a ja bych zase rada mekkci a porad se mi dari delat je presusene 🙂
misto mouky melu najemno ovesne vlocky
Jenže my na těch royalkách už byli docela douho, vetka nám říkala, že na nich máme být tak měsíc nebo max dva a potom pomalu zkoušet přejít , když to bude ok.
Tak jsem vybrala gastro “líbivějšího složení” a z nich jsem pak chtěla přejít na normální.
Ano, o diskuzi výroba ČR vs DE jsem se dočela, až teď, když jsem hledala na internetu, proč ten nový pytel nesedí tak jako ten starý při přechodu.
Z Wolfdomisky mi psali, že standardně mají DE výrobu, ale že je lepší se vždycky před objednávou informovat, jestli jsou skladem. Ty nové jsme teď brali ze spokojeného psa, páč tam mám věrnostní slevu.
Já je tak mixuju syrový, ale neuděláte z toho tak pevnou chroupavou hmotu, jako z vařenýho masa - nebo teda min. já to nedokážu 🙂. Tali miluje, když to fakt chroupe.
Jen ty piškoty nosím furt po kapsách - to máme ověřené, že mu žádný problém nedělá.
no tak hurá!! Máte aspoň něco. A pokud by měl člověk blbej pocit z toho cukru, tak je to jednoduchý na výrobu.
já se v těch složeních granulí vůbec neorientuju 🙂
Tenuri -mimo aktuální téma granule,ale vzpomněla jsem si na vás, jak jsme tu diskutovali o stresu/zažívání. Jak jsem vám psala,buldočka je taky takový psycho, kromě toho,že má nějaký alergie,reflux atd., tak první obr ataka kdysi byla, v pro ni stresujícím,období. Léta je na kombinaci gastro vetexpert granulích, k tomu dostává maso, o kterém vím,že jí nedělá problémy - králík,jehně,křepelka. Do žrádla kvůli refluxu dostává smectu. Je cajk. No a teď jsme tu měli hodně stresující období, čubina mi při císaři přišla o štěňata. Já s ní byla oddělená v obýváku,starala se o ní, nežrala,strach z mastitidy,jizva po operaci atd. První týden zůstal chlap doma,aby mi pomohl, mimo jiné, protože jsme špatně spaly, usínaly nad ránem, tak ráno vstával,ostatní pustil, a těm,co dostávají, dal snídani. No a naše psycho madam se rozhodla,že teda jako snídani dostává od maminky, a že teda snídat nebude. Dva dny sežala půlku,když jsem jí to dala později, pak už nechtěla. Jinak se zdála v pohodě,ale už jen tím si rozhodila zažívání natolik, že se jí zhoršil reflux,nejdřív mírně,nakonec,když už se vlastně všechno normalizovalo, začalo vylítávat všechno žrádlo,i když dostala jen vet granule… prostě na začátku stres, díky němu rozhození,odmítání žrádla,díky tomu narušení zažívání, a už to jelo… takže teď už je týden na konzervách gastro a famosamu, a už se to zas uklidňuje,postupně jí začnu zkoušet zase přidávat granule a pak i maso. Jen jsem tím chtěla říct, že na začátku prakticky malinkej stresíček, a změna u psa labila, a skončí to obr problémem.
a ja bych zase rada mekkci a porad se mi dari delat je presusene 🙂
misto mouky melu najemno ovesne vlocky
a ja nevim, nechci do vas moc rypat. me to jen cele nedava moc smysl.
nechcete ho nechat dlouho na diete, tak ho prevadite na - dietu? A to slozeni…analyticke slozky jsou pro vas dulezitejsi. Ted budete pridavat “chybejici” vlakninu k novym granclim, ktere maji více vlakniny nez puvodni? ze se zvednul tuk a to je mozna duvod zmeny konzistence odpadu vetku nenapadlo? A jen tak btw. me je po vlaknine strasne zle -nemuzu si ji pridavat do jidla skoro vubec. Byla bych opatrna s doplnky.
Spis bych se fakt snazila zjistit, co muze zrat normalne, nez co mu pridavat navic. nechala bych dietu, co sedi a po jednom k ni pridavala varenou /syrovou slozku. jak date jen jednu novou vec, zjistite hned, co to dela.
a s tim nervenim - tam souhlasim. nervak si lehce rozhazi traveni a pak se tezko zjistuje, co je pricina a co nasledek.
