Promiňte.🫢Děkuji za odkaz.
Dobrý den, prosím o radu. Nedávno jsme zřídili čmelín (před 2 dny) . Nevíte jak přilákat čmeláky?
Dobrý den, prosím o radu. Nedávno jsme zřídili čmelín (před 2 dny) . Nevíte jak přilákat čmeláky?
https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/17519-dum-pro-cmelaky/#prispevek166073
než otevřete nové téma, co se obtěžovat a podívat se do fora hlouběji?
Promiňte.🫢Děkuji za odkaz.
Moc mi to neřeklo. Já se ptala jak přilákat čmeláky, ne jak zařídit čmelín.
Vždyť tam ty odpovědi jsou. Kam umístit čmelín, jaké kytky a stromy jsou pro ně atraktivní, jaké vyrobit pítko…
Pardon.
Nesnáším anonymy a proto moje, asi stařecká nevrlost. Na druhou stranu se nikdo kvůli jednoduchému dotazu nebude registrovat.
Když jsem byl malý, chtěl jsem čmeláky, nepíchali, neútočili na lidi (v té době se tu chovaly velmi agresivní včely). Máma aby mi udělala radost a přesvědčila mě, že je to kravina, vyčlenila jeden oplodňáček, vystala ho patřičným materiálem. Pak odchytila hledající matku, uvěznila jí v tom úlku. Po vypuštění se matka nevrátila. Tak se to opakovalo několik dní. Pak máma úlek odložila za kůlnu aby nepřekážel s tím, že to, jak píší knihy, nejde. Po nějaké době, týden nebo dva jsem zjistil, bylo mi asi 6 let, že v úlku čmeláci bydlí. Ovšem moje snahy vidět jak žijí čmeláci nezvládli a odstěhovali se nebo uletěli, už nevím. Pak jsem zjistil, že mnohem chytřejší hmyz a milionkrát užitečnější a hlavně s předvídatelným chováním jsou včely. V mých myslím sedmi letech jsem od mámy dostal svůj první, úplně nový úl, tehdy moderní Moravský univerzál.
Podle mě jsou čmelíny v obchoďácích jen chytáky na vytahování peněz z kapes infantilních romantiků a nebo spíš jejich rodičů. Ona tahle hloupá móda zase brzy skončí. To je vše v rámci liberálního bláznovství, že vše, co je v menšině, je nějak lepší než to normální, co převažuje. Není! Adorace menšin a jakýchkoli úchylek je prostě jen dekadence. Čmeláků neubývá proto, že by měli málo vhodných příbytků. Ubývá jich v důsledku lidské civilizace, patrně mikrovln z mobilů a dalších vymožeností. Ale to jistě nevím a jestli někdo ví, je dobře zaplacený aby to nepřiznal.
Mimochodem, zárodky liberáního bláznovství - ještě se tak nenazývalo - jsem zažil v podobě popsaného příběhu už v roce 1962, kdy mi bylo 6 let. Už tehdy byli alarmisté a už tehdy strašili, že hmyzu ubývá a je ho kriticky málo a že musí, prý ti lepší, slušnější lidé, proti tomu něco dělat. Pak se strašilo rokem 2000 s tím, že zda to či ono přežije rok 2000?
Přežilo všechno, pravda, hlavně škodlivého neubývá. Mnoho škůdců, jako třeba vydra, kormorán velký, bobr a mnoho dalších patrně dnes nepáchalo miliardové škody, kdyby ty druhy tupí lidé nechránili a nesnažili se je sem vysazovat a chránit. Život mě naučil, že je lepší do běhu světa a přírody raději nezasahovat. A mimochodem, mám za to, že pro laika k nerozeznání je cosi jako čmelák, co likviduje čmeláky. Kdo z amatérů ví, jestli neubytuje zrovna tohoto škůdce?
už tehdy strašili, že hmyzu ubývá
Ale on opravdu ubývá. Jako dítě si pamatuji louky plné motýlů a jiného hmyzu, u babičky jsme na poli sbírali mandelinky a housenky bělásků. A teď - prd. A začal ubývat ještě dávno před mobily.
