Měl jsem ty spodky vyrobené z pórobetonu. Byly to 4 porobetonová dna pro normalní úly a 1 kompletně pórobetonový Dadant Blatt. Hned na začatek povím, že to bylo hodně levné, takové dno z pórobetonu vyjde asi na stovku, tak mě netrápila životnost, ale chtěl jsem vidět co se bude dít. Dna tam stále slouží jako podstavce, ale obcač byly i po kotníky pod vodou a v zimě vlhké tvárnice zkřehly a místy praskly. Původně to bylo myšleno tak, že v tom porobetonovém dně bude zapuštěný tlumič a tím pádem bude česno trošku výše nad urovní tlumiče aby to měly včely blíž ven a mohl dole vzniknout ten prostor pro vyvěšení a regeneraci. Další věc je stabilní teplota a klima, minimální povětrnostní vlivy. Okamžitě po položení úlu na tyto podstavce se prostory plodiště natáhly teplem a vlhkostí, po stěnách úlu tekla téměř voda, to samé fólie na vrchu. Tohle si myslím, že bylo na jaře pro nastartované včelstvo skvělé. Když ale přišel čas na medníky tak se projevila vlastnost mých včel a to že na horu jen tak nepůjdou, naopak se jim asi líbyly ty pórobetony dole, začli tlumiče plnit medem a víčkovat. Takže o tom kde má mít úl vršek a spodek a kam si včely ukladají med nerozhoduje pouze gravitace a úl nemusí být za každou cenu svislý nástavkový stoják, ale záleží na tom jaké je v které časti úlu klima, poloha česna, roční doba a každé včelstvom má své vlastní unikátní biologické hodiny a předpoklady jak bude žít a buď uspěje nebo zemře a bude to vina včelstva, ale dnes většinou za to může včelař, co nerespektuje přírodu. No já jako typický člověk co chce med jsem jim ty tlumiče sebral a plodiště z poloviny zasunul do těchto den, takže byly plodištní rámky 42x27,5 z poloviny v pórobetonu a horní polovinou v nízkem nástavku. Jinak byly v síle, pro sebe medu měli asi dost, došlo k rojové náladě a využití rojových matečníků do oddělků. Další zajímavá věc je co se děje dole, tedy většina trávy časem zmizne. Nevím jak probíhá úklid, ale dole je čisto, čistá hlína, ani mrtvolky nic tam není je tam asi to stejné co by bylo i na podložce, dřív jsem si myslel že včely uklízí jen 3 cm pod rámky a musí být česno dole, není to tak, minimalně mrtvolky odnášejí i když mají česno uprostřed výšky a ještě 15cm prostor dole a žádný bordel jsem tam nenašel. Nemám pocit že by za ně někdo uklízel, jelikož jsem mravence a všechno co mělo nohy vystěhoval peprmintovým olejem, který jsem kapal ze shora na loučky jako varroa repelent (tohle už asi dělat nebudu muset, letošní zkušenost mě varroa demence zbavila). Včely se hlíny nebály, někde rozjeli volnou stavbu až se konec plástve šoupal o hlínu. Měl jsem vedle ještě pár včelstev klasicky na stojanu a celkově nakonec nebyl v sezóně rozdíl v jejich síle nebo medu, co ale je nejzajímavější je zimování a to si myslím, že už stojí za uvážení, jelikož ty včelstva jakmile v zimě pod nimi vychladne zem, jsou jako v konzervě, ustrižená od tepelných rozmarů počasí a kdyby je člověk nezvedl z toho dna tak se proberou teprve až se prohřeje půda pod nimi. Tak jak jsem je nakrmil, tak s téměř stejným množstvím zásob jsem je na jaře vytáh. Ale byl tu problém, neobsedlé rámky byly šileně plesnivé. Jinak včelstva vyzimovala krásně všechna, bylo jich 9 z toho 5 v pórobetonu a 4 na stojanu, no v jednom byla neoplozená trubcokladná matka, ale to nepřičítám stylu zimování. Potom se dařilo taky, z 8 všelstev, protože mi předchozí úspěchy dodali sebevědomí jsem udělal 21. To byl taky úspěch, ujalo se mi 100% matečníků a na podzim bylo na zimu nachystáno 21 medem nakrmených včelstev. Mám ale za to, že z předchozích úhynů co byly 2 roky předtím, mi tu zůstal zakonzervovaný nějaký problém a spolu s plesnivými zásobami a včelstvy které byli výchovány z NEROJOVÝCH matečníků, tedy nedonošenci z nouzáků (transtrubce nechovám, to už je vyšší liga zhovadilosti) nedali nápor nepříznivých vlivů a z 21 zbylo 6. A proto dělám velký krok zpět, zbavím se všeho díla po úhynech, pohřbím ho, úly očistím a přejdu horkovzdušnou pistolí a veškerou budoucí iniciativu přenechávám včelám, žádné hrabání do plodiště a umělé množení a naopak ty co se nevyrojí budu považovat za podezřelé 🤣
K tomu zimovaní mohu doporučit ruské zimovníky, tam se dají na zimu včely do nějaké vychladlé boudy kde není prúvan, je tam tma a stabilní teplota, dosáhne se podobného výsledku, ale včelstva mohou zimovat i úplně bez stropu a lze do nich bez vyrušení nakouknout baterkou a nehrozí tam potom plesnivění a spí dokud je nevynesete třeba v únoru na světlo boží - https://www.youtube.com/watch?v=qnDRxJRkOFY
Co se týčě úlových den s jímkou s rúzným bordelem tak to občas dělají u warre - https://warre.biobees.com/sumps_floors_stands.htm