Aktuálně: 2 545 inzerátů234 626 diskuzních příspěvků18 623 uživatelů

Umělé líhnutí ztráta hmotnosti vajec

Marek K. (neregistrovaný) 09.02.2025, 10:03:56 xxx.xxx.103.163

Další zajímavou pomůckou na kterou jsem narazil je monitor tepu Egg Buddy

https://www.driml-napajecky.cz/cz/exoticke-ptactvo/lihne-inkubatory-dolihne-616/digitalni-monitor-egg-buddy-2012005.html

Máte někdo? Je to docela drahé a nakonec nevím jestli k něčemu dobré. Jediné co se mi líbí že to umí poznat oplozené vejce 2 dny po nasazení ale jak se znám stejně bych jej nevyhodil dokud nebudu 100 procent jistý po prosvícení. 

JardaPecival
JardaPecival 09.02.2025, 10:14:16 xxx.xxx.228.63

“Pokoušíte se vylíhnout vzácného exotického ptáka, plaza nebo dravce?”

Už první věta popisu věští, že je to pro naše účely asi zbytečný.. Já osobně si za 8tisíc klidně počkám do 7mýho dne 😄

J5
J5 09.02.2025, 12:08:07 xxx:xxx.5455:74e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 07.02.2025, 15:58:37

Děkuji, něco se mi podařilo najít a naštudovat, vy a ostatní jste potvrdili pro mne nepochopitelná fakta, jsem spokojen. Až mně teda doleze do hlavy ta neuvěřitelná tolerance ptačího embrya na obsah vody ve vejci. Já primární rozdíly mezi vejci plazů a ptáků samozřejmě znal až tedy na různou hustotu bílku i samotného žloutku, takže jsem si neuvědomil jak zásadní vliv mohou takové vrstvy mít na vývoj zárodku. Možná proto protože jsem nikdy neměl potřebu to řešit a zkoumat. Ale dobře mi tak, alespoň jsem si potvrdil že když už se člověk o něco zajímá, má se zajímat do detailu a vždy se pídit proč a jak, protože pro parádu to obvykle nebývá. Na druhou stranu však mohu, celkem podrobně, popsat podmínky vývoje života v želvím vejci, konkrétně ve vejcích suchozemských želv.

Marek (neregistrovaný) 10.02.2025, 06:15:29 xxx.xxx.103.163
JardaPecival:

“Pokoušíte se vylíhnout vzácného exotického ptáka, plaza nebo dravce?”

Už první věta popisu věští, že je to pro naše účely asi zbytečný.. Já osobně si za 8tisíc klidně počkám do 7mýho dne 😄

S tím souhlasím ale ta další funkce je přínosnější. Asi každý kdo líhne zažil, že mu uhynuly vyvinuté zárodky ve vejci těsně před líhnutím. A podle toho monitoru se dá asi přesně odhadnout, kdy kuřeti pomoct rozloupnutím skořápky. Když klesá tep během klubání je nejvyšší čas zasáhnout. Ale jen se snažím hledat možná pozitiva, stejně bych si to za ty prachy nekoupil.

Marek (neregistrovaný) 17.02.2025, 19:54:16 xxx.xxx.103.163

Otevírám ještě jednu otázku a to je otáčení vajec v prvních 3 dnech líhnutí. Zajímalo by mě, kdo a jak přišel na to, že se v prvních 2-3 dnech líhnutí nemají vejce obracet. Čemu by to vadilo? Vždyť při skaldování se má obracet 2x denně nebo minimálně 1x a pak 3 první dny inkubace neobracet a začít až potom. To je zvláštní.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 09:59:30 xxx.xxx.96.62

Je to blbost, určitě to neublíží když budete obracet od 1. dne. Dalším podobným případem je chlazení, které se taky doporučuje až po několika dnech. Přitom kvočna, kachna, husa, perlička, krůta všichni chodí žrát i vyprazdňovat se od prvého dne.

