zavářím maso jen na dovolenou - kuřecí, vepřové, hovězí i mleté hovězí (na špagety). Pak se jen uvaří příloha, vytvoří se omajda (rajčatová, smetanová na paprice z vlastních zdrojů… guláš nebo svíčková od Vitany v prášku,…) do omáčky se vsype obsah sklenice nacpané masovými kostkami… a může se jíst. Děti se tak najedly podstatně líp, než v hospodě - kde měly tendenci si dávat stále stejné jídlo a maso jim stejně často zbývalo… A i pro nás je to nejrychlejší jídlo - s dogou v hospodě to není snadné (opravdu je blbě skladná) a stačí, když při průchodu lokálem vrtí ocasem … a ten je nad deskou stolů a hlavně máme uvařeno určitě do půl hodiny… což v restauracích na jihu vám maximálně donesou pití a další půlhodinu budou diskutovat o místních specialitách…
Taky zavařuji dvakrát. A dokonce jsem nežravému Nightovi zavářela i nastříhaná kuřata i s kostma… aby na dovolené “nehladoval” (hladovala je novotvar dítka z doby tak 40 let zpátky)
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 07.01.2026, 15:20:58
Hned jakmile přikoupím masa tak vyzkouším páč nám už tečou sliny teď. Bydlím u PL hranic a mám do obchodu blíže k nim, mají tam takové zavařené masíčka. Jednou jsem je koupila a fakt mňamka. V sobotu jedu tak nakoupím a juchů jdeme na to.
Jo a ještě jeden dotaz , kdy otvíráte první sklenici po zavařování?
..když jsme ještě mívali prase, tak nám řezník zavářel maso do kilovych plechovek…dělal také mleté maso, něco jako" landšmid"..domácí..to byla pochoutka😇…vzpomínám 😊
Hned jakmile přikoupím masa tak vyzkouším páč nám už tečou sliny teď. Bydlím u PL hranic a mám do obchodu blíže k nim, mají tam takové zavařené masíčka. Jednou jsem je koupila a fakt mňamka. V sobotu jedu tak nakoupím a juchů jdeme na to.
Jo a ještě jeden dotaz , kdy otvíráte první sklenici po zavařování?
Kupte plec(tu miluju) a bůček, vemte spíš víc malejch skleniček než míň velkejch a udělejte si i pokusy.. Samostatnej bůček, samostatnou plec, dohromady, víc míň soli, mletej pepř a drcenej kmín(já bych doporučoval pod 20g/kg), můžete zkusit nějakou zalejt troškou vody(to já nezkoušel, mám strach, aby nebyl rosol tekutej) naskládejte to do sklenek, ne nějak hutnit, ale zase ne jen tak nalehko, tak trochu přitlačit.. sklenky otřete a zašroubujte ne nějak silně, stačí jemně.. šup s tím do trouby, těch 90°C, já mám mechanickej knoflík, takže sem měl v troubě teploměr z udírny a lítá mi teplota tak mezi 75-105.. Ono se to pak v těch skleničkách začně jakoby vařit, tak to tam nechte 3, klidně víc hodin.. V troubě to nechte vychladnout do druhýho dne a pak zase zapněte a asi 2hodiny(klidně zase můžete víc) po tom co se to začně "vařit".. Vychladnout a vyzkoušet..
no to já bych zkoušela, zkoušela, ale se bojím toho, že to udělám právě blbě a pak nám bude zle.
podle mě není z čeho aby bylo člověku zle.. může to bejt málo(maso tvrdý), nebo překořeněný/přesolený.. nebo při blbým chycení víčka se to může po nějaký době zkazit, ale nechycený víčko člověk pozná a sežere nejdřív..
Moje mamka taky kdysi zavařovala (teda jen nasolené). Zavařovala v hrnci ponořené ve vodě, ale vždy jen jednou. Nikdy jsme to nevařili dvakrát - proto mě zaráží, že teď se všude píše, ze vařit dvakrát
jj, zavařování ve vodě je klasika, ale já používám zavařovací hrnec na spařování při porážce a trouba je pro mě o hodně pohodlnější.. upřímně, to dvojí taky považuju za zbytečnost, ale přeci jen, botulotoxin je fakt sfiňa, tak ten čas a elektriku tomu přeci jen radši věnuju..
