Odpověď na příspěvek uživatele acher z 30.08.2026, 20:36:10
Zamyslela jsem se, kolik znám našich národních plemen a moc jsem jich dohromady nedala.…český fousek, český teriér, český strakatý pes (dřív Horákův laboratorní pes, stále neuznaný FCI ) a pražský krysařík (uznaný FCI teprve pár let), tím jsem asi skončila 🙂 O ČSV jsme se se Slováky chvíli “přetahovali”, ale nakonec je to jejich národní plemeno.
měl to být univerzální pes do horských chalup - trochu pastevec, trochu hlídač a hodně tahač saní… Myslím, že je to nejméně chované a také nejméně jednotné vzhledem i povahou z českých psů…
Škoda, že se to nepovedlo/nedotáhlo, mohlo to být naše užitečné plemeno a netahali by se sem naprosto nevhodní psi.
tahali by se stejně… psí plemena podléhají módě… po vlně border a australáků dorazila z Ameriky móda nově tvořených plemen kříženců původně uznaných plemen (všichni ti oodlové a taky minihaskouni a miniausíci..)…
Českého horského psa má moje skorosousedka, zrovna mají štěňátka, narodila se minulý týden. Mají dvě fenky a co tak vím, věnují se caniscrossu, jezdí i na závody. Z výstav mají samé CACy, BOBy a CACIBy, protože většinou jsou tam úplně samy.
Znám i paní s ČSV, už je v důchodu a se psem jezdí na koloběžce, v zimě na snowscootu.
Českého horského psa má moje skorosousedka, zrovna mají štěňátka, narodila se minulý týden. Mají dvě fenky a co tak vím, věnují se caniscrossu, jezdí i na závody. Z výstav mají samé CACy, BOBy a CACIBy, protože většinou jsou tam úplně samy.
Znám i paní s ČSV, už je v důchodu a se psem jezdí na koloběžce, v zimě na snowscootu.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 02.09.2026, 20:06:38
By mne zajímalo, jak hledají nepříbuzné rodiče, podle wiki vznikl ČHP: Za základ tohoto plemene byli použiti slovenští čuvači a kříženci několika plemen přivezených z Kanady, kteří byli chováni pro maximální výkon ve spřežení a další plemena.
By mne zajímalo, jak hledají nepříbuzné rodiče, podle wiki vznikl ČHP: Za základ tohoto plemene byli použiti slovenští čuvači a kříženci několika plemen přivezených z Kanady, kteří byli chováni pro maximální výkon ve spřežení a další plemena.
To vůbec netuším. První fenka je z CHS Hvězda Vysočiny, první krycí pes z CHS od Kamenné říčky, druhou si nechali z Áčkového vrhu, CHS z Jesenických kopců, a kryli ji pejskem Devon Di-Le-Grej. Na stránkách jejich klubu ty rodokmeny nejdou najít a jinak nevím, kde hledat. My u GR máme víc možností, jak rodokmen najít.
Jinak jako plemeno se mně ČHP hodně líbí, ale svojí akčností by mně už nevyhovoval, už potřebuju tak trochu lenochy. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.09.2026, 08:29:15
Jen co vím z historie ČHP . Základ byl fena čuvače a kanadský saňový pes, v prvních letech se křížili mezi sebou vytvářeli se linie ( podrobnosti bych musela hledat) v 80. letech se přikřižil bernardýn a v 90. letech sibiřský hasky. Teď mají, myslím, 8 linií a už se jiné plemeno nepřikřižuje. To je, co si z historie pamatuji. Trochu jsem to, kvůli čuvači, sledovala.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 03.09.2026, 11:41:48
Tahle jednoduchá informace by měla viset všude, všude, aby si to uvědomil každej, i ten poslední matla, že pes má být vychovaný, bez rozdílu velikosti, že by měl umět min. základ, aby se s ním dalo spokojeně žít a to žít tak, abychom neotravovali okolí. No.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.09.2026, 07:11:37
Jenže teď je to jako s dětma - výchova demokracií. Stejné je to u psů, přece ho nebudu omezovat, povelovat, úkolovat,….v překladu buzerovat. Aspoň takovou mám zkušenost, takže někteří psa “nebuzerují” a radši ho tahají na flexině a stěžují si, jaký je pes hrozný, že dělá nebo nedělá to a to.
Asi by nějaká povědomost o vychovaném psovi byla vhodná, ale zase je to o tom, že to má někdo v sobě a někdo ne, jak říká RD pes musí uvěřit tomu, že víte, co děláte. Zažila jsem, kdy se známá snažila dělat přesně to, co jsem říkala nebo dělala s jejím psem, ale nějak to nefungovalo. Já zavolala ke mně a přišel její pes s vrtícím ocáskem, ona zavolala ke mně a nepřišel. Jak je to možné? Má několikátého psa, ale všichni chodili na flexině.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 04.09.2026, 09:43:17
No ti lidé jsou prostě hloupí, místo aby tomu věnovali čas a pak měli psa na pohodu s kterým můžou kdekoliv, tak se radši smýkají na vodítku, flexině. Moc to nechápu. Já jsem v tomhle urputnej magor. Nechci vodítko, nesnáším ho a obětuju tomu fakt hodně- viz Tali, která s náma mlátila o zem. Kdybych to neudělala, tak buď bych byla mrtvá já, nebo pes, nebo nevim, ale rozhodně s takovým psem doživotně na vodítku by to byla opravdu soda.
A proto já sto let volám po tom řidičáku na psa. Kolik psů by pak neskončilo v útulcích, už jen proto, že by si ho spousta lenochodů nepořídila, kdyby tomu měla něco obětovat, kolik psů by žilo normální život atd. atd.
Výchova a mantinely potřebuje každý mládě. Ať se mudrlanti přijdou podívat k naší Marušce, jak to s dětma vede! A to je to “jen blbá” slepice.