Aktuálně: 2 580 inzerátů234 160 diskuzních příspěvků18 620 uživatelů

Včelaření ve městě - bláznivý nápad?

Crazy (neregistrovaný) 21.03.2025, 12:44:45 xxx.xxx.244.26

Dobrý den, nikoho takovyho neznám, ale proč se nezkusit zeptat. Bydlím ve středním městě, na okraji ale  v paneláku. Máme balkón a teď už to možná někomu docvakává….je to blbost? Mít pár včelstev na balkónu ve 2 patře? Vlastně nevím jestli není nějak omezena výška, ve které musí být uly umístěny aby se tam včely vracely. Zatím jsem slyšel jen o včelaření na půdě ale toto je přecijen ještě trochu jiná úroveň. Zbožné přání nebo reálná představa?

Anonymní (neregistrovaný) 21.03.2025, 16:21:19 xxx.xxx.4.22

Blbost, na balkoně fakt ne, ale pronajmout si kousek pozemku.

goro
goro 21.03.2025, 18:25:37 xxx.xxx.74.195

…ta výška 2. patra by bol ten najmenší problém…ale neskúsiš, nevieš…😉…

Crazy (neregistrovaný) 24.03.2025, 13:19:51 xxx.xxx.244.26

Dobrý den, díky za reakce, ktery jsem tak nějak očekával. To si budu muset nechat zajít chuť.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.03.2025, 19:55:32 xxx:xxx.3ccd:d9ec
»
Odpověď na příspěvek uživatele Crazy z 24.03.2025, 13:19:51

Tak si zkuste sehnat zahrádku v kolonii, tam včelaře obvykle vítají. v paneláku ne a ani se lidem nedivím. Stejně by se tam včelám nedařilo.

Tap
Tap 25.03.2025, 10:08:55 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Včely se dobře vrací do úlů i ve výšce sto metrů na zemí.
Včely ve městech jsou trend a sami včelaři jsou překvapeni,
jak dobré výnosy ve městě jsou.
Krajina města je rozmanitá - a hlavně - nepřevčelená.

https://vcelynastrechach.cz/

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné (hned vedle Technického),
chovateli hospodářských zvířat tragicky opomíjené,
má včely také na své zelené veřejně přístupné střeše
a pořádá k nim přednášky a exkurze.
Můžete je zde sledovat i on-line.

https://www.nzm.cz/aktualne-v-muzeu/zazitky-a-sluzby/vcely-na-strese-nzm-praha

Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.03.2025, 14:09:41 xxx.xxx.126.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 25.03.2025, 10:08:55

Hm. Mimochodem v tom muzeu jsem byla a pokud nemáte malé děti, nebylo tam nic, co by zajímalo dospělé. Nevěřím, že se včelám na rozpálených střechách líbí. To že to někdo tak zkouší je fakt, ale ono se dělá hodně nesmyslů.

Anonymní (neregistrovaný) 25.03.2025, 16:11:52 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.03.2025, 14:09:41

Rozpálené střechy jsou představy lidi kteří to nikdy neviděli. Nebo těch, co jim tyhle bludy věří 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.03.2025, 16:46:33 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 25.03.2025, 16:11:52

Klidně to víc rozveďte. Já totiž neznám střechu, která se v létě ve městě nerozpálí. Nicméně se možná pletu a chovatelé včel na střechách to mají pořešené.

Tom50
Tom50 25.03.2025, 20:46:19 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.03.2025, 16:46:33

Klid, pan anonym je asi zavilý sluníčkový aktivista. 

Vy máte PRAVDU a já bych včely na střechách zakázal zákonem, jako enormní týrání zvířat! Docela tvrdím, že normální člověk, s NEZNIČENÝM MOZKEM Z LIBERALIZMU, by takovou zhůvěřilost a nelidskost včelám neudělal.

