»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 20.02.2025, 09:40:01
Kvůli mě se nemusíte bát psát co chcete.
Vysvětlil jsem, že jsem chtěl chov trubců tam, kde je to lepší pro kleštíka - chladná část úlu s tím, že jsem doufal, že budou všichni VD na trubcích a nedostanou se na včely (a nebo jen minimum), protože nevím o studii nebo videu, kde by bylo zdokladováno, že VD přelézají, většina je jich na tom jedinci, kde se vylíhnou. Ovšem jestli je zamořené vč jako má Texl a na jednom trubci se vylíhne 8 kleštíků, pak je jeden trubec všechny neuživí a oni se musí přisát na jiné jedince. Na které? Tady jsem si zaspekuloval ve smyslu, že kleštíci nejsou blbí a tak vědí, že líp a na mnohem delší vzdálenosti se budou šířit na trubcích, kteří (jen někteří a neví se a nebo nevím já proč to dělají jen někteří) zalétají ze svého mateřského úlu i 20 a dokonce i víc km. Pak kleštík zase preferuje trubce, protože se cvhce šířit na co největší vzdálenosti a pomocí včely by se mu to nepodařilo. Trubci se zdržují v podmetu, tedy v civilizovaném = plně rozběrném podmetu = TLumiči a nahoru do úlu nejdou. Při práci ve včelstvech je tam nevidím a tak můj kalkul vychází. Primární kalkul byl, aby bylo v úlech minimum nebo žádní VD i bez léčení a plně to vychází. Kdo chce, proboha víc?! Při opravovní chyb mi došlo, že někdo moje teorie nezná a tak podotknu naprosto revoluční DOMNĚNKU, že díky tomu, že je většina VD v mých vč na trubcích a už přisátí VD nepřeskakují a nepřelézají na jiné jedince, pak se jich včelstva zbaví téměř všech a v některých vč úplně všech když vyženou nejpozději na konci léta trubce. Jestli zjistíme (Blaníkáři) v některém vč po 10.10. po fumigaci více VD než do 30, max 50 ks, pak to považuji za reinvazi z vykradeného divokého vč (nebo ze vč alternativce). Možná by mohl třeba Tom4 potvrdit nepatrný výskyt VD v našich vč. Jestli i pak přijdou úhyny, polopatě - i při absenci VD ve vč, pak to považuji za důkaz, že VD včelstva nezabíjí.
Vůbec mě při tomto uvažování nenapadlo, že trubci budou méně plodní a moc tomu nevěřím, víc bych vsázel na to teplo, když u savců chlad proč by u trubců mělo být naopak teplo zárukou vyšší plodnosti? Ale když o tom teď, u vědomí vašich názorů uvažuju, nedělám a nebudu si dělat starosti, protože plně potentních trubců, s kvalitními spermiemi vychovaných v teple je v okolí mých včelstev nadbytek ze včelstev těch, kteří zdaleka neumí to, co já a klidně cpou trubčinu mezi dělničinu a nebo nechají svá vč stavět kde se jim co zachce.
Pozoruhodný je i pyl s chemikáliemi. Tady se zastavím když dovolíte. Nedávno někde píšu, jak v podletí kvetlo kde co a včely na to vůbec nešly a ptal jsem se vás, jak mám ty blěny přinutit, aby laskavě sbíraly pyl na lesním plevelu, když je lepší a bez chemie. Mám úplně blbý včely, sbíraly jen ten z jetele setého červeného. A nosily ho spousty, monodieta nemohodieta, ale už z něj nedělaly pylové desky jako zjara, ale tlusté věnce kolem posledního plodu.
