Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 20.07.2025, 18:48:01
Aha děkuji za odpověď. Mě právě jen zarazila ta zelenina a pak ta příloha. My se snažíme krmit bez brambor nebo rýže. Raději zvolím třeba ten amarant nebo ječné kroupy. Možná v tom je ten rozdíl krmit cukrovkáře a právě slinivkáře. Ale nejsem odborník to co vím mám jen nastudované z netu a různých studií
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 18.07.2025, 22:41:42
do 10% tuku je to v pohodě. A to psyllium nám taky poradila ona, že si myslí že RC má vlákniny víc než WB s batáty
ach jo… takhle -vy asi fakt nemate psa s nemocnou slinivkou, spis nervacka. Ale i tak teda, tohle je trosku varujici kolem tech konzultaci. Vypada to, ze vas pocit bude nakonec to lepsi, cim se orientovat 😇
jak je na tom ted? myslim, co zere a jak to vypada? dostava tu extra vlakninu?
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.07.2025, 10:49:24
Tu vlákninu dostal jednou, nebyl vidět žádný rozdíl - špatně mu nebylo, stolice stejná. Po komentářích tady jsem ji už nedávala. Přes víkend byl na RC konzervách - stolice asi lepší, jen po dlouhé procházce a běhání v řece měl pak jakejsi matlajz, ale to je normální po delší aktivitě.
Dnes mu zkusím uvařit kousek kuřecího prsa, přidám ke konzervě a uvidím. Ty WB dávat nebudu, není mu z toho špatně, ale jak jsem psala, něco mi tam nesedí a nechci, aby se to případně vrátilo kvůli dlouhodobějšímu krmení.
Granule nějaké potřebovat budeme taky, koupila jsem malý pytlík těch Marpů, jak psala Plaka, ale zatím je teda na dietních konzervách, nechci mu hned cpát jiný granule. Předtím Marpy měl takřka od štěněte a žádný problém nebyl. Uvidíme.
RC grancle jsem neobjednávala, když je skoro nežere. Konzervy žere ale z částky za ně nejsem úplně happy 😀
Já nad tím o víkendu přemýšlela, i nad tím co mi řekla vetka, co jsem si přečetla tady. Bohužel si nemyslím, že veti na naší klinice mají nějak zmáknutou psí výživu při potížích. Nebo jinak. Všichni, s kým jsme se tam radili mi řekli prakticky to samé…vet dieta měsíc až dva našeho výběru, ale nepřekročit 10% tuku a pomalu přejít na normální předchozí krmení - specificky jsem se jich i ptala, jestli budou ok granule, které měl předtím (ty měly myslím 16% tuku) a nikdo z nich v tom neviděl problém. I tak jsem raději volila přechodobě ty gastro WB s 10%. O syrovém mase ani nemluvím, to je vždycky to první, co radí úplně vysadit.
V očkování proti vzteklině po přeléčení taky neviděl nikdo problém. Očkování dostal, stav to naštěstí nijak nezměnilo (ten “divnobobek” a větší objem stolice měl už předtím když jsme přešli na WB).
Kdyby byl nějaký problém v tomto ohledu do budoucna, objednám ho asi k někomu, kdo se specializuje na gastro problémy - v jiném vlákně jste tam radili nějaké vety, musím na to kouknout).
Zkuste mu proste postupne zarazovat neco, co je pro vas dostupne a kontrolovat, co to s nim dela. Kdyz to nesedne, vratite se jen o krok zpet.
Varene je cesta. Muzeme se tu tisickrat placat po ramenou, ze diet grancle jsou strop, praxe rika, ze na varenem precka pes ve zdravi roky - az do vysokeho veku 😇
ted to pisu vedle - nas knirac je na varenem, kamosky ohar se dozil na ryzi s masem 15 let
mekci stolice ciste na konzervach je obvykla.
jedine, co bych jeste doporucila a mela ( mam) vzdycky doma - fortifloru ( probiotika) a diadog ( nebo tasectan lidsky) . To je takova prvni pomoc, kdyz psovi neco nesedne, aby se to nerozjelo moc. Kdyz se vam nebude zdat bobek, proste jen do dalsiho krmeni pridat troku probiotik, diadog docela funguje…
tak fortifloru davaji veti - to neni dojem, ze to funguje 😇pro me je fajn baleni. Rok to muze lezet a nic s tomu nestane, mam cast doma, cast v aute nahazene - kdyz na tabore, na stopach vidim, ze se neco deje - jen jim to hodim.
ale to neznamena, ze nomaad fungovat nebude taky - je to tak trosicku nastupce znacky aptus. a i s aptusem i s nomaadem mam dobre zkusennosti taky. jen ne zrovna s timhle pripravkem
v těch recenzích to zmiňují právě i v souvislosti přímo se slinivkou ve spojení s vařeným.
