Aktuálně: 2 472 inzerátů236 450 diskuzních příspěvků18 659 uživatelů

Tom50

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.04.2025, 11:32:06 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.04.2025, 09:53:00

Pardon, ale svými větami, jen a pouze prokazujete absolutní neznalost chovu včel.

kometa
kometa 20.04.2025, 11:36:12 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.04.2025, 11:32:06

A já snad někde psala, že včelám rozumím?

Reagovala jsem na váš příspěvek ohledně psích množíren, který byl nepřesný a zavádějící.

M.S.
M.S. 20.04.2025, 11:37:25 xxx.xxx.56.95

Plkání o ničem. Ale jednu věc napíšu. Svůj chov čehokoliv už skoro nikomu neukazuju. Lidé jsou stále horší… nenávistnější, závistivější, podlejší. Navíc tu máme možnost pranýřovat prakticky ihned kohokoliv na internetu s obrovským dosahem. Jediná obrana je chránit si své soukromí. To jak moc se krade ani nemusím zmiňovat. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.04.2025, 12:04:14 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.04.2025, 11:36:12

Ne, pouze srovnáváte množírnu psů a chov včel, což srovnávat nelze.

Tap (neregistrovaný) 20.04.2025, 12:32:24 xxx.xxx.134.34

Kometa si neuvědomuje, jak propastný rozdíl je mezi ní a top chovateli.

kometa
kometa 20.04.2025, 12:43:31 xxx.xxx.147.163
drvodelkafialova:

Ne, pouze srovnáváte množírnu psů a chov včel, což srovnávat nelze.

Já nic nesrovnávám. Jenom rozporuji vaše tvrzení, že u psích množíren je vidět hned špína a hladová zvířata. 

Smidla
Smidla 20.04.2025, 13:28:26 xxx.xxx.96.32

Reakce presne odpovida ocekavani. Nuze, pojdme se na to podivat.

1) ano, nemel jsem brat vcely z cech, nechal jsem se zlakat kvalitou genetiky. Zda se vecejne krska vyjadril o svych vcelach ve smyslu varoaresistence netusim, kazdopadne na soukromem foru, jez sam zminuje, ano.

2) Pokud na plnou bednu 39x30 postavite nizky optimal, neni to rozsireni o 100% ostatne jsem tak ucinil na doporuceni prodavajiciho. CItuji: "Ty vcely jsou tak silne, ze je na ne po prevozu potreba postavit mednik, nebo pujdou na strom. Mimochodem vcely mednik ignorovaly, zalily plodiste nektarem a sly do rojove nalady. 

3) Svuj prispevej jsem napsal proto, abych varoval pripadne zacinajici chovatele. Krska tu vyzdvihuje svou metodiku, “svuj Blanik” ovsem jedno cele stanoviste co prodal je KO. Pravdepodobne jeho zak nedodrzel nekterou z podminek ze?

4) Ta matematika. Dovezl jsem si, jak tu krska zminil, celkem 3 vcely. Pokud jsem udelal z jednoho vcelastva troje, jsme na zminovanych 5 Ovsem mizernych je vsech 5. To jen pro upresneni.

5) cena. Bezna cena vyzimovaneho vcelstva je 3.500 - 4.000 krska si rekl o 4.500 za vcelstvo. Kde je ta pratelska cena? Ano, bylo mi nabidnuto slabsi vcelstvo jako kompenzace ze jedu tak z daleka. A ted si hrdina rekne o zaslani castky na ucet? S timto DAROVANYM vcelstvem jsem si dotahl vapno. Takze bezzuby kun.

6) ul optimal. a ostatne i jine uly. V prvni fazi krska prohlasoval, ze metodika Blanik bude fungovat v kazdem systemu, kde bude VN plodiste a NN mednik. Moje silne vcely jsou jak v kombinaci VN+NN langstroth tak NN langstroth ⅔ tak NN optimal.

Kdo ma pochybnosti o tom jak silna vcelstva mam, prijedte se podivat. ;)

Vsem clemum zminovaneho neverejneho fora jsme nabidnul ZDARMA matky linie Sedlacek. Javali, kdyz uz to tu komentujes, popis taky svoji zkusenost z toho soukromeho fora ;) Mimochodem, to forum stale existuje a vsechny texty tam stale jsou. Krsko, jestli neprestanes lhat, budu opravnen to zverejnit. 

Tap (neregistrovaný) 20.04.2025, 14:07:59 xxx.xxx.134.34

Teď to začíná bejt vopravdu zajímavý. 🤣

Javali
Javali 20.04.2025, 14:39:33 xxx.xxx.122.64

Já jsem v té době měl 100x větší problémy než rozčilování s Tom50 a vím jak se na fórech chová a je to známá osobnost spoustu let a pěkně divočil na všech fórech, tak už by lidi mohli spolknout jaký je. A jaký teda je? Vy mu dáváte nálepku “zlý pes”, ale on jen štěká a nekouše. Aspoň se nepřevařuje, na rozdíl od jiných není tak strašný jak vypadá. Ještě jsem ho neviděl někoho odpálkovat i když si neodpustí některé rejpance. Jeho metody se vždy schodují s tím co se lze dočíst ve starých knihách nebo lze vidět u ohleduplnějších vcelařů a když jsem byl ke včelám opatrnější a vycházel z jeho rad tak mi přezimovaly všechna včelstva. V jeho metodě není nic co by mohlo včelstvu ublížit, je hodně opatrná a úplně v protikladu k některým kaskadérským kouskům.

