Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 09.01.2026, 07:29:35
Jak rychle se to množí, to nevím, ale samotná bakterie vlastně neškodí, škodí jen její metabolit - botulotoxin. Jeho koncentrace pak, dle mé logiky, poroste s časem, takže čistě teoreticky má pravdu Zrzavci, zavařit a hned sežrat je dobrá prevence 😉
Proto si myslím, že jde spíš o hygienu zpracování zavařovaných surovin, než o několikanásobné zavaření. Taky nebýt skrblík a podezřelé konzervy vyhodit a nejíst.
Problém je v tom, že nikdy se nemůžete říct, že ta žádný clostridie nejsou, protože je to běžná půdní věc. Jako u masa ano, důležitá je hygiena zpracování a to nejen kvůli clostridiím, ale takové zeleninové konzervy, můžete si být na 100% jistý, že se plodu nedotkla žádná hlína? jen umytí nestačí.
takže 2x převařit. je to přesně tak, jak řekla buggyra, jedno převaření zabije to živé co tam je, ale ne sporu. počkáte, vychladne, spory vyklíčí, zajásají, převaříte napodruhé, zabijete to živé a to bezpečné.
Já, když jsem jako děcko rozbila teploměr, tak máma vysála, sáček vyhodila do popelnice a šla koupit nový. Hasiče jsme fakt nevolali. A žijem všichni dosud.
Jojo, pamatuju, jak jsme si cvrnkali rtuťovými kuličkami po učebně fyziky (teda učitel u toho nebyl, samozřejmě)…
V druhém zaměstnání v laborce kancelářský šuplík s rozbitými teploměry a kuličky rtuti po tom šuplíku běhaly jako křečci (i podobně veliké) 😀
No samozřejmě nevylučuji nějakou intoxikaci z těchto svých zážitků, ale v přípapě onoho bytového domu si spíš hádám dali hasiči takové novoroční cvíko, aby nebyla nuda 🙂 No ale samozřejmě pokud je někdo zavolá přes tísňovou linku a nahlásí v bytě rtuť, tak asi existuje standardní postup, jak je v zápisu “rtuť”, asi prostě musejí mít vše, co je předepsáno pro zásah u rtuti. Takže se tomu úplně nedá asi vyhnout, dneska už je všechno nalajnovaný, procesy jsou pevně dané, odpovědné osoby jednou nohou v krimu, takže…
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 09.01.2026, 09:59:58
My jsme ten teploměr s kamarádkou rozbily záměrně, protože jsme byly zvědavý. Pak se nám to trochu vymklo z rukou, páč kuličky se nám rozutikaly. věděly jsme, že je to jedovaté a blbý bylo, že ona tehdy měla malinkýho brášku, co se batolil po zemi. A tak myslím, že u Souchů ten rok měli tak naklizeno, jak nikdy 😀 . Ale bez vobleků a spešl zařízení jsme to dělaly.
Zajímalo by mě - nečetla jsem to nějak - kdo ty hasiče volal. Ti co to rozbili? Kolik jim bylo?
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 09.01.2026, 10:29:50
Já jsem si říkala, že třeba staří lidi……pak jsem si ale řekla, že právě staří lidi by to neřešili, protože si stejně jako my o něco mladší užili hrátek se rtutí v mládí natolik, že by je to ani nenapadlo. Koho to proboha napadlo? Je jasný, že pak hasiči vyjet musí a musí asi reagovat dle nějakýho protokolu, nebo tak, ale zas… stojí to prachy, že jo.
Tak radost z novýho kohoutka střídá těžkost z útoku.. Tohle krahujec nebude.. Na velký slepice, šel vyloženě po nich ☹️ Byl sem na zahradě zrovna, řev takže sem ho vyplašil, ale na jak dlouho 😕
Když se jestřáb dobře nažere, tak obvykle přiletí až za dva dny (pondělí-středa-pátek). Druhý den tráví. Jestřáb, mladý, zoufalý, se lidí nebojí. Hladový zaútočí klidně 3x denně. Problém je, že když je hodně drzý, sedí blízko a zároveň slepice vidí “svého člověka”, tak se přestanou jestřába bát, ony poleví v ostražitosti. Slepice samotné, bez lidí kolem, a hlavně slepice se špatnou zkušeností by při zahlédnutí jestřába zalezly klidně na dvě hodiny. A on vyčkávání vzdá.
V tomto počasí slepice nepouštíme. Je vhodné mít voliéry, nastevřené skleníky a další zázemí proti nudě. Slepice na sněhu je pomalá a je snadnou kořistí jestřábů. https://www.facebook.com/reel/1483472686085249
Mě tenkrát slovil zdrobnělku, myslel sem že to bylo letos v únoru a ono to bylo už v 2024.. Od tý doby klid.. Až teď tohle.. Slepice sou většinou zalezlý, ikdyž teď poslední dobou se sněhu nebojej a trajdaj.. Néchávám je, ať si dělaj, co jim je libo.. Zdrobnělky mám vzadu na poli, maj 8x3 voliéru a 6x3 foliák, ale není to mezi sebou uzavřený.. Mezi volierou a foliákem asi udělám nějakej tunel, tam by to mělo jít bezproblémů, u velkejch ta možnost není.. No, nějak to musim pořešit..
Sláva - kohout JE. 🙂 A na fotky si bez problému počkáme. My toho našeho němčoura taky ještě nefotili. Možná až na travičce.
Mno, sláva to byla, to jo.. I sousedka co šla okolo se zastavila podívat 😄 Cesta nám pěkně uběhla, povídali jsme si, už vím, že nemá rád kruhový objezdy.. Přijel sem vymrzlej, nechtěl sem mu v autě topit jak v armovně.. Doma dostal samotku v karanténě, dávku Arpalitu na nohy, na prdelku a po australsku pod křídla.. Přes uličku byly vyloučený dva nebo tři kotce pro silný zavšivení.. Ňamyňamy.. Na zejtra už je domluveno pár kapek Ivermectinu.. 14dní má o domov postaráno, pak ho čeká pro něj i pro mě nejhezčí období, seznamování se s holkama.. Jinak pro špičkové chovatele asi nic moc, 92bodů.. Za mě má mírně odstávající trn a černá kresba na břichu, jinak se mi líbí.. Jeho “brácha” od stejnýho chovatele vedle měl pro silně odstávající trn výluku, tak uvidím, co od něj bude za potomky.. Risknul sem to..
Jinak všechna čest posuzovateli(J.Baborák) Vyandotek za písmo, poprvý sem si ná výstavě krásně počet v lístcích a moh porovnávat se skutečností 👍