Aktuálně: 2 474 inzerátů • 292 752 diskuzních příspěvků • 21 462 uživatelů

Osmáci

⋮
Sam (neregistrovaný) 06.11.2024, 22:26:38 xxx.xxx.60.3

Dostal jsem 2 samičky osmáků ale nikdy předtím jsem je něměl.Co by jste mi doporučili jako začátečníkovi?

Jako jak a čím krmit,jak čato, kolik sena, co zelenina bo mi nechtějí jíst

⋮
Stella (neregistrovaný) 06.11.2024, 22:47:44 xxx:xxx.1a8:411b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sam z 06.11.2024, 22:26:38

Vyvarujte se ovoci, osmáci maj sklon k cukrovce. Seno musí mít pořád, v jesličkách nebo v misce, pak vitamin C, v kapkách nebo v granulích, ze zeleniny pak mrkev, cuketa, paprika, kedluben.

⋮
Gerry (neregistrovaný) 07.11.2024, 11:40:57 xxx.xxx.267.124

já nevím. S tím ovocem bych to neviděl tak jednoznačně jako pisatelka předemnou hodně autorů ji doporučuje ale dejme tomu ale zeleniny ty musí dostávat dostatek.

⋮
kometa
kometa správce
07.11.2024, 11:43:22 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Gerry z 07.11.2024, 11:40:57

Já ano. S tím ovocem. Hodně lidí v dobré víře přilepšuje a pak jsou osmáci tlustí a s cukrovkou. Proto se využívají při jejím výzkumu.

Osmáci pocházejí z Chile. Neboli jsou přizpůsobeni na využití velmi chudé potravy. Jinak mají zdravotní problůémy. Jako třeba Polynésané.

⋮
Stella (neregistrovaný) 07.11.2024, 12:52:38 xxx:xxx.1a8:411b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Gerry z 07.11.2024, 11:40:57

Takže radši než svému osmákovi dávat ovoce, budete mít tlusté, cukrovkářské zvíře?

⋮
Skeeve
Skeeve 07.11.2024, 14:08:25 xxx:xxx.334a:6b60
Stella:

Takže radši než svému osmákovi dávat ovoce, budete mít tlusté, cukrovkářské zvíře?

Vaše odpověď nedává z hlediska jazyka a logiky vůbec smysl

A za b, v domovině jsou považováni za škůdce, něco jako naši potkani, netuším ovšem, jakými plodinami se tam mohou příležitostně živit 

⋮
kometa
kometa správce
07.11.2024, 14:11:35 xxx.xxx.224.101
Stella:

Viz Skeeve. Taky tomuhle vašemu příspěvku nerozumím.

⋮
Sardullah
Sardullah 07.11.2024, 14:38:59 xxx.xxx.189.104

Tak pro osmáky je základ seno a tráva (ale ne nějaký óbr množství)…na okus nedáváme tvrdé pečivo, ale spíše větvičky.

Nedáváme piškoty…ovoce a zelenina…no tak to asi tak možná jako nějakej pamlsek v hodně malém množství. Eventuelně se prodávají směsi zrní pro osmáky, ale to teda taky tak nějak střídmě.

⋮
Stells (neregistrovaný) 07.11.2024, 15:22:26 xxx:xxx.1a8:411b
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.11.2024, 14:11:35

Promiňte, nepsala jsem to blbě- radši než NEdávat ovoce budete mít tlusté zvíře.

⋮
Kilian
Kilian 09.11.2024, 10:28:51 xxx:xxx.81f:b1e2

…velká ubikace, hlavně na výšku s  různými poličkami rozmístěných po ní, kolotoč, hlubokou misku s pískem aby se občas v ní mohli “vykoupat”…..nechávám proběhnout i mimo voliéru….základem je seno, které je stále k dispozici, granule speciálně pro osmaky,v zimě sušené listy a bylinky, v létě dávám čerstvé plus třeba ovocné nebo vrbové větvičky na okus. ..voda ve skleněné napáječce….  

