»
Odpověď na příspěvek uživatele
acher z 25.06.2025, 07:25:57
My rozhodně každý den nezaléváme a už vůbec ne dvakrát. Na to prostě nemáme vodu a upřímně ani čas a náladu.
Kočky žerou, co nemají, loví ptáky a plazy, hrabou mršiny z kompostu, roznášejí nemoci, nechávají za sebou výkaly, celé noci provřeští pod oknama. Ještě před pár lety tu byly tak přemnožené, že to nešlo. Nebylo možné vyjít ven na vlastní zahradu a nešlápnout do něčeho nevábného, strčit ruku do záhonku bez předchozí kontroly - a dětské pískoviště? To jsme museli přikrývat, když jsem si šla domů pro vodu nebo na záchod, protože ty mrchy mourovaté tam stihly udělat potřebu během pár desítek vteřin, i když si hned vedle hrál pětiletý synovec.
Teď jsem bydlela tři roky jinde a po návratu sem tu je na vesnici koček pět a půl. Nevím, co se s nimi stalo, a nepátrám po tom. Zmizely vlastně všechny ty vyhublé olysalé agresivní mrchy, hezké kočky s obojkem a rolničkou zůstaly, takže někdo musel dělat selekci. A i když sem tam nějakou vyplaším, když si hoví ve stínu bramborové nati, už to není žádný horor. Pískoviště stačí přikrýt na noc, ostatní problémy neregistruju. No, občas je exkrement pod schody, ale s tím se dá žít. Akorát ti ptáci a plazi, ti se neobnovili. A to pamatuju doby kočkové, kdy jsme měli psa, a na zahradě bylo ptáků bambilion. Takže i relativně málo koček stačí na to, aby ptáci vyvedli mladé v podstatě jen tam, kde jsou před kočkama chránění. Alespoň v našich podmínkách.
A jo, chápu kočky myšilovky na statcích, farmách a u stájí, ale pokud má někdo kočku u běžného rodinného domu, měl by ji mít zajištěnou jako každé jiné zvíře. A pokud nemá, nemůže se divit, když mu ta kočka občas zmizí. Ať jsou ty kočky očkované, odčervované, mají adekvátní veterinární péči, jsou krmené, čištěné, kontrolované, označené, ty nechovné kastrované a pojištěné.
Zkrátka ať se majitelé starají o blaho svých svěřenců. Vždyť dobré sousedské vztahy jsou v zájmu těch koček. Kdo neviděl kočku bez oka, protože zoufalý soused zkoušel vzduchovku, nebo neviděl kočku umírat na otrávené sardinky, ten nepochopí, jak hrozné to je.
Jako fakt je to strašné. Doteď se mi o tom zdává.