WB
hrubá bílkovina 20 %, hrubý tuk 10 %, hrubý popel 9,5 %, hrubá vláknina 2,8 %, omega-6 mastné kyseliny 2,8 %, omega-3 mastné kyseliny 0,5 %, vápník 1,3 %, fosfor 0,9 %, draslík 0,8 %, sodík 0,4 %.
RC
bílkovina 22.0 % tuk 7.0 % hrubá vláknina 1.7 % popel/popelovina 6.2 % draslík 0.7 % sodík 0.5 % omega-3 mastné kyseliny 0.25 % EPA / DHA 0.14 mg
me to jen cele nedava moc smysl.
Mě zarazilo totéž. Pes má větší odpad a tak přidám vlákninu, která objem výkalů zvětšuje?
Z mé zkušenosti se slinivkářem, byť akutním, tohle dělá skok v tuku. Ze 7 % na 10 je hrozně moc. Dle mého nejde o vlákninu. Proto jsem tu doporučovala Marp Variety s bílou rybou, která tukem a proteinama zhruba odpovídá těm spešl RC veterinárním. Přechod na ně, postupný, smícháváním s RC v rámci dvou, tří týdnů nedělal žádný problém a byl na nich Vořecháček do smrti i s chronickýma ledvinama. U slinivkáře je tuk ve žrádle to nejvíc nejdůležitější.
Marp: “Analytické složky: Hrubá bílkovina 21% Hrubé tuky 7% Vláknina 5% Hrubý popel 7,5% Vlhkost 9% Vápník 0,9% Fosfor 0,7% Omega 3 0,6% Omega 6 2,2% ME 3.360 kcal / kg.”
no tak to mám já
Dafi dieta a Žeryk maso,granule,pamlsky,a ona nic z toho nesmí…
jako je to špica…..psychicky…..
Ale dyk to je to nejmensi, kdyz jde problem psa resit stravou. Taky jsem to tak mela a neprozivala jsem to, kazdej byl krmenej separe, nemeli si co zavidet, kousek suseny plice, ovozel mohli spolecne.
No, kdyz to podáte takto, zní to divně, to asi jo. Ja hledala jinou dietu, protože royalky žere jen aby neumřel hlady. To se mi moc nelíbilo, tak jsme hledali něco jiného, a WB mi přišlo, že je pak složením normálnější a líp se z toho bude potom přecházet na normální granule.
Rozhodovala jsem se mezi tímto a farminou. S tím že jsem pak chtěla přejít na neveterinární granule WB, tak jsem vzala WB.
Nám právě vetka říkala že do 10% tuku je to v pohodě. A to psyllium nám taky poradila ona, že si myslí že RC má vlákniny víc než WB s batáty. A že s tím má u psa dobrou zkušenost. Mně to pak už nenapadlo nějak zkoumat.
Jen mě teda překvapilo, že na obalu toho psyllia je, že změkčuje stolici, když já chtěla vlastně od toho přesný opak.
Hele já jsem se slinivkou mimo mísu, takže do toho nemám co kecat, ale pořád mi v hlavě jede… čím se krmil takovej pes, když nebyly granule. Lidi přeci taky mají slinivku a nemají granule. Tak přeci musí existovat něco jako slinivková dieta… nebo ne? Nebo jsou ty granule jediný nebo nejlepší řešení.
Jasně, existují i vařené diety, sama jsem tím Vořecháčka krmila. Než se přišlo na zhoršeny jaterní testy a ledviny, u něj ta akutní slinivka byla velký badabum.
Tady skvělej link, ze kterýho jsem vycházela. Tenkrát mi ho poslala Megi, myslím.
Super…
protože tohle je přesně jedno z těch témat, kde sice řešíme jednoho konkrétního pejska, ale může se to do budoucna někomu hodit. Tak si myslím, že by bylo fajn, kdyby tu byly zmíněny nejen grancle, ale i negranulová strava….
Koukala jsem na to. No a teď teda. Můžu mu vyrobit jídlo podle jednoho z těch receptů co tam má jako low fat a dát mu to jen tak, nebo musím zase pomalu přecházet i když to je taky dieta?
Protože hills/RC se mu dávaly hned bez jakéhokoliv přechodu. Na WB dietu jsem už pomalu přecházela, i když to byla stále dieta.
Ja teď RC doma nemám a seženu je až příští týden. On teda průjem ani problémy nemá, jen mi tam “něco” ve stolici úplně nesedí.