Jádro sdělení a hlavně osobní zážitek s příběhem jste překryla plkem, který je sice pravda, ale já vůči vám nejsem v opozici. Netvrdím, že hmyzu neubývá. Jen připomínám, že všechno přežilo rok 2000 a že blbci strašili lidi už tenkrát!
Je zvláštní, že málokdo dokáže pochopit jádro mých sdělení. Buď jsem tak inteligentní a hloupě předpokládám nejméně stejnou inteligenci u jiných a nebo jsem úplně blbej. Ano, rozumím si s nemnohými, myslím tak max 10% lidí. Nemyslím, že je to náhoda (těch 10%) a jsem za to vděčný, i když atesita, Bohu, že si nerozumím s většinou. Nepotřebuju být volen a nic nečekám a nechci vydělat a tak jsem svobodný a můžu si vybrat s kým se chci kamarádit. Nezištně a dobrovolně dávám svoje názory, i to na základě čeho jsou jaké jsou. Jistě nemusí být 100% správné a nebo ne všechny. Kdo chce, může z mých zkušeností a vzdělání čerpat a nebo se nafukovat a setrvávat v hlubších bludech, než v jakých, možná, vězím já. Každý strůjcem svého štěstí.
Už jsem nikdy nechtěl na místního mudrce reagovat, ale to se nedá :
Život mě naučil, že je lepší do běhu světa a přírody raději nezasahovat.
a jedním dechem napíšete
Mnoho škůdců, jako třeba vydra, kormorán velký, bobr a mnoho dalších patrně dnes nepáchalo miliardové škody, kdyby ty druhy tupí lidé nechránili
to si nějak protiřečíte, při vaší “super inteligenci” 🤣
Jak jste na to přišel? Právě největší škody dnes páchají škůdci, kteří se přemnožili kvůli celoevropskému teroru mezinárodních ekoteroristů. Před 60 lety žilo na území Československa 17 párů kormorána velkého a to pouze na Žitném ostrově (dnes Slovensko) a Pobaltí a dál na sever nežil vůbec, škody u nás působí právě severští kormoráni. Bobr tu byl vyhuben snad už v 17 stol a na naše území nepatří a že není na nic lidem k potřebě prokázala právě ta 3 století, kdy tu vůbec neexistoval. To samé vydra, kdyby jí ekoteroristé nechránili, nepřemnožila by se a dnes by nemohla páchat neřešitelné škody. Mimochodem, ví občani, že přes nevyčíslitelné škody jsou kormoráni i vydry chráněné zákonem?
A vy si dáte jméno podle dalšího ohavného škůdce - vlka. Tvrdím, že to bude brzy velký problém. Já bych navrhoval aby všichni, kdo se “zasloužili” o znovuvsazení jakéhokoli škůdce, byli evidováni a pak byli přinuceni platit poškozeným náhrady. Ne, že se škody platí z daní všech, i z daní těch, kdo sem zavlékat tvory, od kterých už jednou byla naše zem očištěna neumožnili a tím problém nezpůsobili. Je děsivé, že za výstřelky hrstky zmetků platí pak všichni, i nevinní.
Naše příroda nepotřebovala již z našeho civilizovaného území odstraněná zvířata navracet a je to dokázáno staletou absencí postradatelných druhů, ničemu tady nechyběli. Tady totiž žádná divoká příroda není a v hustě zalidněných oblastech být ani nemůže.
Zkusíte mi oponovat? Vím jistě, že ne.
Nějak jste zapomněl, že největší škody v lesích a na polích (krom zemědělců a lidové myslivosti) působí přemnožená spárkatá…
Život mě naučil, že je lepší do běhu světa a přírody raději nezasahovat.
pod tuhle vaši větu, se klidně podepíšu. Jinak opět jen směs polopravd a demagogických blábolů.
