Aktuálně: 2 730 inzerátů228 792 diskuzních příspěvků18 524 uživatelů

Voda v krajině a mikrovlny

Tom50
Tom50 16.02.2025, 22:39:24 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 16.02.2025, 18:38:27

Vás bych nejraději ignoroval. Ale pokud se hodláte bavit takto konstruktivně a smysluplně, odpovím a naopak, jen ve vás mladých je nějaká šance udržet včely aspoň na takové úrovni jako je nyní.

Opakuji: “Jestli se dostanu do bezvýchozí situace, je vždy lepší udělat NĚCO, i když se na úrovni dosažených obecných vědomostí a nebo při absenci v tom oboru vědomostí mých zjevně jedná o nesmysl, než neudělat vůbec nic.”

Nejste malý včelař. Jednu chvíli jste zamýšlel a snad myšlenku neopustil, vyzkoušet na významném počtu vč v úplně odlišných podmínkách, než jsou moje, provozní metodu Blaník (a porovnat jí se svojí metodou speciální OP). Zkuste, prosím, u části vč taky vyzkoušet i ostaní, u mě osvědčené věci. Za dva - tři roky si povíme. Tedy jestli budu živ.

trojAAAcko
trojAAAcko 17.02.2025, 11:57:48 xxx:xxx.4b97:8e76
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 17.02.2025, 10:26:52

Mikroplasty jsou hrozný, ale ještě horší bioplasty které by měly být dle názvu “lepší” pro přírodu. Jsem četl článek, že v Ostravské nemocnici objevili mikroplasty i v děloze těhotné ženy a jak by to mohl být závažný problém i pro dítě. Pak ještě ohledně bioplastů jsem četl jak vlastně ovliňují bioplasty zeminu a vzhledem k tomu, že se jedná o “bio” tak nic super nepřináší. Už si nepamatuji čísla, ale testovali to na žížalách kdy žížaly v zemi s obsahem klasických mikroplastů nějak žily, množily apod… samozřejmě ne tak jako v zemi bez mikroplastů, ale rozdíly nebyly tak “drastické”. Pak to otestovali na zemině s obsahem bioplastů a najednou se drasticky snížila reprodukce žížal oproti klasickým plastům. Pak právě zjistili i výrazné zhoršení držení vody. Asi měsíc zpátky jsem to četl. Neověřoval jsem si ty informace z článku, ale nedivil bych se kdyby ten “bio” plast byl horší než ten klasický a článek kde jsem to četl asi už nedohledám.

goro
goro 17.02.2025, 12:57:43 xxx.xxx.74.195

no mikroplasty pijeme v pive , jeme v mede, a našli ich aj krvi nenarodených detí…

proste žijeme v dobe plastovej… nič s tým nenarobíme…😠

Tom50
Tom50 17.02.2025, 13:20:43 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.02.2025, 12:57:43

Jen vás doplním. Nikdo se dobrovolně plastů nezřekne stejně, jako se nikdo nezřekne mobilů a válečníci šmírovacích družic a ani bez BPS se už dnes nedá žít a efektivně (lacino) pracovat. Ale před mikrovlnami můžeme, sice jen teoreticky a spíš jen MOŽNÁ, ale můžeme utéct, odstínit sebe nebo úly. V tom vidím já zásadní rozdíl.

Ale něco si pamatuju a měl by si pamatovat pan Goro tuplem. Když jsem byl kluk, alarmisti (ještě se jim tak neříkalo, ale byli i v totalitě), varovali a horem dolem brojili proti elmag vlnám všech rozsahů, mikrovlny se asi ani ještě neznaly a nebo nevyužívaly. A tvrdili a měli pravdu, že před nimi není úniku a že je sice rozhlas, TV a další využití báječné, ale NESMÍRNĚ ZHOUBNÉ a že na to lidstvo během pár let, max 20-30 dojede. Uplynulo těch 20 let dodneška 3x a nestalo se lautr nic! Lidský věk se neskutečně prodloužil, za poslendích 60 let asi o 25 let a kojenecká a dětská úmrtnot byla v roce 1960 za komančů sice jen o promila,a le menší než dnes a tudíž dětská úmrtnost statistiky nezkresluje.

