Tak mám o slépku méně.
Měla jedna nějakou vodnatou masu v podbřišku, úplně jí na tom místě vypadalo peří, zvětšovalo se to a slípka byla špatná, polehávala a tak. Tak jsem ji vzala k veterináři. Veterinář pravil, že peri-*/endo-*-tida (nějaký vnitřní zánět, to vím taky) a že se s tím zpravidla nedá nic dělat. Tak jsem pravila, že tedy dobrá, pod sekeru může slepice vždycky, a že bych nějaký zásah. Tak na mě vet vykulil voko, že jako jak si představuji ten zásah, tak jsem říkala, že bych tu tekutinu odpustila nejraději, ať taky vidíme, o co jde, zda je to hnis nebo co. No tak že dobře, vzal jehlu a napíchnul slípku a nechal téci, vytékala žlutavá nezapáchající průhledná tekutina, barevná voda. Slípku jsem naložila, veterináři zaplatila jako za luxusní novou kuřici neobvyklého zbarvení, a slípku vypustila zase u koní do prostoru, ještě z ní odkapávala ta tekutina, říkala jsem si, dobře, aspoň se uvolní ten tlak.
To se stalo před 10 dny. Od té doby všechny slepice v pohodě, běhaly za mnou na krmení jako vždy, jen tahle chodila večer dřív domů do kurníku si lehnout, ale její stav se zdál stabilizovaný, hřebínku se vrátila barva, na podbřišku jí sice slezlo všechno peří, ale jinak se zdála celkem vitální.
A včera jsem našla slepici pod bidlem chcíplou.
Jenže, k mému překvapení, ta “moje” nemocná byla v podvečer zase na bidle první! Tak ji beru do ruky a čučím, a ona už v podbřišku skoro nemá nic navíc a z holin jí začínají trčet nové trubičky s peřím - ona si drze přepeřuje!
Tak já nevím, co se stalo té, co jsem ji našla pod bidlem, ale jsem ráda, že jsem dala šanci té nemocné 🙂 Třeba z ní nebude vejce, ale zase třeba si ji vyhlédne predátor, až půjde zase na obchůzku.
Tu leklou jsem nepitvala ani jsem ji nebrala domů uvařit pro ostatní, měla jsem návštěvu a nechtělo se mi s tím patlat… Hodila jsem za plot nějakému vděčnému predátorovi, dneska po noci tam už nebude.
Tak mám deset slepic, aspoň se to bude dobře počítat, pochopitelně hnědka je stále v akci, momentálně kvoká, nechce se mi s tím nic dělat… 🙂 Málo platné, soudružkám je už ke třem letům (těm pozůstalkám z minula ještě více), tak prostě ztráty budou. Až klesne stav na pět kusů, doplním čerstvými.