marcelaamax:Tak u nás jako na houpačce… skončilo to akutní kastrací 🫣
marcelaamax, jaký tam byl konkrétní důvod?
marcelaamax:Tak u nás jako na houpačce… skončilo to akutní kastrací 🫣
marcelaamax, jaký tam byl konkrétní důvod?
kometa:vzít jen vaječníky. Výrazně to sníží riziko inkontinence
Já teda nevím, ale za tonus vnitřního svěrače močové trubice odpovídají estrogeny, které produkují vaječníky. Jak k tomu přispěje děloha?
Náš dvorní vet u velké feny, pokud je to možné a nejde o zánět dělohy, preferuje jen ovariektomii. Z jeho letitých zkušeností je pak riziko inkontinence nižší, operoval mi takto fenu, která měla příšerný falešky.
Viz např. zde článek:
Ovariohysterektomie (odebrání vaječníků i dělohy) toto riziko výrazně snižuje, neboť z odstraněné dělohy zůstává pouze část krčku děložního, avšak část odborné veřejnosti má za to, že odstraněním dělohy se mění tlakové poměry v malé pánvi, což může mít za následek inkontinenci (pomočování). Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací. Vyskytuje se v závislosti na plemeni u asi 1-2 % pacientek po kastraci obojího typu. Některé z pramenů uvádí, že zejména u fen velkých plemen má technika operace vliv na možný výskyt pooperační inkontinence (nižší riziko při ovariectomii a naopak vyšší při ovariohysterektomii).
Marcel, držím palce, ať se feňule pěkně zrekonvalescentuje, klidný srůstání a zvládněte ty první dny. 🍀
hmn:marcelaamax, jaký tam byl konkrétní důvod?
Melo to u nas cele prapodivný prubeh a načasování…začalo to zvracením, průjmem, nežravostí, (to je u mé feny velký vykřičník), funenim, klepanim, všechno ještě během hárání, takže jsem myslela, že klasicky “jen” hormony. Ale pro jistotu jsme jeli na veterinu. Krev sice ok, ale na sonu “neco maleho “ v děloze bylo. Ve hře bylo, ze to muze byt “jen” hlen, a vzhledem k tomu, ze ty gastro problemy pri harani mívala celkem bezne, tak ze to ani nesouvisí. Takze se řešilo primárně zvraceni a průjem. S tim, ze při jakémkoli zhoršení okamzite jet. To bylo ve středu. Fena se lepšila, od středy od večera už jedla, klinicky ok.
Jenze v pátek k ránu začala krvácet, dost, včetně sraženin. Venku měla pořád potřebu “dřepět” a šla z ní krev (jasná, bez zápachu) a sraženiny, tak jsme opět jeli. “To” v děloze se zvětšilo, ale pořád to nebylo tak hrozné. Mohlo to být krevní koagulum, které začalo odcházet. Fena žrala a byla ok. Ale už padlo i to, ze by to mohla byt začínající pyometra. Nasadili se léky, antibiotika, no a v případě zhoršení okamžitě volat.
Fena byla jeste na dnešek v noci v pohodě. Rano razantní zhoršení a zároveň přestala krvácet. Byla apatická, nechtěla se zvednout, chodit, žrát, měla teplotu. Tak se zase jelo. Na sonu zjištěno, že toho je v té děloze zase víc, dost se to za ten den zvětšilo, a už to i vypadalo hůř (popisuju to jako laik, vet mi to vysvětlovala ale mam na tohle blbou paměť) a tak se rozhodlo pro kastraci. Nakonec dobre, protoze v děloze uz byl i hnis, a vzhledem k tomu, ze nic neodcházelo, se to tam asi uzavíralo. Navic deloha byla cela divná - opet to popisu jako laik - mela divny tvar, byla “klikatá” a místy zesílená.
A jeste prosim, jestli mate nekdo tip. Stehy mame klasické, a potřebovala bych něco misto košilky, ta ji vubec nedrží a sjíždí. Udelat neco z trika? Z nohavice?
MArcel,kup toto,jestli máš někde poblíž Zvěrokruh,tak do druhého dne,pokud nemají na prodejně https://www.zverokruh-shop.cz/pes/oblecky-pro-psy/pooperacni-oblecky
Plaka:Náš dvorní vet u velké feny, pokud je to možné a nejde o zánět dělohy, preferuje jen ovariektomii. Z jeho letitých zkušeností je pak riziko inkontinence nižší, operoval mi takto fenu, která měla příšerný falešky.
Viz např. zde článek:
Ovariohysterektomie (odebrání vaječníků i dělohy) toto riziko výrazně snižuje, neboť z odstraněné dělohy zůstává pouze část krčku děložního, avšak část odborné veřejnosti má za to, že odstraněním dělohy se mění tlakové poměry v malé pánvi, což může mít za následek inkontinenci (pomočování). Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací. Vyskytuje se v závislosti na plemeni u asi 1-2 % pacientek po kastraci obojího typu. Některé z pramenů uvádí, že zejména u fen velkých plemen má technika operace vliv na možný výskyt pooperační inkontinence (nižší riziko při ovariectomii a naopak vyšší při ovariohysterektomii).Marcel, držím palce, ať se feňule pěkně zrekonvalescentuje, klidný srůstání a zvládněte ty první dny. 🍀
Díky za odpověď za mě,přesně tak
odstraněním dělohy se mění tlakové poměry v malé pánvi, což může mít za následek inkontinenci (pomočování). Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací
Asi může být. Ale velikost dělohy v pánvi mi nepřijde klíčová, viděla jsem mockrát při pitvě.