V pátek zjistíme jak to dopadlo. V líhni je 24 vajec . Je to už několikátý pokus. Nikdy to nebyla žádná sláva. Vinili jsme kačera. Od loňského roku je nový a dvě mladé kachny.
Kachna pižmová bez kačera
..to teprve budete prosvěcovat nebo už se mají líhnout?…i prosvícením před líhnutím,poznáte, že tam jsou živá káčata..a vejce jsou horká,oproti uhynulým zárodkům…držím palce ✊✊🍀🍀🍀
Díky. Už se mají líhnout. Nevím kde děláme chybu, ale často jsou ve vejcích vyvinutá káčata a nevyklubou se.
Nevím přesně jakou máme líheň, kupoval to syn, ale není to žádná levná.
..tak snad to vyjde..je to jen o teplotě a vlhkosti..zkusit dát víc teploměrů, možná i vlhkoměr dovnitř, mezi vejce. potom dejte vědět,jak to dopadlo..
To bysme možná všechno dokázali, ale jaká vlhkost a teplota je v kterou dobu ta správná? Těch úplně správných návodů je moc.
Laboruje se s desetinami stupňů a přitom slepice vysedí kachny pro které mají být v líhni jiné podmínky než pro kuřata. Tak kdo se v tom má vyznat.
To máte pravdu👍😀..slepice mi jednou vyseděla pižmovky a moc dobře 😀👍..ale je to moc dlouho..5 týdnů..tak stačilo..mám 5 kačenek, 3 sedí na vejcich ,první už jich vyseděla 9, …z líhně jich mám 11..

Ono asi úplně nejde srovnávat líhnutí pod kvočnou s inkubací v líhni. Kvočna je schopna podmínky pro vejce upravovat dle potřeb, však je prokázáno, že i poikilotermní druhy dokáží vejce krátkodobě zahřát. To nám v líhni tak trochu chybí. Líhnutí v líhni má ještě tu nevýhodu, že každá líheň je jiná a tím má každá svůj jedinečný návod na líhnutí.
Obávám se je každá líheň jiná nejen podle značky, ale i kus od kusu.

tak to určitě je, stačí jiný prolis, ořez a hned tam táhne jinudy a jinak, proto je třeba vychytat mouchy u každé
Je to Brinsea, zatim 9 kusů a další ještě bojují. To je doposud nejvíc co se v líhni podařilo. Jediná změna proti minulým pokusům je, že se tam dala vejce špinavá. Může to mít takový záporný vliv když se vejce očistí?
Anonymní:Je to Brinsea, zatim 9 kusů a další ještě bojují. To je doposud nejvíc co se v líhni podařilo. Jediná změna proti minulým pokusům je, že se tam dala vejce špinavá. Může to mít takový záporný vliv když se vejce očistí?
Možná..já špinavá vejce umývám..myslím,že ty bakterie z nečistoty se mohou póry dostat do vejce..husy,kachna, zašpiněna vejce vlastně čistí tím,že je neustále obrací a čistí o podestýlku v hnízdě…
Nám se právě z těch očištěných vajec vylíhla třeba jen 4 káčata z 24. Ze špinavých je zatím úspěšnost mnohem lepší.
No, nevím..to bude spíš náhoda...ale já mám pižmovky a ty snáší vejce do kukaní u slepic,tak s nečistotou (asi myslíte bahno), do styku vůbec nepřijdou..u hus jsem pár vajec umyla,když pršelo a husy vejce ušpinily..rozdíl v líhnivosti jsem nezaznamenala..🤔
Já kdysi četla, že by se NV mýt neměla, že se ucpou póry, které mají propouštět vzduch. Že se mají čistit nasucho hadříkem, houbičkou, jemným smirkovým papírem nebo lehce drátěnkou.
Zní mi to logicky, ale netuším, jestli to je pravda.

Ano, vejce se nemyjí ani na uskladnění, ale problém není ani tak v ucpání pórů, ale jejich uvolnění. Skořápka je pokryta filmem bránícím průniku patogenů do vejce, jíž můžete vodou smýt a vejce se pak snadno nakazí. Vejce omývám jedině před vařením, jsou-li zašpiněna (třeba když slípka zanáší).
A ano, mají se čistit suchým hadříkem. Houbička, smirk i drátěnka mi přijdou trochu drastické😲