Aktuálně: 2 784 inzerátů261 074 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

slinivka - zánět

Sardullah
Sardullah 22.07.2025, 16:01:08 xxx.xxx.221.216
acher:

Přidám se sem s dotazem,třeba někdo poradí.Hlídáme synovi špice 15 let.A pes často žere trávu a pak kašle a mně přijde,že  ho zlobí žaludeční šťávy.Nemá někdo tip,co mu zkusit dát.Sama s tím u svých psů zkušenost nemám.

No tak žraní trávy a následné zvracení “ničeho” to je asi normální.  Resp. to, že když pes sežere trávu, tak většinou nějaký šťávy vyzvrací.

Takže je asi otázka, jestli to zvracení šťáv je následek žraní trávy a nebo to žraní trávy je způsobeno nějakým žaludečním nekomfortem a snahou si nějak ulevit, vyčistit…

Otázkou je, jestli tu trávu takhle žere doma a nebo až u tebe. 

Nevím čím ho krmíš…mě když se něco nezdá, tak nasadím klasickou vařenou dietku…berňucha vařený nejí, tak tomu dám piškoty s čajem. 

Jako známe to, že jsou období, kdy sice vyrazíme na prochajdu se psem, ale vypadá to spíš, jakože jsme vyrazili na pastvu. Tak možná ti jen roste okolo dobrá travička a nebo třeba pes trochu stresuje, že není doma mezi svými.

Verun
Verun 22.07.2025, 16:45:52 xxx:xxx.b705:f232
acher:

Přidám se sem s dotazem,třeba někdo poradí.Hlídáme synovi špice 15 let.A pes často žere trávu a pak kašle a mně přijde,že  ho zlobí žaludeční šťávy.Nemá někdo tip,co mu zkusit dát.Sama s tím u svých psů zkušenost nemám.

Nažrat víckrát denně menší porce.

Kašle.ze tu travu nedopolkne a někde mu visí a dráždí…

Doron
Doron 22.07.2025, 17:03:00 xxx.xxx.166.146

Nebo se možná k  tak dobrý trávě doma nedostane?

Tak si to užívá a přesně jak píše Verun, nejde mu to spolknout. Nescházej mu zuby?

acher (neregistrovaný) 22.07.2025, 17:14:55 xxx.xxx.222.196

On je doma,my chodíme za ním.Krmíme granule,co tam má připravený.On už kašlal před tím,kašle,ale nezvrací.Syn ho odčervil,myslel si,jestli nechyt tasemnici.Žere kočkám myši a párkrát už také kašlal a po odčervení to přešlo.My s ním byli i u veta 2x.Poslechově nic,jen na pohmat krku zareagoval. Říkal,že má podrážděný hrtan,dostal nějaká dvě injekce a vypadalo to,že by to mohlo být dobrý,ale dnes se zase cpal trávou,co kde viděl a pak kašlal,ale nezvracel.Tak mě napadlo,jestli ho nedráždí šťávy.No večer mu zkusím dát maso a uvidíme.Chodíme ho krmit 2x denně a v poledne má ještě rohlík a chondro na klouby.Na noc je doma a ráno ho pouštíme ven.

Xerxova
Xerxova 22.07.2025, 17:54:41 xxx:xxx.e24d:c602

je to starý pes - a tak mě napadl tracheální kolaps. Není to až tak vzácné a kašel je jasný příznak

acher (neregistrovaný) 22.07.2025, 18:12:14 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 22.07.2025, 17:54:41

Děkuji,  alespoň budu vědět na co se zeptat.

Ph (neregistrovaný) 22.07.2025, 18:28:07 xxx.xxx.16.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2025, 18:12:14

Jestli zere travu, protoze se mu vraci stavy - pomuze famosan. a pak pridavat probiotika nejakou dobu. Ale jestli to nesouvisi s zaludkem - tak i srdce je ve hre. nejen cervi a primo krk.

acher (neregistrovaný) 22.07.2025, 18:33:16 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 22.07.2025, 18:28:07

Srdce a plíce na poslech má v pořádku.Tak kdybych mu ten famosan koupila,tak s ním snad nic nezkazím. On je jinak vitální,čiperný,žere s chutí,hlídá na pohled na něm není nic vidět.Vet mu prohmatával krk,zkoušel jestli ten kašel nevyprovokuje,ale nic.

Ph (neregistrovaný) 22.07.2025, 18:36:27 xxx.xxx.16.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2025, 18:33:16

srdce poslechem - na me je to malo 😇ale chapu a rozumim.