Myslím, že mikroplasty je další alarmistický humbuk stejného druhu. Žít se bude dál, loidský věk se bude zvyšovat a kvalita života zvyšovat stejně, jako rapidně roste životní úroveň. není to tak dlouho, jen 20 let, asi tak, jak bežela propaganda o škodlivosti mobilů a chlapi je nechtěli niosit v kapse tak blízko pindíka, že když by něco chtěli se ženskýma aby mohli. Dneska se mi tu někteří posmívají když mě napadlo, co když je na těch kecech o mikrovlnách něco pravda?

Já si kolegové nic, co píšu, necucám jen tak z prstu. Někdy mě až děsí co všechno si já pamatuju. Pamatuju jak alarmisti tvrdili, že nám hrozí doba ledová, před 60 lety jeli agendu omrazování. Pak jsem se na to 10 let asi od 14 do 24 vykváknul, pochopil jsem na co jsou na světě slečny a pak, když jsem se asi po deseti letech zase vrátil do reality koukám, co to? Najednou o omrazování nikdo nemluví a straší oteplováním. Pak ho povýšili na GLOBÁLNÍ oteplování a dneska už melou jen o klimatické změně. A život jde dál, je delší, hezčí, kvalitnější. Asi se nedožiju, ale mikroplastům se budou lidi za pár let smát a za 20 let si na ně nikdo nevzpomene.

trojAAAcko
trojAAAcko 18.02.2025, 17:31:09 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.02.2025, 13:20:43

není to tak dlouho, jen 20 let, asi tak, jak bežela propaganda o škodlivosti mobilů a chlapi je nechtěli niosit v kapse tak blízko pindíka, že když by něco chtěli se ženskýma aby mohli.

Ještě dnes mi to přijde trošku úsměvné, že by to mělo negativní účinky na mužské přirození, ale vlastně ta propaganda nebyla až tak daleko od pravdy. Jen se netrefily v části těla a tím myslím mozek. Když si zamyslíme (popřípadě vygooglíme) jak vlastně funguje mozek tak by to tam dávalo smysl. Už několikrát jsem četl případy kdy lidi měli třeba bolesti hlavy či jiný obtíže právě kvůli telefonu který si dali kousek od hlavy než šli spát. Ono telefon nemá až takový velký vyzařování do okolí, že by se musel nechávat v jiné místnosti, ale rozhodně nenechávat hned vedle hlavy.

kometa
kometa 18.02.2025, 18:37:52 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 18.02.2025, 17:31:09

Já bych se bála spíš negativního vlivu na varlata než na pindíka. Mám na mysli spermiogenezi.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:36:50 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.02.2025, 18:37:52

A co teprve rána pukem při hokeji, kam se hrabou mobily. Proto byl vynalezen a používán suspenzor asi o dvacet let dřív bez helma.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:37:34 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 19:36:50

než helma

kometa
kometa 19.02.2025, 09:40:20 xxx.xxx.224.101
Anonymní:

A co teprve rána pukem při hokeji, kam se hrabou mobily. Proto byl vynalezen a používán suspenzor asi o dvacet let dřív bez helma.

No, určitě to bolí (jako žena nemůžu posoudit😉). Ale zhmoždění je pořád stav vratný. Neustálé a dlouhodobé vystavování záření už nemusí zárodečný epitel “rozdýchat”. 

Ale studie na to asi úplně nejsou. Nehledě na to, že příčinou snížené plodnost i mužů jsou údajně i jednorazázové pleny a HA - ta tedy rozhodně.

goro
goro 19.02.2025, 14:41:07 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.02.2025, 09:40:20

…a tiež tesné rifle, či slipy… 🤫

..ale čo na to všetko tie včely, ako ony prídu k tomu že trúdy sú stále menej plodné …. nebude aj to kvôli mikrovlnám a mobilom?.. no o plenách to rozhodne u nich nie je……

lebo je to dokázaný fakt.. teda nie tie mobily ale to že v súčasnosti je veľa trúdov/trubcov ktorých “náboje” sú slepé…matka strekne na vajíčko spermie od takéhoto otecka a nič… vajíčko je neoplodnené a robotnica sa nevyliahne😢…

kometa
kometa 19.02.2025, 19:34:31 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 19.02.2025, 14:41:07

ako ony prídu k tomu že trúdy sú stále menej plodné

No právě - mikrovlny, pesticidy, mikroplasty… můžeme si vybrat.

