Aktuálně: 1 957 inzerátů277 243 diskuzních příspěvků19 717 uživatelů

Celoroční teplákofka

honzapm
honzapm 25.02.2026, 09:28:21 xxx:xxx.fb78:17f7

Pokud patříte mezi milovníky či sběratele sněženek,
nenechte si ujít jejich výstavu v Průhonicích.
Nikde jinde neuvidíte ani nezakoupíte tolik druhů a kultivarů najednou.
Tak hurá 7-8.3. do Průhonic u Prahy.

Obrázek
honzapm
honzapm 01.03.2026, 09:17:21 xxx:xxx.fb78:17f7

Březen. Jó, kamen nemaje musím vzíti za vděk pohodlnému gaučíku.
Akorát to nechápu s tím - šelma neoře. 
Já tedy znám dosti šelem, ale ani jedna nikdy nic neorala.

Josef Čapek to o Březnu napsal skvěle:
Máme-li podle pravdy a prastarých zkušeností vylíčit zahradníkův březen,
musíme především pečlivě rozlišit dvě věci: A) co zahradník činiti má a chce,
a B) co skutečně činí, nemoha dělat více.
A) Tedy náruživě a usilovně chce, to se rozumí samo sebou: chce jenom sejmout
chvojí a odkrýt kytky, rýt, mrvit, rigolovat, kopat, přerývat, kypřit, hrabat, rovnat,
zalévat, množit, řízky dělat, ořezávat, sázet, přesazovat, přivazovat, kropit,
přihnojovat, plet, doplňovat, vysévat, čistit, ostřihovat, zahánět vrabce a kosy,
čichat k půdě, vyhrabávat prstem klíčky, jásat nad kvetoucími sněženkami,
stírat si pot, narovnávat v kříži, jíst jako vlk a pít jako duha, chodit do postele
s rýčem a vstávat se skřivánkem, velebit slunce a nebeskou vlažičku, ohmatávat
tvrdé pupence, vypěstovat si první jarní mozoly a puchýře, a vůbec široce, jarně
a kypře po zahradnicku žít.
B) Místo toho klne, že je půda ještě pořád anebo zase zmrzlá, zuří doma
jako zajatý lev v kleci, když mu zahrada zapadne sněhem, sedí u kamen s rýmou,
je nucen chodit k zubaři, má u soudu stání, dostane návštěvu tety, pravnuka
nebo čertovy babičky, a vůbec ztrácí den po dni, stíhán všemožnými nepohodami,
 ranami osudu, záležitostmi a protivenstvími, které se mu jako z udělání nahrnou
na měsíc březen; neboť vězte, že „březen je nejpilnější měsíc na zahradě,
která se má připraviti na příchod jara.“

Obrázek
ančovička (neregistrovaný) 01.03.2026, 16:59:05 xxx.xxx.243.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 01.03.2026, 09:17:21

Krásné 😇…mně už také kvetou sněženky a bledule…i slepičky je obdivují 🤗😍

Obrázek Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 08:01:38 xxx.xxx.226.6

KLÍČÍM, KLÍČÍM

PŠENICI,

PRO SOUSEDOVIC

SLEPICI !!!

Moje první klíčeníčko! To budou holky koukat. Mám je tejden na starosti. Koupila jsem jim včéra v Rabbitu skelety a to byl tyranosauří rej! Nic nezbylo, jako že fakt nic. K snídani měli vařený brambory - jen dvě , nebojte, mrkvu, petržel, kedlubnový stonky - listí jsem nasekala zasyrova, bylinky, trochu rejže, a pšenici, co jsem vymejvala z toho nakličování a vypadlo mi to při cezení.  Ráno je pouštím hrozně brzo, jak odjíždíme do práce, ještě je hluboká tma a ty doroty se už derou ven. Já jim řikám "Děte ešče spát, kuna a liška nikdy nespěj!". No ale voni nedbaj. tak snad to bude dobrý. Jiná možnost stejně není.  Včera jsem je šla zavřít, už byly zalezlý v tom svým bungalovu a jak slyšely vrznout vrátka, tak prdho a bylo to zase šécko venku. Já jsem jim tam z venčení nesla naškubanou zelenou travičku, že budou mít ráno, neměly, sežraly si to ešče hned. A taky jsem jim donesla krásnou slámu od koní do toho jejich hnízda na vajíčka, páč ta měly nula nula prt, tak jsem jim podestlala, aby se jim dobře snášelo. 