Ph díky za zmínění tady, uložím si a pořídím. Jen ještě otázka zmínila jste tu fortifloru diadog/tasectan. To obojí dohromady, nebo každé v jiném případě?
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 21.07.2025, 11:12:00
objednám ho asi k někomu, kdo se specializuje na gastro problémy - v jiném vlákně jste tam radili nějaké vety,
To taky není špatný nápad. Když oni veti - výživáři asi moc nejsou. Na rozdíl od koňských. Tihle “malozvířecí” jsou holt zvyklí na granule. Tím nechci říct, že jsou v zásadě špatné. Mému ledvinovému kocourovi výrazně prodloužily život.
Ale přijde mi, jak je hodně značek, tak se člověk hůře orientuje.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.07.2025, 12:54:21
Spíš mi jde o ten proces přechodu, z čeho a na co. Páč když mi na veterině všichni řekli, že z RC low fat pomalu přejít na granule s 16% tukem je v pořádku při naší diagnoze a tady se “děsí” (přeháním, vím) nad tím, že jsem přešla na granule s 10% tukem a že to může být dost pravděpodobně problém. Jako jo, asi můžou být problém i ty WB samotné, že by mu třeba nějak moc neseděly ani bez diagnozy…
Já vlastně nevím, jestli vůbec někdy v budoucnu bude moct mít jídlo s větším % tuku než teď, nebo bude muset mít doživotně nějakou formu diety. Kdy a jak potom můžu zkoušet zařazovat “tučnější” věci, jestli vůbec.
Asi mi jde o nějaké vyhlídky do budoucna. U nás mi řekli, že v tom nevidí problém, jen přejít pomalu. A že kdyby náhodou, tak mu nechat tu dietu delší dobu. Nikdo se nezmiňoval o tom, že mám najít normální stravu která má do tolika % tuku, čemu se úplně vyhnout, atd. To mi u nás neřeknou.
Plaka psala, že s vetem hodně pečlivě řešili, co mu teda dávat, asi měli sestavený nějaký plán. U nás to bylo jen “dieta + pomalý přechod na co chcete” 😀, takže ať už bych tam přišla s čímkoliv, tak mi řeknou, že asi jo, že to musím zkusit. Jako v něčem jsou u nás dobří a v něčem nic moc…bohužel co se týče stravy je to spíš ta druhá varianta. Úplně se mi experimentovat nechce.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 21.07.2025, 12:53:10
ale tohle uz jsou znacky jen, maka toho vic 😉
diadog je lepsi smecta. je to ochucena tableta, obsahuje to neco navic -psi to docela dobre prijimaji. Je to drazsi, ale hlavne - ne v kazde lekarne to maji. A kdyz to hori- i den je dlouha doba na to, cekat
pak aptus attapectin - ale moc tablet na vahu se musi davat
tasectan je lidske lecivo, na prujem, podobne spis enteros gelu -ale je to v kazde lekarne dostupne, psi to muzou - ta dostupnost je to dulezite
jo, máme toho vyzkouseneho dost na psech, neb na vycvik akcich - cestovani ve vedrech, jak se cvici na krmeni, stopy jsou pak disciplina sama o sobe riskantni k zazivani - tak se nejaky prujmik objevi vzdycky a pak panecci radi daji jakoukoliv tabletu, co jim nabidneme jako prvni pomoc
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 21.07.2025, 13:14:08
mate stesti, ze fakt nemate echt slinivkare 😀 jsem ted hledala na netu rady - a hned prvni odkazy jsou, ze takovy pes potrebuje nizke procento tuku a - vlakniny 😏
nebo bude muset mít doživotně nějakou formu diety
to zjistite 😀jdete na to dobre. zjistujete, co mu sedi postupne. ono se to casem ustali.
jak vlastne pes vypada? Je nejak vyhubly? bez energie? Pokud ne, mate dost casu postupne testovat, co snese.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.07.2025, 13:27:36
No, přibrat by právě mohl. Energie ale má dost, pokud není 32 ve stínu 😀…
Sice mu nelezou viditelně žebra a páteř, ale hubený mi jinak přijde dost, já pak hodím fotku z vrchu. Vetka nám psala BMI 2/5 s tím, že by měl trošku nabrat.