Tom50
Tom50 19.02.2025, 20:45:17 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 19.02.2025, 14:41:07

Patrně jen opět mejnstrýmové bludy. Pravděpodobněji než upnuté kalhoty jde o teplo. Samci všech zvířat mají varlata na “luftu”, jen člověk je dal do teplíčka. Psalo se to ještě když nebyl internet a zdá se mi to jako nejrozumnější, nejpravděpodobnější. Kalhoty vynalezli až barbaři, Germáni, Římané je neznali a žádný jiný národ. Až barbaři…

No a s trubci, zase se mi tu můžete posmívat. Ale. Přirozené je chovat trubce na periferii hnízda. Vždy mezi česnem a dělničím plodem. Pak přišli chytří a začali dávat volnou stavbu, včely si staví kde chtějí a co chtějí a pak mají trubce z tepla. Když není v úle očko, a divoké vč by se samo nikdy neusadilo v dutině, která by měla víc otvorů než jeden, pak dává trubčí plod mezi česno a dělničí plod. Trubci potřebují pro zdárný vývoj a svojí plnohodnotnost PATRNĚ nižší teplotu. Proto jsem odpůrcem LBV jako hovadiny z nepochopení zákonitostí života včelstva. Trubčí plod mezi dělničí nepatří.

Já nedovolím včelstvu chov trubců nikde jinde než mezi česnem a dělničím plodem. Původní metoda Blaník přesouvala chov trubců dolů do TL až po půli května, už několik let se mi osvědčilo zlikvidovat vysoký SR ve chvíli, kdy je VN plný. Tehdy vyhodím vysoký SR i s trubčinou, pak je ve VN 11 rámků pro dělničí plod (na krajních plod obyčejně není) a od té chvíle, často už v půli dubna i dřív už včelstvo může chovat trubce jen v nejchladnější zóně úlu a nikde jinde. Proto Blaník nemůže mít volnou stavbu, protože JÁ chci rozhodnout, kde vč bude chovat trubce. 

Proto nemůžu mít ani v medníku volnou stavbu a proto si včely, které téměř nepotřebují žádnou léčbu, pro pana Malinu, mě a Blaníkářům běžně vydrží vč s jedinou fumigací Varidolem za rok, léčíme o malinko víc pro jistotu, protože ty miliontiny miligramů tvrdé chemie, které vychází na jednu včelu, jsou zanedbatelné. Už jsem to vysvětlil bezpočtukrát jak trapný je omyl dávat včelám tisícinásobné dávky kyselin v koncentracích, jaké příroda nezná. To je pořád dokola, alternativizmus je iracionální, tedy česky nerozumná VÍRA. Nic víc. A ano, mám úctu k věřícím všeho druhu, jen s nimi nesouhlasím a snažím se jejich pošetilosti veřejně nesmát. Jen si s nimi nepokecám. (třeba ale Bibli znám líp, než drtivá většina pobožných)

Nepřekvapuje mě, že když samci savců mají mít varlata v chladu, aby si udrželi co nejvyšší plodnost, že by možná mohl mít chlad vliv i na trubce. Ale je moderní to svádět na jiné vlivy, teď frčí mikroplasty a kdo se dožijete, za 20 let si na tu hloupost nikdo nevzpomene stejně, jako si dneska už nikdo nevzpomene ne Globáala Oteplouše a o nové době ledové už dnes neví nikdo nic, ale před 60 lety to frčelo a lidi se tak krásně báli mamutů, Kopčema a Lovců mamutů. To jen alarmisti straší něčím novým, nedávno jsem to vysvětlil. Když si na YT pustím nějakého “vědce”, který varuje před mikroplasty, tak z jeho keců vyplývá, že by na Zeměkouli vlastně už nic živého být nemělo, jak strašné ty mikroplasty jsou.