Marek (neregistrovaný) 12.03.2025, 07:37:08 xxx.xxx.103.163

Přicházím s dalším zajímavým námětem do diskuze. Sledoval někdo jak se mění teplota v okolí vajec během různých fází líhnutí? Vejce samo o sobě vydává teplo a jeho teplota se má dost měnit. Nevím jestli nemám špatnou líheň, ale co jsem zatím vypozoroval tak na začátku inkubace sedí teplota vajec cca s tím co je nastaveno na displeji líhně ale ke konci inkubace když je na displeji líhně 37,7 °C, tak v okolí vajec už je téměř 40 °C, jak jsou zahřátá a sama vydávají teplo. Ví o tomto někdo něco víc?

ančovička (neregistrovaný) 12.03.2025, 08:21:45 xxx.xxx.50.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele Marek z 12.03.2025, 07:37:08

No,ono záleží na tom,kde máte v líhni čidlo,které ukazuje teplotu na displeji…druhá věc je, vysoká teplota na teploměru, který mate zřejmě v blízkosti vajec…vejce sama o sobe určitě nevydávají 40°C …na líhnutí kuřat je to moc..někde bude chyba..jestli máte spolehlivý teploměr uvnitř,u vajec, teplotu bych ubrala na správnou teplotu..

Marek (neregistrovaný) 14.03.2025, 09:53:05 xxx.xxx.103.163
ančovička:

No,ono záleží na tom,kde máte v líhni čidlo,které ukazuje teplotu na displeji…druhá věc je, vysoká teplota na teploměru, který mate zřejmě v blízkosti vajec…vejce sama o sobe určitě nevydávají 40°C …na líhnutí kuřat je to moc..někde bude chyba..jestli máte spolehlivý teploměr uvnitř,u vajec, teplotu bych ubrala na správnou teplotu..

Nemáte úplně pravdu. Trochu víc jsem se do problematiky ponořil a je to složitější než to vypadá. Vejce během inkubace prochází tzv. endotermní a exotermní fází. V té první na začátku inkubace vejce teplotu pohlcuje z okolí a teplota okolí je tak shodná jako teplota na displeji líhně ale v té závěrečné exotermní fázi už vejce teplotu vydává, jak je plod hotový a v této fázi je teplota v líhni u vajec o nějaký stupínek vyšší než ukazuje líheň, proto se také ke konci teplota ubírá. Velice zajímavé téma.

zvedavec
zvedavec 15.03.2025, 15:15:14 xxx.xxx.107.251

Keď vychádzam zo skúsenosti matky - tiež ma plod vo vyššom štádiu tehotenstva hrial 🙂.

kamilvasica
kamilvasica 20.03.2025, 17:02:15 xxx.xxx.104.102
»
Odpověď na příspěvek uživatele Marek K. z 06.02.2025, 13:34:12

Dobrý den. Já s vámi v podstatě souhlasím. Už s několika kolegy jsme došli k tomu, že líhnutí nasucho bez nějakého odbornějšího pozadí je skutečně jen záchranná brzda pro ty, kteří si nedovedou kontrolovat a ukočírovat vlhkost, tím že je to méně rizikové, než přemokření.

Zmíněná facebooková skupina slepě propaguje líhnutí nasucho způsobem “prostě nedejte vodu” bez jakéhokoli vědečtějšího backgroundu a vysvětlení. Už se zde napříkald neřeší, že líhnutí nasucho docela slušně funguje ve stolních plastových líhních, které mají zpravidla horší látkovou výměnu s okolím. A zpravidla se při unkubaci nevětráá a líhně bývají naprané k prasknutí. Ve skříňovce je suchopokus odsouzen k sušeným vejcím.

Samozřejmě tím nechci tvrdit, že nelze líhnout s minimem přidané vody. Ale je třeba kontrolovat vlhkost a úbytek hmotnosti vajec. Zrovna nyní se sžívám s líhní, kde nakonec nemám přidanou žádnou vodu (já zastánce vlhčení 🙂 ) a jedu na, myslím si, že slušných 51 - 55 %. Kontrolní váážení potvrdilo, že  to běží dobře.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.