Ono to sousto mi občas dost zaskočilo, že jsem z něj byla bezradná a na prášky. Nepřeháním, bylo to chvílema ryzí zoufalství tak před rokem. Socializace, jistoty, výchova, vše proběhlo a probíhá, stejně mu řachalo v palici. Další zkušení kamarádi, co ho viděli vloni v létě na táboře, jen kroutili hlavama a pomalu mi kondolovali. Že tohle by nedali, že to je nebezpečný zvíře pro mě i okolí. Pravdu říct, kdyby do mě šel natvrdo ještě ve ¾ roce, nechala bych ho uspat.
Naštěstí se to otočilo. Dalo to hodně práce, vymýšlení a chtělo to hodně času, aby pochopil, že ho fénem, luxem, mixerem, lakem na vlasy, hřebenem, nožem, koštětem, prkýnkem, lopatičkou, hráběma, sekačkou, igeliťákem, hadrem atd nechci zabít. Že má svou stále otevřenou bezpečnou noru, svou vystlanou klícku, kde za ním bubáci nemůžou. Že má právo se ohradit, když je mu něco nepříjemný. Bože, když na mě asi na roce jednou zavrčel?! Já měla takovou radost, že varoval, předtím by seknul jak kobra.
Venku je a bude jištěněj na šňůře, výjimkou jsou vycházky s rotvicí, který se spolehlivě drží a šňůru si táhne za sebou. Má stále režim jak voják, dril bez vybočení z rituálů. Pomalu a tady jdeme, chválit to nesmíš jásavě, ale jen brouknout hlubokým hlasem “pašák”, moc na to nejde sahat, aby se to nerozpumprdlíkovalo, takže max položit ruku na hlavu, když Netvor stojí.
Hlavně nechci naším příběhem odrazovat lidi od pořízení štěněte vořecha z útulku. Předchozí Vořecháček fungoval na myšlenku, lepší zvíře jsem neměla. Sice byl labil, ale bylo to zvířátko líbezný, milý, jeho strachy z horkovzduch balonů či vichřic se daly snadno zvládat. Nezapomenu, když vzal jednou do ruky místo hračky mojí ruku, úplně vytřeštil očiska a flus, ujišťoval se, jestli mi neublížil.