Chovejte si včely, ale nemusíte se navážet do lidí snažících se chovat něco jiného.
Zkusíte mi oponovat?
Vám je zbytečné oponovat. Vy si stejně povedete svou - za všechno můžou mikrovlny a vlci. A ti, co s vámi nesouhlasí, jsou úplně blbí.
Nejste vy ta nemladě zapšklá učitelka bez nikoho?
Lupus
Moje argumenty nejde vyvrátit, určitě ne vaším prizmatem škodiče, který svými amatérskými zásahy natropí vždy víc škod, než užitku.
Stavy zvěře by měl řešit obor myslivost. Myslivci jsou tedy zodpovědní když nechali nějaký druh přemnožit a škody je třeba dávat hradit jim. Jinak je nelze přinutit ke skutečnému HOSPODAŘENÍ v lesním HOSPODÁŘSTVÍ. Jenže mají namnoze svázané ruce idiotskými zákony a získání zbrojního průkazu, v rámci liberálního odzbrojení občanů - liberálové vědí, že jsou zhoubci a proto se bojí vlastních lidí a proto salámově prosazují stále větší restrikce, regulace a komplikace a pak jsou i ti myslivci, kteří by SPRÁVNĚ hospodařit chtěli, podvázáni tak, že je výsledkem právě také přemnožení spárkaté zvěře.
Jestli lidé jako vy zachraňují přírodu, pak jste přesně jako šílený, nebezpečně zločinný hasič, který zakládá požáry jen proto, aby mohl chrabře hasit. Pro laiky. Nesmělo se střílet na bachyni divokého prasete. To ale nepostojí, má velmi dlouhé ochlupení a ani když je v klidu nejde dobře rozpoznat pohlaví. Pak myslivec raději nestřílí, když neví jistě zda jde o samce či samici. Nechce problémy. Ochranu bachyň vymysleli šílení zločinní ochránci a bohužel měli páky to dostat do zákonů, které dělají hlupáci na základě toho, že byli zvoleni a ne toho, že by věci rozuměli. Schvalování zákonů zvolenými pitomci je totéž, jako by o případné operaci mozku měli rozhodovat nějací ZVOLENÍ porotci z lidu a nikoli vystudovaní neurochirurgové s prokázanou dlouholetou praxí. Zde je konkrétní příklad nesmyslnosti demokracie.
Tak, lupus, dokážete jediný můj argumet vyvrátit, nebo s ním i jen polemizovat a nebo se trapně odmlčíte s nedokázaným tvrzením, že jsem demagog? Jsem včelař a sami ochránci vyčíslili celospolečenský přínos chovu jediného včelstva na 40.000 Kč ročně, což by po 20 letech díky inflaci už mělo být mnohem víc. Za to nás stát = tedy celá společnost - odměnil skrouhnutím dotací pro chovatele včel, že kdo nechová aspoň 30 vč, ten na každé včelstvo doplácí. Dokážete si vyhledat informace a polemizovat se mnou v tomto a nebo mě opět nazvate demagogem? Mimochodem, pro nevčelaře, třeba nějakou zapšklou zlou paní, dotace byla před odebráním závratných 150 Kč na jedno včesltvo, což je, dle mě, docela nepoměr ku celospolečenskému přínosu chovu jednoho vč 40.000 Kč, který kdysi vyčíslili sami ekoteroristé.
Bylo by skvělé, aby se lidé jako jsou ochránci čehokoli nevyjadřovali k vysoce odborné činnosti, jakou chov včel nepochybně je. Doporučuji demokratickou spravedlnost, když už má každý demokracie plnou hubu. Ať si ochránci koupí a vlastní nějakou svojí planetu a tam ať řádí dle libosti. Ovšem zásahy do obecné přírody si drtivá většina lidí nepřeje. Nebylo nikdy žádné referendum o tom, zda lidi chtějí nějaké zakázané zóny, chráněné krajinné oblasti se spoustou restrikcí a buzerací. Jakým právem “chrání” přírodu takoví, jako je lupus? Kdo je oprávnil?