⋮
J5
J5 09.11.2024, 13:48:07 xxx:xxx.1348:6ce1

Ovoce ne! Ani podávání granulí pro činčily není vhodné, obsahují kousky sušeného ovoce. Jako alternativu granulí pro osmáky lze občas využít granule pro morčata, jejich složení je pestřejší a bez cukrů, i těch zákeřně ukrytých. U zeleniny je potřeba vyhnout se takové která obsahuje větší množství cukru, například právě mrkev. Zdravý osmák sice zvládne občasné jednorázové zvýšení cukru v potravě ale neskutečně mu to rozhodí hladinu cukru v krvi. Pokud se taková situace pravidelně opakuje jsou následky nevyhnutelné. Je to prostě jedno z mála zvířat ke kterým je potřeba, co se týká potravy, přistupovat jako k cukrovkáři. Jejich produkce inzulinu je opožděná, mnohdy nedostatečná a celkově problematická. Takže, kvalitní seno, kvalitní pelety pro osmáky občas vylepšené těmi pro morčata, zelenina s nízkým obsahem cukru, čerstvé větvičky ovocných stromů (pozor na chemii) nebo listnáčů, také větvičky vhodných keřů včetně lístků. Když takovou dietu nezanedbáte bude zvíře v kondici, nepřetloustlé, relativně dlouhověké (na svůj druh) a dokonce nebude ani ve vyšším věku slepé. 

⋮
J5
J5 09.11.2024, 14:18:51 xxx:xxx.1348:6ce1

Ještě jsem zapomněl na zrní. Tady je třeba si uvědomit že semena používaná pro lidskou výživu obsahují obvykle velké množství škrobu. Přestože osmáci v přirozených biotopech hojně využívají sezonní nabídky semen divokých trav je potřeba se semeny běžně dostupnými u nás postupovat s rozvahou. Žádné takové to “co sežereš ti nikdo nevezme”, hezky s rozvahou a umírněně. Protože škrob je co? V podstatě zákeřně ukrytý cukr. Trvá sice poněkud déle než se rozloží a vstřebá takže poskytne osmákovi daleko více času než náhlý atak jednoduchých ovocných cukrů ale přesto. 

⋮
Zuzana (neregistrovaný) 26.04.2025, 13:26:49 xxx.xxx.87.95

Ráda bych se zeptala někoho zkušeného, jak to řeší v létě s osmáky při dlouhé dovolené. Jedu s rodinou na 10 dní pryč, budu mít zajisté, aby jim přijeli dát jídlo a vodu, ale puštění po celou dobu nebudou a podestýlka vyměněná také ne. Výdrží osmáci tak dlouho v takových podmínkách? Bojím se, aby si nezačali vzájemně ubližovat, trhat si chalupy, ničit klec a podobně ze stresu. Děkuji za příspěvky.

⋮
Kilian
Kilian 26.04.2025, 21:07:45 xxx:xxx.6c47:726c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zuzana z 26.04.2025, 13:26:49

..pokud jsou sžiti ve dvojici nebo skupince není problém…já jsem tři týdny každý rok v létě na dovolené a osmaky mám pět let…každý třetí den dochází kamarádka skontrolovat je, doplnit co je zapotřebí a nikdy nebyl žádný problém….

⋮
Zuzana (neregistrovaný) 27.04.2025, 14:37:42 xxx.xxx.87.95
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 26.04.2025, 21:07:45

Děkuji za příspěvek, uklidnilo mě to! 👍

⋮
Kilian
Kilian 27.04.2025, 18:55:36 xxx:xxx.6c47:726c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zuzana z 27.04.2025, 14:37:42

..buďte v klidu, určitě nebude problém…

⋮
činčily a ovoce (neregistrovaný) 27.04.2025, 20:07:09 xxx.xxx.107.76

Nedá mi to, ještě ke staršímu dotazu: “Ani podávání granulí pro činčily není vhodné, obsahují kousky sušeného ovoce.”

Kvalitní granule pro činčily rozhodně neobsahují sušené ovoce! Ani obilniny, ani zeleninu. U obou druhů je potřeba hlídat složení kupovaných směsí, často se prodávají naprosto nevhodné.

ke stravování:

https://www.kralici.cz/osmaci/pages.asp?f=krmeni

https://degudrey.blogspot.com/2018/06/osmaci-jidelnicek.html

Osobně dávám jako základ seno. Větvičky na okus a trochu “zeleného” (tráva, jedlé bylinky) zvenčí mají v sezoně skoro denně. V menším množství sušená zelenina, kvalitní vojtěškové pelety pro činčily. Občas jako pamlsek i ten “zakázaný” kousek ovoce, oříšku, zrnko kukuřice, pšenice, slunečnice, kukuřice, ale opravdu jako pamlsek, to zrnko opravdu znamená zrnko, a nemají to každý den. Funguje to léta, osmáci se dožívají vysokého věku.

