😟"teplý plást v okolí chumáče a tím snížit schopnost odkrytého medu se kterým je v kontaktu absorbovat vodu a včely by jej mohly jen špatně trávit či úplně uhynout."
..nie všetko chápem čo píšeš😢… ak včely odviečkujú zásoby, robia to po častiach a predstava že plást bude TAK “TEPLÝ” ŽE VODNÁ PARA NA ZÁSOBÁCH NESKONDENZUJE sa mi zdá mimo realitu…ale včely aj pri nedostatočnom rozriedení zásob vlhkosťou v úli dokážu odoberať med tak , že ho riedia slinami…
ale súhlasím že v zime nemá byť v úle “sucho”, to včelám komplikuje život na rozhodne kvôli utepleniu tým polystyrénom neuhynú… to by včelári v uteplených úľoch s “priedušným stropom” alebo v OP boli po každej zime bez včiel…
Asi máš pravdu, trošku to hrotím a dívám se na to víc idealisticky něž prakticky, když jsem ale četl o tom zimování tak mi prostě dává smysl jak získává to včelstvo vodu když na první pohled nikde žádná není a taky že se to může zvrtnout a je problém. Ale stejně musím o tom přemýšlet, ty 2 krycí plásty s medem, to by mohlo být lepší než polystyren? Dřív vystydnou a stáhnou se, a ty zásoby jesi si je někam přenosí nebo tam budou jen tak viset do jara to nevím. Zase na druhou stranu polystyren by je mohl uchránit před výkyvy počasí možná i lépe, snížit spotřebu a to že jim do toho nebudu vrtat by mohlo prospět ještě víc což asi bude rozhodující 🙂
Na 2 dny se udělalo hezky a skoro zanosily čtvrtý medník, tak už mají sladinu v pátém. Zatím úplně nezlobí, ale prázdné mateřské buňky staví. Snad je vyhmátnu zavčas než si opravdu zabalí kufry a uletí 😁
…to sa len hrajú…kým v miske nie je kašička, vajíčko či dokonca larvička je to v pohode…ale pozor, ak je už bunka VYLEŠTENÁ PROPOLISOM., tak lákajú matičku na zakladenie..…
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.05.2025, 18:48:55
Děkuji, četl jsem tvůj příspěvek v rojení o kolískách a kladení, no takovéto články by to chtělo někam připíchnout k opětovnému použití 😉 Já se vždy divil jak ty matečníky vznikají a dělají podivné tvary a otvory.
Zítra musím přidat šestý medník. Ale vůbec v těch mednících nestaví. Nevytahuji buňky, dávám tam jen souše, náplní je jen tak jak můžou a ke stavbě se nemají, takže ten med je roztahaný hodně do prostoru, proto to tak roste. To bude tím jak je pořád chladno, většinou 10-13°C, ale jdou ven. Asi to nosí z řepky, už bude končit. Je jí tu dost, ale asi kilometr ode mě tady vykvetlo pole s týdenním předstihem než všechna ostatní a sotva se objevili první květy tak jsem tam okamžitě viděl včely, asi není řepka jako řepka. Taky mě už přestali strašit těma prázdnejma natečníkama 😁
V mednících mám jen 8 ramků a ty krajní jsou úplně nezavíčkované i když jsou tlusté a plné medu. A taky jsem si všiml, že jak to šlo do výšky tak už asi od třetího medníku je zanášely medem napřed od boku od těch krajních ramků. Jako by šplhali po těch bočních uteplivkách a přenášeli ten med přez krajní plásty, jesi to je i překladiště nebo je to z jiného důvodu nezavíčkované to netuším. Už to stahali dolů, byl jsem na 8 mednících. Vytočil jsem ze dvou medníků 20kg a 3 plné+3 poloprazdné jim zatím nechal aby nosily ještě případnou medovici nahoru a ne nad plodiště.
Občas odsypávám mladušky pro jiné úly tak se mi zatím nevyrojily, ale je to pořád na hraně.