Vidíme, že zdánlivě nemožné možné být může, jako nyní v USA. Věřím, že se ještě dožiju i toho, že ochrana přírody toho typu, v jakém žijeme, zanikne a bude protizákonná. Na co ochránci sahli, vše se vymklo.
A jednoduchým, romantickým, hlavně městským paničkám, které se ani nesnaží něčemu rozumět připomenu toto:
Regulace stavů například spárkaté zvěře pomocí ochrany a dokce vysazování “přirozených” predátorů má jeden zádrhel (navíc jsou nebezpeční lidem a chovu hospodářských zvířat). Zatímco myslivec s kulovnicí je hospodář a jako takový likviduje kusy selektivně, třeba přestárlé a nebezpečné špičáky - nebezpečné jiným srncům, mladým, perspektivním, pak “přirozený” predátor beze to, co je nejsnazší kořistí. A tedy březí samice, mláďata a až potom raněné a nemocné kusy. Proboha myslete lidi, jestli máte čím, kde by se bralo dost raněných zvířat aby to uživilo vlky a medvědy? Vážně paničky fandíte tomu, že vlci žerou roztomile bezbranná srnčata? Tomu fandíte? A to se nestydíte? Tedy stydět by se měl každý, kdo staví výš než člověka jakékoli zvíře.
Jsem atesita. Ale tvrdím, že Bible je prazáklad lidské Atlantické civilizace a že na jejích zásadách civilizace stojí. Mnozí věřící neměli čím pochopit, když podporují ochránce přírody a většinou ani nevědí, kdo určil člověka jako pána tvorstva. Byl to Bůh, dal člověku celou přírodu k využívání a dokonce člověku nařídil obdělávání polí slovy: "Chléb svůj ze země dobývati budeš!" Bůh dal člověku přírodu k používání a jesně tam doslova říká, že činí člověka pánem všeho tvorstva. O ochraně přírody tam není ani slůvko a tudíž je aktivizmus v přímém rozporu s posvátnou věroukou, díky které jsme civilizovanými lidmi. Je děsivé, že já ateista dodržuji Boží příkazy důsledněji, než veřejnost, která z tuposti podporuje a nebo spíš trpí ekoteroristy.
Stát má dostatek pák, třeba speciální ministerstvo životního prostředí na ochranu přírody a dokonce z našich daní financuje buzerační organizaci. Jako nemá smysl, aby paralelně s policií existovala samozvaná aktivistická policie, i kdyby se snažila dělat pořádek, být nesmí, tak právě tak je nutné zamezit zhoubné činnosti aktivistických ochránců přírody - příroda je příliš cenná než aby mohla být svěřena nevzdělaným aktivistům s antilidovým smýšlením. Ale mám dobré zprávy, ještě před Americkým zmrazením financování má náš ekoterorizumus velké problémy a je před zánikem. Už to přijde brzy a snad bude líp.
Nejste vy ta nemladě zapšklá učitelka bez nikoho?
Nejsem. V téhle definici se nepoznávám.😉
S pánem nemá cenu diskutovat, páč se evidentně nachází na první vlně tzv. Dunning- Krugerova efektu 🤣
Já vím.
To neznám. Musím nastudovat.😜 Abych si rozšířila obzor.
Na Trhknih.cz je aktuálně k mání krásná knížka o čmelácích.
https://www.trhknih.cz/kniha/1lsjap1zj8
Nejde diskutovat, protože jsem vystihl úplně přesně podstatu zhouby z dílny ochránnců přírody všeho druhu, jedním slovem ekoteroristů. To je pravý důvod odmítání dialogu a samosebou je tu snaha mě dehonestovat a posmívat se, nejlépe nějak latinsky, vysoce “odborným” pojmem, který drtivé většině lidí neříká vůbec nic.
A to se má lupus stydět za své znalosti? Já si to vygůglila a jsem zase chytřejší.