Taky si myslím, že za tuhle diskuzi která se nehodí na velikonoce dostaneme od Pánbíčka minimálně na holou a to že někdo dnes nemá ani svědomí nebudu už rozebírat.

Anonymní (neregistrovaný) 20.04.2025, 14:43:14 xxx:xxx.be59:8003
Tap:

Kometa si neuvědomuje, jak propastný rozdíl je mezi ní a top chovateli.

Kometa si neuvědomuje v jakém fóru se nachází.

Tap (neregistrovaný) 20.04.2025, 16:14:35 xxx.xxx.134.34
Anonymní:

Kometa si neuvědomuje v jakém fóru se nachází.

Nepište to laskavě anonymně.
Páč vona si bude myslet, že to píšeme my.
Ona je jinačí. 

tom4
tom4 21.04.2025, 14:31:04 xxx:xxx.d3fc:ee17
»
Odpověď na příspěvek uživatele Smidla z 20.04.2025, 13:28:26

Dobrý den , urážíte tady člověka, který všem, kdo o to stojí, nezištně a velmi fundovaně poradí. Zveřejnil tady svou metodiku a každý si může udělat obrázek sám. Píšete , že já, jako jeho žák jsem nedodržel přesně metodiku, protože mi většina jednoho stanoviště padla. Ano, padla, ale kdyby to bylo tak jednoduché, jen nedodržením metodiky, pak jste génius, když tohle můžete tvrdit. Celou zimu, kdy je méně práce ve včelách, tady rozebíráme různé vlivy, co mohou včely ovlivnit. Známému včelaři padlo víc než sto včelstev, včelaří 40 let. Udělal chybu v metodice ? Těžko, že ? 

Smidla
Smidla 24.04.2025, 08:19:53 xxx.xxx.96.32
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 21.04.2025, 14:31:04

Pokud někoho pravda uraží, pak tedy uražím. Pokud někdo tvrdí, že stačí:" do posledního detailu dodržet metodiku, nikdy vcely nepadnou" Tak jak to tedy je?

Otevrete oci. Zacnete vnimat co je napsané, ne jen to co chtete. Ano, lichotivé to pro Kršku neni je to problém? Jsou přípustné pouze lichotivé, vlezdozadkové posty? Dal jsem si dohromady jedna a jedna. Chování “lazárků” kejkle s buchtama a blinovkama, rocní medný výnos, vyjadřování o jiných vcelařích, co to delají jinak, Blaník, Blanička a spoustu dalšího. Výsledkem je toto vlákno. A jestli si někdo myslí, že rady ospravedlní jecho činy a chovaní, je to jeho věc. Stejně tak je věcí ostatních se rozhodnout, že o to nestojí a pro ty to tu ted je.

Řekl jsem že jsem ochotný tu metodiku vyzkoušet. Taky jsem řekl že současně pojedu i podle Špavora. Nyní mi nejvíc vyhovuje směs tohoto i dalšího. VN+NN, silná včelstva, takže odpadají kejkle s blinovkama, jednoduše je není kam vkládat, medníky dle potřeby, mezistěny do plodiště a zebrovat, u NN převěšovat plod, do budoucna si všechny včelstva převedu na VN. Bohužel jediná dvě včelstva ve vysokém optimalu byly ty Krškovo, takže tam jsem nic nezjistil. Tento rok si tam dám Sedláčkovo a pak se uvidí. Momentálně zastávám názor, že úlová sestava má malý vliv na konečný výsledek, důležitější je genetika a včelař. Metodika Blaník, no metodika, je neskutečně pracná, časově náročná, neusále na hraně rizika, nevhodná pro pracující a už vůbec ne pro víkendové včelaře.

Posuzuju podle svých podmínek 250 - 450 m.n.m (podle stanoviště) jižní morava. Letos zazimováno 27 včelstev + jeden pozdni oddělek. Vyzimována všechna včelstva, jedno je bezmatečné. Oddělek padnul. Krškovo včelstva jsou lazari, Sedláčkova genetika silná, nebo nadprůměrná včelstva. Tolik pro letošní jaro.

romaning
romaning 24.04.2025, 08:59:33 xxx.xxx.112.219
Javali:

Já jsem v té době měl 100x větší problémy než rozčilování s Tom50 a vím jak se na fórech chová a je to známá osobnost spoustu let a pěkně divočil na všech fórech, tak už by lidi mohli spolknout jaký je. A jaký teda je? Vy mu dáváte nálepku “zlý pes”, ale on jen štěká a nekouše. Aspoň se nepřevařuje, na rozdíl od jiných není tak strašný jak vypadá. Ještě jsem ho neviděl někoho odpálkovat i když si neodpustí některé rejpance. Jeho metody se vždy schodují s tím co se lze dočíst ve starých knihách nebo lze vidět u ohleduplnějších vcelařů a když jsem byl ke včelám opatrnější a vycházel z jeho rad tak mi přezimovaly všechna včelstva. V jeho metodě není nic co by mohlo včelstvu ublížit, je hodně opatrná a úplně v protikladu k některým kaskadérským kouskům.