Lidi se rádi nečeho bojí, proto milují horory. Někdo jim tedy dopřává strašák, zrovna frčí mikroplasty. Co to bude za pár let? Trump třeba? Nebo svoboda slova? Brzy budou zakazovat lidem vstup do lesa a do přírody obecně, viz CHKO a jiná chráněná území kam se nesmí už teď.

goro
goro 20.02.2025, 09:40:01 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.02.2025, 20:45:17

Skutočne ten chlad je pre optimálne “skladovanie” spermii dôležitý (preto sú varlata mimo tela)   ale chlad je dôležitý aj pre optimálny odchov trubcov (žiaľ pri nižších teplotách ako 35 sa optimálne rozmnožujú aj klieštik) a trubce ktoré sa vyvíjali pri správnej teplote sú vitálne a mali by mať všetko OK,…píšem mali by mať, ale (až sa to bojím kvôli Tomovi napísať 😉) často nemajú, kvôli peľu, ktorým sú krmené…chemikálie v peli môžu spôsobovať, že ich spermie sú mŕtve, neaktivne… dokázané bolo tiež, že pri termickom osetrení plodových plástov  proti klieštiku v termoboxe sa veľká časť trúdov liahne so slepími nábojmi 😆

… čo sa týka umiestnenia trúdich buniek včely v tom na rozdiel od včelárov majú jasno, bunky stávajú na periférii, na okrajoch plástov či v podmete ak je tam miesto… voľnej stavby by som sa nebál, včely nie sú blbé a vedia kedy , kde a koľko buniek pre trubce majú postaviť…skôr by som sa bál aktívnych a problematiky neznalých včelárov, ktorí si bláhove myslia, že lepšie ako včely vedia kde sú treba takéto bunky, vkladajú im stavebné rámiky a prehadzujú plásty…zebrujú a vyrezávajú trubčinu… …    .

Tom50
Tom50 20.02.2025, 10:59:08 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 20.02.2025, 09:40:01

Kvůli mě se nemusíte bát psát co chcete.

Vysvětlil jsem, že jsem chtěl chov trubců tam, kde je to lepší pro kleštíka - chladná část úlu s tím, že jsem doufal, že budou všichni VD na trubcích a nedostanou se na včely (a nebo jen minimum), protože nevím o studii nebo videu, kde by bylo zdokladováno, že VD přelézají, většina je jich na tom jedinci, kde se vylíhnou. Ovšem jestli je zamořené vč jako má Texl a na jednom trubci se vylíhne 8 kleštíků, pak je jeden trubec všechny neuživí a oni se musí přisát na jiné jedince. Na které? Tady jsem si zaspekuloval ve smyslu, že kleštíci nejsou blbí a tak vědí, že líp a na mnohem delší vzdálenosti se budou šířit na trubcích, kteří (jen někteří a neví se a nebo nevím já proč to dělají jen někteří) zalétají ze svého mateřského úlu i 20 a dokonce i víc km. Pak kleštík zase preferuje trubce, protože se cvhce šířit na co největší vzdálenosti a pomocí včely by se mu to nepodařilo. Trubci se zdržují v podmetu, tedy v civilizovaném = plně rozběrném podmetu = TLumiči a nahoru do úlu nejdou. Při práci ve včelstvech je tam nevidím a tak můj kalkul vychází. Primární kalkul byl, aby bylo v úlech minimum nebo žádní VD i bez léčení a plně to vychází. Kdo chce, proboha víc?! Při opravovní chyb mi došlo, že někdo moje teorie nezná a tak podotknu naprosto revoluční DOMNĚNKU, že díky tomu, že je většina VD v mých vč na trubcích a už přisátí VD nepřeskakují a nepřelézají na jiné jedince, pak se jich včelstva zbaví téměř všech a v některých vč úplně všech když vyženou nejpozději na konci léta trubce. Jestli zjistíme (Blaníkáři) v některém vč po 10.10. po fumigaci více VD než do 30, max 50 ks, pak to považuji za reinvazi z vykradeného divokého vč (nebo ze vč alternativce). Možná by mohl třeba Tom4 potvrdit nepatrný výskyt VD v našich vč. Jestli i pak přijdou úhyny, polopatě - i při absenci VD ve vč, pak to považuji za důkaz, že VD včelstva nezabíjí.

