Aktuálně: 2 022 inzerátů284 578 diskuzních příspěvků20 264 uživatelů

Prostavěná včelí mezera mezi patry nástavků

Tom50
Tom50 01.07.2026, 10:46:13 xxx.xxx.139.237

Ale když se nad tím zamyslím, proč se z vyléhání hroutit? To je stejně hloupé, jako by třeba nějací IT řešili a snažili se zabránit, nebo je znepokojovalo, že za letních horúčav lidi porchají z panelákových měst na koupaliště a do přírody, tedy mimo svá obydlí, někam, kde je jim lépe. A ano, neprchnou z města všichni lidé, ale jen ti, co mají zrovna volno a mohou.

Pane Goro. Dolování divočiny z vysokých den jsem já nevymyslel, nevyzkoušel ani nezažil. Nejsem si jistý, ale je to od lidí jako Čermák a této “školy” a psalo se o tpom ve Včelařství někdy po polovině osmdesátek. Tehdy jsem se já považoval za vyspělejšího včelaře, který používá největší vynález včelařství = rozběrné dílo a včelí mezera, ale myšlenka chovat trubce dole a nezmenšit plochu plodiště o trubčinu mě nadchla (1). Nevím, zda vám to došlo, ale moje podstata je v tom, že když někdo něco tvrdí a dělá, já se snažím zkusit pravý opak, vždy pochybuji o dogmatech a něčích tvrzeních. Díky tomu jsem se vlastně, sic skromě, ale živil asi 30 let. A už za komančů mám na kontě několik zlepšovacích návrhů, které se úspěšně realizovaly, jen soudruzi mě nějak neuměli slušně odměnit třeba nějakým % z ušetřených prostředků. To je ale jiný příběh, nevadí mi to, nehroutím se ze základních atributů té které doby. Tak to prostě za soudruhů bylo, dobře odměnění za zlepšováky byli výhradně pouze čelnové Strany. A ani ti ne všichni, byli i komunisti s černým puntíkem, obyčejně ti slušnější.

Takže jádro. Mohl bych tvrdit jak jsem s kalkulačkou a logaritmickým pravítkem v ruce, vybaven geniálním mozkem a ochotou pracovat a  tvořit 20 hodin denně, jako nás to učili o soudruhu Leninovi, že spal jen 4 hodiny a jinak zachraňoval svou genialitou lidstvo před imperialistickým kapitalizmem atd. Ne, tak to nebylo, mě k vynálezu TLumiče inspiroval někdo, kdo se přiznal v tehdy jediném odborném časopise, že nechává stavět ve vysokých dnech trubčinu. Tu prý staví šikmo a ne jako prodloužení rámků a ze dna se musí dolovat. Proto autor zjara měnil 100% den, tudíž je musel mít a někde se jim celý rok vyhýbat. Výhoda byla, že pan autor psal, že to spojí s každoroční údržbou, poopravením den, důkladným vyžehnutím plamenem a obnovením nátěru, což zase až tak hloupé není. Ale muset mít stejný počet náhradních den, jako mám počet včelstev, mi prostě nesedělo! A už vůbec dolovat divočinu z vysokých den, asi ne každé vč to přidělalo ke stěnám, to už nevím a vůbec to není podstatné jádro sdělení pane Goro.

A můj motiv byl taky jiný a to je docela perlička a taky bych nemusel přiznat (stejně až sem zase skoro nikdo nedočet). Tehdy jsem ještě myslel, že je VD - ještě nevěděli, že je to jiný druh destructor a bojovali, vědcostuti - to jsem jim ještě věřil, s jiným roztočem na pohled nerozeznatelným, ale podle genů a asi chromozomů ano a tak by měli vracet mzdy všichni “vědci”, kteří na to 20 let nepřišli!!!!!!! Já myslel, že je nutné vyřezávat trubčinu a ničit tak roztoče. Ale nebyl jsem ochotný rozebrat úl až ke dnu a pak, když se ze snůšky vracejí včely, v tom vyřezávat pouze zavíčkovanou trubčinu, kde nebude zavíčkovaná všechna, pro mě nepředstavitelný masakr. Proto jsem tohle vůbec nechtěl ani zkusit a považoval za idiocii a proto jsem já “spodní” trubce, což se mi líbilo, chtěl mít v pouze rozběrném díle za každou cenu!!!

A taky se jiní blbi předháněli výškou podmetu. Začalo to na 4-6 cm, pak 8, někdo 10 a pak byli i tací kdo tvrdili, že 12-13 cm je super. OK, tak proč ne rovnou 14,4 cm? To jsem ještě nepřešel na 15, ale měl jsem originál vysoký stejně jako má D-B = 14,4. Jenže 14,4 + 6 mm VM + podmet 18 mm, ano, bylo to zdánlivě hodně a jak se ukázalo bylo to akorát.

A jak jsem ve stejné době jako Ing. Řeháček objevil podstavování NN plného zásob v poloviněš září pod VN, kde bude zimovat chumáč a že VN musí být v úle jen jeden, i v Adamci, to jsem popsal už někoolikrát. Byl to tenkrát tuháč a šlo o to, že jsem byl líný odvíčkovat, namáčet a vytočit a to 3 x za sebou a medovou vodu lít do hnoje. Taky jídlo se do hnoje nikdy nevyhazuje, byl jsem vychován, že každé jídloje Boží dar a ten do hnoje vylejou jen nekvalitní lidé. Ovšem Řeháčkovci ani Sedláček ještě za 40 let ke trubčině v tomto spodním NN pod VN nedospěli a tak prvenství, nepatentované, mám já. Patentovat nemá cenu nic, protože ochranu si musí každý stejně platit sám a ještě k tomu živit armádu právníků a soudců a státní patentní úřad jen bere výpalné od kreativních, protože sami ti úředníci umí vymyslet hovno a tak se jako pijavice, stejné pijavice jako advokáti a soudci, snaží přiživit na těch, kdo něco umí. A tohle tady píšu jen proto, že jak někdo nějaký objev zveřejní, už se na něm nějaký šmejd nemůže napakovat. A nemůže ho chránit už ani autor, zveřejněním se jednou pro vždy sám vzdá jakýchkoli práv ke svému objevu.

A tak je mi celkem i jedno, zda to tu někdo čte, je to ZVEŘEJNĚNO a to mi stačí, aby to mohl využívat každý, kdo chce a navíc to může kdo chce využít úplně ZADARMO.

A jako někdo uchoval archiv IF, jako je nezničitelný archiv VF, tak věřím, že i archiv CHZ přežije.

goro
goro 01.07.2026, 17:03:00 xxx.xxx.7.16

tom, ja vám nebudem písať že nemusím divočinu dolovať z dna ani dná na jar vymieňať… proste vy ste niečo čítali, ja tak včely chovám…

a vy MNE už  nemusíte opakovať, že ste blbý nápad českých včelárskych odborníkov s vysokým podmetom či dokonca prázdnym nadstavkom pod plodiskom premyslene dotvorili a vznikla tak funkčná metodika, ktorú sta už popísali na VF, iFaune aj tu ..

ja ju poznám a vaše skúsenosti rešpektujem… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.