Buggyra
Buggyra 11.03.2026, 08:28:34 xxx.xxx.198.226

Samozřejmě nikde ani kapka vláhy, takže jsem včera popadla konev (k svému úžasu jsem zjistila, že jsem si na ni někde někdy nějak sehnala kropítko, nechápu, kde jsem ho vzala, tak mám jednu konev a dvě kropítka…no) a pobíhala a vlažila. Tak snad z toho něco bude. Ale došla i voda v nádržích, takže dnes musím na chatu pro vodu, napustit do nádrže a přivézt. A teď mi tak došlo, že nemám auto, kterým bych vyvekla nahoru ke koním tu plnou nádrž… teda mám, ale octavka stávkuje, asi jí upadl vejfuk nebo co, dělá hrozný zvuky. Dělá zvuky, ale jede. Tak já si odpolko teda vyměním auta a octavka půjde makat… Musím si na svoje nejnovější žihadlo pořízené k vánocům nechat domontovat tažné. Ale bohužel to mi pomůže leda tak s vozením překážek po výběhu, neb to nové žihadlo je felicie a ta 600+ kg nádrž s vodou by ji asi odnesla do vedlejší vesnice 🤣

Buggyra
Buggyra 11.03.2026, 08:31:38 xxx.xxx.198.226

Moji tyranosauři někam zanášejí, už asi týden, a já jsem nenašla, kam. To mě docela otravuje, protože sice ne že by mi chyběla vejce, protože dvě tři denně stačí, ale někde mimo moji kontrolu se hromadí velikonoční nadílka jako lákadlo pro nějakého predátora. A to mě teda moc neba. Takže buď se mi povede to nějak někde odhalit, kde se dámy zapomínají, a nebo holt musím o víkendu kecnout s knihou u koní a pozorovat, kam takhle po ránu ty slepice vyrážejí na táčky.

Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 08:54:01 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.03.2026, 08:31:38

o víkendu kecnout s knihou u koní a pozorovat, kam takhle po ránu ty slepice vyrážejí na táčky.

to je ale hezkej důvod, si takhle kecnout, ne? To by se mi líbilo.

Já jsem zvědavá, jestli za tu krátkou dobu, co mám holky na starosti ještě stihnu zvýšit snůšku, zatím jsem to zvedla o jedno vejce.

Jak rychle se projeví vylepšená krmná dávka?

Varaxi
Varaxi 11.03.2026, 09:27:15 xxx.xxx.129.250

Moje zvíře se začíná zvukově projevovat. Z ničeho nic za mnou přišlo a praví: apatorárá papá salát. Přeloženo z miminkovštiny to znamená, že apatosaurus je býložravý. Tylorárá papá kus masa zas znamená, že tyranosaurus je masožravý. Nebo papá Mášu, těžko říct. 

Já neklíčím nic. Sháním osivo chřestu, ale jinak do nádob budu kupovat sazenice. Zimu nepřečkala ani jedna ze zimovaných paprik, a to nejstarší měla pět let. No nic, stane se. 

S tou stavbou baráku to je čím dál veselejší. Začalo se, když synoveček měl tři měsíce, a teď už je druháček. Nemáme kvůli tomu moc času a hlavně se mi nechce nic sít a sázet na pozemek, kde se snad bude stavět, aby to pak nepojezdila auta. No nic, no.

Uvažuju nad provizorním živým plotem. Nějaké vrby nebo něco, co lze nařízkovat ze stromu v přírodě nebo zahrady rodičů, udělat si z toho rychle rostoucí zelenou stěnu zadarmo, a pak, až budou peníze, čas a elán, to pomalu vykácet a nasázet tam finální keře. Akorát se dost bojím, abych se té vrby dokázala zbavit, až budu chtít. Nešlo by to i s něčím, co by bylo dost životaschopné, ale zas ne tolik, aby byl problém to pokácet? Co rybíz, to je takový plevel, šlo by to? Nemáte někdo zkušenost? Ten ale asi poroste dost pomalu…

Přinejhorším si tam namnožím maliny od mámy a bude. 

Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 09:36:00 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 11.03.2026, 09:27:15

apatorárá

Tylorárá

Pomoct! 😀

Tak ty papriky to je teda pech! My měli jen dvouletou a mrzelo to. Ono s tou stavbou to je všechno, všechno složitější.

Já měla provizorní punkový záhonky, kde jsem si tak nějak byla jistá, že tamtudy nic nepojede - můžete se podívat jestli někde poblíž neprodává nějakej šikula dřevěný zvýšený za normoš cenu - takhle jsem to udělala já, když už jsem nemohla loni vydržet, že nemám místo kde vypudit zahradnický pnutí. Tak mám čtyři. Teď už je místo, tak budeme kupovat nastálo. No a taky můžete pěstovat v pytlích a nádobách. přenesete, tak jsem to dělala taky.

abych se té vrby dokázala zbavit, až budu chtít.

to bych se bála taky. 

Můžete ale to udělat jak my - před stařičký dřevěný plot jsme zasadili keře, který pak snesou hlubokou řežbu - kalina, svída, hlošiny. S určitým odstupem. až přijde na to, že se bude plot předělávat - bude tam prostor a keře nebude problém seříznout a omladit.