Ten famosan stoji par korun a melo by se mu ulevit rychle. Kdyz to nepomuze, muze vet zkoumat dal

Ph (neregistrovaný) 22.07.2025, 18:39:19 xxx.xxx.16.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 22.07.2025, 11:15:17

neni to prusvih, ale hubnout dal uz nemusi 😂tak ma za sebou anabazi lecby s prisnou dietou, tak podle toho vypada. 

Asi je dobre, ze jste ho vyfotila. za mesic se k tem fotkam muzete vratit a porovnat si je. 

efe
efe 23.07.2025, 11:29:38 xxx.xxx.64.15

Mně Bára žere trávu, když má hlad. Zkuste to krmení víckrát denně. A ten kašel - napadlo mě to samý, co Xerxovou - tracheální kolaps, obzvlášť, jestli reagoval na vet na pohmat krku.

acher (neregistrovaný) 23.07.2025, 13:07:21 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 23.07.2025, 11:29:38

On na to prohmatávání krku nereagoval kašlem,ale na tom hrtanu spíš jen ucukl,že je mu to nepříjemný.My jsme ani nevypozorovali,co ten kašel spustí.Na procházce lítá,doma hlídá lítá štěká,to nekašle a pak třeba leží a vstane,ujde pár kroků a začne kašlat.Zkusila jsem mu dát granule senzitivní s trochou vařenýho masa a ten Humac Natur,co mám doma,tak uvidíme,co to bude dělat.

Vahine
Vahine 23.07.2025, 21:05:31 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 23.07.2025, 13:07:21

Na Vašem místě bych nechala udělat rtg plic a srdce. Boční a shora. To, že je na poslech srdce dobré, není dostatečně vypovídající o tom, v jaké je kondici. Když je slyšet šelest nebo je víc ozvů v klidu než je nornál, může být už velký průšvih. U předchozího bělouška byl na poslech slyšet šelest na srdci, rtg ukázal zvětšené srdce-občas kašlal, když odpočíval, pak když vstal, tak taky a normálka pobíhal, ale sprint ne a kardiolog po vyšetření řekl, že srdce vydrží tak půl roku až rok.  Mitrální chlopeň byla na hadry, ukazoval mi to. Do toho nádor na plicích teda…bylo to půl roku a bylo mu 11let.  Malej pes knírač bez PP. Dostal po tom vyšetření tehdy tbl. Cardisure.

Proto chodím se současným běloušem co 2 roky na kardio k tomu samému vetovi, abych něco nezanedbala. Asi si to nikdy neodpustím, že jsem u předchozího bělouše netrvala na rtg dřív….nejde mi to 🥺 já vím, nevyžádaná rada, ale zato upřímná….

acher (neregistrovaný) 23.07.2025, 21:35:43 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 23.07.2025, 21:05:31

Děkuji,mladí se v neděli vrátí,řeknu to synovi.I když dnes jsme ho kašlat neslyšeli.Třeba to bude dobré.Děkuji všem za rady a nápady.

Verun
Verun 23.07.2025, 21:37:38 xxx.xxx.220.9

Nebožka měla zvětšené srdce.tušim levou komoru. Jednou mi zničeho nic zkolabovala na procházce…poslechem šelest.sonem ztluštěni stěny srdce….do té doby bezpříznaková…závěr :nález úměrně  k věku.dostala tbl.  na tlak. Enap

Když pes kašle nahrajete to na mobil.zapište si co dělal. Po jaké činnosti nebo z klidu.jestli je i v  noci…a ukažte to vetovi. Jestli má obojek kolem krku.změňte za kšíry.jestli celý den štěká u plotu může mit jen hrtan podrážděny.

Sarah01
Sarah01 23.07.2025, 22:59:34 xxx.xxx.162.253
Verun:

Nebožka měla zvětšené srdce.tušim levou komoru. Jednou mi zničeho nic zkolabovala na procházce…poslechem šelest.sonem ztluštěni stěny srdce….do té doby bezpříznaková…závěr :nález úměrně  k věku.dostala tbl.  na tlak. Enap

Když pes kašle nahrajete to na mobil.zapište si co dělal. Po jaké činnosti nebo z klidu.jestli je i v  noci…a ukažte to vetovi. Jestli má obojek kolem krku.změňte za kšíry.jestli celý den štěká u plotu může mit jen hrtan podrážděny.

