BaLu:Ono to “drcení” letopočtů není samoúčelné.
Za prvé - trénujete mozek.
Za druhé - pokud si neumíte událost zařadit do správné doby, nemůžete ji ani pochopit. Znát dějiny, minulost, je klíčové k pochopení současného dění a vyhodnocování do jaké budoucnosti směřujeme. Stejně tak spisovatelé. Pokud nebudete vědět, kdy tvořili, tak vám jejich dílo nemusí dát smysl.
Za třetí - čím širší všeobecný rozhled, čím více člověk ví z různých oborů, tím je těžší s ním manipulovat a tzv. ho opít rohlíkem. Lidi, co hodně čtou, mají velkou výhodu, protože ten rozhled, vědomosti, se nečerpají jen ve škole.
Dnes si téměř vše vyhledáte na internetu. A tak si mnoho lidí myslí, že se nemusí učit, zajímat se. Ale co když se internet zhroutí, co když nebude kam napsat dotaz? Budeme se muset spolehnout na to, co máme každý ve své hlavě a mnozí budou v pytli.
Tak dnes už nikdo po dětech nechce letopočty, kromě pár základních, letopočty nechtěl nikdo ani po mě a to mám školu zaměřenou na dějiny a nikdy jsem více než těch pár základních letopočtů nepotřebovala.
Jde o to naučit se dějiny v souvislostech, pokud někdo dějiny zná, tak si lehce odvodí, do které doby která událost zapadá a není potřeba to znát přesně rok. Biflování letopočtů není nijak důležité, většina lidí to stejně z hlavy vypustí, důležité jsou právě ty souvislosti, které většinou v hlavě zůstanou.
Ale chápu, jak to myslíte, já jsem zas poněkud rozčarovaná z toho, že moje děti dopočítavají násobilku, já ji umím klasicky zpaměti. ALe jim to funguje stejně jako ty letopočty, stačí jim znát násobek pěti a deseti a pak lehce a rychle dopočítaj, akorát jsem zvyklá na jiný způsob učení a nějak se přes to neumím přenést.