Na druhou stranu, ve městech se včelám daří výborně. Pan včelař ing. Smělý, již zesnulý, bydlel ve vile na Ořechovce a kdo tu čtvrť zná, pochopí. (je to čtvrť v Praze) Byl to on kdo jako první v ČR dosáhl 100 kg medu od včelstva a jak jsem ho znal já, stoprocentně nelhal a nepodváděl. Měl jsem to štěstí, že jsme se znali osobně. Možná, a četl jsem to i o jiných velkoměstech Evropy, že výborné výsledky jsou i jinde než zrovna na Ořechovce. Totiž, Ořechovka je hyper adresa a nejde tou čtvrtí VIP a mnoha bydlišť cizích diplomatů, kde se někdo profesionálně stará o zahrady, pměřovat velkoměsta obecně. Ovšem je nezbytné si uvědomit, že velkoměsta platí zahradníky, aby pěstovali rozličnou květenu a patrně proto se včelám ve velkoměstech enormně daří.

Smutné je, že v Křemencárně mají (nebo měli)včely na střeše také.

Střecha, rozpálená, je také názvem světoznáného díla Kočka na rozpálené střeše. Kočka řve a naříká, včela mlčí a tak blb myslí, že netrpí. Jasně, že ve hře jde o metaforu a neuvedl jsem, že se jedná (už v názvu) o střechu plechovou. Vadí to jádru mého sdělení? Já velký rozdíl ve střešní krytině nevidím, střechy jsou pro včely peklem! Lidi čeká Očistec po smrti, včely na střechách ho musí absolvovat za života.

Pravda, Beatles na (jiné) střeše odehráli pěknou muziku. Ale nebyla rozhodně rozpálená…

Tap
Tap 25.03.2025, 21:00:15 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Na střeše jste evidentně nebyla.
Rovná střecha je jiná, než šikmá.
Budova je přímo u Letenských sadů, mikroklima parku,
fouká tam vlhký vzduch od Vltavy. Teplo chodníků tam nedosálá.
Střecha je zelená, zavlažovaná, jsou na ní letničky, bylinky a další záhony.

Do Národního zemědělského muzea chodíme léta, v jeho okolí
v Kostelní ulici jsou záhony, o kterých jsme mj. psali bakalářskou práci.
Přímo v Muzeu jsme dělali zápočet z předmětu Vinařství (ČZU)
a modří vědí, že vzadu na Babiččině dvorku běhaly naše slepice.

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 21:14:49 xxx.xxx.33.97
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 25.03.2025, 21:00:15

Pane Tap - byl jste někdy teď v Prahé, když jsou ty tropika? Myslím, že byste na tý střeše nechtěl být ani kdyby tam foukalo od Vltavy nevím co. Praha je rozpálená konzerva.

A teda nevím, já bych med z města nechtěla ani náhodou. Když si vybavím ten dekl, co nad Prahou je……..fuj a ble.

Tap
Tap 25.03.2025, 21:28:50 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Rozbory “pražských” i jiných městských medů nejsou žádným
tajemstvím, a pokud byste chtěla diskutovat na úrovni,
vynašla byste si je.
Na svazích Petřína jsou různé ambasády. Velvyslanci chtějí mít
“vlastní med” a včelaři, kteří to pro ně zajisťují, mají v Praze
i o 150% vyšší výnos, než při stejném systému včelaření na své zahradě
pár desítech km od Prahy.

Je skutečně hloupé devalvovat poměrně zajímavé téma
městského včelaření vlastní omezenou fantasií.

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 21:40:24 xxx.xxx.33.97

Když mi ten rozbor udělá někdo skutečně nezávislý, tak pak možná jo. Každopádně město prostě není zdravé prostředí - můžete se nakrájet do nudlí, ale není. Takže já osobně si radši dám med odněkud z louky, ze sadu a tak, než z městské střechy.  Protože mám zkrátka ráda kvalitu. A viděl jste někdy záznam města termokamerou a proti tomu záznam termokamery z louky v tutéž dobu? Rozdíl je to. Značnej. A to nejen pro člověka, ale i pro tu malou včelu. A ostatně………ani nepotřebuju termokameru. Stačí vnímat rozdíl, když jsem ve městě a vyjedu-li ven. Na střeše, kde není stín stromů, toť vyloženě paráda. 

