Aktuálně: 2 773 inzerátů261 225 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Krizové situace - prvních 72 hodin

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 09.08.2025, 14:13:15 xxx.xxx.198.65

Médii proběhla informace o vzniku nové příručky, určené pro zvládání krizových situací, konkrétně prvních 72 hodin blackoutu, přírodní katastrofy či jakékoliv jiné krizové situace, viz odkaz na konkrétní stránky, které se zdají ještě ve vývoji, takže podoba není asi konečná.

https://www.72h.gov.cz/cs/nouzove-zasoby

Zamýšlíte se nad tím, jak takovou situaci zvládnete se svými zvířaty? Ať už na vsi, kde jsou podmínky péče paradoxně v případě krize asi jednodušší, tak ve městě v panelovém nebo činžovním domě?

Bez elektřiny, vody, plynu, tepla, v zimě, když mrzne apod.?

Jak byste řešili péči např. o terarijní zvířata, ryby, exotické ptactvo v zimě, bez vytápění (generátor v paneláku si asi nepustíte…..)?

Jaké máte plány?

Vyměňme si zkušenosti a postřehy.

😊

Bodlinka
Bodlinka 09.08.2025, 15:46:58 xxx.xxx.18.191

já jsem asi v pohodě, protože mám dům, krb, studnu a zvířata jen teplokrevná.

v podstatě jediný, co bych mohla dokoupit, je diesel agregát a zbraně.

Xerxova
Xerxova 09.08.2025, 16:45:18 xxx:xxx.3b22:c559

pro pitnou vodu bychom to měli kus cesty - na kraj hor (ale v pěším dosahu). Jinak krb venkovní i vnitřní, zásoby užitkové vody by snad chvíli vydržely. Ve sklepě brambory, cibule jablka… marmelády, med… a taky mouky, cukr, sůl, rýže… kvásek taky stále žije… takže i chleba by šel péct dál (pečeme v litinovém hrnci a to by možná šlo i venku obložené dřevem. Dřeva je taky snad dost - a případně by se holt borovice postupně zkracovaly… 

A Yoda je slušná zásobárna čerstvého masa (to byl vtip… i když… co člověk ví)

Jinak “jeho” maso z mrazáku (tam ho je vždy dost) by se (pokud by nebyla zima) muselo rychle zavařit do flašek - na ohni by to šlo… A pytel granulí míváme alespoň jeden… ale bylo by těžké ho delší dobu uživit. 

bambule
bambule 09.08.2025, 16:52:18 xxx.xxx.74.112

Mám to stejně jako Bodlinka, vlastní studna, dřevo, zásoby trvanlivých potravin, dva plynové vařiče, plná velkokapacitní baterie ( nabíjí se z přenosného solárního panelu). Tři dny zvládneme s klidem. Jedinou slabinou při dlouhodobém “ problému” by byl inzulín pro Bambuli. 

kometa
kometa správce
09.08.2025, 17:15:01 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 09.08.2025, 16:45:18

A Yoda je slušná zásobárna čerstvého masa

Já bych byla úplně namydlená. Doma mám všechno na elektřinu a 2 kocouři by stejně jako zdroj potravy dlouho nevydrželi.

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 09.08.2025, 17:24:37 xxx.xxx.153.233

Vlastní voda, Vlastní  topení, kachláky s pecí by na vaření  stačili, větrná energie by snad pokryla světlo a jídlo  pro děcka běhá venku🤣🤣🤣

Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.08.2025, 17:28:31 xxx.xxx.62.226

Agregát máme taky, ale pokukuju potom co je kombinovaný i na propan butan. Je tižší a plyn se nekazí. Ten by možná šel použít i v tom paneláku.

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 09.08.2025, 19:31:18 xxx.xxx.198.65

No, zajímá mne, jak to udělat v zimě se studenokrevnými zvířaty nebo exotickým ptactvem….papouška holt neobléknete🙂

Xerxova
Xerxova 09.08.2025, 19:39:09 xxx:xxx.3b22:c559
Repta-A-Repta:

No, zajímá mne, jak to udělat v zimě se studenokrevnými zvířaty nebo exotickým ptactvem….papouška holt neobléknete🙂

na plynovou bombu zářič?? a neustále mírně temperovat a snižovat mu teplotu na ještě vhodnou k přežití… myslím, že pomalým snižováním by se mohl alespoň trošku “otužit” a plyn ušetřit

kometa
kometa správce
09.08.2025, 20:02:35 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 09.08.2025, 19:39:09

No nevím, papoucha z amazonské džungle asi moc neotužíte. Stejně jako lední medvěd neocení třicítky. Nad nulou.

assil
assil 09.08.2025, 20:14:00 xxx.xxx.121.3

No já bych elektřinu neměla, ale zásoby jídla mám pořád, studnu a kromě tepelného čerpadla i kotel na uhlí a kamna. A slípky by taky vydržely na dlouho. 🙂 Akorát svítit bych si musela baterkou.

