Dostala som 2 sliepky (na výmenu za kvočku a za to, že som ju odviezla na dosť dlhú vzdialenosť). Mohla som si sama vybrať 2 sliepky, tak som si vybrala. Dve jarabé. Mám ich doma, sú oddelené od ostatných pletivom v priestore asi 3 - 4 m2. Majú tam aj malý domček nas ukrytie sa. Plánujem/plánovala som ich po cca týždni spojiť s ostatnými, zatiaľ som chcela, aby sa trochu zoznámili cez plot, aby to stretnutie nebolo príliš dramatické.
Nezdajú sa byť ani veľmi bojazlivé. Lenže dnes - na druhý deň - som zistila, že jedna zo sliepok vytrháva pierka zozadu druhej a pierka žerie. Asi je v strese a robí to preto? Kúpila som kedysi preventívne aj okuliare proti ozobávaniu, ale prieči sa mi to dať tej sliepke. Bude ešte vo väčšom strese a tiež, ako takto obmedzenú sliepku spojím so zvyškom kŕdľa?
Čo by ste mi poradili? Čo by ste robili Vy? Ďakujem za všetky odpovede a rady.
Když jsme mívali slepice vyřazené z drůbežárny,tak ty bývaly ozobané. Když se u nás vypustily na velký dvůr s možností hrabání,pasení,popelení,ale i s řadou různých míst kam se mohly schovat,ozobávání většinou přestalo.A když začaly chodit na zahradu,hnojník už je to ani nenapadlo.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 26.04.2025, 20:19:29
To máte pravdu, na malém prostoru jsou slepice spíš ve středu a nějak to řeší..ještě bych zvýšila příjem bílkovin..granule plus zbytky masa, tvaroh , kyselé mléko, hrách (pokud jim bude chutnat) a podobně..a moje malá chovatelka😀
Zvažujem teda, že ich spojím hneď zajtra - teda na tretí deň - so zbytkom kŕdľa, nejako sa to snáď vyrieši - budú mať k dispozícii veľký dvor s rôznymi zákutiami a aj s požnosťou popelenia, aj krytý skleník a budú riešiť vzťahy s ostatnými sliepkami, nie ozobávanie - čo poviete? Budú mať možnosť aj niekde sa ukryť… Je to možno priskoro, ale nerada by som bola, keby sa tento zlozvyk zakorenil.
Aj tvaroh navyše som im už nadelila. Jedna mi ho zobala aj z ruky. Tá ozobávajúca nie, ale keď som si ju neskôr dala na kolená (s prvotným úmyslom, že jej teda nasadím tie okuliare proti ozobávaniu) a škrabkala som ju, sedela krotko a nesnažila sa ani ujsť odo mňa. Aj mi jej bolo ľúto, ani tie sliepky to nemajú ľahké pri takýchto presunoch.
…tak si myslim, že si ten zlozvyk už mohla přivézt z drůbežárny..nezdá se mi,že by se jen tak najednou vrhla na kolegyni😀…snad se Vám to podaří i třeba se zkouškou nasazení brýlí..
Do jisté míry jde o vyložený zlozvyk. Taky mám kohouta odděleného, aby mu dorostlo peří, protože ho slepice ozobaly. Mezi sebou nemají problém, ale jakmile ho vypustím, dvě nebo tři slípky se po něm vrhají, takže půjdou šlapat nudle (jak tu někdo poetiky říkává) a budou nahrazeny velsumkami, alespoň doufám, že se něco vylíhne a budou nějaké kuřičky 😊 Zajímavé je, že to dělají jen hybridky, breeska ani australky nikoho neozobávají a ani dřív jsem s čistými plemeny ozobávání takřka neznal.
Vďaka za odpovede, brýle som nenasadila, vypustila som ich
nastali nejaké boje, momentálne sa nebijú, ale asi ešte k bojom príde, lebo sliepok je viac, dúfam, že si poradia - ak ozobávanie pretrvá, tak si tú ozobávajúcu neponechám
Priestoru majú dostatok, oproti tomu, čo mali, je to kráľovský priestor, snáď sa to urovná
Naše dobré sliepočky tie prišelkyne celkom pekne už prijali, žiadne boje sa nedejú,
ale keďže tá ozobávačka si začala dovoľovať vytrhávať pierka už aj nášmu kohútovi, ktorý sa okolo nej krútil, tak som predsa len nasadila okuliare. Je mi to ľúto, ale ešte bola druhá možnosť - sťať ju, a to sa mi ešte menej chcelo.
Čítala som, že údajne po čase, keď jej dám okuliare dole, mohla by na tento zlozvyk zabudnúť. Aj to skúsim. Musím si ale vygoogliť, koľko má tie okuliare nosiť, aby som jej ich mohla dať dole. Čítala som to, ale zabudla som už.
Inak, ešte v ten deň som okuliare tej sliepočke dala dole, lebo keď som ju skontrolovala po niekoľkých hodinách, zistila som, že má hrvoľ úplne prázdny, skúsila som jej dať jesť dobrôtky, ktoré jesť chcela (tvaroh, namočenú sypkú zmes pre nosnice…) a ona sa nevedela najesť, ďobala vedľa…
A ako som jej dala tie okuliare dole, keď sa najedla, pustila som ju aj s kolegyňou preč od ostatných sliepok, do našej veľkej záhrady a tam si začala hrabať, kŕmiť sa trávou, hmyzom a čojaviem čím. Po tom šoku z okuliarov začala mať iné záujmy, ako trhať perie, svet ju bez okuliarov začal baviť? Ani keď sú spolu s ostatnými, netrhá perie. Sledovala a sledujem ju, ale netrhá perie ani kolegyni, ani kohútovi, ani nikomu. Trochu sa stránia ostaných sliepok, keď sú spolu, ale inak pekne koexistujú. Znášajú aj vajcia, hniezda sú v kuríne, ale poobede im stále dávam slobodu v záhrade. Takže sa to celé vyriešilo. A teší ma, že sliepočka nemá už okuliare.