Dobrou noc, já jdu do kurniku. Neb jsem již dávno došla k názoru, že někdy debata nemá cenu. 

Tom50
Tom50 25.03.2025, 21:41:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 25.03.2025, 21:28:50

Asi nečtete co píšu. Tady je řeč o špatnosti včel na střechách a ne ve městech.

I když vy myslíte - stoprocentně nevčelař, že nějaká zelená střecha (lidi už roupama a z prachů nevdí, co vymýšlet za zhovadilosti) je pro včely ráj, tak je tam přinejmenším průvan a havně ŽÁDNÝ STÍN. Včely by samy dobrovolně nikdy na takovém místě “nebydlely” když by si mohly vybrat. o jen tupý člověk je nutí žít i tam, kde to je pro ně nevhodné. “Odmění” se zpravidla úhynem a nebo zoufalou snahou se vyrojit. To je totiž pro včely jediná možnost odstěhování z blbého místa.

Pro včelaře: 

Jinde píšu, že nemám roje. Z velké části (hlavně) je to tím, že moje včely “bydlí” tak, že nemají ŽÁDNÝ důvod měnit bydlení. Mám včely na rostlé zemi (ne na podlaze, nedej Bože betonové nebo dřevěné), pod listnatými stromy v absolutním stínu a ne pod umělou střechou. V zimě a v předjaří k úlům může slunce, pak jsou zastíněné a stromy odpařují vlhkost (spolu s rostlou zemí) a vytvářejí speciální mikroklima, na sebelepší střeše nedosažitelné. Komu chcete se včelami věřit když ne praktikovi jako jsem já? Včely na střeše je debilní móda, havně kvůli lživé, otupující reklamně kapitalisticky bezohledných sráčů. Kam chcete patřit?

A vracím se kvůli zrzce. Fakt zrzavá nejsem já, naštěsí jsou na světě i normální lidi jako ona. A zrzavá, debatu, proboha, moc prosím, nevzdávejte. Oni pak sluníčkoví myslí, že mají ptavdu, když se nima nikdo rozumný nechce hádat.

Druhý návrat. Často se tu zmíním o Petrovi. To není někdo abstraktní, je to prostě kámoš, zemědělc (co to dotuje topenařinou) co nemá čas sem psát. Má včelín s betonopvou podlahou. Dal si říct a polovinu vč dal metr před něj na drn. A spadla mu čelist z rozdílu. A to nemá stín stromového baldachýnu.

Tap
Tap 25.03.2025, 21:57:02 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Tady nikdo nepodporuje včely na střeše.
Vy nejste všichni schopni komplexního uvažování?
Včela na střeše je odpověď na prapůvodní otázku
- létaly by včely do druhého patra paneláku?
Ano, umí se vracet i mnohem výš. 
A pokud to NEJDE JINAK, pak včelaření na střeše možné je. 
A ve městě to někdy jinak nejde. Proto se přece člověk nemusí vzdát včelaření.
Může vynajít i nějaký ten pokrok, třeba.
Nebo se po pár letech vzmůže, pořídí si pozemek a bude.
Na planetě je přes 8 miliard lidí - a všichni si ten pozemek pořídit nemohou. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.03.2025, 21:58:54 xxx.xxx.171.143

Tape, to co tvrdíte je nesmysl. Já se v Praze kdysi narodila a čirou náhodou do 20 let bydlela v Lettohradské ulici , přímo za budovami Národního technického muzea v podkrovmím bytě. Už tehdy předl lety bylo v létě vedro, park nepark a ta dnešní vedra jsou mnohem horší. Nějaká trocha zeleně na střeše tohle absolutně nemění.

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 22:01:48 xxx.xxx.33.97
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.03.2025, 21:58:54

A ta smogová poklička k tomu, to je vyloženě luxus bydlení. Ta tomu vůbec nepřidá.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.