Vůbec mě při tomto uvažování nenapadlo, že trubci budou méně plodní a moc tomu nevěřím, víc bych vsázel na to teplo, když u savců chlad proč by u trubců mělo být naopak teplo zárukou vyšší plodnosti? Ale když o tom teď, u vědomí vašich názorů uvažuju, nedělám a nebudu si dělat starosti, protože plně potentních trubců, s kvalitními spermiemi vychovaných v teple je v okolí mých včelstev nadbytek ze včelstev těch, kteří zdaleka neumí to, co já a klidně cpou trubčinu mezi dělničinu a nebo nechají svá vč stavět kde se jim co zachce.

Pozoruhodný je i pyl s chemikáliemi. Tady se zastavím když dovolíte. Nedávno někde píšu, jak v podletí kvetlo kde co a včely na to vůbec nešly a ptal jsem se vás, jak mám ty blěny přinutit, aby laskavě sbíraly pyl na lesním plevelu, když je lepší a bez chemie. Mám úplně blbý včely, sbíraly jen ten z jetele setého červeného. A nosily ho spousty, monodieta nemohodieta, ale už z něj nedělaly pylové desky jako zjara, ale tlusté věnce kolem posledního plodu.

Alarmisté, romantičtí snílci, patříte knim taky pane Goro, by chtěli snít o panenské přírodě mimo civilzaci, kde se pole nestříkají, vše je čisté a pyl má tu správnou chemii a vše je happy. Ještě taková místa na světě jsou. Akorát že se tam málokdo dožije 50 let a ve 40 vypadají jako starci. My dva bychom už pane kolego čichali k sice čistému nechemickému kvítí, ale zezdola, ze země skrz drn. Já naopak žiju v civilizaci rád a aby nestál bochník chleba 500 a bylo ho dost i pro ty části světa, kde se jim moc dělat nechce, nebo pro časté modlení nemají na práci čas, holt se musí stříkat pole. Nejde obojí, připomínám, že ještě můj děda, ročník 1886 měl ve dvacátých letech 20 stol za opěvovaného Masaryka 15-18 metráků pšenice z hektaru (bez hnojiv protože na ně neměl a ne proto, že by byl blb a nechtěl je používat, umělých hnojiv i přírodního ledku bylo už tehdy dostatek) a když měl některý rok 20 metráků po hektaru, týden ho nikdo neviděl jak slavil!! A dnešní zemědělec když nemá 90 metráků nevydělal, je na svých a chce mít 100 metráků i víc, aby vydělal pár Korun navíc. Pak by chytrým mělo dojít, že když by byly 5x nižší výnosy, místo 5 chlebů by byl jen jeden, místo 5 rohlíků jen jeden a 10 deka salámu v práci ke svačině jen jeden z pěti pracovních dnů za týden a stejně tak je jediný oběd za pracovní týden. A tak dále. 

A tohle si snílci a alternativní pomatenci nějak nechtějí a nebo nemají čím uvědomit a pochopit. Naštěstí zatím vítězí rozum a těch pár snílků (napadají mě jiná slova když o nich uvažuju a nazývám je v duchu) to naštěstí nijak neovlivní a nezničí. Já se do jeskyně nebo na strom od těchle bláznů vrátit nedám, mě vysoká civilizace vyhovuje. Alternativizmus není cesta. Cesta je dokázat chovat včely i v přírodě pozměněné člověkem a i s mikrovlnami a viry a NC a dalšími problémy a já se o nic jiného nesnažím. 

Stokrát jsem vysvětlil, že v mém medu nemůžou rezidua léčiv být když léčím až když v úle nejsou plásty na med. Nikdo mi tohle neumí vysvětlit, NIKDO, proč dělat alternativní zhovadilosti, když stačí mít nízké rámky pro med s POUZE PANENSKÝM dílem a vyndat je před léčbou z úlů. Navíc jsem ještě vyvinul metodu, že v medu nejsou ani výkaly plodu, přesněji výluh z výkalů včelího plodu. 