Teď je nejlepší doba na větvičky, myšky milují mladé čerstvě rašící lístky. Jabloň, vrba, lípa, líska…. Jen s tím zeleným krmením zprvu opatrně a po troškách (začínali jsme po lístkách a stéblech), jestli nejsou zvyklí, ať si zažívací systém přivykne.

No a k aktuálnímu dotazu - dovolená podobně - jednou za tři dny kontrola a nakrmení a výměnu vody je naprosto OK 🙂. Myšáci to bez potíží vydrží a neublíží si, když s polu jinak vychází dobře, podestýlka taky. Řada lidí osmáky nepouští vůbec. Doporučuju kvalitní skleněnou napáječku, lépe dvě (může jako na potvoru selhat, vytéct, kdyby hlídač jednu rozbil…).

⋮
J5
J5 28.04.2025, 08:44:09 xxx.xxx.171.42
»
Odpověď na příspěvek uživatele činčily a ovoce z 27.04.2025, 20:07:09

Myslíte že “Kvalitní granule pro činčily rozhodně neobsahují sušené ovoce! Ani obilniny, ani zeleninu”,  jak píšete? Tak podívejte, jedna z mnoha nabízených směsí, máte to tam všechno hezky popořádku. 

“Detailní popis produktu Little One směs pro činčily 900 g Kompletní krmivo pro činčily plné obilných vloček, mrkve, kukuřice, řepy a jiných dobrot a zdravých ingrediencí, na kterých si váš mazlíček s chutí smlsne a zároveň dostane všechny potřebné živiny pro zdravý život. Krmivo obsahuje dostatek tvrdých složek pro správné obrušování zubů vašeho miláčka. Obohaceno o sušená jablka a extrakt z juky pro ti zápachu exkrementů. Obsahuje celou řadu vitamínů (A, D3, E) a biotin pro zdravou a lesklou srst. kompletní krmivo zdravé a chutné ingredience s jablky a extraktem z juky Velikost balení: 900 g Složení: Travní pelety, ovesné vločky, ječné vločky, hrachové vločky, sušená mrkev, karob (svatojanský chléb), kukuřičné vločky, obilné pelety, červená kukuřice, sušená jablka 1,5 %, vojtěškové pelety a lodyhy, fruktoligosacharidy (1,5 %), yucca extrakt (0,01 %) Analytické složky: hrubý protein 16,3 %, oleje a tuky 3,9 %, vláknina 16 %, popeloviny 7,4 %, vápník 0,1 %, fosfor 0,6 % Doplňkové látky: Nutriční doplňkové látky v 1 kg: Vitamin A 17994 m.j., Vitamin D3 2236 m.j., Vitamin E 140 m.j., Biotin 210 mg, Jodid draselný 2,6 mg, Síran měďnatý 2,7 mg, Síran zinečnatý 27 mg. m.j.= mezinárodní jednotka Krmný návod: jedna činčila cca 20 - 25 g/den dle velikosti a potřeb zvířete. Tyto pokyny jsou pouze orientační. Individuální požadavky zvířete se mohou lišit například podle věku, tělesného stavu a úrovně aktivity.”

⋮
činčily a ovoce (neregistrovaný) 28.04.2025, 09:07:30 xxx.xxx.186.2

No, vidíte, a právě podle složení toto rozhodně nepovažuju za kvalitní krmení pro činčily ani osmáky! Přesně o tom píšu. Z toho složení mi jde trochu mráz po zádech (proč plné obilných vloček? kukuřice ??? protože je to levné a chutné, bohužel…)

Nevím přesně co chováte (plazy?) ale jsem si skoro jistá že i pro Vaše chovance se prodávají naprosto nevhodná krmiva. Bohužel, to že na obrázku nebo v názvu je morče, činčila, osmák, křeček, kočka pes…. rozhodně nezaručuje že strava je pro to zvíře vhodná ☹️. Viz diskuse kolem psích granulí.

Nehledě na to že názory se vyvíjí a to co se před pár lety doporučovalo jako nejlepší základní krmivo (vojtěškové granule) už  někteří zavrhují a přiklánějí se stále více k sušeným bylinám (analogie psího Barfu)… ale to už je trochu jiná diskuse. Že činčily a osmáci nemají dostávat zrní a ovoce jako standardní složku krmení se ale ví už dávno.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.