Nic ve zlém, ale hrozně se motáte ve vlastních výrocích.
Vaše přirovnání s knihtiskem není moc smysluplný nebo přesněji poloviční. Obecně a hodně jednoduše dává smysl, ale já bych se pod to nepodepsal. Jinak nechápu, proč zmiňujete grafy (ať jsou jakékoliv) pokud ani nevíte co všechno obsahuje a jak došlo k výsledku. Ukázku co se dá dělat s lidmi a nějak i manipulovat jsem předvedl téměř před rokem ohledně návratnosti Ukrajinců v ČR - určitě si vzpomínáte. Graf který se šířil na internetu neobsahoval nejdůležitější rok - 2022 kde byly ty výdaje největší a Ukrajinci nic nevydělávali (jak taky mohli samozřejmě). Návratnost samozřejmě bude jen v delším horizontu, ale nikdo se nepozastavoval, že tam rok 2022 není a málokdo si dal tu práci a podíval se na metodiku a jaká data jsou zahrnuta.
To samé platí i v tomto případě - pokud už nějak šířím nějaký informace nebo data (ne, že by na tom bylo něco špatně) tak je dobré vědět na jakých datech a jakým způsobem vznikl ten výstup a je jedno jestli je to graf nebo číslo.
A to nemluvíme o těch penězích, co byly ušetřeny.
O tom primárně mluvím já - šetření peněz ve výzkumu je jedna věc a vím o mnoha případech kde došlo k mnohonásobně rychlejším výzkumům ať už ve zdravotnictvím či leteckém průmyslu. Jenže co soukromý sektor? Tam jsou neskutečný prodělky které se taky i špatně počítají.
Jojo, o Fordu a nějaké té bance jsem četla, to bylo tak trochu předčasné, ale tak to je jasné, že pokud zavádíte novou technologii, nemůžete tu starou rovnou odstřihnout, tuplem když ta nová technologie je prozatím neodzkoušená, to byla jaksi nedomýšlivost (eufemisticky řečeno) managerů těch společností.
Vidím dva záseky. První je ten, že nasazení AI nebylo okamžité (trvalo to více než rok), protože člověk je zaprvé pomalý aby to implementoval rychle a hlavně přečerpávat budgety není lousknutím prstu obzvlášť ve velkých korporátech. To samé bylo i ve Fordu - to, že Ford (či jakákoliv jiná firma) oznámí nějakou novinku nebo aktualizaci, předbíhá tomu dlouhá doba příprav. V případě oznámení veřejnosti nasazení AI znamená, že interně to začali řešit cca 2 roky předem a reálná implementace do interních systému včetně testování cca rok před veřejným oznámením. Před pár lety jsem se vrátil do automotive a už teď řešíme prototypy který budou na trhu asi tak za 4-5 let a veřejnost jenom tuší, že se něco objeví, ale nikdo neví co. To samé ZF - vývoj a testování převodovek a mají pobočku v Plzni. Nedávno (bratr mého kolegy) přijel autem od BMW (myslím, že to byla M3) která půjde do prodeje za několik měsíců a prý zrovna zajíždí novou převodovku která bude v prodeji až s Faceliftem - takže až za tři roky.
Druhý zásek spočívá v tom, že někdy se stane, že končí například license podpůrného SW a hledá se řešení kolikrát v nerealistickém časovém úseku. Též mám zkušenost kdy jsme ve firmě dostali zprávu, že končí podpora nějakého SW a museli jsme hledat alternativní řešení abychom například nezastavili výrobu. Jenže v tomto případě i “jednodušší” manažeři ví, že se jedná o průser a už se s tím počítá a eskaluje výše. Jenže tato situace, ale není případ s integrací AI která byla a je cílená.
K Vašemu druhému příspěvku. Můžete mi vysvětlit proč by Čína takovou technologii někam prodávala?? Je rozdíl prodat produkt nebo nástroj. Co je lepší - prodat zbraně nebo halu na výrobu zbraní? Čína není tak hloupá aby si zajistila národní bezpečnost a pak jí vystavila riziku kvůli prodání takového nástroje… Čína maximálně poskytne službu, že někomu svým nástrojem vytvoří kybernetickou bezpečnost kdo si zaplatí.
A ještě detail - moje otázka byla o tom kdy to bude mít ten “smradlavý, neosprchovaný” nerd alias hacker v garáži takový nástroj a neptal jsem se na národní bezpečnost s tím, že Čína takovou věc nikdy neprodá.