Aktuálně: 2 754 inzerátů261 769 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

jo012810
jo012810 10.01.2025, 18:13:46 xxx.xxx.101.29

Dnes jsem navštívil výstavu v Lysé n.L., ještě bude zítra. Před 10 hodinou nebyly žádné velké fronty u pokladny, takže na pohodu vstup a klidná prohlídka. Výstava pěkná v pěkném prostředí dobře osvětlené haly. Zaměřil jsem se (zejména) na prohlídku holubů, kde, nebýt klubových speciálek, by návštěvník neměl co moc prohlížet. Mne zajímaly především české čejky. Byly vystaveny hladkonohé ve slušné kvalitě a to modré bezpruhé a několik jedinců stříbřitých. Pak čeští voláči siví (speciálka) v obvyklém počtu a v celé paletě chovaných rázů a v různé kvalitě. Je vidět, že i u tohoto plemen struktura peří není v mnoha případech ideální, ale naopak, bylo zde k vidění dost zvířat s ěknými hlavami a slušnými zobáky, oproti roku minulému. Ukázky fotek jsem doplnil českým bublákem. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 23.01.2025, 13:52:57 xxx.xxx.101.29

Další zářez. Dne 20.1. se ztratilo jedno nekroužkované (černé) holoubě čejky, které jsem si dovezl. Ze 6 dovezených kousků, zbylo 50% (zatím). Dnes je jo již definitivní. Prostě (asi) krahujčí samice se naobědvala. Nevím, zda to byla ta, kterou jsem dnes viděl ze vzdálenosti cca 5m. Seděla na plotě u kurníku a asi vyhlížela vrabčáky, kteří se ke slepicím chodí “krmit”.  Když srtach byl větší než hlad, ulétla…Bohužel jsem nestačil vyfotit.

Jirka P. (neregistrovaný) 23.01.2025, 17:49:45 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 23.01.2025, 13:52:57

Dobrý večer, tak to je mi líto, asi máte o dost ostřejší podmínky než já. Nevím, nevím jak by moji pštrosi u vás obstáli. U mne zatím ztráta 2 kusů v prosinci. Možná je to náhoda, holuby mám třetí zimu, ale vždy mám ztráty (2-4 kusy) jen v prosinci. Snad to vydrží i letošní zimu.

---- 

Přestože u nás panuje již několik týdnů ledové království (letos snad ještě nestoupla teplota nad nulu) a od listopadu jsem krmil jen pšenici a ječmen (na štědrý den dostali hrst hrachu🙂), včera se líhla u dvou párů první holoubátka. Koukal jsem do záznamů a letos to zvládli o den dříve, než loni. Asi mají v sobě nějaké hodiny, nebo poznají slunovrat, že jsou tak přesní. Paradoxně to letos "vyhrál" sedmiletý holub, kterého jsem v předchozím příspěvku "pomluvil", že hnízdí až od února a pár "starší koupená holubice + můj roční holub", kterému se loni moc nedařilo a z prvních tří hnízdění nic nebylo. Posílám pár fotek. Přidávám i fotky holubích cvičitelek, našich koček. Udržují holuby ve střehu, občas po nich vyběhnou, i do vzduchu po nich skočí, ale je to jen z legrace. Nikdy se nestalo, že by nějakého holuba zabily a to některá holoubata, první den po vylétnutí čekají na zemi celý den, než je uklidím.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 26.01.2025, 07:54:27 xxx.xxx.101.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 23.01.2025, 17:49:45

