Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.08.2026, 08:59:48
No my měli doma takových několik, někdy i ve stejnou dobu více a opravdu většinou velkých. A nejen psů. A nemyslím si, že jsme sluníčkáři🤣, jen by každý měl dostat šanci. Jo a dítě doma od mimina do jejich současných 19ti.
To zas bude komentářů ve stylu - chudák pejsek, kdoví, co mu senior udělal ☹️
S takovými reakcemi mne vždy napadne - kdo z vás, chápajících sluníčkářů, by si takového psa vzal domů, k dětem a svým seniorům?
Vzal by si ho někdo z vás? Já teda ne.
No ano, mě teda napadne, co ten senior udělal.
Jasně v případě nějakého útulkáče nebo psa z druhé ruky může být reakce nevyzpytatelná… a útok třeba může spustit, že dotyčný vezme do ruky koště nebo nějaký předmět nebo udělá něco, s čím má pes z minulého života velmi negativní zkušenost…
Ale pokud mám psa od štěněte a není mentálně postižený nebo se nechová nevyzpytatelně kvůlivá nějaké nemoci, tak přeci psa vychovávám ke vzájemné důvěře “ já neublížím tobě NIKDY, ty neublížíš mně NIKDY” a ani ten největší radikál se svým světanázorem, který nemá problém se ohradit, když se mu něco nelíbí… a to i tak, že třeba vezme do tlamy mojí ruku s jasným “ hele, tohle mi nedělej”, kterej by si rozhodně nenechal kakat na hlavu… nemám nejmenší obavu, že by na mě zaútočil. To mám větší strach, že dojdu k úhoně kvůlivá neohrabanosti našeho berňuchy, když přijde na velký mazlení.
Prostě pokud mě napadne mnou vychovaný zdravý pes, tak já vždycky vidím chybu na straně páníka.
“Zajímavé” a smutné čtení. Poměrně známá záchranná a odchytová služba v karlovarském kraji končí. Kdo máte chvíli na čtení a odolný žaludek, doporučuju srolovat k příspěvku 24.6., kde se oznamuje ukončení činnosti, a poté se v následných příspěvcích začíst do vyprávění “retrospektiva”. Fakt síla, člověk si udělá trochu lepší obrázek o tom, co v systému ne-funguje. https://www.facebook.com/zachrankaprozvirata
Nabídl se mi ještě članek z Žihle, 3,5 let podmínku za to, že pes doživotně zmrzačil ženu a zaplatil za to životem. Neskutečně málo. Piší, že stafordšírsky bulteriér. Ti většinou snad nebývají agresivní.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.08.2026, 16:18:54
Ach jo… místo abychom byli rádi, že je někdo ochoten tuhle práci dělat a aby se legislativa upravila tak, aby fungovat mohli, aby případně dostali na provoz dotace, tak to dopadne takhle… to je smutný, zrovna taková služba mi přijde hodně prospěšná.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.08.2026, 16:18:54
Je to pan Prokeš? Není to taky ten, kterému vykradli už 2x tu jeho základnu? Podle mne je prostě vyhořelý, šel do toho na plno a doběhlo ho to. Na retrospektivu jsem ještě neměla čas, ale přečtu.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.08.2026, 19:30:06
Kdybych byla sama, tak asi klidně… samozřejmě by to záleželo pes od psa, od nějakého infa o situaci a samozřejmě plemeni… jako třeba nějakej bull nebo teriér nebo čivava a spousta dalších jsou mimo mojí ligu, mimo mojí energii. To jsou sle plemena, která bych si nepořídila ani jako štěndo nepolíbené výchovou.
Ale je to čistě teoretické, protože mám manžela, se kterým je každý problém.. i ten, který neexistuje… problém. Viz jak si i nedávno stěžoval, že ho Gina naférovku kousla, když po ní chtěl, aby mu ukázala, co to má… no nepokousala, jen mu chytla ruku, že mu nic neukáže.
Můj manžel si na jednu stranu myslí, že je alfa s přirozeným respektem, na druhou stranu se psů defakto bojí. Moje překlady psího chování nebere v potaz, protože on to vidí jinak. Moje instrukce nebere v potaz, protože on to bude dělat jinak…
Jenže jsou určitě lidi, kteří doma nemají takového kynologického ignoranta..
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.08.2026, 19:30:06
Můj otec tohle udělal 2x. Poprvé Welsh teriéra, kterého se tak majitel bál, že ho držel zavřeného ve sklepě. Pokousal pak následně i nás, ale ne nijak dramaticky, spíš informativně, aby jsme věděli (překládám, prostě ne do krve spíš takové informační kousnutí). Pak jagteriera, toho si pořídili mladí lidé, nebo spíš ona měla zlaťáka a on jagoša. Sestěhovali se, přišlo těhotenství, dítě a to bylo na psa prostě moc změn naráz. Začal vrčet a chňapat. Takže skončil u nás. Zvláštní pes, pokud si vás přijal do oblíbených lidí tak by za vás dál život. Když ne neváhal cvakat. S oběma blázny, ale šlo vycházet jen musel mít člověk na paměti pravidla. Prostě oblíbení lidé se neplácají po zádech, neobjimají se ani se na ně nekřičí. U Welshe stačilo zaměstnat hlavu, pak své informační kousnutí držel pod pokličkou. Oba u nás nakonec dožili důstojného stáří. Ale abych byla upřímná stejně byl můj otec docela blázen přitáhnout domů takové hafany, když máme doma tři děcka, svého loveckého psa, hospodářství aj.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.08.2026, 19:28:47
Ano, jen za posledních 20let 8 psů kteří byli buď předtím rok v kleci a i krmení tak dostávali ( třeba anatol od Desenského, ale ten už byl čtvrtý převychovatel), nebo je chtěli pro agresivní chování utratit nebo si nevěděli rady a byli zoufalí. Nikdy nás žádný nezranil ( teda mě lehce 3 z nic, ale to byla moje chyba a jen varování, že na páníčka a holčičku se neječí nebo jen za pevnými dveřmi)
Teď nemáme žádného psa s osobností ( říká chlap) , posledního záchráněného jsme bohužel letos v patnácti a něco museli nechat odejít a jak se pomnožili barzojíci není na ně moc místa, předtím nebylo místo na barzoje, když bylo doma několik rabiátů,ale jeden až dva se vejde a on se zas nějaký vyskytne. Blbý je, že to většinou byli starší psi velkých plemen, a to nese hodně loučení po pár letech a já to čím dál hůř snáším a doma ostatní taky.
Dublinbarzoj - klobouk dolů před vámi. Já můžu napsat, že já bych si rozhodně žádné takové zvíře nevzala. Vždy štěně “papíráka” klidného plemene (německá doga je kliďas) po rodičích s rozumnou povahou… I tak to s některými není úplně snadné (že Mistře Yodo). Ale znám takových “cvoků”, co si berou “zlého” psa víc - a je neskutečné, jak v rukách znalých ti psi rozkvetou. Ale mám pocit, že agresivních psů je podstatně víc, než těch rukou znalých a ochotných…
“Zajímavé” a smutné čtení. Poměrně známá záchranná a odchytová služba v karlovarském kraji končí. Kdo máte chvíli na čtení a odolný žaludek, doporučuju srolovat k příspěvku 24.6., kde se oznamuje ukončení činnosti, a poté se v následných příspěvcích začíst do vyprávění “retrospektiva”. Fakt síla, člověk si udělá trochu lepší obrázek o tom, co v systému ne-funguje. https://www.facebook.com/zachrankaprozvirata
Tak to je masakr, asi to ani nedokážu přečíst úplně všechno. 😟