A nemá náhodou KaJi taky Langstroth s výškou 30 cm? Myslím, že i psal, že tu výšku našel v nějakém Langstroth katalogu. Má to na čtvercovém půdorysu.
Jak nepoužít mřížku
Tohle je mrzuté. Mrzí mě to, ale on viděl velmi špatně, co si pamatuju. Je svéráz, ale zajímavé názory měl, jen měl tu vadu, že se kamarádil s filologem. Škoda zajímavého včelaře s nestandardními postupy. Snad je jinak zdráv.
Tohle je mrzuté. Mrzí mě to, ale on viděl velmi špatně, co si pamatuju. Je svéráz, ale zajímavé názory měl, jen měl tu vadu, že se kamarádil s filologem. Škoda zajímavého včelaře s nestandardními postupy. Snad je jinak zdráv.
Tohle mě velmi zajímá, máte, prosím, víc informací o L 30?
Čistý čtverec u L nejde, byl by to třináctirámek s placem pro parking blinovky. To je vždy výhodnější než aby to bylo knop. Totiž to je původní idea Hybridu - je tu o něm psáno, ale odradila mě atypičnost výšky rámku 30. Že bych to nakonec zkusil? Hodně jste mě Michale nahlodal!
Totiž, 28,5 při 13 r má plochu VN 166 dm2 což je skvělé. Ovšem při výšce 30 by to dalo 175 dm2.
Díky, mám o čem přemýšlet.
Vím jen to, co dával na VF. Pamatuji si fotky úlů. Plodiště na 12 r, na tom medníky na 10 R u jedné strany. Doplněno do kraje jen laťkou, aby to shora zavřel.
Výšku zvolil podle sebe. Dříve tu asi nebylo dostatek informací o langstrothu. Později prý narazil na to, že je to používaná výška.
Děkuji.
Nedivil bych se tomu. Kdo umí uvažovat a něco vyzkoušel (tak aspoň 30-40 let), tak se přesvědčí, že je prostě 30 magická hranice, přes kterou se nevyplatí přejít.
Ale já pořád myslím panenský med. Kdo se spokojí s “obyčejným” medem, pak mu nevadí (kor když je mladý a xxx) převěšování, stres z mřížky a kvůli stresu asi úhyny (ne všechno padne, říkají tomu selekce a šlechtění) atd.
Našel jsem KaJiho příspěvek na VF:
S překvapením jsem zjistil že ten můj rámek 448x300, kde jsem myslel že je to můj bastl - tak na něj se dělají ve Finsku PS úly. Takže výška rámků 12" taky někde je. Čtv. půdorys Langa 465*465 je taky standard. Kdyby se mi jednou třásla ruka, nebo došlo dřevo, vše nakoupím podle std. veřejných výkresů. A bude to kompatibilní s mými stávajícími úly.

nie nemá, Karel prešiel z Brenera na LG 1/1, potom keď sa rozhodol používať vysoký rámik v plodisku, skutočne používal chvíľu 448*300., nezačal s Jumbom čo je dvounasobek tzv Langa 1/2 o výške rámiku 137mm. ale jeho sympatie získal CZ JUMBO4/3 = výška rámku 159+168=tedy 327mm !
Děkuji.
Goro, děkuji i vám.