Buggyra
Buggyra 11.08.2025, 14:53:09 xxx.xxx.198.226

Slepice a koně by ani nevěděli… Elektriku u zvířat nemáme, resp. ohradník na aku připojenou k soláru, to bych asi někde musela štípnout větší solár, aby nám to aku nevybíjelo v zimě do bezvědomí, resp. třeba začít hospodařit s elektrikou (ono by stačilo začít rozhazovat hnůj za ohrady, aby se koně nenatahovali na narostlou trávu…). Zdroj vody taky nemáme, ale tak by chodili dvakrát denně k potoku, kdyby zrovna nepršelo. Případně bychom pro větší množství vody jezdili holt vozíkem.

Po pár dnech by nám koně stejně sousedi sežrali.

No a pak by tuna obilí uložená pro koně byla pro nás 🙂 A slepice jsou velmi nenáročné. Kocoura bych u koní vypustila, je otužilý, v paneláku je celou zimu otevřené okno (ano, i sousedi jsou otužilí…), chytal by si myši u koní, promenádují se tam jak při přehlídce na molu.

Irma19
Irma19 12.08.2025, 13:38:31 xxx.xxx.173.47
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 09.08.2025, 19:31:18

Pokud by byla možnost nějak ohřát vodu, tak udělají službu i PET lahve naplněné teplou vodou. Vložit do terária nebo do klece k papouchovi.

Buggyra
Buggyra 12.08.2025, 13:45:08 xxx.xxx.198.226

Možná ještě lepší by bylo pod klec či terárko dát šuplík s nahřátými kameny nebo pískem 🙂 To by vydrželo sálat déle. A kdyby se to obložilo nějakou izolací, třeba by to fungovalo i mnoho hodin 🙂 

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 12.08.2025, 15:01:42 xxx.xxx.153.233

Tak pokud můžu ohřát  kameny, tak musím mít zdroj tepla a ten vytopí i tu místnost se zvířaty co   teplo potřebují.  Jen ti, co potřebují hodně tepla budou blíž  ke zdroji. 

Xerxova
Xerxova 12.08.2025, 15:34:34 xxx:xxx.f18:7b13
Dublinbarzoj:

Tak pokud můžu ohřát  kameny, tak musím mít zdroj tepla a ten vytopí i tu místnost se zvířaty co   teplo potřebují.  Jen ti, co potřebují hodně tepla budou blíž  ke zdroji. 

kameny nahřeju na ohýnku i před panelákem - ale v garsonce asi ohýnek nerozdělám… Tak si myslím, že to Buggyra myslela. Nahřát venku a donést.

Já ještě přemýšlím, jak z velkokapacitní nádrže na teplou vodu postupně dostat ven vodu ve slušné kvalitě - první dny asi i stále ještě pitnou. Neboť u tepelného čerpadla máme zásobník na ohřev dost litrů vody… a kdyby nefungovala pitná voda… tak je jí vlastně vlastně v baráku dost a nemusím pro vodu k pramenu do hor. A možná by něco utáhly i soláry (záleželo by na počasí) - co se týče nabíječek a elektřiny na běžný provoz

trojAAAcko
trojAAAcko 12.08.2025, 15:41:46 xxx.xxx.253.36

Pokud se nejedná o tropický studenokrevný zvířata tak se to moc řešit moc nemusí když v zimě správně mají zimovat. Pokud by nebylo až moc chladno (například -10 stupňů) tak se to nemusí vyhřívat nijak moc výrazně, ale to záleží taky na druhu (každý zimuje u jiných teplot). U papoušků je taky spoustů druhů které dokážou u nás odzimovat ve venkovních voliérách a opět - pokud není pod nulou tak taky docela v pohodě a při tich extrémech umístit do vnitřních prostorů. Nějaké provizorní oblečení se dát taky při nejhorším ušít. Nejvíc by trpěli tropický zvířata které proces zimování neznají a potřebují co nejstabilnější podmínky, ale stejně, tři dny bez výhřevu by taky přežili.

acher (neregistrovaný) 12.08.2025, 16:08:22 xxx.xxx.222.196

Tak u nás by byl jediný problém mrazáky s masem,ale jinak máme studnu,krbovky a i sporák na dřevo,uhlí,tak na něm se dá vařit.Brambory,zeleninu ve sklepě,maso na dvoře a nějaké zásoby mouky,cukru,rýže,těstovin,sušené droždí a pod.také,tak nějaký den bychom vydrželi.

Anonymní (neregistrovaný) 12.08.2025, 16:45:09 xxx.xxx.48.66
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 09.08.2025, 19:31:18

Kotel na dřevo, uhlí. Fajrovat na max. Vyhnat na 27 v místnosti se to dá. (Záleží na typu domu ale pod 24 to prostě nepujde) A na tom přežije pár dnů bez následků jakýkoli plaz natož papoušci. Většina plazů (pokud netřeba uvb) i dlouhodobě když by byla jó nouze.

lesnizinka
lesnizinka 12.08.2025, 18:50:45 xxx.xxx.22.54

Ani nepřemýšlela. 72 hodin mi nepřijde tak dlouho, aby jsme nevydrželi, případně i o hladu. Ale tak kočky mají zásobu granulí, my pořád zásoby jak na válku😏Krize je elektrika, plyn a sirky máme, vodu si ohřejem😉Lano a vědro do studny dohromady dáme a budeme se tulit😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.