Aktuálně: 2 091 inzerátů285 333 diskuzních příspěvků20 370 uživatelů

Umělá inteligence

trojAAAcko
trojAAAcko 08.07.2026, 11:38:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.07.2026, 13:33:21

Nic ve zlém, ale hrozně se motáte ve vlastních výrocích. 

Vaše přirovnání s knihtiskem není moc smysluplný nebo přesněji poloviční. Obecně a hodně jednoduše dává smysl, ale já bych se pod to nepodepsal. Jinak nechápu, proč zmiňujete grafy (ať jsou jakékoliv) pokud ani nevíte co všechno obsahuje a jak došlo k výsledku. Ukázku co se dá dělat s lidmi a nějak i manipulovat jsem předvedl téměř před rokem ohledně návratnosti Ukrajinců v ČR - určitě si vzpomínáte. Graf který se šířil na internetu neobsahoval nejdůležitější rok - 2022 kde byly ty výdaje největší a Ukrajinci nic nevydělávali (jak taky mohli samozřejmě). Návratnost samozřejmě bude jen v delším horizontu, ale nikdo se nepozastavoval, že tam rok 2022 není a málokdo si dal tu práci a podíval se na metodiku a jaká data jsou zahrnuta.

To samé platí i v tomto případě - pokud už nějak šířím nějaký informace nebo data (ne, že by na tom bylo něco špatně) tak je dobré vědět na jakých datech a jakým způsobem vznikl ten výstup a je jedno jestli je to graf nebo číslo.

A to nemluvíme o těch penězích, co byly ušetřeny.

O tom primárně mluvím já - šetření peněz ve výzkumu je jedna věc a vím o mnoha případech kde došlo k mnohonásobně rychlejším výzkumům ať už ve zdravotnictvím či leteckém průmyslu. Jenže co soukromý sektor? Tam jsou neskutečný prodělky které se taky i špatně počítají.

Jojo, o Fordu a nějaké té bance jsem četla, to bylo tak trochu předčasné, ale tak to je jasné, že pokud zavádíte novou technologii, nemůžete tu starou rovnou odstřihnout, tuplem když ta nová technologie je prozatím neodzkoušená, to byla jaksi nedomýšlivost (eufemisticky řečeno) managerů těch společností.

Vidím dva záseky. První je ten, že nasazení AI nebylo okamžité (trvalo to více než rok), protože člověk je zaprvé pomalý aby to implementoval rychle a hlavně přečerpávat budgety není lousknutím prstu obzvlášť ve velkých korporátech. To samé bylo i ve Fordu - to, že Ford (či jakákoliv jiná firma) oznámí nějakou novinku nebo aktualizaci, předbíhá tomu dlouhá doba příprav. V případě oznámení veřejnosti nasazení AI znamená, že interně to začali řešit cca 2 roky předem a reálná implementace do interních systému včetně testování cca rok před veřejným oznámením. Před pár lety jsem se vrátil do automotive a už teď řešíme prototypy který budou na trhu asi tak za 4-5 let a veřejnost jenom tuší, že se něco objeví, ale nikdo neví co. To samé ZF - vývoj a testování převodovek a mají pobočku v Plzni. Nedávno (bratr mého kolegy) přijel autem od BMW (myslím, že to byla M3) která půjde do prodeje za několik měsíců a prý zrovna zajíždí novou převodovku která bude v prodeji až s Faceliftem - takže až za tři roky.

Druhý zásek spočívá v tom, že někdy se stane, že končí například license podpůrného SW a hledá se řešení kolikrát v nerealistickém časovém úseku. Též mám zkušenost kdy jsme ve firmě dostali zprávu, že končí podpora nějakého SW a museli jsme hledat alternativní řešení abychom například nezastavili výrobu. Jenže v tomto případě i “jednodušší” manažeři ví, že se jedná o průser a už se s tím počítá a eskaluje výše. Jenže tato situace, ale není případ s integrací AI která byla a je cílená.