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 08.01.2026, 06:53:45
"A dokonce jsem nežravému Nightovi zavářela i nastříhaná kuřata i s kostma…"
To je právě to, co mě zajímá.. Já mám problém totiž v tom, že ty moje zdrobnělky je nemožný vykostit.. Je na nich tak málo masa, že je to nemožný bez velký ztrátovosti masa.. Kolikrát si udělám jen kuřecí ovar, s hořticí a rohlíkem.. Polívka, pečený a na paprice pořád jíst nemůžu.. Teď jsem dělal poprvý kuřecí tlačenku, taky dobrý.. Ale mám ještě spousty kandidátů v mrazáku, tak mě napadlo tohle ve vlastní šťávě, ale bez vykoštění, tj. s kostma.. Ale i při uzení vím, že kost je riziko, tak nevím, jestli by to nějak šlo.. No, asi to vyzkouším a uvidím.. Kdybych se čtrnáct dní neozval, zapalte mi svíčku 😄
Tak sem nakůpil nějaký cukrový kukuřice z permasemínek, dva řádky z toho byly, třetí řádek pak normální krmnou koupenou.. Ta vzešla všechna, permasemínka tak zhruba polovina, takže sem dosejval tou kupovanou.. Slunečnice sem měl od sousedky nějaký okrasný, velký talíře, tak jeden řádek a druhej normální krmná kupovaná.. Z těch okrasnejch mě vzešly jen dvě, když sem rozloupal pár semínek zjistil sem, že sou normálně prázdný.. Škoda, že mě to nenapadlo vyzkoušet před setím.. Takže doseto kupovanou.. Výsledek - nadšení, krásný koláče, kukuřice některý maj teď už přes dva metry, klasy sem zatím nezkoušel, ale sou tam.. Na jaře dvakrát fakt poctivě odpleveleno, jak to bylo přes půl metru vysoký, tak už tam nic neroste, takže teď už bez práce.. Párkrát zalito, asi dvakrát přihnojeno, NPK a Superfosfát.. Bál sem se větrů, ale jak je to hustě, krásně se to drží mezi sebou.. Slunečnici začali sklízet vrabčáci, tak sem něco už sklidil a dal dozrát/dosušit do foliáku, uvidím co to udělá a na velký sem navlíkal punčochy, zbytek ať si kluci vyzobou.. Co je na tom perfektní, že slepičky maj schovku před predátorama a sluníčkem a pěkně si to tam užívaj 👍
Tak vlastní semínka na jaro nachystaný, pěkně ručně vyloupaný, na krmení sem pořídil klikovej loupač.. Klíčívost semínek zkoušena, 15 z 15ti 🙂 Sprášilo se mi to dohromady, vůbec sem netušil, že kukuřice už v tom roce vytvoří sprášený klasy.. Žil sem v domnění, že jako papriky až následnej rok.. Tak mám okrasnou spojenou s normální koupenou krmnou a cukrovou.. Letos se to zase spráší dohromady a postupně vytvořim vlastní odrůdu “PaskviloKuku 2025” 🤪
Jinak výnos z tří řádků cca 5m dlouhejch jen plastovej koš cca 5l + tyhlenc semena.. Takže, stejnak sem kůpil u Pohledskejch dvořáků 25kg pytel.. Teď v mrazech jim přidávám bohatě do volátek..
žiju v domnění, že botulotoxinu zamezí i to první.. to druhý je pro jistotu, kdyby tam něco přežilo.. ale nevím, školy nemám 🙂
On tam bude základ spíš hygiena, než vaření. Je potřeba zamezit přítomnosti bakterie v té konzervě, protože jakmile se tam dostane, špatně se jí zbavíte. Clostridia jsou sporující bakterie, které jsou pak schopny, ve formě spor, přežít téměř vše (pokud si dobře pamatuju). Samotný botulotoxin je pak termolabilní, takže varem se znehodnotí. Problém je v tom, že po zavaření se přítomné bakterie aktivují a vytváří si toxínek a člověk to pak otevře, neohřáté zbaští a je zle. Naštěstí, když se tam bakterie dostanou, tak ne jen clostridia a po otevření je vidět, že konzerva není zrovna fit. Takovou pak vyhodit do popelnice a otevřít další😉