Alarmisté, romantičtí snílci, patříte knim taky pane Goro, by chtěli snít o panenské přírodě mimo civilzaci, kde se pole nestříkají, vše je čisté a pyl má tu správnou chemii a vše je happy. Ještě taková místa na světě jsou. Akorát že se tam málokdo dožije 50 let a ve 40 vypadají jako starci. My dva bychom už pane kolego čichali k sice čistému nechemickému kvítí, ale zezdola, ze země skrz drn. Já naopak žiju v civilizaci rád a aby nestál bochník chleba 500 a bylo ho dost i pro ty části světa, kde se jim moc dělat nechce, nebo pro časté modlení nemají na práci čas, holt se musí stříkat pole. Nejde obojí, připomínám, že ještě můj děda, ročník 1886 měl ve dvacátých letech 20 stol za opěvovaného Masaryka 15-18 metráků pšenice z hektaru (bez hnojiv protože na ně neměl a ne proto, že by byl blb a nechtěl je používat, umělých hnojiv i přírodního ledku bylo už tehdy dostatek) a když měl některý rok 20 metráků po hektaru, týden ho nikdo neviděl jak slavil!! A dnešní zemědělec když nemá 90 metráků nevydělal, je na svých a chce mít 100 metráků i víc, aby vydělal pár Korun navíc. Pak by chytrým mělo dojít, že když by byly 5x nižší výnosy, místo 5 chlebů by byl jen jeden, místo 5 rohlíků jen jeden a 10 deka salámu v práci ke svačině jen jeden z pěti pracovních dnů za týden a stejně tak je jediný oběd za pracovní týden. A tak dále.
A tohle si snílci a alternativní pomatenci nějak nechtějí a nebo nemají čím uvědomit a pochopit. Naštěstí zatím vítězí rozum a těch pár snílků (napadají mě jiná slova když o nich uvažuju a nazývám je v duchu) to naštěstí nijak neovlivní a nezničí. Já se do jeskyně nebo na strom od těchle bláznů vrátit nedám, mě vysoká civilizace vyhovuje. Alternativizmus není cesta. Cesta je dokázat chovat včely i v přírodě pozměněné člověkem a i s mikrovlnami a viry a NC a dalšími problémy a já se o nic jiného nesnažím.
Stokrát jsem vysvětlil, že v mém medu nemůžou rezidua léčiv být když léčím až když v úle nejsou plásty na med. Nikdo mi tohle neumí vysvětlit, NIKDO, proč dělat alternativní zhovadilosti, když stačí mít nízké rámky pro med s POUZE PANENSKÝM dílem a vyndat je před léčbou z úlů. Navíc jsem ještě vyvinul metodu, že v medu nejsou ani výkaly plodu, přesněji výluh z výkalů včelího plodu.
Až kdokoli dokáže aspoň to, co já (určitě při tom dělám i chyby), pak se bavme. Pro některé to shrnu. Nemusím dělat alternativní hlouposti a mít jen 5-10 kilo medu s výkaly plodu, když můžu mít 30-50 i víc kilo medu bez reziduí a bez výkalů od jednoho včelstva. Ani z vosku se do mého medu nemůže nic dostat, v medníkách mám jen M ze svého vosku z víček. Všechno dílo je u mě plně rozběrné, nezhlížím se v primitivizmu. Připomenu, že Varré stvořil svůj paskvil pro negramotného francouzského sedláka s tak tupou inteligencí, že mu nešly vysvětlit rámky a plně rozběrnbné dílo (taky na rámky a pořádné úly negramot nemá peníze, protože je negramot, tak moc nemůže vydělat a na ty věci mít). Někdo obdivuje negramoty z Varrého doby a snaží se je napodobovat? Jo? Tak jo, ale já nemusím, že ne, nebo mě progresivisti přinutí? Varré systém je postavit na dálnici žebřiňák a snažit se vyrovnat kamionům. To nejde tak poto obdivovatel žebřin tvrdí, že mu jeho rychlost daná pohonem volkem, tedy asi 4 km v hodině, plně postačuje. Že tím kompikuje život všem ostatním ho nezajímá, protože je liberálně bezohledný a může. Kdybych měl tu moc, zasadil bych se aby to tihle dělat nesměli. A nebo jen na své zahradě a ne ve veřejném prostoru. Ale to se už poněkolikáté opakuju.