K Vašemu druhému příspěvku. Můžete mi vysvětlit proč by Čína takovou technologii někam prodávala?? Je rozdíl prodat produkt nebo nástroj. Co je lepší - prodat zbraně nebo halu na výrobu zbraní? Čína není tak hloupá aby si zajistila národní bezpečnost a pak jí vystavila riziku kvůli prodání takového nástroje… Čína maximálně poskytne službu, že někomu svým nástrojem vytvoří kybernetickou bezpečnost kdo si zaplatí.

A ještě detail - moje otázka byla o tom kdy to bude mít ten “smradlavý, neosprchovaný” nerd alias hacker v garáži takový nástroj a neptal jsem se na národní bezpečnost s tím, že Čína takovou věc nikdy neprodá.

Buggyra
Buggyra 08.07.2026, 12:21:31 xxx.xxx.198.226

Čína nebude nikomu vytvářet kybernetickou bezpečnost. 

Čína naopak bude prodávat hackerský program (neříkají někomu něco levné technologie se sledovacími prográmky?) až se budou hory zelenat. Čína vydělává, získává zdroje a moc. Proč by Čína měla ukazovat prstem na sebe jako na hrozbu světové kyberbezpečnosti (a riskovat světové “tytyty”), když může prodat v klidu “legální” software a ejhle, jéje, to bychom nečekali, že někdo to použije proti lidem, to jsou ale oškliví ještírci ti naši zákazníci, že ano… 

No však uvidíme, když to nebude Čína, on se někdo najde.

Nemyslíte si snad, že to bude jako atomovky, že všichni si na tyhle programy sednou jako Anthropic a budou si vyměňovat pohledy, jak jsou mírumilovní a jak nikdy tyto ničivé zbraně nepoužijí? 

Jako já nechci být poslem špatných zpráv, vnímám, že AI je skvělá příležitost pro lidstvo. Ale jak znám lidstvo…

trojAAAcko
trojAAAcko 09.07.2026, 10:40:50 xxx.xxx.253.36

Čína nebude nikomu vytvářet kybernetickou bezpečnost. 

Co taková RF? KLDR? Ti si to klidně zaplatí aby jim Čína takovou službu poskytla.

Čína naopak bude prodávat hackerský program (neříkají někomu něco levné technologie se sledovacími prográmky?) až se budou hory zelenat. Čína vydělává, získává zdroje a moc. 

Tyto dvě věty se navzájem vylučují. 😉 Proč by Čína vytvářela “nedobytnou” ochranu pomocí takového nástroje a pak ten nástroj prodávala aby se následně sama ohrozila útokem? Taková věc není jako prodávat know how jak vyrábět pánve na vaření. Pánvičkami Velkou Čínskou zeď jen tak nezničíte.

Proč by Čína měla ukazovat prstem na sebe jako na hrozbu světové kyberbezpečnosti (a riskovat světové “tytyty”), když může prodat v klidu “legální” software a ejhle, jéje, to bychom nečekali, že někdo to použije proti lidem, to jsou ale oškliví ještírci ti naši zákazníci, že ano…

Na moji reakci výše můžete argumentovat tak, že ten "nástroj" můžou osekat aby to mohli v s klidem na duši prodat jenže se následně stane to co píšete v této citaci. Jenže tento scénář je dost nepravděpodobný a má to dva důvody. 

1. Pokud osekáte takový nástroj který je “AI powered” tak ho můžete osekat jak chcete (či jinak udělat downgrade) jenže kupec si to může zpět zase vylepšit a být rizikem vůči prodejci (Číně). Takové know how ani její část se prostě neprodává. 

2. V předešlých příspěvcích jste zmiňovala firmu Anthropic což je Americká AI firma která vyvinula ten Mythos jak jste psala. Co brání USA aby si připlatila a vylepšila si svojí kyberbezpečnost pomocí třeba Mythosu? V tu chvíli budeme mít dvě velmoci s takovou robustní bezpečností a Čína se bude hájit jen stylem “USA je pro nás hrozba a proto jsme to udělali” a USA to bude mít zrcadlově stylem “Čína je pro nás hrozba a proto jsme to udělali”. Tady si ty hrozby budou před sebou jen předhazovat jako se to děje se vším a pořád ať už po ekonomické, vojenské, …. stránce. Jenom mezitím EU bude mluvit jak to chce taky a jak na tom začala pracovat, ale mezitím si bude tisknout penízky na jiné zábavy a dávat povolenky i na užitkovou vodu.

