teď jsem viděla rozhovor s takovým tím mladým klukem, co je odborník na umělou inteligenci, a kromě jiného je i lingvista, protože vlastně k těm výpočetním jazykovým modelům se dostal přes lingvistiku. A říkal, že to, co se od první republiky učí na školách za mluvnici, gramatiku, pravidla, vyjímky, a tak dále, hromada memorování a věcí, co nedávají smysl (i/y, s/z), považuje za přežitek, a že by se měla učit nějaká spíš jako funkční čeština, aby se ti lidé dokázali písemně i slovně dorozumět, ale upustit od těch striktních memorovacích pravidel. Sjednotit nějak i/y, však děti si to z běžného hovoru zapamatují, kde se vyslovuje po souhlásce tvrdé a kde měkké, a podobně. V něčem mi to dává asi smysl, kdyby to uvolnilo ve výuce prostor třeba pro finanční gramotnost a nebo virtuální gramotnost, tak by to dost možná byl přínos, který předčí to procvičování mozku na složitých pravidlech češtiny… je to asi k zamyšlení.
Já jsem vždy byla přísný zastánce dobré gramatiky a kdo neovládal učivo základní školy a neměl zjevně poruchu nebo mimostátní původ, tak ten u mě klesnul, ale jak o tom ten chlapec hovořil, tak mi to přišlo, že by to nějak mohlo fungovat, hm. Beztak už se většina virtuálních věcí dělá v angličtině (a čínštině).
Teď jsem viděla rozhovor s takovým tím mladým klukem, co je odborník na umělou inteligenci, a kromě jiného je i lingvista, protože vlastně k těm výpočetním jazykovým modelům se dostal přes lingvistiku. A říkal, že to, co se od první republiky učí na školách za mluvnici, gramatiku, pravidla, vyjímky, a tak dále, hromada memorování a věcí, co nedávají smysl (i/y, s/z), považuje za přežitek, a že by se měla učit nějaká spíš jako funkční čeština, aby se ti lidé dokázali písemně i slovně dorozumět, ale upustit od těch striktních memorovacích pravidel. Sjednotit nějak i/y, však děti si to z běžného hovoru zapamatují, kde se vyslovuje po souhlásce tvrdé a kde měkké, a podobně. V něčem mi to dává asi smysl, kdyby to uvolnilo ve výuce prostor třeba pro finanční gramotnost a nebo virtuální gramotnost, tak by to dost možná byl přínos, který předčí to procvičování mozku na složitých pravidlech češtiny… je to asi k zamyšlení.
Já jsem vždy byla přísný zastánce dobré gramatiky a kdo neovládal učivo základní školy a neměl zjevně poruchu nebo mimostátní původ, tak ten u mě klesnul, ale jak o tom ten chlapec hovořil, tak mi to přišlo, že by to nějak mohlo fungovat, hm. Beztak už se většina virtuálních věcí dělá v angličtině (a čínštině).
A až nebudeme rozlišovat psy a psi, tak jednoho krásného dne nebudeme vědět, kdo koho sežral. A taková ta kratičká souvětí, kde jedna čárka udělá opak……to si taky užijí. Asi nejjednodušší bude češtinu zrušit. A vystačit si s jakýmsi západoevropským žargonem.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.02.2026, 06:05:22
To není kino pro psy, jen že se tam s nima může 🙂.
Gučka se mnou taky chodíval do kina, měli jsme známosti🙂, normálně to prospal, na vernisáže chodil, v práci byl se mnou každej den, dodnes se mnou chodí ale už to mám v domě, jezdil na sedačkový lanovce, do restaurace na oběd taky úplně běžně..
Dělala jsem to kvůli úspoře času a abych se nemusela vzdát svojí zábavy, on špatně snáší samotu,teď s Doroušem a Framem teda doma zůstane, ale nadšenej není.