Až kdokoli dokáže aspoň to, co já (určitě při tom dělám i chyby), pak se bavme. Pro některé to shrnu. Nemusím dělat alternativní hlouposti a mít jen 5-10 kilo medu s výkaly plodu, když můžu mít 30-50 i víc kilo medu bez reziduí a bez výkalů od jednoho včelstva. Ani z vosku se do mého medu nemůže nic dostat, v medníkách mám jen M ze svého vosku z víček. Všechno dílo je u mě plně rozběrné, nezhlížím se v primitivizmu. Připomenu, že Varré stvořil svůj paskvil pro negramotného francouzského sedláka s tak tupou inteligencí, že mu nešly vysvětlit rámky a plně rozběrnbné dílo (taky na rámky a pořádné úly negramot nemá peníze, protože je negramot, tak moc nemůže vydělat a na ty věci mít). Někdo obdivuje negramoty z Varrého doby a snaží se je napodobovat? Jo? Tak jo, ale já nemusím, že ne, nebo mě progresivisti přinutí? Varré systém je postavit na dálnici žebřiňák a snažit se vyrovnat kamionům. To nejde tak poto obdivovatel žebřin tvrdí, že mu jeho rychlost daná pohonem volkem, tedy asi 4 km v hodině, plně postačuje. Že tím kompikuje život všem ostatním ho nezajímá, protože je liberálně bezohledný a může. Kdybych měl tu moc, zasadil bych se aby to tihle dělat nesměli. A nebo jen na své zahradě a ne ve veřejném prostoru. Ale to se už poněkolikáté opakuju. 

M.S.
M.S. 20.02.2025, 12:16:36 xxx.xxx.164.18

No neplodnost bude souviset s všudypřitomnými hormony nejspíš. Různé juvenilní hormony jsou nejen ve vodě, ale i v prostředcích na ochranu rostlin atd. Já bych hlavní přičinu viděl tam, kontaminovaný pyl.

Anonymní (neregistrovaný) 20.02.2025, 12:17:40 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 20.02.2025, 09:40:01

Nejlepší je spermie neskladovat, pak mohou být varlata i v teple. Čerstvé je vždy lepší než skladované

tom4
tom4 20.02.2025, 13:06:04 xxx:xxx.3458:e29f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.02.2025, 10:59:08

Ano, mohu potvrdit, že spad VD mám při metodě Blaník již pár let po sobě nepatrný, někde je nemohu na podložce vůbec najít. Ovšem , přesně jak píše Tom50, ačkoli nemám v úlech VD, letos mi jedno stanoviště skoro celé padlo. Takže heslo-za vším hledej kleštíka- podle mého rozhodně neplatí. Druhé stanoviště, se stejnou zootechnikou, zůstává bez úhynu.

Tom50
Tom50 22.02.2025, 19:21:36 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 20.02.2025, 13:06:04

Ovšem přišly mi výsledky vyšetření zimní měli v lokalitě, kde jste měl úhyny. Sice nemám už včely tam co vy, mám ale svoje zdroje ionformací. Máte 1.160 m vzdušnou čarou směrem na západ (ve směru údolí a ne tedy nějak přes kopec, ale přímým směrem) dva dovedy. Jeden má 3.000 ks VD u 38 vč = průměr 79 brouků na včelstvo a 50 metrů pod ním má včely  další dobrotisko a ten má u 3 vč 77 brouků a tedy 26 na včelstvo. Takže opět není viníkem Blaník, ale skvělí sousedi. Ten menší je včelařsky nevzdělaný mladý člověk, slušný chlap a druhý je trochu arogantní Ing. a včelařské vzdělání mu nechybí, věk o málo méně než já. Přímo ve vsi, kde máte včely, asi 300 m od vás je ale další se 4 vč a nemá ani jediného VD v zimní měli.

Všichni vaši sousedi mají 24, jak jinak. Ten ve Zd měl ale donedávna asi 15-20 vč., najednou má čtvery.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.