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 11:13:31 xxx.xxx.198.226

Proč by Čína vytvářela “nedobytnou” ochranu pomocí takového nástroje a pak ten nástroj prodávala aby se následně sama ohrozila útokem?

Přece protože Čína už bude mít proti tomu programu zabezpečení. Tak kdo by ji tím programem mohl ohrožovat. No programem Velkou čínskou zeď taky nezbouráte.

1. proč by to Čína osekávala. Ona nevyrobí program, který bude napadat infrastrukturu, oni vyrobí pouze program, který v ní bude vyhledávat chyby. Klidně můžou vyrobit program na vyhledávání okýnek do windows prostoru a sami můžou jet v DOSu, jestli mi rozumíte. A nebo stačí udělat program s pojistkou “když uvidíš tenhle kód, tak chyby nehledej".

2. Co brání USA aby si připlatila a vylepšila si svojí kyberbezpečnost pomocí třeba Mythosu? Inu jak vyplývá z toho, že USA pomocí toho Mythosu svou bezpečnost už ladí, tak…

Jenom mezitím EU bude mluvit jak to chce taky a jak na tom začala pracovat, ale mezitím si bude tisknout penízky na jiné zábavy a dávat povolenky i na užitkovou vodu. A teď jste na to konečně kápnul. Takže proč já bych měla mít strach z AI Mythos-like programů? No třeba protože naše spící panna na to nebude mít odpověď.

trojAAAcko
trojAAAcko 09.07.2026, 11:59:34 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.07.2026, 11:13:31

Přece protože Čína už bude mít proti tomu programu zabezpečení. Tak kdo by ji tím programem mohl ohrožovat. No programem Velkou čínskou zeď taky nezbouráte.

Na to jsem už reagoval touto pasáží - Pokud osekáte takový nástroj který je “AI powered” tak ho můžete osekat jak chcete (či jinak udělat downgrade) jenže kupec si to může zpět zase vylepšit a být rizikem vůči prodejci (Číně).

A o obyčejný basic program zájem nebude, tich je na různých trzích dost.

Ona nevyrobí program, který bude napadat infrastrukturu, oni vyrobí pouze program, který v ní bude vyhledávat chyby.

A víte vůbec jak se hledají ty chyby v systému? No přece napadáním a dostáním se dovnitř systému… Jen tak odhalíte zranitelnost. Najděte si nějaké informace třeba o eventech “Bug bounty” a jak to funguje. Jen u etických hackerů je pravidlo, že oni už dál nepokračují, ale prostě “odemkli dveře od kterých neměli mít klíč” a tu znalost “prodají”.

Program na scanování systému by byl vlastně “neprodejný”, respektivě prodejný by byl, ale proč to kupovat od Číny když by si to mohli vyřešit jinak? Klasická metoda, chytit hackera a dát mu dohodu - minimální nákladnost. USA to takto praktikuje léta. S tím, že na scanování zranitelnosti si můžete zaplatit etický hackery který stojí zlomek ceny.

Klidně můžou vyrobit program na vyhledávání okýnek do windows prostoru a sami můžou jet v DOSu, jestli mi rozumíte. A nebo stačí udělat program s pojistkou “když uvidíš tenhle kód, tak chyby nehledej".

Toto mi připomíná Hurvínka a válku - nic ve zlém. Pokud by to udělali program ve stylu “když uvidíš tenhle kód, tak chyby nehledej". tak si Čína sváže ruce sama sobě. Už nebude takový prostor k inovacím a je dosti možné, že to budou muset tu “část kódu” smazat (či jim to “AI powered” SW smaže samo) a co potom? To je hodně špatný řešení. 

