Každý kus divokého prasete uloveného v České republice sice musí být dle nařízení (EU) 2015/1375 a zákona č. 166/1999 Sb. povinně vyšetřen na trichinelózu (svalovce stočeného, Trichinella spp.), ale testování na Aujezskyho chorobu není legislativně vyžadováno, protože jde o infekci nepřenosnou na člověka. Testování se provádí pouze v rámci monitoringu Státní veterinární správy, nikoliv jako povinné vyšetření každého kusu.
Převzato z článku zde na chovu zvířat. Zveřejněného 12/2025.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.02.2026, 08:03:51
V houštince😂
Hele,cena výkupu zvěřiny je tak nízká,že fakt nikdo nebude utrácet další stovku. A hlavně proč? Prodat se to smí tak nebo tak a člověk z toho normálně vařit může
byla bych prekvapena, kdyby delali neco navic nez musi a platili to. toho svalovce plati stat. Spis si myslim, ze netusi nac se ten divocak testuje - jen vedeli, ze se kazdy nejak testuje.
nebo jinak jeste - jestli fakt na AU - co s temi vysledky testu pak delaji? Co udelaji s kusem, co je pozitivni? do obchodu to muze tak jako tak.
Pred xy lety jsem se kolem toho cetla kde co, hodne jsem krmila zverinou, mela jsem zdroj.
Sardullah - vakcina pro psy ma nezadouci ucinky -mimo jine -smrt psa. Proto se nepouziva
V soucasnosti se vyviji nova vakcina pro psy. Ted probehla mezi kynology co maji lovecke smecky zadost o zapojeni se do vyzkumu. V jake je to momentalne fazi netusim, aledoufam, ze se vyvoj podari a nova vakcina bude nejen ucinna, ale i bezpecna.
Hele,cena výkupu zvěřiny je tak nízká,že fakt nikdo nebude utrácet další stovku. A hlavně proč? Prodat se to smí tak nebo tak a člověk z toho normálně vařit může
Hele, já už nevím jak bych to řekla 🙂
Prostě to u nás dělaj, asi jsou i lidi, kterejm nejde jen o peníze. Věřte nevěřte.
Testování na přítomnost viru je dražší, i to občas dělaj.
Divočáků je u nás hodně a přibývaj,nejvíc mě obtěžujou na vlakovým nástraží, maso se spíš rozdává za nějaký protislužby, jsme v Praze, moc se tady střílet nedá v zástavbě..
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 19.02.2026, 17:27:10
Když já furt nechápu,proč by to dělali. Když se zjistí,že to mělo protilátky,tak to se to sežere stejně,jako když to protilátky nemělo. Prasata se neléčí,takže ani k tomu to není. Takže informace o ničem…
Testování na přítomnost viru je dražší, i to občas dělaj. Tak teď teda nechápu,na co testujou to každý prase… bavíme se o testování na pseudovzteklinu,o jiném ne. Nebo to špatně chápu?
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.02.2026, 12:11:51
Jo to na mě taky vyskočilo a teda děs.
Jako já i pochopim, že malý dítě nemá odhad, co zvířátku může ublížit, co se nedělá a jak se ke zvířátku chovat, ale doprčit, od toho jsou rodiče, aby to dítě naučili…na tu ženštinu nemám absolutně žádnej komentář nebo takhle, měla bych, ale nechci zde napsat bambilion sprostých slov.😠