V některejch restauracích se pro psy i vaří, třeba kuřecí s rýží a mrkví, to ale nevyužíváme🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.02.2026, 14:47:38
Jsem zastánce výuky normální češtiny, ne nějakého novátorského paskvilu. Jediné, co si myslím, že by se mohlo trochu ujednotit, je psaní velkých a malých písmen. Vše ostatní je logický systém s pár výjimkami, ale ta velká písmena, to je systém se samostatným systémem na výjimky, z toho pak jsou další výjimky a pak jsou ještě výjimky z výjimek. Takže jo, tady bych viděla příležitost k vylepšení.
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 13.02.2026, 15:37:03
Tak si vemte (vezměte, haha) takové obyčejné aspoň. Taky to původně bylo alespoň.
Jazyk zjednodušuje, s tím bych ještě mohla žít. V neformální komunikaci si sice občas zapláču, ale musím to akceptovat jako fakt. Ale s tím, že někdo říká, píše a de facto kodifikuje temnoční místo temnonoční, s tím už se smířit odmítám.
Jednak temnoční může být zkrácenina z temnooční i temnonoční, jednak to je účelově vymyšleno, jednak taková zkrácenina nedává smysl (i když říkáme třeba děcký, cera, srce, pořád píšeme dětský, dcera, srdce), jednak…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.02.2026, 21:29:25
Ano, takovéhle chyby jsou na fb běžný, ještě bít x být a když na to někdo upozorní, tak je za hnidopicha a že na tom nezáleží. Mně to přijde strašný, když lidi podle fotky kolem 30 neznají ani takovouhle základní gramatiku.
V češtině se i/y ve výslovnosti nerozlišuje, takže těžko by se to někdo naučil odposlechem. Jako jo, něco by šlo zjednodušit, ta velká písmena, mně x mě, to už je fakt zbytečně detailní, ale zrovna iy mi přijde důležitý.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 13.02.2026, 20:00:42
Já jsem byla i proti výuce takového toho zjednodušeného písma pro děti. Ale když vidím potom některé lidi vzpomínat marně, jak se píše (nebo i čte) psací L, tak pak si to asi umím představit.
Je jasné, že většina lidí, kteří gramatiku ovládají, bude proti zjednodušování.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.02.2026, 21:29:25
Ono kdyby se nerozlišovalo měkké a tvrdé a věděla byste, že to můžou být obě varianty (nebo by se prostě zavedla nějaká obojetná varianta), tak by vás na první dobrou napadlo, že ho chce vlastnit, protože to samozřejmě dává větší smysl. A v nejhorším by to dopadlo úplně stejně, tj. pokud bychom nerozuměli, zeptali bychom se.
Občas se nedorozumění v pochopení textu dostaví, i když dotyčný napíše vše gramaticky správně…
Prošla jsem školním systémem defakto v osmdesátkách. Co mi dodnes nedává smysl je třeba to, že jsem se na nějakou desetiminutovku z dějáku musela nadrtit letopočty nazpaměť, abych je vzápětí zase zapomněla nebo v literatuře… kdo se kdy narodil a umřel a jaký měl civilní jméno… prostě zase spousta informací, které si myslím, že běžný člověk vědět nazpaměť nemusí …ale že by měl mít spíš nějakej pojem o tom, co dotyčný napsal…
Co se týče češtiny, tak tady teda píšu, jak mi zobák narostl… určitě mi někde nějaké i/y ulítne ( i horší věci), protože třeba nemám čas si to po sobě zkontrolovat. O interpunkci ani nemluvím, ale pokud píšu někam ofigo ..třeba mail, tak to samozřejmě je spisovně, je správně a má to štábní kulturu.
Chci říct, že sice spousta věcí ve škole byl opruz, ale nepřišlo mi to taková katastrofa… dneska mi přijde, že je všechno stres… známky, domácí úkoly, i/y… no tak to všechno zrušíme a necháme děti, ať si rozhodnou, co chtějí v té škole zrovna dělat…a budeme si držet palce, aby se některé chtěly učit.