Nicméně kdo by kupoval program na "vyhledávání okýnek ve windows prostoru"? To je třeba naprosto nepotřebá věc kterou si nikdo nekoupí. Takřtka všechno (v backendu) běží na Linuxu, ať už servery s webovými stránkami, SQL databáze, bankovnictví, i iOS pokud vím vlastně beží na Linuxu. S takovým nástrojem si národní bezpečnost nezlepšíte.

Inu jak vyplývá z toho, že USA pomocí toho Mythosu svou bezpečnost už ladí, tak…

Asi tak.

Takže proč já bych měla mít strach z AI Mythos-like programů? No třeba protože naše spící panna na to nebude mít odpověď.

Jenže tady nebude co získávat. O EU si Čína ani USA neopře ani kolo. 😀Nebude co krást a získávat kromě dat o lidech který stejně už mají. 😀

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 13:16:45 xxx.xxx.198.226

Pokud jsem dobře pochopila, Mythos funguje zevnitř - prochází kód daného programu a vyhledává chyby v tom kódu. Potom mu můžete zadat, jestli má navrhnout opravu té chyby a nebo zjistit, jakým způsobem by se dala zneužít.

Normálně se asi testovalo zvenčí, a hádám, že tak funguje i etické hackování, že se to prostě někdo pokouší nabourat zvenčí. Často si ale ti “oškliví” hackeři mezi sebou prodávají právě už odhalené chyby (stejně jako je dodá taková analyzující AI) a pak už dostane dotyčný syčák přímo klíč k tomu, co chce nabourat.

Nesrovnal jste právě poměr cena-výkon lidského etického hackera (nebo lapeného zloducha) s Mythosem, že ne? To jsem jistě jen tak špatně pochopila…

Už nebude takový prostor k inovacím a je dosti možné, že to budou muset tu “část kódu” smazat (či jim to “AI powered” SW smaže samo) a co potom?

Jste mě asi nepochopil. Tím jsem nechtěla říct, že určitý způsob editace kodu nebo určitý ucelený program by měla AI přehlížet, ale to, že když narazí na určitý marker v kódu, jakémkoli kódu, kdekoli, může to být klidně krátká sekvence, tak se má tvářit, že nic nenašla a nebo má odmítnout dál hledat například z licenčních důvodů. Samozřejmě že si tuhle utilitu nový majitel může nechat jinou AI třeba z programu odstranit. No hele to si tak já laik představuju, já do toho tak nevidím, třeba to Čajna vyřeší tak, jak říkáte, a bude poskytovat jen službu - a to nakonec na tom prů**ru nic nemění, že ne? Mně bude jedno, jestli mi nemocnici zneschopní ukrajinský pracovník call centra nebo čínský komunista.

Nicméně kdo by kupoval program na***
To byl jen příklad. Z toho DOSu vám muselo být jasné, že je to jen příklad, ne?

Nebude co krást a získávat kromě dat o lidech který stejně už mají.
Já myslím, že data o lidech nikoho nezajímají. Lidi nikoho nezajímají. Půjde spíš tak jako o vyvolávání krizí, nejistot, nepokojů, zasévání nedůvěry, posilování určitých proudů ve společnosti nebo v politice, podpora vlastních cílů. Jenže “pár” lidí to při tom odnese. I kdyby jen tím, že je propustí z práce. A jak já k tomu přijdu, když moje pošťačka poslala obsah trezoru princi z Bahrajnu a pošta mi teď neproplatí složenku? Protože pro určité zloděje není malých ryb.

assil
assil 09.07.2026, 14:03:29 xxx.xxx.121.3

No já si myslím, že data o lidech jsou dojná kráva, takže zajímavý jsou hodně a taky to vyvolávání nrpokojů a proudů je založeno na datech o lidech.

Právě teď EU schválila šmírování lidí, proč asi.

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 14:40:32 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.07.2026, 14:03:29

No, jako jasně, ale ne data o lidech jako jednotlivcích, ale statistiky o lidech, trendy chování, stádní mentalita. Možná to AAA myslel, pravda.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.