Moje první fena GR taky, brala ho doživotně a celkem to zvládala, dožila se 13 let.

acher (neregistrovaný) 24.07.2025, 07:49:57 xxx.xxx.222.196

Ještě jednou všem moc děkuji za rady,ale vypadá to na ty šťavy.Bohužel nevím,co tam má syn za granule,ale koupila jsem mu u nás jen malý pytlík Brita senzitiv,oni tam ani jiný neměli.Dávala jsem mu je teď 2 dny ráno a večer s trochou vařeného hovězího a tím Humac a 10 kapkami lichořeřišnice.Včera byl celé dopoledne u nás,nejdřív jsem tady musela přesvědčit Alana,že se s ním honit nebude.  Nežral ani trávu ani nekašlal.Na poledne jsme ho dali domů,aby se vyspal,navečer tam byl manžel zalívat,krmit a s ním na procházku,také dobrý.Vyměnili jsme mu i řetízkový obojek a kožený,co jsem měla doma.Tak snad to bude dobrý.Předtím žral plnou hubou i vykvetlý jitrocel a teď si trávy nevšímal.Všechny možnosti jsem ale vypsala a synovi dám,kdyby se to opakovalo ať ví,co eventuelně chtít za vyšetření.

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 27.07.2025, 21:49:17 xxx.xxx.119.6

Taky se zeptám, zvracel někomu pes i při RC dietě?

Vahine
Vahine 27.07.2025, 22:32:56 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 27.07.2025, 21:49:17

To zvrací Vaše chloupě? Nevadí mu v tom něco v té dietě? Vím, že RC obsahují třeba dost kukuřice a můj bělouš by to nedal, má, mimo jiné, prokázanou alergii i na kukuřici. 

Před testy na alergii mi bělouš zvracel ráno, co sežral večer a byly to právě granule, které obsahovaly určité složky, jež jsou pro něj alergeny. Dostal pak degan, jiné granule a je to v průběhu času v pořádku. Měli jsme nějaké epizody, ale jak jsem zjistila s vet, že začaly dělat potíže třeba sušené pařátky, tak je už nedávám. Jak stárne, tak už prostě kosti nedává.

Doufám, že zase bude brzo dobře, Ronjo 🍀

Terven
Terven 02.08.2025, 22:11:39 xxx.xxx.110.191

Tak já jenom, jak je to u nás…protože svýho času jsme tady byly jako taková slinivkářská ikona 🤪

Měly jsme cca dvouletý blbý období co se týče trávení. Zmítaly jsme se v různých diagnózách a dietách - zpočátku to bylo klasifikováno jako zánět slinivky, ale kdoví, jak to bylo. Každopádně, po čase už byly slinivkový parametry ok a potíže pořád trvaly. 

Moje osobní hypotéza je, že na samým začátku tý anabáze nějaký podráždění gastro traktu bylo- možná i tý slinivky. Nějaká dietní chyba, možná něco sežrala, přecpala se ořechů (je expert na samosběr čehokoliv). Ale drtivá většina času, kdy jsem si myslela, že bojujeme se slinivkou, byl už jinej nepřítel a to rozbitej mikrobiom.

Mikrobiom rozbitej dietou postavenou na fůře sacharidů, nota bene u psa, kterej byl od mimina zvyklej na barf. Byl to nekonečnej příběh - jakmile srajdila, já jsem přitvrzovala v dietě a tím jsem přilepšovala zlejm bakteriím.

Slouží mi ke cti, že jsem se nikdy nesmířila s veterinárníma dietama. Ne, že bych nikdy nic z nich nepoužila. Ale většinově jsem vařila - dietní maso, mrkev, brambory, batáty, dýně…

Cca po 2 letech jsme absolvovaly opravdu pečlivý náběry, jakejsi průjmovej profil, vyšetřenej v Laboklinu. A vyšel z toho úplně zdravej pes, včetně slinivky.

Takže ten barf mi začal vrtat - a i vet mi to posvětil, ačkoliv to není úplně jeho parketa. Hodně mě nakopla jedna známá z noseworku…říkala - co horšího se může stát, než že se ti pose.re…beztak se.re doteď 😄.

Přešly jsme komplet na barf - a vůbec nic se nestalo. Resp. stalo- od tý doby má úplně ukázkový 💩.

A je vidět, že ty zlý bakterie mají furt pohotovost, páč Vikina je prase 🐷😄

Ale prostě, na tom barfu se jí to nikdy- nikdy nerozjede. Zůstane to u jednoho ne úplně pěknýho 💩 cca jednou za měsíc 🥰

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.