Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 29.12.2025, 10:12:31
To jste zrovna netrefil, když ostatní jména jsou Kryštofa, Lucie. Support a Lesbiens, jen ta Geňa tam nezapadá, ale to jen proto, že tomu bude šéfovat.
Ano, hrabe!!..a hodně..nestačí jim “obyčejná” zvířata, musí mít něco extra, aby se ukázali, že na to mají..příště to bude třeba tygr🤦🤦…a není chov jednoho chudáka klokana týrání zvířat???..zajímá to ještě dneska někoho?..
Jak na Nový rok, tak po celý rok. To by šlo - od 12 komtes jsme dnes sklidili 10 vajíček. Dvanáct by bylo lepší, ale nemusíme mít vše, že. Slepicím jsme o hodinu zkrátili ranní přisvěcování a zároveň jsme trhli rekord - Angelína a Pajda začaly obě coby mladé slepičky snášet v říjnu 2024 a bez přestávky nesou dodnes. Jejich první vajíčka tak měla razítko 10/2024 a jejich dnešní 01/2026. Ptali jsme se jich, kdy hodlají přepeřit, odpovědí bylo jen nesrozumitelné mumlání během zvýšené konzumace moučných červíků.
Všem aktivním ohleduplným chovatelům přejeme v roce 2026 hodně zdravých a spokojených zvířat. Naše úcta.
Tak dnes 9 vajec od 12 komtes. Sekyrka zavěšená v maštali se mírně pohnula. 🙂
Kdyby někdo uvažoval o chovu čistokrevných zdrobnělých Vlašek, může se připojit k německému projektu 2025+, který pořádá tamní Klub chovatelů zdrobnělých Vlašek. Vybrat si můžete hned ze 22 uznaných barevných rázů a pro získání zvířat/vajec kontaktujte předsedu a autora projektu Mika Saure. Zdrobnělé Vlašky skvěle vypadají, skvěle nesou a nepotřebují tak velké prostory.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 03.01.2026, 09:35:35
Že to má 221 km daleko a tři hodiny cesty a že si to teda asi odpustí.
Už bydlíme na Moravě, no. Upřímně, kavárna v Lysé, výstaviště a koně v Milovicích, to jsou jediné věci, po kterých se mi stýská. Tady mám nejblíž výstavy v Kroměříži a sem tam se něco děje v Brně, ale není to ono.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 03.01.2026, 10:40:42
Pro severní část jižní Moravy, 550 m n mořem. Ale já věřím, že to třeba nějak půjde - před dvaceti pěti lety tu pěstovala broskvoně moje máma. Sice za pár let chcíply, ale pár úrod daly.
Za těch 25 let se tu podnebí změnilo dost. Když to jakž takž zvládly tenkrát, zvládnou to zase. Přizpůsobila jsem tomu volbu odrůd, které tenkrát ani nebyly k dispozici. Navíc se počítá s obnovou (případně namnožení na jiné části zahrady) nadivoko z pecek. A děj se vůle boží, když to nepude, tak to nepude, no.
ono se to nezná, ale podnebí u mě (220 m) a někde v okolí Ruprechtova, to je cca 500 m, kousek od Vyškova, nebo v Chřibech, je úplně jiné a sníh a zima je tam o hodně dřív a déle.
Šli jsme pro pár drobností do večerky, a tam fronta holek a každá kupovala 1 mouku. Že by opravdu pekla celá země?
Dnes 10 velkých vajec. Tak se sekyrka zase uklidnila. Je zajímavé, že když leží sníh a slepice nikde netrajdají, tak se velikost vajec zvětší. Ono tedy spotřeba krmení je teď enormní, málem nestíháme rozbalovat další pytle. 🙂
Dostávají ještě pekingské zelí a jablka z našeho sadu, odrůda ´Bohemia´ a něco nám říká, že jestli nám slepice pár jablek nechají a jestli někdo rozválí to listové těsto v lednici, tak možná, ale opravdu jen možná, taky něco upečem. Naše úcta.
ono se to nezná, ale podnebí u mě (220 m) a někde v okolí Ruprechtova, to je cca 500 m, kousek od Vyškova, nebo v Chřibech, je úplně jiné a sníh a zima je tam o hodně dřív a déle.
Ruprechtov je vedlejší dědina. 🙂 Na ten slavný větrný mlýn vidím z pozemku, kde stavíme barák.
Teď tu je max 15 cm sněhu, po třech letech se tu dá běžkovat (i když ne v lese) a sáňkovat. Dost to skáče po drnech, ale lepší než nic. Za posledních patnáct let bych mohla běžkovat souhrnem tak tři měsíce, možná ani to ne. Ono to vypadá jako bílo, zasněžené střechy, pole a silnice, ale vrstva sněhu to není.
Přitom by i nasněžilo dost, ale odtává to.
Oteplilo se neskutečně. Co se nezměnilo, je doba mrazů. Pořád platí, že v půlce května může mrznout (a často mrzne), stejně jako že první mrazy mohou přijít už začátkem října.
No a my pod kopcem sníh nemáme prakticky žádný a to skoro nikdy. Je to super, dny, kdy musím odmetat auto nebo nedej bože odhrabovat sníh jsou jednotky v roce. Akorát že waze zkratka z Kuřimi přes Blansko na do Vyškova přes kopečky v zimě nemusí být dobrý nápad.
Ale i ve vegetačním období je těch 300 m strašně znát. I přes to, že na kilometry to není ode mě daleko.
Stačí jeden dům. Takové to vysoké dlouhé selské stavení třeba zde v Sudetech. Můžete zasadit strom stejné odrůdy na stejné podnoži na jižní stranu domu a na severní stranu domu.
Tak dnes máme 11 z 11, což je 100% kladba. Jedna mladá slepička dočasně zasušila, neb se přecpala zbytky z husy. Všeho moc škodí - říkáme jim to pořád, ale ony na to nedbají a cpou se. Takže jich nepočítáme 12 v kladbě.
Doufáme, že všichni, kteří si přáli sníh a mráz jsou spoko. My jsme včera tahali dvěma traktory autobus z příkopu - závěje jsou tu místy i dvoumetrové. Na hlavním tahu Plzeň - K. Vary včera večer stál provoz. Jo, zásněžky, to kdysi bývala běžná věc. A řidiči, když viděli autobus nebo sypač, automaticky uhýbali. Dnes musí bus uhýbat osobáku.