Opět perfektní fotky a tím i propagace MP ve volném chovu, včetně perfektních popisů začínající chovné sezóny. I u nás byla taková zvláštní bílá zima s jinovatkou a slabší sněhovou nadílkou. To se včerejším oteplením změnilo. Jinovatka není a ze sněhu zbývají jen zbytky. U mne se již začíná projevovat zájem o hnízdění a doufám, že se budu moci brzy pochlubit prními zahnízeděními. Co se týká útoků dravců, řekl bych, že bydlím vlastně v “predátorově”. I v době, kdy v intravilánu byl každý “zahnutý zobák” nehájenou škodnou, byly ztráty na holubech snesitelné při polaření. V obci, kde bydlím, byla celá řada chovatelů holubů. V současnosti jsme jen dva. Ještě nedávno skončil jeden na okraji obce, kdy zhruba ze 150 kusů pošťáků(nezávodil s nimi) mu zbyla po zimě čistá nula. Já bydlím uprostřed obce a druhý, co má také PH pro radost na okraji. U něho stále přežívá malé hejnko, které se stačí přes léto rozrůst, aby příští jaro mu zbylo do 20 kusů.

Obrázek Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 27.01.2025, 09:48:34 xxx.xxx.31.205

Sice tu nadáváme všichni na dravé ptáky a na to jak nám škodí, ale toto snad nepodporuje nikdo z nás

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-duchodci-na-karvinsku-tyrali-vzacne-drave-ptaky-lovili-je-na-zive-holuby-40506067#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest277_vis_box_impress_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

jo012810
jo012810 27.01.2025, 16:39:43 xxx.xxx.101.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.01.2025, 09:48:34

Já bych neřekl, že všichni nenadávají na dravé ptáky. Např. já a mnozí jiní (i když většinou dědci) si myslím a všude to říkám, že dravci a to jak pernatí, tak čtyřnozí patří k celku, kterému říkáme příroda, kam patří i člověk. Ale…Je si třeba uvědomit, kdy ten který druh nemá krmivovou základnu a tento rozpor mezi úživností krajiny a počtem predátorů řešit tak, aby příroda zůstala co nejvíce proporcionálně pestrá. Vždy říkám např., že chtít na 1 ha pastvin ceročně uživit 10 krav prostě nejde. A navíc, většina predátorů je hodně inteligentních a nevyhledávají lokality, které jsou pro ně nebezpečné. Z toho kdysi vycházelo to, že predátor v intravilánu je škodná a je ji třeba likvidovat a tím chránit lidské počínání a přitom nechat mimo intravilán přírodě volnou ruku. Člověk si vytvořil svoji tkzv. kulturní krajinu a tak nese veškerou odpovědnost i za její proporcionalitu. Sám se vlastně pokouším (možná to je nesmysl) holubařit v podmínkách, kdy mi dravci dost jedinců zlikvidují a stále věřím, že se postupně dopracuji k těm čejkám, které se budou umět i v současných podmínkách množit a prosperovat. Odkaz na článek se spíše dotýká chovatelů ptáků, kteří si pořidli (protizákonně) davce a navíc jim neposkytli potřebné podmínky. Spíše by tento článek měl být u exotů.

V příloze samec krahuijce, který u mne zalezl do kurníku. Byl okroužkován a vypuštěn…

Obrázek
jo012810
jo012810 28.01.2025, 09:32:49 xxx.xxx.101.29

I když podle kalendáře je zima, prodlužující se den a celkem teplé počasí přináší probouzení ptáků a to nejen holubů, k budoucímu hnízdění. My, co jsme přežili (možná) přežírání o svátcích, nyní hledáme, jak přebytečná kila odstranit a to správnou vyváženou stravou. A tak s trochou nadhledu i takto vypadá vyvážená dieta…  

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 28.01.2025, 12:43:23 xxx.xxx.31.205

Souhlasím s vámi v naprosté většině. Predátoři, jak pernatí, tak čtyřnozí do přírody patří jenže bohužel ta je kvůli člověku v naprosté nerovnováze. Pro tolik dravců chybí drobní pěvci, čili potrava pro travce. Pak se uchylují častěji k útokům na holuby, které by normálně nechali bez povšimnutí. Pouze roky s přemnoženými hraboši jsou na potravu dravců bohaté.