Taky si myslím, že za tuhle diskuzi která se nehodí na velikonoce dostaneme od Pánbíčka minimálně na holou a to že někdo dnes nemá ani svědomí nebudu už rozebírat.

Zdravím. Přes Velikonoce jsem byl pryč a neměl čas to tu číst. A teď se dívám, jak se nám to tu rozjelo.

I já jsme byl součástí soukromého Šmidlova fóra. Bylo to takové malé, skoro rodinné, kde jsme rozebírali včelaření jednotlivých členů - každý tam měl vlákno, jak to dělám já..

Narozdíl od Šmidli nemůžu porovnávat. Nemám jiné metodiky odzkoušené. Od začátku jedu podle Toma50 v Blanících a jsem naprosto spokojený a jsem rád, že jsem se pro ni rozhodl. Složitá mi nepřipadá. Kejkle s BP mi dávají smysl. med v mých skoro 550m taky mám. Takže díky

Citace Javali - hezky napsáno 🙂

Tom50
Tom50 24.04.2025, 10:06:48 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele romaning z 24.04.2025, 08:59:33

Děkuji vám Romane. Ona pravda nakonec vyjde najevo.

Jestli je nějakou autoritou českého včelařství Ing. Kamler František (druhý Kamler v Dole je nepříbuzný a ne Ing., ale RNDr.) Pro úplnost, Kamler Fr. je i doktor.

Tak když odešel do důchodu (podle mě získal nezávislost, ale pro DFol pracuje i nadále), začal tvrdit, asi před 10-12 lety začal a publikuje dodnes na stránkách Včelařství, že je v systému Dadant asi třetina práce oproti VŠEM v Česku praktikovaným úlovým systémům. 

Já vyzkoušel kde co a TVRDÍM totéž co Ing. Kamler (já to začal tvrdit dřív než on). A dodám, že úplně nejhorší je čistokrevný (Boháčův - Farrarův) NN systém. A Optimal je přesně systém Boháč - Farrar. Jména bych měl ale psát opačně. Farrar s tím laboroval v USA mezi válkami a po ww2 byl v USA téměř opuštěn, přežívá v Austrálii. To nebránilo Boháčovi na přelomu 70/80 let dvacátého století vyhrabat dávno “mrtvé dítě” a spustit NN mánii, která trvá dodnes. I mě trvalo roky než jsem pochopil, že je to hloupost a že Včelařství psalo roky nesmysly (a nejen v otázce NN systémů). Jen dodneška nevím motiv.

Ale to nevadí, “suchaři” trápí včelstva suchem v úle a to víme, že nařídila KSČ  kvůli zbrojení, protože zlí imperialisti nechtěli ikomunistům prodávat vosk, potřebný na zbraně proti imperialistům (skutečně zlí a zavilí byli ti imperialisti!). A tak ti jednodušší z nás dodnes plní nařízení Strany a Vlády vnucené Národní Frontou a trápí včely co největším suchem. Úsměvné je, že to nařízení KSČ vysoce uvědomněle plní v úle z USA.

Proč vnucoval Svaz jedinou rámkovou míru 39x24 jsem vysvětlil také. Šlo o láci co nejhromadnější výroby, jak rámků tak pouhých asi 3 typů úlů. To proto, že se stát pokoušel včelařit a měl v provozu statisíce úlů a miliony rámků. O vhodnosti toho či onoho nerozhodovali odborníci, ale vysocí úředníci, jejichž kvalifikaci plně nahrazovala rudá stranická knížka - legitimace. Nic jiného se sériově nevyrábělo. Vše se opakuje, dnes opět nerozhodují podborníci, ale v EU zelení a sluníčkově-vítací-duhoví fanatici. Nic se nezměnilo, jen to dostalo OBLUDNÝ rozměr.

Ale proč stát, přes NF a Svaz dovolil Boháčovcům adoraci amerického úlu a vnucení NN systému je mi záhadou. Ale ono to nakonec, jako všechno, vyplave. Ale stěží to bude někoho zajímat a zapomene se to všechno tak, jako se dnes zapomněly košnice, kláty a další vymoženosti.

Smidla
Smidla 24.04.2025, 22:41:25 xxx.xxx.96.32
»
Odpověď na příspěvek uživatele romaning z 24.04.2025, 08:59:33

Romane, BP ti dává smysl, nejspíš proto, že nemáš silné včelstva.  Zatni zuby, vyzkoušej i jiné metody. Když nic jiného, budeš moct porovnat. 😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.