Buggyra
Buggyra 11.03.2026, 09:41:41 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.03.2026, 08:54:01

Ono samozřejmě o kecnutí nepůjde, nemám čas číst. Budu něco stavět, opravovat, přemisťovat, uklízet… asi plnit hnůj do pytlů. Sázet kytky… vejplata cinkla, tak bych mohla nakoupit nějaké barevné cibuloviny nebo něco. Stavět foliovník, jestli mi bude přivezen (možná si koupím kari sítě a postavím si ho sama a bude)…

Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 09:50:38 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.03.2026, 09:41:41

škoda. Nicméně plně chápu, měla bych to stejně. Ale s kafem bych si sedla, to jo. Miluju tuhle dobu, kdy se to  probouzí a dá se sednou si na dvorek s kafem v ruce a chvilinku, chvilinku si jen tak zevlovat.

Buggyra
Buggyra 11.03.2026, 10:01:25 xxx.xxx.198.226

Ve výběhu bych si kafe mohla udělat tak na ohni 😀 Mám tam sice centrálu, ale když na ni zapojím tu nejslabší maličkou rychlovarku, tak centrála vypadá, že se svlíkne z kůže. Tak to raději neriskuji.

Zevl se koná po práci, pokud je hezky, a pokud nejsem zpocená. To pak pošukávám kolem koní a po výběhu, kochám se tím, co je hotové, přepočítávám, co ještě musím udělat, přemítám, co jsem všechno ještě zapomněla, paběrkuji různé odpadky po výběhu (soustřeďuji větve, vysbírávám plastíky ulítlé z plachet, igelitů, zbytky ohradníků, květináčů…) a tak vůbec.

ančovička (neregistrovaný) 11.03.2026, 11:03:00 xxx.xxx.33.138

😀👍👍krásné se to všechno čte 😇…jsme na tom všichni stejně.. užíváme si příchod JARA 🥳🥳

Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 11:05:57 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.03.2026, 10:01:25

V termohrnku by kafe nevydrželo? Nebo si koupit “ledový” a vzít si s sebou?

paběrkuji různé odpadky po výběhu (soustřeďuji větve, vysbírávám plastíky ulítlé z plachet, igelitů, zbytky ohradníků, květináčů…

tak! přesně takhle si to představuju že by to člověk měl dělat, ale teda co vidím kolem ohrad u nás? Zbytky balení sena, obaly od nápojů, právě ty plastíky, provázky…. ☹️

Buggyra
Buggyra 11.03.2026, 11:44:43 xxx.xxx.198.226

Ledovou kávu nekupuju, je drahá…

V termohrnku by kafe jistě vydrželo, kafe nepiju. Jsem nějak pro nadbytečnost nezmiňovala. Odmítám se projevovat jako moje kolegyně v práci, se kterou se nedá prohodit ani pozdrav, dokud si nedá aspoň jedno kafe, a práce schopná je tak po třech šálcích. To je ďábelský. Já piju jen prefabrikované kapučíno.

No u koní piju dešťovou nebo nádržovou vodu. Kdo by se tam tahal s pitím.

Co se týče rychlerostoucího živého plotu, líska u nás vede, u nás je sucho, vrba by neměla šanci. Lísky se ovšem nezbavíte. Nicméně s jakým druhým plevelem mám dobrou zkušenost, to je bez černý. Bezu se zbavíte snadno. Je z něj ale hodně nepořádku (ťupká z něj ten nektar nebo co to je, je to vše pak ulepené, následně začnou opadávat květy, a to je už úplný konec). A láká supy. Teda včely. A taky je dost řídký. Ale za rok přiroste i metr 😀 a odkopek seženete lusknutím rýče u nějaké polňačky.

acher (neregistrovaný) 11.03.2026, 12:14:46 xxx.xxx.222.196

U nás se poslední dobou na živé ploty rozmohl bambus. Rychle roste, nenáročný, stále zelený. Je řada různých odrůd.

Zrzavci
Zrzavci 11.03.2026, 13:10:59 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.03.2026, 12:14:46

se bojím, že toho se pak taky nezbaví?

acher (neregistrovaný) 11.03.2026, 13:49:08 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.03.2026, 13:10:59

Oni jsou různé druhy a trsnaté se údajně nerozrůstají, ale více jsem se o to nezajímala. Tak jedině nastudovat. Je ale fakt,že ve vsi ho mají u jednoho baráku už dlouho a není nijak rozrostlý jen zhoustnul.

Varaxi
Varaxi 11.03.2026, 14:00:24 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.03.2026, 13:49:08

https://m.youtube.com/watch?v=6oxGwyzwxsc

Tato paní má nějaký typ bambusu, který využívá jako oporu k rajčatům. 

Jsou bambusy, které mají jedlé výhonky do kuchyně nebo zvířatům, produkují biomasu obohacenou o uhlík do kompostu atd. 

Bambus je fajn, jednou bych nějaký prakticky využitelný ráda měla, ale ne jako živý plot. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.