Čejka (neregistrovaný) 30.01.2025, 18:14:02 xxx.xxx.17.93

Dnes ztráta 0.1 moravského pštrosa, 2 metry od holubníku. Vydržela u mně necelé dva měsíce. Vypouštěna obden.

jo012810
jo012810 02.02.2025, 13:33:07 xxx.xxx.101.29
Čejka:

Dnes ztráta 0.1 moravského pštrosa, 2 metry od holubníku. Vydržela u mně necelé dva měsíce. Vypouštěna obden.

Jo, jo, příroda je neúprosná, ale dofám, že čejky funkují jen s drobnými ztrátami…

Jirka P. (neregistrovaný) 02.02.2025, 17:49:11 xxx.xxx.16.106

dnešní večeře v levandulích 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Janpan
Janpan 02.02.2025, 22:08:59 xxx.xxx.90.253

Tak jsem si říkal v průběhu loňského  roku, že po to zimní čistce (ani nevím, co všechno jsem živil z lesa) začínat se 4 páry asi není to pravé. Letos začnu s 19-20.

jo012810
jo012810 20.02.2025, 16:09:18 xxx.xxx.101.29

I u mne se začíná hlásit o slovo letošní generace holubů. Krkonoše se Sněžkou budou ještě dlouho ochlazovat naše podhůří, ale v pondělí 17.2. se vyklubala prní holoubátka. Dva páry mají postavená hnízda a ještě jeden kus se projevuje, jako 1,0. Tak uvidíme. Jinak v České Skalici je tuto sobotu (22.2.) tradiční prodejní výstava.

Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 08.03.2025, 11:42:06 xxx.xxx.101.29

Od návštěvy krahujčí samice na plotě u kurníku uběhl slušný časový úsek a trochu se změnilo i chování vrabců i holubů. Vrabci nalétají na krmivo u slepic v menším počtu a snaží se rychle opět schovat do keřů. Holubi, i když jsou otevření od nevidím do nevidím, si pečlivě vybírají čas proletu a rychle se vracejí do bezpečí holubníka. První holoubátka již povyrostla a jejich rodiče se připravují na další hnízdo. Další dva páry sedí a dva páry mají postavena hnízda a holubi nahánějí holubice. Jedno negativum. dne 26.2. ztráta černého pozdního holouběte, dovezeného od Č. Lípy…. Po ránu nenakrmená holoubátka v příloze

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 10.03.2025, 11:41:54 xxx.xxx.69.17

“Holubi, i když jsou otevření od nevidím do nevidím, si pečlivě vybírají čas proletu a rychle se vracejí do bezpečí holubníka”

Pekni mladosi, myslite ze si holubi dokazi vybrat cas na prolet kdy nepoleti dravec ?

jo012810
jo012810 10.03.2025, 18:37:25 xxx.xxx.101.29
Anonymní:

“Holubi, i když jsou otevření od nevidím do nevidím, si pečlivě vybírají čas proletu a rychle se vracejí do bezpečí holubníka”

Pekni mladosi, myslite ze si holubi dokazi vybrat cas na prolet kdy nepoleti dravec ?

To nevím, podle čeho se řídí jejch krátké prolety, ale celkem nepravidelně a v 99% v odpoledních hodinách. Jinak na trávník se nazobat, či přinést větvičku na hnízdo, je jiná. Do hlavy “jim nevidím”. Snažím se nespekulovat a jen popisovat svá pozorování, případně zkušenosti a to zejména pro ty, kteří třeba uvažují o chovu holubů pro radost z volného proletu. Třeba má někdo jiné poznatky. Třeba vy. Pak sem s nimi.

Anonymní (neregistrovaný) 12.03.2025, 09:05:35 xxx.xxx.69.17

Prave me to zaujalo reagoval jsem na tu vetu 

pokud by toto dokazali bylo by to skvele, ja to tak vypozorovane nemam. Musel by ale dravec letat pravidelne..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.