Muzu mu prostě dneska uvařit dle schváleného low fat receptu ? Jediné co teď ještě máme low fat RC jsou konzervy.
Maso bych tedy uvařila, syrové si ještě netroufnu.
Můj osobní a soukromý názor - pozvolným přechodem se nic nezkazí.
Zdráhám se ve vašem případu radit a říkat, co máte dělat. Já vše konzultovala s ošetřujícím vetem. Můžu max popsat, jak jsem to dělala já.
Zhruba měsíc po akutce jsem začala Vořecháčka postupně převádět na Marpy - přidáváním po trošičkách do RC, celý přechod trval cca tři týdny. Pak krmení jen Marpem nějakou dobu, zda mu to sedí. Po asi dvou týdnech krmení jen granclemi jsem začala s vařenou dietou, syrové do huby už nikdy nedostal. Vařenou low fat dietu jsem mu také přidávala postupně, místo granulové snídaně dostal hrstičku vařené diety. Další krmení ten den byly zase jen rybí Marpy. Takhle pár dní a sledovala jsem, zda mu to vyhovuje.
Vyhovovalo, nebylo mu zle, takže jsem postupně přesunula vařenou dietu místo snídaně na večeři, ale přes den dostával stále grancle.
Po zhruba 5 měsících jsme měli zajetý systém. Krmila jsem 4x denně. Snídaně grancle (vždy je měl namočené), svačinka grancle, večeře vařená dieta a před spaním ještě pár mokrých granclí. Ona i ta četnost krmení u slinivkáře je důležitá, je lepší víckrát denně a menší dávky.
Dietu jsem vařila takhle:
50 % nízkotučného masa - kuřecí a krůtí prso bez kůže, králík (měla jsem domácí zdroj), postupně jsem zavedla také najemno nakrájené hovězí srdce, ledvinky, plíce, došlo postupně i na obrání masa z krůtího a kuřecího stehna. K tomu 25 % vařené zeleniny s nízkým glykemickým indexem – brokolice, cuketa, květák, dýně, mrkev. Zbylých 25 % příloha – batáty, brambory, rýže, ovesné vločky. Občas jako bonus do toho vařené vajíčko (jen bílek), nízkotučný Cottage, nízkotučný tvaroh, jogurt, nízkotučné podmáslí, kefír. Samože ne vše najednou, jen něco z toho ten den. Celá večeře samozřejmě vařená a důkladně rozmačkaná na kaši.
Masa a zeleniny jsem uvařila vždycky kotel, nechala něco v lednici a zbytek zamrazila. Stačilo pak den předem vyndat, rozmrazit a uvařit jen přílohu.
Tož, takhle jsem to dělala já. Nejdůležitější je sledovat psa, moje zkušenost nemusí sedět druhému psovi. Ale aspoň nástřel. Když o tom zpětně přemýšlím, vařila jsem hlavně kvůli sobě, abych pejskovi přilepšila. On rybí Marpy miloval, klidně by bez vařené diety vydržel.
Můžu se jen zeptat, prosím není to rýpání…. Proč zelenina s nízkým GI, když potom brambory nebo rýže která může mít ( podle druhu a odrůdy) až vysoký GI?
Je to jen dotaz, víte, že kvůli Bambuli právě tyto přílohy vynechávám a tak mě to zarazilo. Jasně cukrovka a slinivka jsou rozdílné věci ( i když jakási podobnost při krmení tu může být - nízkotučná dieta apod).
Slinivka s cukrovkou ma velkou souvislost.🤔
Ale tuším jak to myslíte.jako dvě oddělené nemoci.
Takhle to ke slinivce radí pan doktor Štourač, proč to radí, nevím, nejsem vet ani výživář. Studovala jsem si plno zdrojů, jak nejlíp slinivkovou dietu připravovat a tohle bylo v jednom článku od pana Š:
50 % nízkotučné živočišné bílkoviny – k výše uvedeným druhům masa můžeme také přidat nízkotučný kvalitní živý jogurt a tvaroh. Dále 25 % zeleniny s nízkým glykemickým indexem – výše zmíněná dýně a cuketa, ale také brokolice, květák, římský salát a zelí, vždy rozmixované nebo ve formě pyré. Zbylých 25 % mohou tvořit komponenty s vyšší hodnotou škrobu – sladké brambory (batáty), brambory, ovesné vločky a rýže, vždy důkladně uvařené, rovněž ve formě pyré nebo kaše.