Dobrý den. Měl bych prosbu. Chtěl bych na zahradě postavit samostatnou stavbu. Nic velkého 4x4 a dát do ně terária s hady. Doma mám tři páry T. albolabris. Takže zkušenost s jedáky mám. Ale mimo domov bych chtěl tuto menší stavbu, ale bez topení. Jsou nějaké druhý hadů, které tam budu směr mít i v zimě bez topení. Bude vše zateplené ale jak píšu, nebude se topit. Nějaké evropské zmije by se tam dali chovat? Dekuji.
Terarijní místnost
Nebyly by lepší venkovní výběhy s možností zimování, pokud by šlo o evropské druhy zmijí? Netuším, zda máte možnost vybudovat..

Nebyly by lepší venkovní výběhy s možností zimování
Těžko říct, ale úplně si nemyslím, že to bude “lepší”. Pro chovance asi jo (záleží jak by se to udělalo), ale ono tyto výběhy mají své pravidla.
(4) Pokud je jedovatý had chován ve venkovním chovném prostoru, musí chovatel zajistit následující požadavky:
a) v tomto prostoru je povoleno chovat pouze hada z oblastí s podobnými klimatickými podmínkami, jako jsou v tomto venkovním chovném prostoru,
b) prostor nesmí být zahlouben pod úroveň okolního terénu, pokud není zajištěna dostatečná drenáž,
c) stěny prostor musí být zhotoveny z hladkých materiálů a zapuštěny nejméně 0,5 m do země,
d) stěny prostor musí být dostatečně vysoké tak, aby zvíře nemohlo uniknout,
e) do venkovního chovného prostoru nesmí zasahovat okolní vegetace nebo okolní předměty,
f) venkovní chovný prostor musí být konstruován tak, aby pro hada zajišťoval
1. přístup k místu s přímým slunečním světlem,
2. vhodný úkryt,
3. přístup k zastíněnému místu po celý den,
4. zabránění hromadění srážkové vody a
5. trvale suché místo,
Teď je ještě otázka ohledně stavebního povolení. Přesně nevím jak to přesně je (ještě jsem to nemusel řešit), ale pokud si chcete postavit menší stavbu / pergolu / či něco obdobného na zahradě tak je potřeba souhlas od sousedů jestli se nemýlím. Jestli si obstarat podpis sousedů pro nějakou menší stavbu nebo pro výběh jedáků tak u toho výběhu je takové 50 na 50. Pak i ty požadavky na venkovní výběh které určitě budou kontrolovat. Mě osobně spíš sedí ta stavba než výběh ať už administrativních důvodu, ale i z jednoduchosti. Nevidím problém třeba tam dát i tři páry T. Albolabris (které se nezimují) a tudíž to přes zimu to bude vyhřívané (ono 4x4 není až tak velký prostor) obzvlášť pokud to bude dobře zateplený. Už i ty zimy nejsou takové aby bylo měsíc pořád pod nulou. V Plzni a okolí byl letos sníh jen první víkend a pak nic. Pak by teoreticky nemusel být problém i s jedáky kteří nejsou z mírného pásu.
Jen můj názor. 🤷